Коледен хляб (щолен)

Изключително Вкусният Коледен Хляб на Бу:

500 гр. брашно
30 гр. прясна мая
100 гр. захар
200 мл. прясно мляко
1ч.л. сол
1 яйце
250 гр. масло + 50 гр. масло за намазване
¼ ч.л. кардамон
¼ ч.л. канела
150 гр. стафиди, накиснати в ром или коняк
100 гр. печени белени бадеми
100 гр. озахарени портокалови и лимонови корички
100 гр. нарязани сушени смокини
по желание допълнително нарязани сушени плодове: кайсии, ананас, маракуя, банан и пр.
пудра захар за поръсване
есенция ром

Брашното се сипва в дълбока купа, в средата се прави кладенче. В него се слага натрошената мая, смесена с 1 ч.л. захар и се залива с хладко мляко. Покрива се с кърпа и се оставя 15 минути да бухне маята. Прибавят се останалите мляко и захар, размекнатото масло, солта, яйцето и подправките и всичко се омесва. Добавят се отцедените и подсушени стафиди, едро счуканите бадеми и сушените плодове и внимателно се размесват с тестото. Оставя се 20 минути да почине и се оформя във форма за кекс. Така хлябът преседява 3-4 часа на стайна температура. Пече се в предварително загрята фурна на 180 ° около 75 минути. Още топъл се намазва с разтопеното масло и богато се поръсва с пудра захар. Опакован в домакинско или алуминиево фолио хлябът е много траен. Подходящ е за поднасяне с десертно вино.

Фамозната коледна пуйка на Бу

Джинджифилови сладки

Коледно вино 1-2-3

Автор: Бу за сп. Кенгуру, декември 2007

Advertisements

One response to “Коледен хляб (щолен)

  1. Бу, обожавам щолен. Направих по твоята рецепта, но ако се сложи само 500 гр брашно, става адски течно тесто-като за кекс, което изобщо не може да е меси. Аз сложих 1 кг брашно и 200 гр захар, та стана. Вкусно е 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s