It’s Cupid, Stupid!

Бродя по улиците оня ден и виждам иначе нормално изглеждащ младеж на видима възраст 24-25 да влачи грозновата, но пък огромна плюшена мечка, стиснала в косматите си made in China лапи кървавочервено сърце с драматичен надпис I love YOU!’

Правилно. Идва св. Валентин. Не забравяй да поднесеш цветя, бонбони и да замериш с някоя и друга плюшена играчка, как иначе човекът до теб ще разбере, че го обичаш?

Цяла година можеш да сумтиш утвърдително, когато половинката ти каже (ако изобщо ти го казва) ‘обичам те’, но на 14-ти февруари вместо обичайното ‘Хайде де, готово ли е кафето вече?’ връчи плюш. Какво за Бога ще прави човек на възраст над 10 години с плюшена мечка?! (не отговаряй, това е риторичен въпрос)

Американците ще похарчат около 17 милиарда за продукти и дейности, свързани със св. Валентин. Нищо чудно, че са в рецесия. Тук, смея да се надявам, сумата ще е доста по-скромна, но въпреки това, ако съдя по витрните на магазините, щедро обсипани със сърца, червени надписи и мечки, пак няма да е малка. От покровител на влюбените св. Валентин очевидно се е превърнал в пазител на производителите на романтични картички, плюшени играчки и цветя.

До преди 17 години никой не се сещаше да празнува католическия празник (освен самите католици, предполагам). Какво ви стана изведнъж, защо народът полудява, като наближи средата на февруари? Ако обичаш някого, със сигурност не го обичаш точно в този ден, че само тогава да го водиш навън или да му подаряваш подаръци и цветя.

Не ме разбирайте погрешно – аз съм последният човек, който ще откаже повод за подарък (особено ако адресатът съм аз). Масовата комерсиализация и задължението ‘14-ти февруари! Денят на влюбените! Трябва да подариш нещо, ако наистина имаш чувства!’ е което ме влудява.

Защо трябва човек да си блъска главата, за да измисли перфектния подарък, който да покаже колко много наистина обичаш другия? Малки книжки с мъдри мисли за любовта, шоколадови бонбони, балони с ‘романтични’ надписи, плюшени играчки различни калибри… За Бога, подари му каса бира – много по-смислен подарък, който истински да го зарадва и да влезе в употреба веднага. Edit: добавям тук прелестната идея на Анда за всеки, който все пак има желание да празнува, без да изпада в плюш: изрежи пържоли във формата на сърце. Чудно вървят към касата бира.

Излезте навън, натикайте се в претъпканото заведение, пълно с други двойки, които очевидно нямат друг начин да покажат силата на чувствата си, освен ако не успеят с мъка да резервират някъде място и компресирани като сардини сред други влюбени като тях, да се поклащат в такт до 12 през нощта. После часовникът бие, каляската отново си става тиква и можем пак да си сумтим и да се подминаваме в коридора, празникът на влюбените е свършил.

Дайте вместо нововъведения празник на влюбените да си празнуваме традиционния св. Трифон Зарезан, а? Да се отрежем кой както може, пък ако в резултат се случи да се заобичаме, е, не пречи (само гледайте законната половинка да не ви хване!)

Съвсем не съм сама в чувствата си за надценявания празник на влюбените. По скромната ми преценка над 2/3 от зрелите хора не го харесват, но в крайна сметка връчват нещо на половинката си (идея си нямам защо). Компания в Остин, Тексас, произвежда анти-валентинки – бонбони Bittersweets, които имат различни надписи като ‘Върни ми дисковете!’, ‘Обади се на психиатър!’ и подобни – бонбони, които се рекламират за ‘обезсърчените и нефункциониращите’. Ето това е нещо, което ми харесва.

Свети Валентин не е само празник на влюбените – това е денят, в който всички, които не са в двойка, да се чувстват мизерно. От всякъде ни заливат реклами, магазините щедро ръсят ако не подаръци, то найлонови торбички, декорирани със сърца, заведения се рекламират с програми за ‘празничната вечер’… Чудесно – ти нямаш никой в живота си, на когото да поднесеш романтична картичка, престояли шоколадови бонбони и поувяхнало, но много скъпо цвете. Страдай, ти си сам, няма кого да покажеш пред очите на света, като го изведеш, увиснал на ръката ти, та всички да видят, че сте заедно. Голям праз, ще кажа аз.

По този случай в Щатите се е провело едно наистина забележително състезание: Amarula Cream Liqueur (производител на спиртни напитки, както се вижда от името) приканил хората да споделят своя разказ защо мразят св. Валентин плюс рецепта за коктейл със спиртната напитка (очевидно за да се приведат в безсъзнание в опит да избегнат идиотския празник) до 4 февруари. Наградата за един от щастливците? Самолетни билети, 2 нощувки за двама и 500$ кеш до Чикаго, мястото на Клането на св. Валентин (където Ал Капоне се опитва да претрепе Джордж Бъгс Моран). Муахахаха – ето това е една истински свежа идея.

И не, не говоря така, защото съм нещастна в романтичен план. Всъщност бившите ми ми говорят до един (добре, де – всички без един, с когото аз не искам да говоря). Не чувствам никаква вътрешна потребност да декларирам публично чувствата си, за да потвърдя, че са факт. Ако ги има – ще разбереш. Не чакай картички от мен.

Бу за ‘Жената днес’, 2010

Имаш подобни или пък – обратни чувства за празника? Не се срамувай, заповядай, коментирай на воля.

Сайт с продукти анти-валентинки

Харесваш? Гласувай: http://svejo.net/home/link_summary/20900

46 responses to “It’s Cupid, Stupid!

 1. Трифон-Зарезана

  Хехе, наздраве, Бу!

 2. добре, че ми напомни – сега ще се подготвя да обичам повече мъжа ми за 14 февруари. Още малко ако се напъна от любов, ще снеса огромно розово яйце, от което ще изскочи жълто пиленце и ще изпиука на английски с китайско произношение „Ай лъв ю!“

 3. ТАНТЕ МЕРИ ИСКА ДА КОМЕНТИРА!

  НЯМА ЛОШИ ПРАЗНИЦИ!
  В СЪЩНОСТ, КОЙТО ИСКА ДА СЕ ПЪНЕ И ДА ВЛАЧИ ПЛЮШЕНИ КИЧОВИ ИГРАЧКИ,МНОГО РЯДКО ВКУСНИ ВАЛЕНТИНСКИ БОНБОНИ-НЕ ГО СТРЯСКАЙТЕ, НЕКА ГО ПРАВИ!
  ЛИЧНО АЗ ПРАЗНУВАМ ВСИЧКО КОЕТО СЕ ЗАДАДЕ КАТО ПРАЗНИК,НО СЕГА СЕ СЕЩАМ , ЧЕ ПРОПУСКАМ ДАТИТЕ НА СМЯНАТА НА ЧАСОВЕТЕ.
  ОБЕЩАВАМ ДА ГИ ВКЛЮЧА!
  АПРОПО, ПРЕДИ 14 ГОДИНИ ,НА 14 ФЕВРУАРИ , ЗА 14МИНУТИ ЩАСТЛИВО СЕ РАЗВЕДОХ !
  КАК ДА НЕ ПРАЗНУВАМ?

 4. Да бе, и аз не мога да разбера как така повечето хора викат любов на нещо, дето изглежда измислено от някой специалист по маркетинг и реклама.
  Ебаси кича!

 5. Валентиновден е еротически празник. Намеква за ласки поне веднъж годишно. Намеква и за порно подаръци.
  Гледах някакъв филм скоро. В големия плюшен мечок тинейджърка си криеше вибраторите..
  Иначе съм почитател на червеното винено изделие.

 6. за мене това е като да умреш в самота и на погребението ти да се изсипят илядо човека да ти поднасят цветя

  същата работа

 7. Така…И на мен ми се виждат адски банални, отбиващи сякаш номера и квото още там всички тези сърца, меченца, кученца и тем подобни животинки, които понякога за ужас дори издават странни звуци! Пораснала съм сигурно, иначе и аз имам едно сърце, което ми пее мелодията на море от любов – I love you baby….ама така пее, че понякога като се включи само, после си плюя три пъти в пазвата :DDD Та мисълта ми беше…ако някой толкоз държи да ми подарява нещо, предпочитам spa процедури в някой курортен хотел…или пък кожени белезници, по-практични ми се виждат от плюшени изделия…
  А колко ли младежи има, дори не ми се мисли, като този, който си видяла, които ще дадат една неразумна сума за подобна плюшена глупост, но защо?! Защото представителките на женския пол между 14 и 25 години в по-голямата си част (може да звучи нескромно, но аз съм изключение) са едни лигли, които ще се разсърдят сериозно на милото и ще си помислят, че не ги обича ако не им се поднесе прилежно някаква такава плошена твар, която да им напомня за любов и още нещо…И горките младежи купуват ли купуват само и само да са доволни принцесите им, защото иначе рискуват да останат на сухо баш на този светъл празник…
  Та така докато има охкащи и ахкащи от расост и възторг по плюшения кич, който залива магазинчета и сергийки, ще има и такъв…

  За вас любезно предаде впечатленията си : Ester – патологична романтичка но не в розов нюанс. Благодаря!

 8. Мина модата на 8 март – дойде на 14 февруари : ) ….

 9. Благодаря за споделените мисли Бу.
  И аз писах на тази тема, дори сложих линк към твоя блог!
  bulpete.wordpress.com

 10. Ти си една долна хейтърка, Бу!
  Семейният секс ти е изпил романтиката!
  Намери си любовник!

 11. Аз съм за Трифон Зарезан- това е един далеч по- ИСКРЕН празник. А и подаръците са от друго естество- имат практическа приложимост и водят до рязко подобрение на настроението.

 12. Някак много добре ми се вързват червени плюшени играчки (без моя дявол, който ми е скъп подарък без повод), поп-фолк кръчма, „облякани и натокани мадами“ с превзети (псевдоизискани) маниери и мъже, които смятат, че парите оправдават простащината им.
  Това, обаче не означава, че отричам празника – не. Само ще си го отпразнуваме различно.

 13. Поли (и танте Мери), аз също не отричам празника.

  Не бих отрекла който и да е празник, особено ако е придружен с подарък 😀

  Отричам комерсиализацията и вменяваното задължение, че ако обичаш – на този ден ще подариш. Можеш цяла година да мълчиш кат’ пън, но дойде ли 14-о число на февруарий – задължително поднасяш нещо и изпадаш в романтична кома.

  Няма нужда 😀 Ако обичаш, ще обичаш не само един ден в годината; ако не обичаш, цяла година все от 14 февруари да ти се изниже и да се разориш за безмислени подаръци – кел файда?

 14. 🙂 Бях се затъжила за тази снимка

 15. Мда…празникът на влщбените е също толкова измислен, колкото изкуствени са хората напоследък. Но изпълнява най-важната си функция всъщност – кара хората да консумират!Повече!

 16. Бу, бормашина няма ли да стопли сърцето ти?

  М-)

 17. Мила, ще го стопли с положителност. Ако я имам, най-после ще мога да окача простора за дрехи.

 18. Е не, не си права. Ако го нямаше свети Валентин, щеше да има ужасно голяма дупка между Коледа и Великден и супермаркетите нямаше да имат повод да правят промоции.

  Освен това искам да кажа, че истинската романтика е тази, приготвена и опакована от професионалисти. Можем ли да се доверим на аматьорска романтика? Мисля не- прекалено е спонтанна.

  Последно (тоя път сериозно): мисля че 17 милиона е много малка сума като за Романтичен Празник От Такъв Мащаб. По коледа изхарчиха милиарди.. може би е 170 милиона (пак малко, прави по-малко от долар на американец, но по-реалистично?)

 19. Хм, всъщност си ужасно прав. 17 милиарда, не милиона. Коригирам се, срам за мен.

 20. Бу, както винаги, написаното е прекрасно. Радвам се, че има хора, които мислят като мен.

 21. Хареса ми, много, щото и аз така го чувствам. Един познат казваше, че на 14.02 винаги празнувал Трифон ЗарЯзан :)). В крайна сметка май все се докарваше до безпаметно състояние, де.

 22. Pingback: Скоростни забивки « Nicodile’s blog

 23. Шейм он ю! За момент се притесних, че американците ще изхарчат само седемнайсет милиона и ми стана мъчно за търговските вериги…

  Простичка сметка показва, че като изключим бебетата, прекалено възрастните, бедните и отегчените получаваме по стотина долара средно на глава. Със сто долара можеш да нахраниш 4 африкански деца за един месец…

 24. Валентинов ден както го нарече един от предните потребители не е на 14-ти а на 10-ти по Православния календар… Не разбирам деня 14 защото е просто КИЧ. Не я разбирам тази мода

 25. Щом го има като идея-валентинката де, начи има нужда от него. ЩЕ ти пиша и „защо“:
  -защото повечето хора са зверски мързеливи и дори като са влюбени не намират често „време“ , за да изненадат любимата-освен с нещо стандартно -като кино, почерпка и някоя друга лиготия
  -защото щом всички правят нещо, що и ти да не го правиш-тъпо но факт…щом всички правят секс, що и ти да не правиш…не е задължително да обичаш човека отреща, важно е клатенето плюс някои други техники
  Пак натвърдвам, че не всеки го празнува, а който чувства отвътре…който го прави само заради позата…ми да си дава парите и да се прави на нещо което не е…на те кво ти пука от човешката глупост?

 26. Ъпсулютну съм съгласна. 8- ми, март, Св. Валентин – демагогия и насилени празници – аре, нЕма нужда. Виж, бай ти Трифон го уважавам! Наздраве!!!

 27. Да определено това, което и мен ме дразни най-много е прекаленото комерсиализиране на празника на влюбените; както и безобразния червено-плюшен кич, който ни залива от всякъде.
  Определено имаш талант, Бу! Мислила ли си сериозно да пишеш?

 28. Мислила съм 😀 И пиша – за едно родителско списание към момента, писала съм и за друго по-рано.
  Иска ми се някой да поиска и тези ми писания, но за сега самородният ми талант явно не е достатъчен 😀

 29. Всички комерсиализирани празници смърдят. И Коледа и Св. Валентин и Великден и…. ако щете Вси светии. Начина на празнуване е пренесн от католическия календар, където почти всички празници и традиции така навлизат в бита и живота на хората, че дори и да искаш не можеш да се дистанцираш. За сравнение Коледа – това е православен празник, когато постите свършват и се празнува рождество Христово. Защо се казва Коледа ли? Етимологията идва от думичката `коля` – тогава колим прасетата. Та… Коледа си е чисто празнуване на закланото прасе, друг е въпроса дали празнуваш Коледа или Рождество Христово. А американската Кристмъс е нещо друго! А за Дядо Коледа също имаме много да пишем, но да не се задълбочаваме толкова много…..
  Св Валентин – ние православните нЕмаме такъв празник, ние си имаме Трифончо Зарезанчо, който ние мнооо уважаваме 🙂 Та… наздраве на всички нашенци, любители на ежедневното показване на любовта чрез малките думички и жестове.

 30. чудесна статия! общо взето споделям мислите ти. ние всеки ден си казваме „обичам те“. св. валентин ми е много натрапен празник. идеята му е хубава, но наистина няма нужда от надпревара кой какъв подарък ще подари. аз лично мисля да отбележим символично с една бутилка червено вино вечерта… както всяка друга вечер. 🙂

 31. Пък аз не споделям. Миналата година празнувах Деня на черната котка. Щях да празнувам и Деня на Палачинките и Деня на Хавлията, ако просто не бях забравила. Деня на любовта не е по-лош. Това, че някой го прави насилен, комерсиален и задължителен си е негов проблем, ти го празнувай от сърце…

 32. Честно казано, преди някоя и друга година и аз повече му се връзвах на тоя празник. И най-забавното е, че досега май само веднъж съм имала връзка по това време. Така че съм свикнала изобщо да не го празнувам. Е, всъщност излъгах – празнувам го всяка година, защото баща ми има имен ден тогава. Това по отношение на Валентинов ден 😉 По отношение на Трифон, него винаги съм го уважвала и отбелязвала.
  За сведение ще кажа, че съм на близо 22 и никога, ама никога (доколкото ми е вярна паметта, разбира се ;)) не съм си падала по тези захаросани комерсиални.. неща. Отново за протокола да кажа, че всъщност съм почти отчайваща романтичка, което още веднъж идва да покаже, че захаросаните .. неща.. нямат нищо общо с романтиката.
  Тази година отново съм сама, но пък какво от това – баща ми пак има имен ден 🙂 🙂

 33. Бу, подкрепям те напълно!
  Детето ми е на 5г. и все заобикаляме книжката от поредицата Франклин, дето праща валентинки. Така и не ми е ясно какво пише в нея, но я чувствам като нашественик на наша почва и няма да я купя… Ние любовни писма си пишем, защото се обичаме, а не защото някой казал, че трябва да си купя неговия артикул (и то от Китай).

  Ал, тъкмо мислех и аз да напиша нещо за споменатите от теб празници.

 34. имам си име

  Това да си намериш подод да подариш цвете или подарък – не виждам нищо лошо.

  Що не скачате така за 8-ми март или 8-ми декември? М?

  Все същото – меркетинг, ПР и реклама.

  С тази разлика, че едното е уж езически празник…

 35. Ето и един по-различен поглед към празника ; )

  http://www.edgeofexistence.org/support/vcard_select.php

  Изпрати някоя от тия специални валентинки и тъй „с един удар два заека“: хем се обясняваш в любов, хем допринасяш за спасяването на някои изчезвещи видове видове…! Enjoy! ; )

 36. P.S. Извинявам се за грешките, но докато пишех моя 9 месечен „подарък“ за тоз Валентин ми пълзеше по-бюрото ; ) За мен това е най-хубавото обяснение в любов…

 37. Детето вчера ме уведоми с делови тон, че утре е празникът на влюбените и се поинтересува ние защо не го празнуваме. Понеже ми се струва тъпо да обяснявам на дете на 4,5 защо точно не смятам, че духът на любовта се крие в точна дата, обсипана с плюш и увехнали скъпи цветя, успях да кажа, че някои го празнуват, други не и тя ако иска, може да го празнува.

  След малко я попитах с кого ще празнува.

  ‘С Алекс, как с кого?’ – ме погледна много matter of factly тя, може би с една лека доза пренебрежение, че не съм в курса на нещата – ‘Нали съм влюбена в него?!’

  После обаче се разбрахме, че няма да се целуват – мисълта явно я потрисаше и заключи, че децата не трябва да се целуват (даже и да са влюбени, явно).

 38. А това как ми разведри деня:) Момиченцето явно ще стане дама с характер:)

 39. Мррразя св. валентин. помните ли граучи от смърррфовете? мррразя и да го мисля, да пиша за него, да го гледам. мррразя и съм отегчена.

 40. Мина и този 14-ти февруари. За мен – в гледане на децата на приятели, които излязоха да празнуват. Трябваше да се сетя да разпространя на повече хора, че ще сме си вкъщи. Щях да организирам още по-весела и шумна детска градина. Ще знам за следващата година 🙂
  Какъв по-хубав празник – пълна къща с деца.

 41. най-новото което прочетох е че децата в детските градини правели апликирани сърца с надписи за майтите си. ца бг детска градина иде реч.

 42. Pingback: Be My Anti-Valentine « Царството на Бу

 43. А на мен най-забавния спомен за Св.Валентин ми е от преди няколко години, когато с няколко несемейни / необвързани приятелки си направихме домашно парти с хапване, декорации, подаръци, мноооого смях… и накрая си направихме снимки по пижами (още си ги пазя). Беше супер! В крайна сметка всеки обича себе си, нали? :о) Защо да не се поглезиш?

 44. Pingback: Пътят към сърцето « Царството на Бу

 45. Pingback: Скоростни забивки | NiCodile

 46. И Валънтайн, и Хелоуин, и червенодрехия дядо с елените са еднакво на място в родината на лазаруването, коледуването, самодивите,плюенето в пазвата и зоологическите жертвоприношения, прикачени към съответен подходящ православен светия.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s