Резус фактор (+)

Дарявали ли сте скоро кръв? Дарявали ли сте някога кръв? А защо не?

Научих кръвната си група през 1999-та, студентка втори курс, когато за първи път дарих кръв. От Кръвния център в София дойдоха на крака в университета, в отделената им за целта стая цял ден стояха и посрещаха желаещите да станат донори…за съжаление, такива съвсем не бяха много. Втория път заведох и тогавашното си кандидат-гадже – не беше твърде въодушевен да се раздели със скъпоценния 0,450 литър кръв, но го убедих в правотата на делото. След три дена разбрах и резултатите от изследванията му – кръвта на донорите се изследва за СПИН, някои болести, предавани по полов път и хепатит – което позволи положителен развой на връзката ни (съжалявам, К. – да, това беше истинският ми мотив да те завлача за кръводаряване, времената са такива, че човек трябва да е информиран; но деянието ти беше добро!)

От тогава насам се старая да дарявам редовно, два пъти годишно (с изключение на периода на бременността и годината след раждането). Понякога от ентусиазма ми се заразяват и приятелите ми, но често ходя сама. Досега само веднъж съм давала кръв за болен в организирана за целта акция – обикновено дарявам безвъзмездно, което всеки път учудва персонала в кръвния център – най-често хората се озовават там, която техен близък е в беда.

Ако минете покрай РЦТХ (регионален център по трансфузионна хематология , иначе казано – кръвен център), винаги ще видите няколко циганина, които се навъртат около входа. Обграждат ви веднага и започват един през друг да питат кръв за болен ли търсите. Знаят си кръвната група и могат за секунди да преценят степента на отчаяние в очите ви и да разберат за каква сума ще се договорят. Кръвта се продава скъпо. Ако умеете да се пазарите, ще получите техния половин литър срещу 30-40 лева, но ако сте наистина в безизходица, ще се разделите с 80-100 лева и нагоре. Много хора нямат друг избор и използват ‘услугите’ им. Кръвта няма раса.

Защо става така? В кръвните банки кръвта никога не е достатъчно. Във всеки един момент там има приблизително наполовина по-малко, отколкото е нужно. Кръвта се използва за много неща – от спешни кръвопреливания през поддържащи процедури до извличане на кръвна плазма за хора, които имат нужда от нея. През 2007 в страната са станали 8011 тежки катастрофи. В тях са загинали 1006 души, а ранените са 9826 души. Ранени са 1356 деца. Точни цифри не знам, но мисля, че не е преувеличено да предположа, че приблизително в една трета от случаите се е наложило кръвопреливане. Добавете към сметката операциите всеки ден и болните хора, които имат нужда от инцидентно или постоянно вливане на чужда кръв. Крайната цифра е стряскаща.

Всеки ден 600 души в България се нуждаят от кръв и половината от тях са деца!

Хората са готови да дарят кръв за близък. Правят чудеса от храброст да намерят донори, когато техен скъп човек има нужда. Защо просто не отидат да дарят кръв не само, когато това е крайно належащо, но и безвъзмездно, за някой друг, някой съвсем непознат, който се нуждае от нея? По-лесно ли е да се разделиш с кръвта си, ако знаеш точно в кого ще отиде? А тя често не отива непременно в него. Кръвните центрове отчаяно се нуждаят от кръв и никакви кампании не я осигуряват. Те са принудени да изискват хора, чийто близък се нуждае от кръвопреливане, да осигуряват донори в замяна за същото количество кръв, без значение кръвната група. Защото кръвта от всички кръвни групи недостига…

Има редки кръвни групи, това всички го знаем. Нулева група е особено ценна – може да се прелива на всички, но приема кръв само от същата група; АВ приема от всички, но дава само на себе си. Някои подгрупи също са много търсени. Моята група не е рядка, но подгрупата ми може би е; когато дарявах последният път, ме попитаха дали съм съгласна да ме впишат в листа за спешни дарители – ако се налага бързо да се намери кръв, звънят на хората със съответната кръвна група от списъка.

Регионалните центрове често правят акции – по учреждения, обществени сгради, учебни заведения… Ако се огледате по улиците, може да видите малки плакати, на които пише ден, час и място на кампанията. Там в походни условия (достатъчно хигиенични) всеки желаещ може да дари кръв. Опитайте, не боли. Наистина. Аз лично предпочитам комфорта на кръвния център и ходя на място, но за хора с ограничено време локалните акции могат да са възможността да помогнат. Заедно с попълването на документите, меренето на кръвното налягане и изследването на хемоглобина даряването отнема около 40-50 минути – една обедна почивка.

Когато дарите кръв, получавате малък пакет с храни и напитки, които да подпомогнат по-бързото ви възстановяване. Шоколадите вътре са не твърде привлекателни и за мен това винаги е повод да изплющя няколко допълнителни Милки с цели лешници. Получавате и бележка, която да послужи пред работодателя ви за два дена отпуск. Пари не дават. Така и трябва, може би.

Условията за да станете донор на кръв са прости, лесни и страшно много хора отговарят на тях.

За жените – да не са бременни в момента (очевидно защо), да не са в цикъл (нисък хемоглобин) и да не са раждали в последната една година (заради евентуалната кръвозагуба и интервенциите по време по време на раждане). Ако сте родили преди повече от година и още кърмите, може да предпочетете да не го споменавате – медиците могат да се презастраховат и да ви върнат. Проверявала съм лично и ако майката е в добро здраве и с нормален хемоглобин, няма пречка да дарява кръв. Евентуално нивото на хормона Пролактин може да е по-високо в кръвта й, но хей, надали на човека, на когото ще я прелеят, ще му поникнат гърди от това (отделно, че кръвта може да се ползва за извличане на плазма и т.н., да се прелее на друга жена и изобщо това не е от кой знае какво решаващо значение).

За всички: да са в добро здраве, да не страдат от хепатит и някои други хронични болести, да имат нормални хемоглобин (>= 125 g/l за жени, >= 135 g/l за мъже) и кръвно налягане, да не употребяват наркотици и през последната половин година да не са били подложени на голяма операция, преливане на кръв, трансплантация на органи, татуировка или бодипиърсинг.

0,450 литра кръв е количеството, с което организмът ни може да се раздели без особен проблем. Тези милилитри се възстановяват средно за 45 дена. Реално погледнато човек може да дарява кръв на всеки месец и половина (и циганите пред кръвните центрове правят точно това), но да не сме прекалени оптимисти – един, два или три пъти годишно е съвсем постижимо.

Практични. Добра идея е преди да дарите, да закусите добре и да се подкрепите с кафе или чай. След като ви вземат кръв, ще ви предложат кафе или чай, както и гореспоменатият пакет. Желателно е да не пушите два часа след даряването. Лично аз бих препоръчала да има кой да ви закара обратно – в горещо време, активна дейност или при резки движения (ако рязко станете, например) кръвното може да падне и да ви се завие свят. Това е временно и обикновено не продължава на следващия ден. Два часа носите превръзка с рошав бинт тип ранен партизанин и не бива да мокрите мястото известно време (аз лично реших следващия път да нося собствена ластична превръзка, защото ми омръзна да чопля дребни кончéта бинт от дрехите си). В хладно време дреха с по-широк ръкав е добра – да можете да навиете нагоре (а не като мен последния път – да радвам всички с новия си Тантелен сутиен, поради невъзможността да навия хипертесния си ръкав) и после превръзката да се намести удобно. 12 часа след кръводаряване е желателно да не пилотирате самолет, да не управлявате кран и да не се гмуркате. Може да чувствате известна отпадналост, но тя е за кратко – обичайно на другия ден сте кукуряк. Ако възнамерявате да повторите доброто дело, поискайте да ви издадат донорска карта. В нея се вписва кога и къде сте дарили последно, както и кръвната ви група.

И това е всичко, приятели. Толкова е лесно.

Дари кръв, спаси живот.

FAQ за кръводаряването

Координатина на Кръвни центрове (Кръвен център, Кръвна банка, ОТХ, РЦТХ) по различни градове

Български Червен Кръст

Медицински стандарт „ТРАНСФУЗИОННА ХЕМАТОЛОГИЯ“

Ще гласуваш ли? http://svejo.net/home/link_summary/19157

.

32 responses to “Резус фактор (+)

 1. Благодаря за напомнянето, Бу!
  Дарявала съм кръв много пъти. Не съм ги броила. Само еденият от тях беше заради операция на близък мой човек.
  Но истината е, че не съм го правила през последните 2 години.

 2. И аз дарявах в университета, заведе ме приятелка, която беше ходила на предната кампания. После дарих още два пъти. После ми намериха анемия и ми забраниха 😦 Дори за баба ми не ми дадоха да дам 😦
  Какво значи това „Нулева група е особено ценна – може да се прелива на всички, но приема кръв само от същата група“ Т.е. ясно ми е, но нямаше ли нещо за отрицателните и положителните резус фактори? Че плюс не може на минус? Аз съм 0+ и смятам като се пооправя и изчестя от разните хапове, пак да ида. При нас има 2-3 пъти годишно кампании в СУ.

 3. Ео, резус фактоите се подразбират 🙂 + не дава на – и обратно.

 4. Доколкото знам, ако човек веднъж е боледувал от хепатит не може да дава кръв, защото винаги съществува вероятността да заразиш приемника. Затова и не съм давал кръв, въпреки че бих го направил.

  Майка ми претърпя операция преди няколко години и се наложи да търся донори. Беше ме много яд, че аз самият не мога да помогна.

  Между другото, мисля, че грешиш за цигарите. Чел съм много изследвания, а и от собствен опит го забелязвам, че пушенето покачва кръвното, а не го сваля.

 5. За хепатита е така, отбелязала съм го, той си е до живот (т.е. последиците от него):
  „За всички: да са в добро здраве, да не страдат от хепатит и някои други хронични болести…“ – хепатит и още някои са пречка за кръводаряване. Други хронични, като астма и алергии, примерно, не пречат, стига в момента да не си подложен на лечение или скоро да не си приемал някои лекарства.
  След кръводаряване предупреждават да не се пуши поне два часа 🙂
  Може да греша за това, че кръвното пада – сега чета усилено защо точно ми кръжи главата, като запаля на петата минута въпреки предупрежденията 😀
  Пушенето свива кръвоносните съдове и така покачва кръвното налягане.

  Whilst smoking does not cause high blood pressure in itself, like high blood pressure it does cause narrowing of the blood vessels of the body. So if you smoke and have high blood pressure your blood vessels will narrow much more quickly than if you had high blood pressure alone; this greatly increases the risk of having a future heart attack or stroke.

  Поради щото махнах частта за понижаването на кръвното 🙂

 6. Срам ме е, но ще си приазная, че само 2 пъти съм ходила да давам кръв и двата пъти не ме харесаха за донор. В първия случай, защото ми играеше много кръвното (според лекарите стреса ми е дошъл в повечко), а втория път не ми харесаха кръвната група (или иначе казано ни изнудиха да дадем 80 лв на циганина в двора). Като разбрах в последствие, че не е имало значение от кръвната група и че сестрата го е измислила, за да си шернат парите с брат’чеда се почуствах измамена и оттогава не ми е минавало през ума да отида и да даря кръв.
  Сега съм на път да размисля и да пробвам за 3-ти път да стана донор – току виж ме харесали.
  Бу, благодаря за чудесно поднесената информация!

 7. Супер статия, Бу, браво! Дано успея да я приложа в някой мой пост, че да я прочетат повече хора 😛

 8. Участвал съм в кампания на БМЧК за „популяризиране“ на кръводаряването, но българинът просто не е свикнал да го прави. Получава се нещо от рода на „има и други, защо трябва аз да го правя“. Следващият пак казва същото… и следващият… и следващият.

 9. Даряването на кръв в много случаи е равно на даряване на живот. Така като си готов да дариш живот на едно бебче (е тук ангажиментите ти приключват доста по-скоро : ) )

  Поне два пъти съм опитвала да даря кръв – от чудесната 0 – група съм. Обаче съм с почти постоянно с ниско кръвно (след чашка кафе: 60-90)
  и ме връшат. Така че освен доброто желание се гледа и кръвното налягане…

 10. Да, наистина. И мен ме връщат заради ниско кръвно. Скоро трябваше да се дарява кръв за близък и се чувствах много тъпо.
  Чудесна статия, Бу. Супер би било, ако повече хора мислят като теб. И толкова лесно и смислено изглежда в твоя разказ, просто браво!

 11. Марсиан, то Е лесно и смислено 😀 просто има хора, които не са се замисляли никога, че могат просто ей така да го направят, не че има някаква специална конспирация, която да разбулвам 🙂

  (моето кръвно преди даряване е на долна граница. аз го знам, затова бухвам две кафета, преди да се явя… и понеже после човек може да стане припадничав, хубаво е да има придружител. всичко минава до следващия ден)

 12. Дарявал съм само веднъж в софийския Кръвния център, обаче лелките там се държаха толкова готино, че изобщо не се учудвам защо има толкова малко кръводарители. Първото нещо, което те питат като попълват документите, е за кого даряваш. Като им казах „безвъзмездно“, направо ми отвърнаха „бе ти луд ли си“ – демек к’во само ни отваряш работа. После като им казах, че си искам резултатите от изследванията в писмен вид, се възпротивиха напълно – „те всички така искат, ама никой не идва да си ги вземе после“. Заради гюрултия,която вдигнаха, лекарят, който ме прегледа преди кръводаряването, влезе да види какво става и им направи забележка да зачитат волята на кръводарителя.

  Не че не бих дарил пак кръв, но мисля, че ако наистина управляващите центъра наистина желаят да има повече кръводарители, най-простото нещо, което могат да направят е да обучат лелките да не гонят доброволно дошлите (също и да им дават мед за задължителния за повечето българи литър оцет на закуска ;-).

 13. Аз винаги съм искал да даря кръв, но още преди време ми казаха (дори не знам кой), че понеже съм прекарал като дете хепатит, сега не мога да дам кръв. Вярно ли е? 🙂

 14. Вярно е, GaN. Сега не си болен, но си носител, доколкото знам.

 15. И на мен това ми бяха казали. Пък ако не се лъжа аз бях боледувал от по-рядката форма на хепатит (не че ги знам различните форми де). Но викам да питам, щото винаги съм искал да дам кръв, но явно само ще навредя на някой, отколкото да помогна…

 16. Може ли вместо 450 да се кръводарят 200 мл . Защо след като има недостиг на кръвни продукти е закована тази летва 450 мл. Говоря за себе си и знам че ако даря 450 мл. не ме очаква нищо добро екипа около мен също :)). Предполагам че това е някакво технологично изискване свързано с консумативи и препарати за обработка на кръвта , но все пак кръвта е най – ценна . За моя организъм ниско кръвно и т.н. предполагам , че 200 мл. ще са пределът. Търсих инфо в нета, но освен разпоредби и допълнителни разпоредби не можах да намеря смислен отговор за количеството дарена кръв

 17. Доколкото знам, може. Предлагали са ми да спрем по-рано, в случай, че не ми е добре, значи явно може.

 18. Здравейте!
  Вчера дарих кръв. По-скоро помогнах на бабата на приятел на приятел на приятеля ми. 🙂 Стана заплетено! Но се заислих колко е трудно да се намери кръводонор, когато имаш нужда. Страшно много се учудих, че въпросното момче се учуди, че се съгласих да помогна без дори да ме убеждава (до този момент дори не се познавахме). Както и да е! Просто искам да кажа, че това е висш жест на хуманност и всеки здрав и прав човек трябва да помогне!
  За съжаление при мен „източването беше по-трудно“. Първо – вените ми не били подходящи; Второ – минута след започването на процедурата ръката ми отказа да работи (буквално) и се наложи сестрата да помага… даже викна помощ(нали трябва да се стиска и отпуска юмрукът). След кръводаряването се чувствах добре… но като се прибрах и легнах, не можах да стана чак до сутринта… а сега имам една прекрасна синка на лявата ръка… явно не съм така здрава като някои други. В крайна сметка ми препоръчаха да не дарявам пак… но съм твърдо решена да повторя, потретя и т.н. 😉
  Ходих в бившия майчин дом в София. Абсолютно всички бяха изключително любезни, мили и отзивчиви. Отговаряха на абсолютно всеки въпрос, който им задавах и даже, според мен, им беше приятно да отговарят.
  Също така, „пакетчето“ с лакомства си беше бая доволно… шоколад BOSS, всякакви вафли(Кит-Кат, Мура,Lion…), течен шоколад, натурални сокове, кола, русенско варено, риба в консерва(дата на производство преди 2 седмици)… 2 кг. общо! Според мен си е доста добре.
  Сега ми е интересно да попитам какви „последствия“ могат да се наблюдават в следствие на кръводаряването? Примерно, възможно ли е цикълът ми да закъснее, нормално ли е гаденето, до кога е нормално да имам световъртеж и т.н., каквото се сетите?

 19. един смахнат даскал по пластична анатомия казваше че едно време мъжете са живяли повече защото са участвали в битки и са губели някакви количества кръв и така организмът им се пречиствал.
  Аз съм склонна да вярвам на такава идея: че за мъжа е полезно кръводаряването, защото за разлика от жената не си чисти организма всеки месец.
  Днешните мъже обаче повече ги е страх от кръв..бодене..медицински центрове, и са по-лигави и самовлюбени.
  Иначе дали хепатитно преболедувал може да дарява – да можа да дарява, по преценка на лекарите…според вида на прекараният хепатит..давността..според вида продукт за който ще се използва входящата кръв..разбира се не за директно кръвопреливане!!! Кръвта дарена от хепатитно преболедувал може да се филтрира и да се ползват определени компоненти при отределена обработка гарантираща безопасност.
  Мога да кажа че моя роднина с преболедуван хеп Б в детство, поне 2 пъти са й ползвали кръв за преработка, така че ВСЕКИ НАСТОЯЩ ЗДРАВ МОЖЕ ДА ДАРИ – ВАЖНО Е ДА СЕ ОТБЕЛЕЖИ ЧЕ ИМА ТАКАВА ИСТОРИЯ за заболяване ЗА ДА СЕ ОБРАБОТИ ПО СЪОТВЕТЕН НАЧИН И ЗА СЪОТВЕТНИ НУЖДИ.
  !!! Асматиците не даряват, защото 1) имат повишени антитела, които ако не кажат че са „имунно обременени“, стандартните изследвания на кръвта може да го пропуснат, а тези имунни комплекси може да са фатални за болния получател. Но казват че днешно време почти изцяло се ползват преработени кръвни продукти. 2) защото акта на даряване може да влоши състоянието на астматика.
  И аз имам безкрай въпроси към докторите за кръводаряването, дали с моя хеп.А от детство съм годна и т.н., но досега не съм попаднала на специализиран форум където да си ги задам, нали се сещате че няма да тръгна да си троша времето да обикалям кабинети и кръвни центрове с тъпи въпроси и да ме нарочат за луда че съм тръгнала да се предлагам.
  Трябва кръвните центрове да са привлекателни и с вежлив весел усмихнат персонал, готов да откликне на всеки.
  Сега като прочетох поста на номер 12 „Сава – февруари 14, 2008 “ за злите лелки, по никой начин не бих отишла сама да си предлагам кръвта нито да задавам въпроси.
  Да си направят форуми и кампании тези от кръвния център.
  Поздравления тука за авторката отново 😉

 20. Днес дарих кръв за първи път. Безвъзмездно, за никой по-конкретно. Преди година опитах, но ме върнаха, защото имах пиърсинг на 4 месеца.

  Отдавна искам да се включа в организираните кампании, но винаги се намираше някаква пречка. Тази сутрин се събудих, осъзнах, че нямам никакви планове за деня и се запътих към бившия Майчин дом. Разбира се, циганите веднага ме обкръжиха, но ги подминах с бойна крачка и правейки се, че не ги чувам. Беше празно, за целия ден бяха минали около 20 човека. Лекарят и сестрите бяха любезни и отзивчиви, не просто професионалисти, а хора, които те предразполагат. Оставиха ме да полежа повече време, непрекъснато се суетяха около мен и ме натъпкаха с кафе и шоколади 🙂 В торбичката си имаше напълно прилични лакомства- Милка с цели лешници, Република, вафли, кола, 2 сока, 2 консерви (като видях Русенското варено избухнах в смях ;)). Всичко беше наред, не ми беше много приятно да ме бодат, но е само за момент и бих го направила отново. Ще се опитам да заведа и приятелите си.

  Благодаря за полезната информация.

 21. Дарих кръв за пръв път преди две седмици. Оказа се толкова лесно, че съжалих, че чак сега съм го направила. Дори в блога си писах патетично излияние по темата. 😉
  Реших обаче да си взема резултатите от изследванията, които са правени на кръвта ми. И тук изскочи въпросителната…
  Първо чаках две седмици, но аз така или иначе не ги бързах, та ми беше все едно, кога ще ги взема. Днес обаче, докато кибичех над лелката, която ми попълваше картонче за кръвната група видях, забелязах един ред на който пише: „За кого е дарена кръвта, АКО е дарена за близък“ и се оказа, че съм дарила ЗА НЯКОГО. Някакво женско име пишеше там (дано е добре женицата). ЕГН липсваше.
  И сега ме гложди съмнението, че някоя от работещите в центъра за кръводаряване, е изнудила близките на тази жена. Дано греша. Много се надвам, че греша. Аз затова и не попитах там. Не ми се искаше да се окаже, че съм права. Пък и какво могат да ми кажат – то така се прави. Дори някой някого да е изнудил, няма да ми кажат я.
  Мисля, обмислям го, предъвквам го… Не би трябвало там да има такова име. Докато ми взимаха кръвта, разговарях с… лаборантка, лекарка, сестра или каквато е там и я разпитах какво би станало ако на мой близък се наложи спешно да му се прелее кръв. Тя ми отговори, че до месец след кръводаряването, мога да взема бележка, че съм дарила кръв за някого. Е, след днешния документ виждам, че вече не мога, но не в това е проблема.
  Искам да съм сигурна, че кръвта ми е ДАРЕНА. Как може да стане това? Хайде, станалото – станало, но се чудя от тук нататък как и къде мога да отбележа, че дарявам? Просто така, не за близък. Дори обмислях дали пък да не пускам някъде съобщение, че смятам да дарявам, та поне да съм сигурна, че е безвъзмездно.
  Кажете, вие как се отърсват от подобни съмнения?

 22. Здравейте, имам огромна нужда от кръводарители, за направена спешна операция на хематологично болен близък, с много ниски тромбоцити и хемоглобин. Налага се да преливат още много банки кръв. Ако някой има възможност да помогне, моля да се свърже с мен : 0887251511; reni_perla@yahoo.com . БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ, КОИТО ДАРЯВАТ КРЪВ, НЕ МОЖЕТЕ ДА СИ ПРЕДСТАВИТЕ КОЛКО ПОМАГАТЕ НА ХОРАТА . КОИТО ИМАТ НУЖДА, ТАЗИ ПОМОЩ НЯМА ЦЕНА….

 23. стоянка тодоринова

  Здравейте ,днес видях Ви трябвало кръв .Аз съм кръвна група ‘A’ два пъти съм кръводарявала.ако все още имате нужда ето моят телефон 0899482780

 24. СЪРДЕЧНО ВИ БЛАГОДАРЯ ЗА ЖЕЛАНИЕТО ДА МИ ПОМОГНЕТЕ, НО ЗА МОЕ ОГРОМНО СЪЖАЛЕНИЕ И ОЩЕ ПО-ГОЛЯМА МЪКА, МОЯТА СКЪПА СЕСТРИЧКА НАПУСНА ТОЗИ СВЯТ. Надявам се и вярвам , че е на по-добро място, светла й памет! Отиде си с помощта на немарливостта и ниското ниво на компетентност на лекарите.
  Това, че не се съгласихме да сключим сделка с мургавия търговец на кръв пред окръжна болница, най-вероятно се отрази и на отношението на лекарите към нас. Последните 4-5 дни не предприеха нищо, въпреки, че състоянието й се влошаваше, дори ме излъгаха,че не преливат тромбоцити и еритроцити, защото нямало. Оказа се , че не са доставени, защото не е пусната заявка !!! От националния център по кръводаряване проявиха разбиране и казаха, че за нейния случай ще осигурят безусловно необходимите кръвни продукти,
  но това би станало по преценка на лекарите и след заявка от тяхна страна. За съжаление те не дадоха заявка за кръв, както не направиха нищо, за да спрат развилата се инфекция. Непрекъснато повтаряха – това е нормално – ще мине, а в последния й ден ме попитаха – ти какво очакваш?………….
  МИР И ЛЮБОВ НА ДУШАТА Й!

 25. Днес отидох да даря кръв и ме отхвърлиха, защото хемоглобина ми бил нисък 122 и имам разширени вени. Това основателна причина ли е? Понеже не съм запозната и влязох в този форум да прочета. Попаднах на същите „любезни лелки“. Почувствах се като натрапница, понеже не съм отговаряла по два критерия, те и за един само можело да ме откажат, а ако искат можело да намерят и трета причина.
  Това нормално ли е ?

 26. Здравейте! Много искам да даря кръв, за съжаление изпуснах кампанията в нашия университет и сега трябва да отида по собствена инициатива. Къде в София да се насоча? Благодаря предварително!

 27. Здравейте,
  В София се дарява кръв в Националния център по кръводаряване, който се намира на ул. Братя Миладинови 112, в близост до хотел Принцес . Като приближите по ул.Козлодуй /между бул.Христо Ботев и бул.Мария Луиза/ ще се ориентирате по мургавите „кръводарители“, които питат всеки минаващ – „имате ли нужда от бележка за дарена кръв“ и предлагат услугите си.
  Може и в Младост – в Окръжна болница.
  БЛАГОДАРЯ ВИ , ЧЕ СТЕ РЕШИЛИ ДА ДАРИТЕ КРЪВ !!! НЕ МОЖЕ ДА СИ ПРЕДСТАВИТЕ КОЛКО МНОГО СА НУЖДАЕЩИТЕ ОТ КРЪВОПРЕЛИВАНЕ, ОСОБЕНО ЗА БОЛНИТЕ С ХЕМАТОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ, КЪДЕТО НЕОБХОДИМОСТТА Е ПРЕЗ НЯКОЛКО МЕСЕЦА И Е ВЪПРОС НА ЖИВОТ И СМЪРТ.

 28. Нямам необходимите килограми, за да даря кръв. Иначе бих го правила.

  Но тези, които могат, дарявайте. Не се знае кога /дано да не се случва/ някой наш близък ще има нужда.

 29. Никога не съм дарявала кръв. Толкова много ме е страх от игли, че и за изследване трудно ми вземат.

 30. Ние сме семейство-над 60 годишни.Нуждаем се (съпругата ми) от поне едно преливане(от един, а още по-сигурно-от двама човека. Интересува ни, знае ли някой, какви са сега тарифите на циганите около окръжна б-ца -Пловдив?Предварително Ви благодаря за инфото!

 31. За Пловдив нямам информация, но пишете по сайтова, че имате нужда – има ХОРА , който на мен се обаждаха и ми предлагаха – дарявайки кръв – да бъде в името на моята сестра /безвъзмездно/. За съжаление благодарение на лекарската некадърност и безхаберие – нея вече я няма на този свят. Желая Ви късмет и здраве!

 32. Благодарим за хубавите пожелания! И нашите искрени съболезнования за случилото се!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s