Средно наддаване на тегло при кърмените бебета

Възраст на бебето––Средно наддаване на тегло
0-4 месеца––––––170 грама на седмица †
4-6 месеца––––––113-142 грама на седмица
6-12 месеца ‡––––-57-113 грама на седмица

† Приемливо е за някои бебета да наддават 113-142 на седмица.
‡ Средното кърмено бебе удвоява рожденното си тегло за 5-6 месеца. На едногодишна възраст типичното кърмено бебе ще е увеличило рожденното си тегло около 2 Ѕ пъти. На двегодишна възраст вече не са забележими разлики между кърмените и изкуствено хранените бебета.

Source: Mohrbacher N and Stock J. The Breastfeeding Answer Book, Third Revised ed. Schaumburg, Illinois: La Leche League International, 2003, p. 148-149.

Възраст на бебетоСредно нарастване на ръстНарастване обиколката на главата
0-6 месеца––––-2.5 cm на месец––––––-1.27 cm на месец
6-12 месеца †–––1.27 cm на месец––––––64 mm на месец

† На едногодишна възраст типичното кърмено бебе ще е увеличило ръста си с 50%, а обиколката на главата – с 33%.
Source: Mohrbacher N and Stock J. The Breastfeeding Answer Book, Third Revised ed. Schaumburg, Illinois: La Leche League International, 2003, p. 148-149.

Няколко неща, които трябва да вземето под внимание, когато преценявате наддаването

Загуба на тегло в рамките на 5 – 7% през първите 3-4 дни след раждането е нормална. 10% загуба на тегло понякога се счита за нормална, но е сигнал, че кърменето трябва да бъде проследено и оценено от специалист. Добра идея е бебето да бъде измерено на 5-дневна възраст (на 5 дни бебето вече трябва да е започнало да наддава, а не да губи от теглото си), така че ако се развива някакъв проблем, да бъде открит и третиран навреме.
Бебето трябва да възвърне рожденното си тегло в рамките на седмица до 10 дни. Ако е спаднало много на тегло в първите дни или ако е болно или преждевременно родено, възвръщането на теглото може да отнеме повече време. Ако бебето не е възстановило теглото си на двуседмична възраст, това е сигнал, че кърменето трябва да бъде проследено и оценено от специалист.
Винаги отчитайте наддаването от най-ниската стойност, а не от теглото при раждането.
Бебето трябва всеки път да бъде мерено на една и съща теглилка в едно и също облекло (за предпочитане голо), за да може да се състави ясна представа за наддаването. Различните теглилки дават много различни резултати (аз лично съм виждала разлика от половин килограм на две различни теглилки); облеклото или памперса могат да са различни по тегло и да объркат нещата. Не е зле да се прави и второ мерене (резултатът трябва да е близък до първия) и тогава се използва средно аритметичното от двете стойности. Ако бебето ви е много активно или уплашено, не очаквайте да получите точен резултат. Бебетата нарастват скокообразно, а не с постоянно темпо – и за да си спестите ненужни тревоги, като общо правило най-добре е да мерите бебето не повече от веднъж седмично.

Преведе hedra от www.kellymom.com

10 responses to “Средно наддаване на тегло при кърмените бебета

 1. Здравейте. Виждам, че темата е пусната отдавна. Но имам проблем. И то не с НЕнаддаване, а точно обратното- с прекалено наддаване. Бебето ми е на естествено хранене и на втория месец не само, че беше удвоило теглото си , но и беше прибавило още сто грама отгоре. Т.е.- 7.100. това, според лекарите е сериозен проблем. Как да постъпя, след като съм привърженик на изключителното кърмене. Искаше ми се да си кърмя детето, когато и колкото то иска (както се пропагандира в този сайт). Идеята да не спазвам режим и да не го ограничавам много ми допада. Но се оказа, че трябва да спазвам определен брой хранения, определено количество (което той посреща с неудържим плач) и през определен интервал. Дали коремът му се е разширил и той иска да поема повече от необходимата му храна? Но незнам как е станало, тъй като той суче много малко- по около 10 мин. А не както например трябва- по 15 мин от всяка гърда, че и повече. Дали е прекалено лаком, дали моите дупчици са много големи и той изсуква много количество за кратко време? Незнам! Но как да се справя с проблема? Ще бъда благодарна ако някой ми даде съвет. Защото не ми се иска да го захранвам от рано.

 2. Здравейте.Имам следния проблем бебчето ми е на 2 месеца и не наддава.На 1-та консултация беше качила 1,400 ,но сега наближава 2-та и си я тегля в нас и не е мръднала изобщо на тегло.Бебето е изцяло на кърма и я храня винаги на поискване.Не пие никакви сокове чайчета води нищо само кърма.Къде греша в кърменето не знам ,моля помогнете.Благодаря предварително

 3. Добре е да се претегли бебето на същия кантар, на който е теглено последно при педиатъра.
  А как пишка и ака? Ако едно бебе пишка обилно и ака редовно, по-вероятно е да яде (каквото излиза, трябва да е влязло преди това) и тогава причината за не-наддаването, ако има такова наистина, трябва да се търси другаде, например в скрита инфекция и т.н., което педиатърът ще установи при преглед.

 4. Здравейте отново.Тегля бебето на нашия кантар не знам дали е правилно първо аз и после заедно.Иначе си ака по 2 пъти на ден и също добре пиша.Надявам се да не е инфекция.Благодаря ви

 5. Човешкият кантар не е за бебешко теглене, даже да е електронен и да тегли човеците вярно 🙂 Може би бързо посещение при педиатъра само за едно телгне ще разсее евентуалните притеснения?

 6. Много благодаря за бързите ви отговори.Дано наистина да сте права относно нашето теглене.На 15-ти сме на консултация и ще ви пиша пак за теглото.

 7. Здравейте ,бях обещала да дам отчет относно теглото ни ,но изкарахме вирус и изтървахме консултацията.Стискайте палци да сме добре с теглото до другата консултация.

 8. Здравей Бу.Бях ти писала притеснена от това че бебчето не качва на тегло.Е права си че не е точен моя метод на теглене в къщи.За 2 месеца сме качили 1 кг

 9. Супер! Надявам се да си вече спокойна 🙂

 10. Разбира се,Хубаво е че ви има и подкрепяте и помагате на майките.Весели празници

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s