Сбогом, мои ментови дъвки!

От събота официално минах на хомеопатия.

Дълго време отлагах, защото съм общо взето здрава и не чувствах вътрешна нужда от хомеопатично лечение за редките си простуди или гравоболието, което ми се отключва при стрес и напрежение. Което не значи, че не вярвам в успеха му – детето е твърдо само на хомеопатия над 2,5 години с отлични резултати. Педиатърката й също се опитваше да я лекува с хомеопатия по мое настояване, но почти всеки път лечението завършваше с обичайните сиропи, макар че наистина се впечатлих, когато пресече една ангина от раз (май единственият път, когато хомеопатичното лечение при нея даде истински ефект). Въпреки това, за двете години полу-хомеопатично лечение е пила един антибиотик – педиатърката се съобразяваше винаги с нежеланието ми да давам антибиотици за всяко кихване.

Когато отсъствията от ясла започнаха да стават неудобно чести, реших да опитам хомеопатия. Първо пробвах с класическа хомеопатия (конституционално лекарство), но се разочаровах. Не казвам, че не работи, просто не се чувствам удобно с идеята цял месец симптомите да се влошават и влошават (така трябва! търпи!) в очакване най-сетне да се подобрят. Не е за мен, макар че при приятелката ми Мяу и синът й лечението при същата класическа хомеопатка дава добри резултати и тя не я сменя за нищо. Като се видя, че класическото лечение не понася на нервите ми, пък и детето все така отсъстваше от ясла, опитах с друга хомеопатка – монопрепарати. Ефектът беше незабавен и много очеваден. Детето се повлия бързо и много успешно. Самата лекарка също ми допада много повече – за всеки влак си има пътници и докато класическата не ми беше по сърце, то тази е любов от пръв поглед.

При нея преди мен вече се лекува практически почти цялата фамилия, четири поколения – аз бях последната, която предаде фронта.

Интервюто беше много забавно, така приятно ми беше цял час да говоря за себе си, че чак съжалих, когато свърши… Признайте си все пак, че не ви се случва често някой човек да иска да научи детайли за вас, да задава въпроси с интерес и искрено да се интересува какво обичаш, а какво не, без да крои каквито и да е планове да свършите вечерта в едно легло. Егоцентрикът в мен разпери пауновата си опашка със страшна сила.

Всичко това, разбира се, е чудесно, но аз имам голяма, нетърпима драма. Обожавам мента.

Обичам да дъвча възможно най-силно ментовите дъвки. Обичам Сминт (No Smint, No Kiss). Обичам силноментови пасти за зъби. Обичам ментов чай. Мента, мента, мента… И докато хомеопатичната паста за зъби с грейпфрут е средносвеж приемлив заместител, то с дъвките какво? На пазара има или плодови, или ментови. Плодови дъвча, когато няма как… Сега ще е една агония. Събрах пакетите дъвки от чантите си, но още не мога да ги подаря. Гледам ги жалостиво. Ще опитам да преговарям по въпроса за ментата… съвсем никога-никога? Една мъничка дъвчица съвсем понякога?

С чая нещата също са зле. Обичам да пия чай и поддържам асортимент от 7-10 чая по всяко време. Една от любимите ми комбинации е липа с мента. Зелен чай с мента също е освежаващ. Сега как ще я бъде тази, без ментов чай?

С кафето е окей. (“Кафе?” пита ме хомеопатката, докато попълва въпросника на интервюто и получава от мен възторжено “Да!”, което иде да каже ‘Да, обичам кафе, пия кафе, мога да пия много кафе’… Ако щете вярвайте, има нощи, в които лягам да спя с мисълта как на сутринта ще стана и ще си сипя кафе с прясно мляко). Разрешено ми е да пия едно, разредено с мляко, което и бездруго правя, аз чисто кафе не пия. Предполагам, ще ми бъде известен проблем да ги сведа от 2-3 на едно, но се търпи.

Сега отивам да хълцам тихо в ъгъла и да преживявам вече не-ментовия си дъх. На това отгоре още нямам хомеопатична паста и се мия с плодовата ‘Мечо’ на детето. Страдам, мили мои ментови дъвки, по вас.

Що е хомеопатия

http://homeopatia.start.bg/

Уикипедия за хомеопатията

17 responses to “Сбогом, мои ментови дъвки!

 1. Лейди Спаска

  Хич не съм фен на хомеопатията – имам своите основания, но тук не е мястото да спорим!

  и аз обичам ментови дъвки 🙂

 2. Добре дошла в отбора. 🙂
  Аз и детето ми също се лекуваме с хомеопатия. Но не страдам по ментата, защото предпочитам дъвки с плодов вкус.
  Виж, пяната на ментосъдържащиге пасти ми липсва. Хомеопатичните все не успявам да ги разпеня както обичам.

 3. Извинявам се за лаишката забележка, но не виждам нищо лошо в ментата… Не съм много наясно с хомеопатията, но знам, че няма научни доказателства за ефектите от нея. Не, че отричам, че някой ден може да се направи научно откритие за неподозирани от нас неща, но съм прекалено трезвомислеща и логична и не мога да повярвам.
  Само да питам – това за постоянно ли е или е само някакъв курс за определен период от време? Ако е за постоянно – мислиш ли, че си струва човек да се откаже от нещата, които обича, само за да следва някакъв режим. Аз си мисля, че човешкото тяло доста добре успява да разбере от какво има нужда и от какво не и само да се регулира. Единственото, което трябва да правим, е да го слушаме внимателно. 🙂

 4. Ментата е антидот, уви.

  Моето тяло ми казва, че трябва да поглъщам задължително поне три милки с цели лешници, да ям по около 300 гр течна Нутела на ден, да пия горещ (ама истински!) течен шоколад, да ям по няколкостотин грама от въз-хи-ти-тел-ни-те домашни сладки, които открих скоро в една пекарна – и т.н., т.н.
  Здравият ми разум обаче подсказва, че за моето неразумно тяло е по-правилно да яде плод и зеленчук, нетлъсто месо, фибри и черен хляб (всъщност обичам тези неща, но обичам и милките).

 5. Не знам, обаче аз никога не бих се навила на дългосоречен режим (нарочно не казвам диета), който ще ме накара да откажа напълно шоколада, домашните сладки или нещо друго, което обичам. 🙂 Единсвено, ако това застрашава по някакъв начин здравето ми – тогава.
  Просто в ума ми постоянно ще витаят шоколади, бонбони и сладки. Не мога да си причиня подобно мъчение. Предпочитам да знам, че винаги мога да си позволя нещо сладко, но да ям разумно през останалото време – тоест не говоря за постоянно тъпчене с боклуци, а за малки радости от време на време. 🙂 По Нова година си бях позволила да ям доста повече, ако трябва да бъда честна, но от две седмици в шкафа има пакетче мини Нестле тъмен шоколад, които не се изкушавам да изям 🙂
  Много дълго стана, но идеята ми е, че което е забранено, ще ти е още по-сладко и ще ти се яде непрекъснато то… Това е.

 6. Освен ментата друго не ми е забранено 🙂 Нищо не може да застане между мен и шоколада – но си е истина, че моето неразумно тяло смята, че трябва да ям около десет пъти повече шоколад, отколкото е нормално 😀
  Пък и за ментата ще преговарям – точно защото не лекувам нещо специфично, всъщност нищо не лекувам – просто да съм във форма 🙂

 7. За шоколада е ясно – ник’во отказване! Той е моят изгрев, моето добро утро, незаменима закуска със сутрешното кафе (такова съчетание от вкусове се получава, че ти се топи де що има за разтопяване у теб), моята хапка пред компютъра и моето лека нощ, но не разбрах какво пречи ментата? Моля за извинение за допълнителното обяснение!

 8. Аз експерт не съм 🙂 Знам, че не трябва, защото силният й вкус неутрализира лечението и може да е напразно.
  Ето какво ми каза Гугъл по въпроса:
  “ Мента

  На практика не е малък броят на пациентите, които не са разбрали или са забравили това. Въпреки ментовата паста лекарството е действало. И Витулкас и Гегас обаче подчертават, че пациентите тип NAT-M трябва да избягват ментата, защото са много чувствителни към нея. В ежедневната си практика Дейвид Литъл въобще не споменава на пациентите си, че трябва да сменят пасата за зъби, освен ако няма данни, че нещо блокира действието на лекарството. “Пастата за зъби не антидотира толкова често лекарствата, но все пак трябва да се има пред вид” – споделя той.“

  „Вашият хомеопат ще ви посъветва да избягвате употреба на кафе, мента и продукти съдържащи ментол, евкалипт или камфор, тъй като тези вещества могат да попречат на действието на лекарството.“

 9. С удоволствие изчетох поста. И знаеш ли какво? Съвсем точно си посочила, че между пациента и лекаря има такова „животно“ като любов от пръв поглед. Незнам дали бих могла да се доверя на друг хомеопат след моята лекарка. Дъщеря ми е на 9 и досега (чукам на дърво, да спи зло под камък!) антибиотик не съм давала. И аз не успях да се харесам с класическата хомеопатия, но на мои приятели тя е единственото спасение. А колкото до ментата и кафето, моята лекарка не ме кара да се чувствам гузна. Просто ме съветва да не приемам нещо силно ароматно половин час преди или след приема на хоемопатични. Знам, че хомеопатията стига почти до крайност в отношенията си с ментата, но според мен това не е чак толкова наложително. Така че, ако имаш поне 40 мин до следващия прием, не посягай да подариш ментовите бонбони.

 10. Рано или късно (по- скоро късно) болезнено ще се убедите, че хомеопатията е едно грандиозно мошеничество.

 11. Г-н Апостолов, ако късно-то отнеме още неколкостотин години (отколкото е хомеопатията като наука, иначе съществува като идеи още от древна Гърция), то аз нямам нищо против да почакам и да се уверя лично 😀

 12. като се замисля, съм по-скоро „ЗА“ хомеопатията 🙂
  добре е повлиявала на диването няколко пъти (за щастие педиатъра ни е против антибиотиците и уважава хомеопатията), а и на мъжа ми също му помага.

  мисля, че бих опитала и аз, ей така, просто да съм във форма 🙂

 13. Eх, Бу направо ме разби с тази статия „вопъл“…; ) тъъкмо и аз бях решила да си търся хомеопат…Ама съвсем ли не може мента?? Даже когато не приемаш хомеопатични лекарства?!
  А какво значи „пациентите тип NAT-M“?
  Моля те дай „искрица надежда“ …! : )

  Не мога да спазвам диети никакви и това си е…Да живее карменето – пак съм си 46 кг.! Май съм от щастливците чието тяло си пада по храни хит в здравословното хранене: сьомга, броколи, кисело млекце..сиренце…авокадо…

 14. heberlea, какво значи този тип – не знам 🙂 даже не разбрах аз какъв тип съм. Предстои да попитам хомеопатката си как стои въпросът с ментата по принцип; но както пише в цитатите по-горе, не всички хомеопати се отнасят еднакво към ментата.

 15. Ех, дано и аз си намеря хомеопат дето се отнася по-благосклонно към страстта ми към ментата…
  Успех и при теб ; )!

 16. „Признайте си все пак, че не ви се случва често някой човек да иска да научи детайли за вас“ – ах, колко ми е драго! За жалост, в последните 2 години съм прочетена книга, освен ако не отида при нов хомеопат заради тръпката.
  Жалко, но факт – приятно ми е да говоря за себе си 🙂

  Колкото до ментата, кафето, etc. – нищичко не спазвам, да ти кажа. Просто при мен действа..

 17. Бу, когато хомеопатичното лекарство е определено точно, НИЩО не може да го антидотира!!! Имам вече опит с хомеопатията и знам, че е така – пробвала съм го и на себе си, и на мъжа ми :). Но ако все пак не искаш да рискуваш можеш да спреш ментата и кафето само докато трае лечението, след това спокойно можеш да си дъвчеш дъвки и да си миеш зъбите с обикновена паста. Аз имам хомеопатична паста само за случаите когато прилагам лечение.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s