Указания за съхранение и третиране на кърма

СЪХРАНЕНИЕ И ТРЕТИРАНЕ НА КЪРМА

ЗАБЕЛЕЖКА: Тези инструкции са приложими за майки, които имат здрави доносени бебета (допитайте се до болничния персонал за указания, отнасящи се до съхранението и третирането на кърма за недоносени или болни бебета).

СЪХРАНЕНИЕ

Откри се, че кърмата има свойства, които я предпазват от бактериално замърсяване, което позволява тя да бъде съхранявана по- дълго време, отколкото се мислеше до сега. Указанията за съхранение на кърма са както следва:

•   Прясно изцедена кърма може да бъде държана на стайна температура до над 10 часа (коластрата, или млякото което се образува до 6 дни от раждането, може да се съхранява 12 часа на стайна температура).

•   Прясно изцедена кърма може да бъде съхранявана на температура малко под стайната температура (например в хладилна чанта или друг охладител) за над 24 часа. Ако млякото е било държано на стайна температура преди да бъде поставено в охладителя, времето за безопасно съхранение в охладителя може да бъде намалено.

•    Прясна кърма може да бъде държана в хладилник за над 8 дни. Съхранявайте млякото на гърба на хладилника, а не на вратата. Ако млякото е държано на стайна температура или в охладител преди да бъде поставено в хладилника, времето за безопасно съхранение може да бъде намалено.

•   Прясна кърма може да се остави в камера в хладилника за над 2 седмици. Ако преди това то е държано на стайна температура, в охладител или в хладилник, времето за съхранение може да варира.

•   Прясно изцедена кърма може да бъде държана в камера със самостоятелно отделение в хладилника за над 3-6 месеца, в зависимост от това колко често се отваря вратата. Съхранявайте млякото в дъното на камерата. Ако млякото е било съхранявано на стайна температура, в охладител или в хладилник преди да бъде поставено в камерата, времето за безопасно замразяване може да бъде намалено.

•   Прясна кърма може да се остави в отделение за дълбоко замразяване (фризер тип „сандък”) за 6-12 месеца. Ако преди замразяването му е било съхранявано на стайна температура или в охладител или хладилник, времето на съхранение може да варира.

•   Предварително замразено мляко може да бъде държано в хладилник за над 24 часа след пълното му размразяване.

Едно последно нещо относно указанията: Въпреки че горното е най- последния публикуван набор от указания относно безопасното съхранение на кърма, имайте предвид, че това са все пак просто указания. Разумно е да опитате да се придържате колкото се може по-точно към тях, но мляко, което е по- старо от посочения безопасен период не трябва автоматично да се изхвърля. Млякото, което наистина е лошо има забелижим кисел вкус и мирис. Дори ако изцедената кърма е „с изтекъл срок” пак може да е безопасно да се даде на бебето, щом като още има пресен мирис и/или вкус.

ИЗБОР НА СЪД ЗА СЪХРАНЕНИЕ

Когато едно бебе получава изцедена кърма инцидентно, видът на съда за съхранение не е толкова от значение; ако обаче бебето получава повечето от храната си като изцедена кърма, изборът на съд за съхранението й трябва да бъде обмислен внимателно. Пластмасовите контейнери са най-добрият избор за съхранение на кърма в хладилник, тъй като повечето от левкоцитите, или белите кръвни клетки, в човешкото мляко се залепят за стъклото. Ако кърмата ще бъде замразявана, стъклото е предпочитаният избор, тъй като по-малко пропуска и предлага най- добра защита. Повечето левкоцити в човешкото мляко така или иначе умират при замразяването й. По тази причина мляко, което може да се използва в следващите 8 дни от изцеждането му е по-добре да се остави в хладилника, отколкото да се замрази, защото антимикробните му свойства се запазват по- добре в хладилник.

Друг добър избор за охлаждане или замразяване са торбичките за съхранение на мляко, които са специално създадени за кърма. Те са предварително стерилизирани и са плътни, двойно покрити с полиетилен и подплатени с найлон, който предпазва мазнините от залепване по страните на торбичките. Твърдите пластмасови контейнери, от който и да е вид, са също добър избор и за охлаждане и за замразяване. Други торбички за мляко и по- специално продаваните bottle liners (под формата на бутилки), не са трайни, което ги прави неприемлива алтерантива за замразяване на кърма, тъй като е вероятно да се спукат по време на замразителния процес и млякото да се разтече, когато го размразявате. Също така, едно изследане доказва, че има над 60% намаление на антителата в млякото и загуба на мазнини, които залепват по страните на тези торбички. Ако все пак изберете този вид торбички, млякото може да бъде по- добре защитено като го поставите в  по- голяма по размер торбичка или в твръд пластмасов контейнер.

Когато кърмата замръзва, тя се разширява, така че е необходимо да оставите около 2,5 см празно място най- отгоре на съда. Поради тази причина капачката на бутилката или контейнера не трябва да се затяга, докато млякото не замръзне напълно.

ТРЕТИРАНЕ И РАЗТОПЯВАНЕ

При прясната кърма млякото се отделя от каймака, така че е важно внимателно да разклатете с въртеливи движения контейнера, за да смесите млякото преди да го предложите на бебето си.

Докато първоначално се мислеше, че майката трябва да охлади прясно изцедената си кърма, за да я смеси с преди това изцедено и изстудено мляко, последните проучвания показват, че можете да изцеждате директно в мляко, което е било в хладилник или във вече изстинало такова, ако млякото е прибавено в 24 часов период от изцеждането на първото мляко. В този случай би трябвало да следвате препоръките за съхранение, базирани на времето и датата на първоначално изцеденото мляко. Можете да изцеждате директно в мляко, което е било съхранявано на стайна температура, ако направите това до 10 часа. Това мляко след това би трябвало да се използва.

Можете да добавите прясна кърма към такава, която вече сте замразили, ако първо сте я охладили за около половин час и тя е по-малко количество от тази, към която я прибавяте.

Когато разтопявате кърма най- добре е да го правите в хладилника. Това ще отнеме около 12 часа. Ако ви трябва по- бърз метод, можете да държите съда под течаща вода, като постепенно увеличавате температурата й или да го поставите в купа с вода, която отново постепенно затопляте. Друг, по-нов метод, който позволява по-бързо затопляне е нагревателя за бутилки на Авент. Този нагревател позволява постепенно затопляне, тестван е с кърма и не е показал, че засяга някое от свойствата й. Без значение кой метод  на затопляне ще изберете, преди да проверите температурата разклатете съда. Кърмата не трябва НИКОГА да се затопля в микровълнова печка или директно на котлона. Тези методи на затопляне променят състава на кърмата и може да образуват горещи участъци в млякото, които биха могли да наранят бебето ви!

Веднъж размразена, кърмата не трябва да бъде замразявана отново. Също така веднъж затоплена, не трябва да се притопля втори път.

Най-добре е да се съхранява на порции от по 2-4 унции (60-120 мл), за да се избегне разхищението й. Такива малки порции също така се размразяват и топлят по-бързо.

Все още не е правено подробно изследване, за да се определи дали е безопасно да се дава на бебе кърма, която е останала от предишно хранене или мляко, което е било затопляно вече, но не е било използвано. Обаче повечето експерти по лактация са съгласни, че мляко, което не е изпито на едно хранене, може да бъде предложено още веднъж, преди да трябва да се изхвърли. Човешкото мляко има антибактериални и антимикробни свойства, които му помагат да се разваля по-бавно в сравнение с другите храни.

А ВКИСНАЛОТО ИЛИ „ЛОШО” МЛЯКО?

Млякото не е развалено, освен ако няма кисел мирис или лош вкус. Някои майки откриват, че кърмата им изглежда се разваля по- бързо въпреки внимателното спазване на указанията за правилно съхранение и третиране. Това е резултат от това, че млякото им има свръх количество липаза- ензимът, който подпомага разтварянето на мазнините в кърмата. Един от начините да се предпази млякото от толкова бързо разваляне е да се спре разграждането на мазнините чрез варенето му точно преди да бъде съхранено. Това се прави колкото се може по- скоро след изцеждането му и като се наблюдава котлона. При варенето на млякото е позволено да се появят малки балончета на повърхността, но трябва да се махне от огъня преди да заври. След това млякото трябва веднага да се остави или в хладилник или във фризер.

Други майки докладват за сапунен мирис на тяхната кърма след размразяването й. Тези промени в мириса се приписват на промените в мазнините на млякото, свързани със съхранението му в саморазмразяващ се хладилник- фризер. Не е открито това да вреди на бебето.

Понякога миризми от хладилника или фризера може да проникнат в съхраненото мляко. За да се избегне това бъдете внимателни при избора си на съд за съхранение (прегледайте информацията по-горе), обмислете поставянето на сода за хляб в отделението, където съхранявате кърмата, изхвърлете старите остатъци и се уверете, че всички нови храни са покрити и затворени добре и проверете дали хладилника или фризера ви е настроен на достатъчно ниска температура.

ВЪНШЕН ВИД НА СЪХРАНЯВАНОТО МЛЯКО

Външният вид на съхраненото мляко може да приеме много форми. Повечето майки забелязват, че след кратък период мазнините в млякото започват да се отделят отгоре. Те може да се вдигнат най-отгоре или да се уталожат по стените на контейнера. Преди да изсипете млякото в шишето или чашата на вашето бебе и точно преди да му го дадете се уверете, че сте разклатили добре млякото, така че мазнините да се смесят отново с останалата част от млякото.

Изцедената кърма може да изглежда рядка и някои майки може да си помислят, че този външен вид на млякото им означава, че то е бедно на мазнини. Човешкото мляко не изглежда като пакетираното краве мляко. Кравето мляко е било хомогенизирано, придавайки му по-бял вид в сравнение с кравето мляко, което не е минало този процес или с изцедената кърма. От друга страна кърмата може да приеме различни цветови нюанси. Това може да се дължи на нещо, което майката е яла или на лекарство, което приема. Цветът на млякото не вреди на бебето. И не забравяйте, че ако млякото не се изцеждаше, а гърдата направо се даваше в устата на бебето, никой нямаше да мъдрува какъв е външният вид на кърмата.

ЗАЩО ТЕЗИ УКАЗАНИЯ СЕ РАЗЛИЧАВАТ ОТ ДРУГИ ПОДОБНИ БРОШУРИ?

Бъдете внимателни относно източниците ви на информация за съхранение и третиране на кърма. Разумно е да се пренебрегва повечето информация, съдържаща се в брошури, публикувани от производители на адаптирано мляко във връзка с изцедената кърма. Често тази информация е противоречива и остаряла. Също така, не е от най- голям интерес за производителите на формула една майка да има запаси от безопасна, изцедена кърма под ръка, тъй като тя би трябвало да предложи на бебето си шише или чаша с техния продукт. Друга литература, книги и т.н., предлагащи информация за съхранението и третирането на кърма, трябва да бъде осъвременена и да е от автор, запознат с кърменето; например консултант по лактация, Ла Лече Лига лидер, медик с опит в кърменето и т.н.
________________________________________
Написано от Becky Flora, BSed, IBCLC
Последна версия: 31 юли, 2002
http://www.breastfeed-essentials.com/storagehandling.html
________________________________________
Източник: La Leche League’s, „The Breastfeeding Answer Book“ (1997) by Nancy Mohrbacher, IBCLC and Julie Stock, BA, IBCLC

Преведе lilfi за бг-мамма

6 responses to “Указания за съхранение и третиране на кърма

 1. много благодарнст,БУ!
  ПС:Поздравления за страхотния клип на песента на Ваня Костова! Като феи сте всички, толкова красиви, мъдри и добрички,а малките са божествени!

 2. mnogo blagodarya za statiyata!
  moite bliznaci byaha v kuviozi, cedyah i zamrazyavah, kato ne znaeh 4e moje da stoi na staijna temp tolkova dalko
  maloumnata mi pediatarka mi kaza, 4e nyamalo smisal da si sahranyavam karmata
  yavno e agent na nestle.
  a okolo men malko sa pro-carmene. dobre 4e maja mi e
  egati obshtestvoto….

 3. Тази статия доста обогати познанията ми , идеално е че мога да я замразявам за 6 месеца , аз като навърши 3 месеца и размразявам дава старата и замразявам нова , голяма разправия :)))) Въпреки че нямам много кърма , вече успешно кърмя 8 месеца и се надявам да е така още поне 2 години.

 4. Статията е чудесна, само не разбрах, сега когато правя кисел смесвам вода и замръзена кърма, но слагам бучката кърма в студената вода и така на котлона – това променя ли състава й?! Надявам се силно, някой да ми отговори.

 5. Ако температурата мине 70 градуса Целзий, да – губят се някои ценни вещества. Ако се добави на по-късен етап само размразена, може би ще е по-добре.

 6. Много е важно всяка една майка кърмачка да знае как правилно да съхранява кърмата, си за да бъде годна за употреба от нейното дете и то да може да получи всички нужни съставки.Не знаех, че има толкова много тънкости по съхранението и това да гледаме какъв е неговият външен вид. Знам, че кърмата е изключително полезна и ако имаш проблем с очите и нещо все едно ти е замърсено , една капка само от кърмата и веднага ти се оправя окото.Статията ви е полезна и ще я пратя на моя приятелка,която тъкмо роди.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s