Начало на кърменето в родилния дом

Кърменето на бебето е естествен процес, който обаче не идва от самосебе си – и детето, и майката се учат на него. Още преди да родите, в гърдите ви има коластра – тя е изключително важна първа храна за бебето. Тя съдържа имуноглобулини и антитела, които имате вие, и които помагат на бебчо да се справи в новата, не-стерилна среда. Коластрата често се нарича “първата ваксина на бебето”, и е най-доброто, което можете да му предложите, дори по някакви причини да не искате или да не успеете да кърмите дълъг период от време.
Ранното слагане на гърдата в първите 30-60 минути след раждането допринася много за успешното кърмене – щом се роди детето, ако всичко е наред и с двама ви, поискайте да ви го сложат на корема, още щом му вържат пъпа (говорете с екипа още в предродилната зала). Доказано е, че първият контакт кожа до кожа с мама скоро след раждането помага на бебето да се успокои, да се адаптира към новата непозната среда и по-лесно да засуче. Също така настоявайте учтиво да ви го сложат на гърдата. Ако засуче в първия час след раждането, шансът да кърмите дълго и успешно се повишава значително, макар и не много неонатолози и педиатри у нас да са съвсем убедени в това все още. Веднага след раждането сукателният рефлекс е най-силен и бебето, поставено на корема на майка си, често инстинктивно започва да пълзи нагоре, търсейки гърдата. Ако раждате с уговорка, говорете с лекаря си за това предварително. С ранно кърмене плацентата се ражда по-бързо и лесно и много намалява рискът от кръвоизливи при майката-кърмачка. Ранното слагане на бебето на гърдата се пропагандира усилено от Министерството на Здравеопазването, УНИЦЕФ и Световната Здравна Организация и България е една от многото страни, които са се подписали под документите за насърчаване на кърменето. Неонатологът и акушер-гинекологът, които се грижат за вас и бебето след раждането, са запознати с тях и ако ги помолите, едва ли ще откажат да ви помогнат да сложите бебето на гърдата. Ако акушерката има възражения, че сте се изпотили от раждането, поискайте да ви измие гърдата със стерилна вода – макар това да е ненужно, може да я успокои, а за вас и бебето вреда няма.
Дори да не успеете да кърмите веднага, не е беда – щом ви преместят в една стая с бебето, което ще е приблизително 2 ½-3 часа след раждането, станете, измийте се, вземете го и му дайте да суче (освен ако не сте родили със секцио, разбира се). Слагате бебето така, че главата му да лежи в лакетната ямка, дланта да обхваща дупенцето, а главата му да е обърната към гърдата. Ухото, рамото и бедрото на бебето трябва да лежат на една линия. Коремчето му трябва да допира вашият корем. Със зърното погъделичкайте устните му, или бузката, която е към гърдата, и то ще се обърне с отворена уста да търси гърдата. Подайте му я, като я придържате с палец отгоре, а с другите четири пръста отдолу, без да я притискате. Не се навеждайте към бебето, вместо това го поднесете към гърдата. Ако се наложи, подложете възглавници под него, за да ви е по-удобно и гърбът ви да не се умаря.
Ефективното сукане в началото може да продължава кратко, но въпреки това е много важно за бебето. То се тренира за кърменето още от петия месец в корема ви, като смуче палчето си, и много обича да суче. Първият ден поема съвсем малко коластра – около 1-2 чаени лъжички на хранене. Това, обаче, му е съвсем достатъчно – коластрата е изключително богата на протеини и се усвоява перфектно от детето. Малкото количество, което то изпива не бива да ви тревожи – малките стомахчета имат нужда от малки порции. С всеки следващ ден количеството се увеличава с по 10 мл, докато на десетия ден стигне около 80-100 мл.
Поне през първите две седмици не давайте на бебето биберон-залъгалка или шише. Ако го направите, съществува реална опасност да объркате бебето и то да не знае дали да предпочете гърдата или биберона. Също така, смучейки залъгалката, бебето ви задоволява сукателния си рефлекс, сучейки на ‘празен ход’. По-добре запазете тази енергия за кърменето – нека да стимулира гърдите ви и задоволява потребностите си от храна и желание за сучене на гърдата.
В млякото се съдържа достатъчно вода и бебето ви няма нужда от допълнителни течности – нито вода със захар, нито глюкоза. Всичко друго освен кърмата ви намалява апетита на бебето и то може да суче с по-малка охота. Знайте, че много рядко се налага даване на друго освен майчино мляко по медицински показания. Ако все пак сте решили да му давате вода, носете си няколко стерилизирани лъжички (кафеени), с които да му сипвате в устата. Не използвайте шишета. Детето няма нужда от захар във водата, то няма развити рецептори за сладко и солено. От болницата ще ви сипват подсладена вода, така че е по-добре вашите близки да ви носят преварена неподсладена вода. Добре е водата да се дава след, а не преди хранене, за да не се напълни малкото стомахче.
В родилния дом ще ви казват кога е време да храните бебето, но схемата на хранене, която все още се практикува в българските болници е много остаряла и ненадеждна. По-добре се ръководете от принципа, че през първите дни бебето трябва да суче осем-дванадесет пъти за двадесет и четири часов период. Това означава кърмене средно на два часа. С такова по-често хранене бебето получава достатъчно коластра и мляко, което му помага да изхвърли по-бързо билирубина, който причинява жълтеница, от организма си, както и да започне да възстановява теглото си по-бързо. То се упражнява да суче, докато млякото ви още не е ‘слязло’ и гърдите ви са по-меки и лесни за захапване. Така, когато млякото ви ‘дойде’, бебето ви вече ще е експерт в сукането и ще се справя много добре с новото количество мляко.

Ако изчаквате или не му предлагате достатъчно често да суче, бебето може още да не умее да суче добре, когато млякото слезе и гърдите ви да се препълнят нерпиятно. Не е проблем да закъснеете 15-30 минути с храненето, дори може да пропуснете едно ядене – просто следете общо за денонощие да суче поне осем пъти. Ако обаче се буди по-често и проявява признаци на глад, предлагайте му гърдата – някои бебета сучат почти непрекъснато в началото, защото много им харесва да са до мама и да правят любимото си нещо – сукане. Нека сучат – така млякото ви ще се регулира по-бързо и бебето ви ще е доволно. Не приемайте преложенията на персонала да го дохранвате с адаптирано мляко, вашето ще му е достатъчно. В болницата теглото спада средно с 3-7 % в първите дни, и после се наваксва. Това е нормално, защото бебето изхвърля излишните течности от организма си и не означава, че кърмата ви не му стига. Пробното кърмене също не е показателно, защото е важно количеството мляко, което бебето приема за едно денонощие.
В началото предлагайте и двете гърди в едно хранене, като ги редувате – например, ако започвате с лявата, след това го оригнете и го преместете на дясната, и на следващото хранене започнете с дясната, а после дайте лявата. Бебето може да предпочете да суче от лявата ви гърда, защото там усеща как бие сърцето ви, както в корема. Не допускайте да суче само от нея, защото другата гърда също има нужда от стимулация – предлагайте я преди предпочитаната гърда. Детето скоро ще свикне да се храни и от двете. След около седмица можете да започнете да редувате гърдите на всяко хранене, ако искате – на едното лявата, а на следващото – дясната. Може да решите да продължите да го храните и от двете гърди на всяко хранене.
Не пропускайте да го храните и през нощта. Противно на схващанията тук, стомахчето се справя чудесно и без почивка през нощта. Нивата на хормона Пролактин, който е отговорен за образуването на кърмата, са най-високи през нощта. Това означава, че ако кърмите бебето си и нощем, ще имате изобилно мляко, достатъчно за малкото ви съкровище. В началото е уморително, защото бебето не прави разлика между ден и нощ – но това важи и за изкуствено хранените деца. След първите седмици бебето вероятно ще започне да прави по-дълги паузи през нощта и към 5-6 месечна възраст сигурно ще може да спи през цялата нощ. Добрата страна на нощните хранения е, че и вие и бебето почти не се разбуждате за кърменето – вземате го (или таткото ви го носи в леглото), накърмяте го, и отново заспивате почти без да се разсънвате. Нищо не приспива бебетата по-добре от сученето, а вие си осигурявате обилно количество мляко.
Първите изпражнения на бебето са черно-тъмнокафеви заради отделения мекониум. С прехода на коластрата към зряло майчино мляко стават златисто-жълти и сравнително редки с малки бучки, защото кърмата има леко слабително действие – кърмачетата рядко страдат от запек. Показател дали кърмата е достатъчно са памперсите – през първия и втория ден трябва да се изхожда веднъж или два пъти на ден, поне два пъти на ден на третия и четвъртия ден. Към петия до седмия ден след раждането изпражненията му трябва да са вече жълтеникави и да са поне три до четири на ден. Когато производството ви на мляко се увеличи, бебето ви често може да ака след всяко ядене през първия месец от живота си. След това е нормално да започне да се изхожда по-рядко, това не бива да ви тревожи, ако наддава добре и е доволно.
Много важно е да сте спокойни и релаксирани, когато кърмите – тогава млякото тече по-лесно, и бебето, което усеща емоционалното състояние на майката, също е по-кротко. Мислете за положителни неща, хранете бебето в спокойна обстановка, най-добре на едно и също място, където всичко да ви е под ръка – пелена за оригването, книга, възглавници. Винаги гледайте гърбът и раменете ви да са стабилно подпряни, за да не се напрягат по време на кърмене. Спете много, заедно с бебето. В първите седмици и вие и то имате нужда от почивка – нека някой друг се занимава с домакинството, докато вие се възстановявате. Не се тревожете, ако къщата ви не е съвършено изрядна – много по-важно е да установите интензивен емоционален контакт с бебето си. Контактът между майката и новороденото в първите седмици след раждането е много наситен. Той е своеобразно продължение на контактът между двамата, докато бебето е било още в утробата, и е толкова тесен и интимен, че няма място за никой друг.

Първите дни с новороденото бебе са много ценни, докато взаимно се опознавате и изграждате основите на бъдещите си отношения.

Автор Бу за сп. Мама, 2005

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s