Ранно поставяне на бебето на гърдата

автор: Антоанета Борисова,
Център за бременни жени, Пловдив

Защо е нужно ранното даване на гърдата?

Поставянето на бебето на гърдата веднага след неговото раждане спомага за по-бързото завършване на раждането – отделянето (раждането) на плацентата в резултат на рефлекторното съкращаване на матката. Ранното даване на гърдата (през първите 30-60 минути след раждането) също така спомага за увеличаване на количеството кърма и продължителността на периода на лактация. Много важно е бебето веднага след раждането да е сложено на корема на майката. Контактът “кожа до кожа” позволява на новороденото да почувства майчината топлина и да чуе сърцето й. Нека бебето да не суче, но даже ако поближе зърното, то поне няколко капки коластра ще влязат в устата му. Децата, които са поставени рано на гърдата 3,3 пъти по-рядко боледуват и по-добре наддават на тегло в сравнение с децата, поставени на гърдата след 1 денонощие от раждането. Ранното поставяне на гърдата снижава вероятността за токсичното въздействие на билирубина, предизвикващ жълтеница при новородените. Ранното поставяне спомага и за формиране на здрава микрофлора на бебето. Червата, кожата и лигавицата на новороденото са стерилни. По време на първите контакти с обкръжаващия го свят те се “заселват” с микроорганизми. Доказано е, че микроорганизмите от майчината кожа най-добре се приспособяват към бебето и даже условно-патогенните микроби от майчината кожа по-рядко водят до развитие на заболявания, отколкото същите тези микроби, но пренесени от друг източник. Всяко трето дете, поставено на гърдата 1 денонощие и повече след раждането, има нарушение на формирането на чревната флора. Тези деца по-често боледуват от стомашни разстройства.

Поставянето на бебето на корема на майката е логическо завършване на раждането. То сигнализира на майката и бебето, че стресовата ситуация е завършила благополучно, че двамата са се трудили ненапразно и са излезли победители. Хармонията, съществуваща между тях преди раждането, е възстановена. Сега може да се отпуснат и да се порадват един на друг. От раждането, завършило с ранно поставяне на корема и гърдата, бебето получава знание за това, че при сложни обстоятелства изход може и трябва да бъде намерен. Отделено от майката, то получава по-скоро отрицателен опит.

Голямо значение за установяване на дълбока емоционална връзка между родителите и бебето има първия зрителен контакт. Важно е първото лице, което види бебето, да е на мама или татко.

Когато след раждането е оставено на майчината гърда 30-45 минути, детето възстановява връзката с миналото: то отново чува сърцето и гласа на майката. Чувствайки себе си в безопасност в прегръдките на близко същество, новороденото се запознава с новия свят: неговата кожа усеща допира на майката, езикът му чувства вкуса на нейната кожа и коластра, носът му вдишва нейния мирис, очите му са обърнати към любящ поглед, ушите му чуват нейния глас.

Контактът “кожа до кожа” е нужен и поради още една причина: анализаторът за допир е основен за новороденото и получава най-голямо развитие в утробата на майката. За това свидетелствува самата природа. Известно е, че млекопитаещите не само и не толкова измиват своите потомства, когато ги ближат, отколкото им създават мощен поток от импулси, постъпващ в мозъка им и принудават цялата система на организма да работи. Без това облизване новородените животни просто загиват.

Ранното даване на гърдата и честотата на кърмене.

Нерядко само вида на огладнялото бебе и неговия настойчив вик толкова силно въздейства на жената, че способността да се образува кърма рязко се увеличава. Установено е, че в естествени условия новороденото има достатъчен запас от течности и хранителни вещества за поддържане на жизнената дейност в продължение на няколко дни след раждането. Млякото на майката се отделя при търсене (искане) от бебето! Затова продължавайте да слагате детето на гърдата си и тогава, когато ви се струва, че млекото не е “дошло” и гърдата е празна.
Колкото по-често слагате бебето на гърдата, толкова по-голяма е вероятността за успех!

Правото на майката да поиска бебето си за кърмене веднага след раждане.

Това право е цитирано в Съвместната декларация на СЗО (Световната Здравна Организация) и УНИЦЕФ, издадена през 1989 г. – “Опазване, поощряване и подкрепа на практиката на кърмене: роля на службите, помагащи при раждането”. В този документ са формулирани 10 принципа на успешно кърмене, в това число:
• медицинските служители са длъжни да помагат на майките да започнат кърмене в течение на първия половин час след раждането;
• длъжни са да показват на майките как да кърмят и как да съхранят лактацията си даже ако са временно отделени от своите деца;
изключено е дохранването на новородените с друга храна или течност, освен майчино мляко, освен в случаите, когато има медицински противопоказания за кърмене;
• трябва на практика денонощно майката и новороденото да са в едно помещение;
• не трябва да се дава на новороденото, което се кърми, никакви успокояващи средства и устройства, имитиращи майчината гърда (биберони-залъгалки, шишета с биберони и др.)

За съжаление все още практиката на ранното поставяне на гърдата не е разпространено широко в България. Дълго време се смяташе, че трябва да се създава щадящ режим за жената – да й се помогне с приспивателно, да се обезболи, да се стимулира раждането, а след него – да й се даде да си почине без бебето. Всички тези мерки обаче съществено намаляват шанса на майката да изхрани бебето си с кърма. Кърменето, както и раждането, е успешно само тогава, когато родителите са уверени, че преди всичко те сами могат да дадат на собственото си дете всичко необходимо, като не се осланят изключително на лекарите, които “могат да оправят всичко”, а преминават предродова подготовка, активно участват при раждането и вземат всички мерки за поддържането на лактацията.

АГ клиниките в Пловдив са едни от първите в страната, които въвеждат ранното поставяне на бебето на гърдата. Ръководотелите на родилните домове – проф. Д-р Милчев, д-р Пелев, д-р Карагьзян, д-р Дренски и д-р Бояджиев гарантират, че ще дават бебето за първо кърмене 30 до 60 минути след раждането при изразено желание на майката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s