Как се хранят бебетата

Автор: Даян Уайсингър, MS, IBCLC

След първите няколко дни, когато вече млякото ви се увеличи, може би някои неща при храненето на бебето ви ще започнат да ви правят впечатление. Ето някои от особеностите и причините за тях:

В началото бебето засуква на малки, бързи глътки, а след това започва да суче бавно и съсредоточено. Вземете чаша с вода и се опитайте да отпиете с бързи движения на челюстта по ръба на чашата, а след това започнете да гълтате. Първите движения можете да правите колкото бързо искате, но щом започнете да гълтате, не можете да го правите по-бързо от едно преглъщане в секунда. Същото се отнася за бебето ви. Тези начални, бързи засмуквания са само за да нагласи зърното в устата си и да предизвика потичането на млякото. След като то текне, бебето не може да суче толкова бързо. Тази промяна в ритъма ви помага да разберете, че бебето действително поема мляко. С всяка глътка чувате един приглушен звук подобен на “къх”, при някои бебета като гъл-гъл, а при други по-тих. През тази фаза повечето бебета преглъщат на всяко едно или две засуквания и всички имат и по-бавен ритъм, когато сучат по-активно, отколкото началното бързо дърпане.

Бебето прави около десетина дълги засуквания и след това спира. Ами опитайте да изядете голяма порция наведнъж без нито веднъж да оставите вилицата – неприятно е, така е и при бебето. А то все още се учи да суче, преглъща и диша едновременно. Логично е да си почива. Но отбележете, че не пуска гърдата!

Бебето често иска отново да суче десетина минути след като е яло. През първите дни, гладът на бебето отчасти е предизвикан от един хормон – холецистокинин (ХЦК). Високите нива на хормона означават ситост, а ниските – чувство на глад. След около 20-ина минути сучене (различно е при всяко бебе и при всяко хранене), нивото на ХЦК се повишава достатъчно и бебето пуска гърдата и заспива…но отново след 10-20 минути хормонът спада и бебето мисли, че пак е гладно. Тази въртележка може да се повтори няколко пъти и се превръща в т.нар. “свързани хранения”, а след това бебето заспива дълбоко за по-дълго време.
Вероятно тази система му позволява да напълни стомахчето си, след това част от храната отива в червата и стомахът пак трябва да се донапълни, част от поетото се храносмила и пак стомахчето се пълни и също така и червата. По този начин цялата храносмилателна система, не само стомахът, е пълна и бебето може да поспи по-дълго време без да рискува да огладнее много. Майчиното мляко се преработва напълно за около 90 минути, ето защо бебето иска да натрупа “гориво” на няколко пъти преди да си почине сериозно. Ето защо подлъгването на организма да увеличи нивата на ХЦК чрез залъгалка може да попречи на наддаването. Запомнете, бебето се почувства сито след 20 минути сукане, но не и гълтане.

Бебето иска да яде много повече отколкото са ви казали да очаквате.Точно в този момент бебето ви расте толкова бързо, колкото никога няма да расте (затова графиката на нарастване на теглото е толкова стръмна в началото, а после се уравнява). Храносмилателната му система е още съвсем незряла (ето защо сега има толкова много наакани памперси в сравнение с няколко месеца по-късно) и също така бебето изпитва затруднения при храненето (затова му трябва повече помощ при засукване и “закачване” на гърдата, отколкото след няколко седмици или месеци). Съберете тези три причини и получавате като резултат доста дълъг процес на хранене. Съобразявайте се с нуждите му и ще имате по-щастливо и по-добре наддаващо бебе. Защо да отказвате на детето храната и най-голямото му успокоение сега, когато то расте с часове и научава какво е обич?

Бебето плаче когато го махнете от едната гърда, за да го сложите на другата. Ами посочете някой друг бозайник, който отнема на бебето си едната гърда, за да го накара да суче от другата! Това е едно от глупавите правила от годините, когато никой не разбираше кърменето. Ако бебето ви суче доволно от лявата гърда, оставете го. Следващия път ще яде от дясната. Или пък ако изглежда, че не се е нахранило от едната, тогава другата е готова.

Как да разберете, че бебето се е нахранило? Най-вероятно само ще пусне гърдата, успокоено и отпуснато. Но това всъщност няма значение. Помислете си например за кучетата, конете, горилите. Ако например една майка горила не може да си откъсне банан заради бебето на гърдата си, просто го маха. Не се тревожи дали и колко се е нахранило, ако е недоволно, просто го слага отново на гърдата след като си е откъснала банана. Кучетата не кърмят за да осигурят прием на калории от бебето, те кърмят защото е хубаво, успокоява кученцата и те спират да лаят. Кобилата например може да остави сучещото жребче, за да се премести на по-добра паша. Кончето трябва да изтърчи след нея и да засуче пак когато мама спре да се движи.
По същия начин вие не трябва да се закотвяте на дивана докато сте абсолютно сигурна, че бебето ви напълно сито, но само ако сте готова да го кърмите отново щом пожелае. Може би то просто си досуква за десерт замечтано и отнесено, а ако го прекъснете просто ще заспи. Или пък ще поиска да суче пак след 5 минути, ако не се е наситило. И в двата случая няма да му навредите. Проблемът в миналото беше, че на бебетата не се позволяваше да сучат отново преди да са изминали 2, 3 или дори 4 часа. Кърменето е успешно при другите бозайници, защото те не се подчиняват на правила. Забравете правилата и се радвайте на бебето си.

Никога не можете да разберете дали бебето ви е гладно, или нещо друго го притеснява. Бъдете добра домакиня – предложете първо хапването. Ако гостите откажат, може да помислите за други начини на забавление. Ако нищо не върви, предложете отново хапването. Никога няма да навредите на бебе като му предлагате гърдата. Ако в този момент не я иска, просто ще ОТКАЖЕ.

Дали нещо в начина ви на хранене не притеснява бебето? Вероятно не. Повечето бебета нямат нищо против бобови растения, броколи, шоколад, кофеин (след първия месец), подправки и всички останали храни, за които сте чували само лоши неща. По-вероятно е млякото ви да тече твърде бързо или твърде много и то да не може да се справи. Обадете се на консултанта ви по кърмене за прости съвети как да се справите с този обичаен проблем, или поръчайте “Ефектите от твърде обилния поток на млякото – серия от лекции за кърмене номер 13” от Ла Лече Лигата (на телефон за Щатите 1-847-519-0035, цена 3 долара плюс пощенски разходи). Ако все пак има храна, която би представлявала проблем, то това са млечните продукти, и може би на второ място соята.

Бебето не е щастливо ако не е на гърдата. Някои бебета просто обичат да сучат. Те наддават добре, но искат постоянно да са на гърдата. Те сучат за да получат храна, сигурност, любов, забавление, но няма да го правят вечно. Но има и бебета, които сучат с часове, защото не получават правилно млякото и теглото им го показва. Или пък сучат повече поради стомашни неразположения. Консултантът ви по-кърмене ще ви помогне да различите дали има проблем, или просто това е характерът на вашето бебе.
За да се свържете с консултант по кърмене във вашия район, потърсете Международната Асоциация на Консултантите по Кърмене на www.ilca.org или Международната Ла Лече Лига на www.lalecheleague.org

Ла Лече Лига – България

преведе: miaou от www.wiessinger.baka.com

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s