За какво се притесняваме най- често, когато съхраняваме кърма

За какво се притесняваме най- често, когато съхраняваме кърма

By Cindy Scott Duke
Davis, California, USA
From: NEW BEGINNINGS, Vol. 15 No. 4, July – August 1998, p. 109

http://www.lalecheleague.org/

Предоставените статии са от публикации от миналата година за справка на Ла Лече Лига лидерите и членовете ни . Предупреждаваме читателите, че изследванията и медицинската информация се променя от време на време.


Една от многото ползи от кърменето е удобството. В повечето случаи човешкото мляко преминава директно от производителя в консуматора, без притеснения как да се събира, съхранява, приготвя и между това да се запази прясно. Но някои майки изцеждат и съхраняват мляко за бебетата си от време на време или пък постоянно.  Тази статия разглежда някои от често повдиганите въпроси и притеснения относно външния вид на изцедената кърма и правилното й съхранение за здрави, доносени бебета. Ако вашето бебе е хоспитализирано или смятате да събирате мляко за банка за кърма,  възможно е да се прилагат други правила.

Визуални характеристики на кърмата

Тези, които никога не са виждали кърма може да се изненадат, ако очакват тя да изглежда като краве мляко, сипано от кутия. За разлика от хомогенизираното мляко, човешкото мляко, когато се остави да престои, ще се утаи, като мазнината му ще остане най- отгоре. Това не означава, че то се е развалило. Просто разклатете контейнера внимателно и млякото отново ще възвърне хомогенната си консистенция.

Възможно е порции кърма, изцедени по различно време да не изглеждат еднакво, тъй като различни фактори може да оказват влияние върху съдържанието на мазнини и дори цвета. Количеството на мазнините може да се променя през различните дни, а също така и при отделните кърмения или изцеждания. Произведеното в началото на храненето мляко може да изглежда „по-рядко”, отколкото млякото отделено по- късно, когато рефлексът на потичане на млякото изпраща през зърната по- богато на мазнини мляко.

Цветът на човешкото мляко може да варира. Коластрата най- общо казано е от жълта към жълто-оранжева на цвят. Превръщането на коластрата в зряло мляко може да отнеме около две седмици, докато завърши напълно процеса. През този период цветът се променя постепенно до синкаво бяло. Но цветът на вече зрялото мляко също може да се променя, заради диета на майката или прием на лекарства. Хранителните багрила, използвани в газирани, плодови сокове и желатинови десерти се отразяват на млякото, така че то става розово или розово-оранжево. Зеленикавото мляко се свързва с консумирането на зелено оцветени напитки, водорасли или голямо количество зелени зеленчуци. Една жена, приемала определено предписано й лекарство, споделя, че е имала черно мляко. Замразеното мляко може да изглежда жълтеникаво.

Розовеещата кърма може да бъде сигнал за кръв в млякото. Това би могло да се случи с или без разранени зърна. Ако причината за кръвта в млякото е разранени зърна, майката може да се свърже с Ла Лече Лига лидер за съвет как да лекува болезнините зърна. Кръвта в кърмата не е вредна за бебето и кърменето може да продължи. Ако кръвта в млякото не изчезне до две седмици майката може да се консултира и с лекаря си.

Миризма на кърмата

В повечето случаи прясната кърма има слаб, леко сладникав мирис. Рядко, когато е била замразявана и после затоплена, може да мирише на сапун и бебето да не я иска. В „Кърменето: Ръководство в медицинската професия”, д-р Рут Лорънс (Breastfeeding: A Guide for the Medical Profession, Ruth Lawrence, MD), твърди, че при някои майки, съхраняваната в саморазмразяващ се хладилник кърма може да е променила своята липидна структура, заради цикъла на замръзване-затопляне, който става в този тип хладилници.

В редки случаи, майки са докладвали, че кърмата им е започвала да мирише на сапун щом изстивала, без оглед на това дали е била замразявана. „Когато тези майки са затопляли кърмата си чрез варене (без да я оставят да заври) и след това бързо са я охлаждали и замразявали”, пише Лорънс „този ефект не се е наблюдавал и децата им са приемали топлинно обработената кърма”. Този процес блокирал дейстивето на  липазата (ензим, който разтваря мазнините) и спирал процеса на храносмилането на мазнините.  Затоплянето на висока температура обаче може да понижи някои хранителни нива, включително аскорбиновата киселина (витамин С). Ако кърмата вече мирише кисело, затоплянето няма да повлияе на вкуса или мириса й. Мляко, което мирише на гранясало би трябвало да се изхвърли.

Изборът на съд за съхранение на кърма

След изцеждането на кърмата в чист контейнер, млякото трябва да се съхранява в добре затворен стъклен или пластмасов съд. Преди имаше дискусии относно това кой вид контейнер  най-добре ще защити хранителните и имунните вещества на кърмата. Последните изследвания посочват, че човешкото мляко може да бъде съхранявано успешно в стъклен или пластмасов съд без да има значителни хранителни загуби. В книгата ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ ЗА КЪРМЕНЕТО се препоръчват за замразяване чисти стъклен или твърд пластмасов (от поликарбонат) или тъмен пластмасов (от полипропилен) контейнери. Ако бебето получава изцедена кърма от време на време, какъвто и да е негативен ефект върху качеството на млякото ще бъде незначителен.

Обмислете добре какъв съд за съхранение да изберете, така че да бъде лесен за използване. Найлоновите пликчета заемат малко място и могат да бъдат слагани директно на някои от помпите за изцеждане. Торбичките, специално създадени за съхранение на кърма са от плътен материал и са лесни за плътно затваряне, предварително стерилизирани и имат етикет, на който да се напише датата и името на бебето. Една от марките такива торбички, които се предлагат може да получите чрез каталога на Ла Лече Лига :Egnell Freezer Milk Bags, LLLI Catalogue. (No.426, $7.95). Еднократните полиетиленови торбички под формата на бутилки (bottle liners) не са подходящи за съхранение на мляко и не се препоръчват. Те могат да се спукат по шевовете по време на замразяването или пък съдържанието им да изтече, когато млякото се топли. Ако нямате възможност да използвате други, слагането на две торбички една в друга може да ви помогне да избегнете ръзкъсването им. Този тип торбички не се препоръчват за дългосрочно съхранение.

Охладена кърма може да бъде смесена с друга такава или замразено мляко, ако количеството охладено мляко е толкова малко, че няма да размрази замръзналата вече порция. Замразяването на кърма в малки количества (2 – 4 унции или 60-120 мл) помага да се избегне прахосването на тази така ценна течност. Слагайте етикет с датата и името на бебето, ако кърмата ще се съхранява за повече от едно бебе.

Съхранение за кратко време, когато нямате хладилник

Липсата на непосредствен достъп до хладилник не трябва да бъде пречка за изцеждане и съхранение на кърма или да намали решителността на майката да продължи да кърми, ако й предстои връщане на работа. Изследванията показват, че човешкото мляко има невероятната способност да устоява на появата на бактерии и може да бъде държано на стайна температура до над 10 часа. При едно изследване зряла кърма е била изцедена в чисти, нестерилни контейнери, като някои от тях са били съхранявани на стайна температура (19-22o C или 66 – 72o F), а други в хладилник за десет часа. След това млякото е било култивирано, за да се изчисли образуването на бактерии. Не е открита статистически значителна разлика между бактериалните нива в кърмата, която е била оставена в хладилник и тази,  която е била съхранявана на стайна температура. (Barger и Bull 1987).

Малки охладителни устройства, накои създадени специално за кърма и термоси с широко гърло могат да се използват, за да поддържат млякото хладно, когато нямаме в близост електрически хладилник. Термосът може да бъде напълнен с лед преди излизане от къщи, за да поддържа вътрешността му изстудена. Ледът трябва да се изхвърли точно преди  наливането на кърмата в бутилката.

Колко дълго човешкото млякото може да остане „добро”? Таблицата дава указания за съхранение, базирани на съвременни изследвания. Ако млякото ви ще бъде давано на вашето бебе от други хора, може би ще е добре да им предоставите копие от тези указания.

Кърма, която ще бъде използвана до 11 дни след изцеждането й е по- добре да бъде оставена в хладилник, отколокото да се замразява.  Не само, че млякото няма да се нуждае от разтопяване, но и имунните вещества в кърмата се запазват по- добре в хладилник. За по- дълго съхранение кърмата може да бъде замразена.

Имайте предвид, че съставът на майчиното мляко отговаря на променящите се нужди на бебето по времето, когато млякото се е образувало и затова се опитайте ако е възможно да използвате най- прясното мляко.

Съхранение на мляко извън дома

Кърмещата майка не би трябвало да се сблъсква с ограничения да съхранява млякото си на друго място, различно от дома й, като например в хладилника на работното й място или в детската ясла. Не се прилагат специални предпазни мерки. Ако една работеща майка среща наистина съпротива от колегите си, може би тази съпротива ще намалее, ако кърмата се постави в непрозрачен, втори съд, предлага Лори Номсън-Ривърс в „Дневник на човешката лактация” (Journal of Human Lactation, Laurie Nommsen- Rivers 1997). Има много източници на информация, които майката може да използва, за да образова другите не само за ползите на кърмата, но и да ограничи евентуалните им притеснения относно безопасното съхранение на „телесна течност“.

През октомври 1995, Центърът за иноформация за кърменето на Ла Лече Лига Интернешънъл в публикация в пресата посочва: „До днес кърмата не е (нито някога е била) включена в списъци на федералните здравни институции за телесни течности, контролирани с универсални предохранителни мерки за кръвни патогени, които да предписват третиране и хранене с гумени ръкавици или съхранение в отделен хладилник като опасен био материал. Това продължава да бъде настояща политика на Щатските центрове за контрол  и превенция на болестите (CDC) и на Службата за сигурност и безопасност на труда (OSHA). ” Други държави, обмисляли идеята за универсални предохранителни мерки, но според Номсън- Ривърс е трудно да се открият такива конкретно за кърмата.

В „Грижа за нашите деца,“ („Caring for Our Children”), една обща публикация от 1992 на Американската педиатрична академия и на Американската асоциация за обществено здраве ( с помощта на Северноамериканската асоциация на банките за кърма), се предлагат указания за програма за извъндомашна грижа за децата. Тази разработка приема, подкрепя и промовира храненето с кърма на малките деца в яслите и не поставя други ограничения извън редовното миене на ръце и спазване на стандартните хладилни протоколи. „Грижа за нашите деца“ може да се намери от: AAP Publications Dept, P.0. Box 927, Elk Grove Village IL 60009-0927. Phone: 800-433-9016; FAX: 708-228-1281.

Майки, на които им се налага да са отделени от бебетата си, може да имат много други въпроси и притеснения извън съхранението на кърма, включително за лесното отделяне на майката от детето и обратно, за помпите и изцеждането, за ръчното изцеждане или за улесняване връщането на работа. Книгата „Нежното изкуство на кърменето” (The Womanly Art of Breastfeeding), издание на Ла Лече Лига Интернешънъл и ЛЛЛ лидерите може да бъдат ценни източници на информация по тези въпроси.

Информация за съхранение на кърма

Тази информация се базира на последните изследвания в областта и се отнася за майки, които:
•   имат здрави доносени бебета;
•   съхраняват кърмата си за домашна употреба (а не за използване в болинца);
•   измиват ръцете си преди изцеждане;
•   и използват контейнери, които са били измити с гореща, сапунена вода и изплакнати.

Всички порции кърма следва да бъдат датирани преди съхранението им.

Препоръки за съхранение

Период на коластра
(започва до 6 дни от раждането)
дръжте на стайна температура 27-32 C (80.6-89.6 F) – 12 часа

Зряло мляко
дръжте на 15 C (59-60 F) – 24 часа
дръжте на 19-22 C (66-72 F) – 10 часа
дръжте на  25 C (79 F) – 4-6 часа
в хладилник 0-4 C (32-39 F) – 8 дни

Замразена кърма
– вътрешна камера в хладилник – 2 седмици
– отделена с врата камера на хладилника/фризер – 3 или 4 месеца (температурата варира, защото вратата се отваря често)
– отделение за дълбоко замръзяване на постоянна температура от -19 C (0 F) – 6 месеца или по- дълго

Какъв вид контейнер да използвате

Ако млякото ще бъде замразявано:
•   може да се използва здрав пластмасов или стъклен контейнер
•   торбички за фризер, които са създадени за съхранение на кърма също са подходящи
•   еднократни пластмасови бутилки не се препоръчват
•   охлаждайте млякото в хладилник преди да го прибавите към контейнера със замразено мляко

Как да затоплим кърмата

Размразете и/или притоплете под течаща топла вода; не позволявайте температурата на млякото да достигне точката на кипене; разклатете преди да проверите температурата; не използвайте микровълнова печка за затопляне на кърма.

Размразена кърма
Ако млякото е било замразено и размразено, може да бъде държано в хладилник до над 24 часа за по-късна употреба. Не трябва да бъде замразявано отново.

Източници:
Barger, J. and Bull, P. A comparison of the bacterial composition of breast milk stored at room temperature and stored in the refrigerator. Intl J Childbirth Ed, 1987: 2:29- 30.
Nommsen-Rivers, L. Universal precautions are not needed for health care workers handling breast milk. J Hum Lact. l997; 13(4):267-68.

Последна редакция 10 февруари 2006г., петък, 12:21 часа by jlm.

Преведе lilfi от  www.lalecheleague.org за бг-мамма

2 responses to “За какво се притесняваме най- често, когато съхраняваме кърма

 1. сърдечни поздравления за блогът ви. наскоро го открих и вече ми е любим 🙂 радвам се, че намирате време да го поддържате – много е полезен.
  бих искала да задам един бърз въпрос. ние сме мама и бебе на месец и половина. храним се на
  поискване и почти през цялото време сме заедно, но
  понякога ни се налагат по няколко часови раздели.
  аз като се изцеждам /след сукане/ рядко събирам
  повече от 40 мл, което означава, че смесвам кърма
  понякога дори от 2 дни… това по принцип
  допустимо ли е? аз я оставям в хладилник на 4
  градуса и после бебка си хапва от нея, но такава
  смесена кърма може ли да се замрази?
  ще се радвам ако ми отговорите 🙂
  поздрави

 2. Допустимо е 🙂 Дори в някои източници посочват, че кърма може да се събира и долива в хладилника (по-далеч от вратата) до 3-4 дена, след което да се замрази. Разбира се, всичко това важи за здраво, доносено бебе, прави се с изрядна хигиена и от млякото, което ще се замразява/охлажда, не се дава директно на бебето, а се отлива в друг съд (за да не попада вътре слюнка и прочее, които да способстват за развитие на бактерии).

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s