Коледни вкусотии2

Предлагам на вашето внимание няколко изключително вкусни коледни рецепти 😀 Пробвайте – и да ги похвалите после!

Джинджифилово тесто за сладки:

Около 1 кг. брашно;

3 кафени лъжички бакпулвер;

300 гр. масло;

300 гр. захар;

3 яйца;

250 гр. течен мед;

портокалови корички 1 супена лъжица;

2 чаени лъжички канела;

2 кафени лъжички джинджифил;

2 кафени лъжички млян карамфил;

Медът се кипва с подправките, прибавя се маслото, сваля се от огъня и се бърка, докато изстине.

Разбърква се половината брашно с бакпулвера и се прибавя към медената смес. Добавят се яйцата и останалото брашно. Разбърква се, без да се меси. Прави се топка, увива се във фолио и се оставя за една нощ в хладилника.

На другия ден с малко брашно се размесва тестото на кора, дебела 3-4 мм. и се изрязват формички. Преди опичане в горния край на изрязаната сладка пробийте по-голяма дупка, през която после да може да мине панделка, ако са за украса.

(Ако нямате подходяща желана формичка, можете да направите шаблон от твърд картон и с много остър нож да изрежете, или да направите форма от тънка ламарина – например капак на буркан – последните са с остри ръбове и не са подходящи за деца)

Сладките се пекат във фурна на 200 градуса, докато станат златисти.

Можете да ги декорирате с точки и линии в различни цветове, а на човечетата да нарисувате уста, очи, копчета с глазура.

Фамозната коледна пуйка на Бу

Коледно вино 1-2-3

Изключително вкусният коледен хляб на Бу

Автор: Бу за сп. Кенгуру, декември 2007

.

Advertisements

8 responses to “Коледни вкусотии2

  1. Чудесно меню. Резервирам маса за трима за 25 декември. 🙂

  2. Pingback: Коледно настроение за малки и големи « Царството на Бу

  3. Ако нямате формички за сладки или искате различни весели форми – от комплет за пясък детски. Стават чудесни. Моите меденки са във формата на петли, крави…

  4. Pingback: Коледен хляб (щолен) « Царството на Бу

  5. Бу, в коледните джинджифилови сладки препоръчвам да се добави и млян кардамон. Джинджифилът прави тестото доста остро и много хора, особено децата, не го приемат като вкус. Та опитай с една лъжичка джинджифил и половин кардамон. Карамфилът остава.

  6. Pingback: Обратно броене до Коледа

  7. извинете, но не виждам кога се прибавя захарта… а и няма ли да стане твърде сладко с меда ????

  8. Захарта – при брашното (ще добавя, благодаря). Сладки стават, затова всеки може да намали пропорциите според вкуса си.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s