Предлагам на вашето внимание няколко изключително вкусни коледни рецепти 😀 Пробвайте – и да ги похвалите после!
Джинджифилово тесто за сладки:
Около 1 кг. брашно;
3 кафени лъжички бакпулвер;
300 гр. масло;
300 гр. захар;
3 яйца;
250 гр. течен мед;
портокалови корички 1 супена лъжица;
2 чаени лъжички канела;
2 кафени лъжички джинджифил;
2 кафени лъжички млян карамфил;
Медът се кипва с подправките, прибавя се маслото, сваля се от огъня и се бърка, докато изстине.
Разбърква се половината брашно с бакпулвера и се прибавя към медената смес. Добавят се яйцата и останалото брашно. Разбърква се, без да се меси. Прави се топка, увива се във фолио и се оставя за една нощ в хладилника.
На другия ден с малко брашно се размесва тестото на кора, дебела 3-4 мм. и се изрязват формички. Преди опичане в горния край на изрязаната сладка пробийте по-голяма дупка, през която после да може да мине панделка, ако са за украса.
(Ако нямате подходяща желана формичка, можете да направите шаблон от твърд картон и с много остър нож да изрежете, или да направите форма от тънка ламарина – например капак на буркан – последните са с остри ръбове и не са подходящи за деца)
Сладките се пекат във фурна на 200 градуса, докато станат златисти.
Можете да ги декорирате с точки и линии в различни цветове, а на човечетата да нарисувате уста, очи, копчета с глазура.
Изключително вкусният коледен хляб на Бу
Автор: Бу за сп. Кенгуру, декември 2007
.
Чудесно меню. Резервирам маса за трима за 25 декември. 🙂
Pingback: Коледно настроение за малки и големи « Царството на Бу
Ако нямате формички за сладки или искате различни весели форми – от комплет за пясък детски. Стават чудесни. Моите меденки са във формата на петли, крави…
Pingback: Коледен хляб (щолен) « Царството на Бу
Бу, в коледните джинджифилови сладки препоръчвам да се добави и млян кардамон. Джинджифилът прави тестото доста остро и много хора, особено децата, не го приемат като вкус. Та опитай с една лъжичка джинджифил и половин кардамон. Карамфилът остава.
Pingback: Обратно броене до Коледа
извинете, но не виждам кога се прибавя захарта… а и няма ли да стане твърде сладко с меда ????
Захарта – при брашното (ще добавя, благодаря). Сладки стават, затова всеки може да намали пропорциите според вкуса си.