Бащата и кърменото бебе

Знаехте ли, че…

Факти за бащи за кърменето

––––––––––––––––––––––

· Кърмените бебета са по-здрави от изкуствено хранените деца – и няма бутилки, скъпи изкуствени млека или друго оборудване, с което да се разправяте. Ще спестите пари, които иначе бихте похарчили, за да купите изкуствено мляко.

· Изследванията сочат, че кърменето намаля риска от рак на гърдата, яйчниците и червата в по-нататъчния живот на майката и може да намали риска от остеопороза.

· Кърмещите жени използват теглото си (запасите от мазнини), което са натрупали през бременността, за да произвеждат майчино мляко, затова колкото повече кърмят, толкова по-скоро ще си възвърнат фигурата от преди бременността.

· Усещането на майката за отношението на бащата към кърменето е един от най-важните фактори, които повлияват на решението й да кърми.

· Изключителното кърмене, без дохранване с изкуствено мляко или твърди храни, забавя овулацията на майката и работи като естествена форма на контрол над раждаемостта през първите шест месеца след раждането, ако менструалният цикъл на майката не се е възстановил и ако бебето продължава да суче през нощта.

· Кърмещата майка, чийто партньор я подкрепя, като я отменя в домакинските задължения, вероятно ще успее и ще кърми по-дълго, повече ще се наслаждава на семейния живот и ще има повече енергия за отношенията си с други възрастни.

· Развитието на мозъка на бебето зависи от често вербално, физическо и емоционално контактуване с познато, обичащо го лице. Бебетата имат нужда да им се пее, да се люлеят и да си играят толкова, колкото и от кърмене.

· Контактът очи-в-очи между родител и бебе е важен за развитието на бебето. Майката и бебето често поддържат контакт с очи, докато се кърмят. Таткото може да поддържа контакт с очи с детето си, докато му сменя памперса, докато го къпе или си играе с него.

· Докато растат, децата се облагодетелстват от преживяването, което им дават различните, но допълващи се стилове на двамата различни родители.

· Американската Асоциация на Педиатрите преподъчва кърмата като единствен източник на храна за бебетата през първите шест месеца; кърмене, съчетано с твърди храни през следващите шест месеца; продължаващо кърмене след това толкова дълго, колкото и майката и бебето искат.

Да работим заедно

Съвети от бащи с опит

––––––––––––––-

Важни са малките неща. Окуражителна дума или предложение да подържите бебето може да означава много за майката и да помогне съвместният ви живот да протича по-лесно. Търсете начини да повдигате духа и на двама ви, например като носите цветя вкъщи след работа, като кажете на жена си, че изглежда красива, когато кърми или като станете първи сутрин и се заемете с домакински задължения, за да може тя да поспи.

Фокусирайте се върху бебето. Щом бебето се роди, майката може да бъде твърде заета да усвои нови умения, роднини може да предлагат противоречащи си съвети, и вашата рутина на работа плюс родителски грижи може да е твърде затруднена. Може да се изкушите да се отдръпнете и да оставите жена си да се занимава с новите родителските грижи – но тя ще има нужда от вашата помощ, за да й помогнете да установи кърменето. Мислете за нуждите на бебето и как можете да ги посрещнете най-ефективно.

Помнете – това ще мине. В началото вероятно и двамата ще се чувствате уморени и обезсърчени от време на време. Предварително се договорете какво да правите, когато сте изкушени да се сджафкате. Шега, която разбирате само двамата, целувка или предложение пак да поговорите за нещата може да облекчи ситуацията. Помнете, че това, което правите, е важно, и няма да сте ‘новаци’ родители задълго. Оценявайте този удивителен, уникален период, докато трае.

Опознайте детето си. Това е и вашето бебе също. Представете го на света, наблюдавайте реакциите му в отговор, и започнете да се наслаждавате от вашите уникални взаимоотношения.

Как да се справим?

––––––––––––––-

Според проучванията, бащите на щастливо кърмените бебета са развили пет техники за справяне:

1. Били са реалистично настроени за неудобствата, които понякога кърменето създава в техния и този на жена им животи.

2. Приели са ситуацията, често като са си напомняли, че кърменето е най-доброто за бебето им, и че няма да трае вечно.

3. Фокусирали са се върху ползите, които кърменето носи за тях – например, че няма нужда да стават нощем. (Много бащи, чиито бебета не са спали в общото легло, са ставали, за да донесат бебето на жена си, но после пак са се претъркулвали и са заспивали, докато е ставало време да върнат бебето в неговото легло.)

4. Правили са други неща за бебетата си – къпали са ги, сменяли са им памперса, държали са ги, разхождали са се с тях, слагали са ги да спят.

5. Като са играли активна роля в живота на децата си, както по време на кърменето, така и след отбиването, те са създали силни връзки с децата си, които са били сравними с вързката, която има жена им с тях.

Подкрепете жена си в решението й да кърми

––––––––––––––––––––––––––––

Ще подкрепите жена си най-ефективно, ако наистина сте убеден, че кърменето е най-доброто както за бебето, така и за майката. Но дори да не сте 100% убеден, оценете факта, че тя е и можете да й покажете любовта си, като й помагате колкото се може повече. Какво можете да направите?

· Уверете я, че сте щастлив от избора й.

· Дайте на всички да разберат, че стоите зад нейното решение.

· Говорете с докторите – вашите и на бебето – за да им кажете, че ще й помагате по всеки възможен начин.

· Уредете си седмица или две отпуска в работата след раждането на бебето, за да можете да сте подръка да помагате на жена си и да установявате връзката си с бебето.

· Вдигайте телефона и отваряйте вратата, за да оставите жена си да си почине или да кърми без да се разсейва.

· Занесете й закуска или й предложете нещо за пиене, докато тя кърми.

· Говорете с добронамерени приятели и роднини, които може би показват неодобрението си към кърменето или се съмняват в способността на жена ви да кърми. Бъдете й буфер и я защитавайте от намекнатите им (но не твърде прикрити) пренебрежителни забележки. Ако ясно покажете, че не трябва да я обезкуражават от решението й да кърми, хората вероятно ще последват примера от вашето отношение и ще задържат негативните си мнения за себе си.

· Помнете, че жена ви вероятно е по-заета и по-омотана в дневния си график (особено, ако това е първото ви бебе), отколкото е била преди и отколкото някога ще бъде; че трескавият ритъм на тези първи няколко седмици ще намалее; че с течение на времето тя ще стане по-спокойна и ще се безпокои по-малко за новите си задължения.

· В една добра връзка ще се чувствате свободни да изразявате тревогите си, както и радостите си, гнева си, както и щастието. Но поради големият ефект, който емоциите имат върху кърменето, ако можете да отложите изразяването на най-негативните си чувства поне за след първите няколко седмици след раждането на бебето, ще направите голям подарък както на бебето си, така и на жена си. Опитайте се да разберете защо тя може да е по-раздразнителна от обичайното, защо забравя да направи разни неща и защо понякога изглежда разсеяна, когато й говорите.

Как “кърмещ” баща може да се грижи за бебето

–––––––––––––––––––––––––––

· Взимайте бебето от леглото му по което и да е време на деня или нощта, за да го носите на майка му за кърмене.

· Ако сте вкъщи през първите няколко седмици след раждането на бебето, научете се как да се грижите за пъпната връв, и се заемете с това задължение.

· Сменяйте памперсите, преди, след или по време на почивката по време на ядене.

· Разхождайте се с бебето, носете го в кенгуру, за да чувствате нежната му топлина до себе си и да му дадете възможност да се наслади на вашето присъствие.

· Люлейте го, когато е нещастно или го успокойте по някакъв друг начин.

· Наслаждавайте се на едно от най-изпълнените със забавление занимание за родители за всеки, който обича да си играе във водата – къпете бебето.

· В топла стая или под одеало дръжте бебето, само по памперс, на голата си гръд, където то ще може да усеща биенето на сърцето ви и да чувства топлата ви (и може би мъхеста) кожа. Макар че не можете да кърмите, можете да се свържете с бебето чрез този чудесен контакт кожа-до-кожа, и можете да осигурите на бебето различно усещане за допир от това, което има с майка си.

· Дръжте и галете бебето си, и му покажете колко гальовен и любящ може да е вашият допир.

· Направете на бебето си успокояващ масаж.

· Направете някои бебешки упражнения с него.

· Пейте му.

· Говорете му.

С последните две занимания не само ще установявате взаимоотношението си с бебето – но и ще му помагате за по-нататъшното развитие на речта, важен принос за общия познавателен растеж на детето ви.

Превод от The Complete Book of Breastfeeding и American Academy of Pediatrics New Mother’s Guide to Breastfeeding

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s