Убийствен вкус

Баща ми понякога готви една супа. Съдържанието й? Разтворим бульон и фиде. Това е всичко. И докато очите и мозъкът ми казват ‘Това е просто овкусена вода с фиде’, вкусовите ми рецептори ми подвикват ‘Вкусно! Вкусно! Дай още!’

Защо вкусът ми реагира така? Защо една гола вода с фиде ми се струва вкусна? Отговорът е много прост: защото в бульона има мононатриев глутамат (monosodium glutamate, MSG).

Какво е мононатриевият глутамат? Той представлява бял прах, без вкус и мирис, който казва на рецепторите ни, че дадена храна е вкусна – дори да не е такава. Официалната версия е, че не създава вкусови и ароматични качества на храната, но усилва и подпомага изразителността на съставките й. Неофициалната? Подлъгва вкуса ни, като въздейства директно на централната нервна система и му казва, че нещо е вкусно, независимо от реалните му вкусови качества без добавен мононатриев глутамат.

Не мога да скрия, че имам големи резерви към глутамата. Ако храната беше приготвена толкова вкусно, нямаше да има нужда да го добавяш вътре, нали?

Мононатриевият глутамат е официално одобрен от FDA за безопасна ‘добавка’; в България няма регулация, която да подсказва нещо за или против него. По етикетите може да се види упоменат глутаматът (Е 621 – Е 623), но може и да пише само неясното ‘овкусители’ и ‘подобрители’ (продуктът не е достатъчно качествен сам по себе си и го подобряваш така?!) Широко се употребява не само в китайските ресторанти, но и във всякакви други храни за домашна употреба: сухи бульони, готови супи, готови спагети, чипсове, кубети, брускети, бейк ролс, готови смесени подправки, ‘малки тайни’ и т.н.

Какъв е проблемът с МНГ? Въпреки официалното становище на FDA и организацията ‘Глутамат’, МНГ има много противници. Приет в по-големи количества, мононатриевият глутамат се смята за причинител на киселини в стомаха, гадене, световъртеж, сърцебиене и астма. Лабораторни изследвания показват връзка между прием на глутамат и развитие на глаукома и затлъстяване. Не на последно място – не ми е приятно нещо да подлъгва вкуса ми и да му казва кое е вкусно.

Мононатриевият глутамат има и леко пристрастяващо действие. Който започне да яде храни с МНГ, скоро открива, че те изглеждат много по-вкусни, докато храни, приготвени без него, са леко блудкави за небцето; съответно започва да употребява МНГ като практика. Направих следния експеримент: когато започнах да чета повече за глутамата и реших, че не е нещо, от което се нуждая чак толкова, спрях употребата му за известно време. След това забелязах, че още с първата хапка на някоя храна усещам присъствието на МНГ в нея. Преоткрих наново вкусната храна, приготвена само с обикновени подправки. Толкова по въпроса за вкуса.

Вместо вегета започнах да взимам натурален сушен зеленчуков микс – различните фирми го произвеждат под разни описания – от зеленчуци за супа до сушени зеленчуци. Вътре по същество има: чушки, моркови, лук, целина и зелени подправки. Опаковани са в малки прозрачни пликчета, цената е 0,30-0,40 лв. (Има и варианти на сушените зеленчуци с добавена сол и мононатриев глутамат, затова винаги чета етикетите.) Подхождат на почти всичко – от супа до манджа – и дават истински, неподправен добър вкус. Безумна е идеята да дадеш пари за разтворим пилешки бульон, с който да овкусиш домашно приготвената си пилешка супа.

Не съм светица. Понякога ползвам супи полуфабрикати, но рядко и с резерви. Когато купувам чипс и бейк ролс, избирам най-простия вариант със сол, защото в него не се съдържа глутамат. Доколкото ми е възможно, се старая в менюто на семейството и особено в това на детето да няма мононатриев глутамат и изобщо – опитвам се да я храня възможно най-здравословно с истински продукти, за да пази добър спомен след двадесет години, когато всичко ще е пластмаса с вкус на пиле…

Харесваш? Гласувай: http://svejo.net/home/link_summary/24396

Препратки:
Мононатриев глутамат в Уикипедия (Бг); Опасен ли е МНГ в Уикипедия (En)
Безопасен ли е МНГ? от Mayo Clinic (En)
Мнения за МНГ в розали.ком (Бг)
Опасни добавки: бглог, Общност Здраве и красота (Бг)

37 responses to “Убийствен вкус

 1. Много полезна информация. А можеш ли да ми кажеш как се отбелязва на опаковките за да знам и да гледам къде има от това „чудо“?

 2. Това нещо го ръгат в индустриални количества в храните за кучета и котки. Да си се чудила някога защо много от тях отказват да ядат друга храна, дори месо?

 3. @ GaN, Е 621, Е 623, ‘подобрители’ и ‘овкусители’ е равно на мононатриев глутамат 🙂 Още – някъде се изхитрят да пишат само глутамат, глутаминат, моносодиев глутамат, както и на руски – глутамат натрия. Ако направиш експеримент да не ядеш храни с МНГ за седмица-две, след това ще започнеш да различаваш кога го има в храната и кога не без грешка.

  @ Longanlon, хич нищо не ме учудва вече. Като отворя котешка консерва, тя мирише толкова омайно и апетитно, че рекламата на дъвки Орбит (която не си гледал, защото нямаш ТВ 😀 ), в която собственикът на кучето опатква кучешката консерва ми се струва повече от реална :mrgreen: Сериозно. И няма начин този вкус и аромат да идва от месо второ качество, жили и рога с копита, каквито всички знаем, че има в тези храни.

 4. Мерси! Вече ще гледам за това „нещо“ да видя и на мене как ще ми подейства 🙂

 5. А най-добре е без чипсове, бейк ролс и полуфабрикати. Подправки и зеленчуци, слава богу вече има целогодишно, ресторанти също, не е нужно да се ядат боклуци.
  Песът също яде готвенко, по простата причина че от готовите храни се получават страхотни ракове в стомаха и бъбреците.

 6. Много лоша тактика. Аз гледам да се тъпча с колкото се може повече натриев глутамат, че да развия толерантност и да не ми прави впечатление;) Всъщност внимавай с „обикновените подправки“ известно е че някои от тях са доста отровни за плъховете. Примерно, много е по-лесно да утрепеш плъх с кимион или кофеин отколкото с ацетон, или аспирин. Ето тук има забавна табличка с отровността на разни неща за плъхове. Така че разни твърдения, кое било вредно и кое не, не ме впечатляват. Накъде наскоро четох, че Менделеев казал, че няма вредни вещества има вредни дози. Лошото наистина е, че глутамата е невротрансмитер, което значи че най-вероятно наистина води до пристрастяване, но ме съмнява да е по-вреден от софийския въздух и пушач в същата стая, така че засега имам други приоритети в борбата с вредните вещества. Пък и толкова вкусни ги прави нещата… мммм.

 7. Само да добавя – не ми е известно да има колбас, шунка, кренвирш, наденица и т.н. без MSG. Тъй че който яде такива работи, не може да се опази. А детето ми много обича шунки и салами, не знам как да му опазя невинните вкусови рецепторчета просто.

 8. На китайски е „вей дзин“. Но да ви предупредя, че ако си поръчате китайска храна без вей дзин и без соев сос, ще получите храна с толкова прост вкус, че няма да повторите. Готвачът също го знае и …

 9. Инфото е много интересно. Проверих всички храни у дома, които са в пакетчета. На пакета с детски крем пише Е621. Вкусен е! Детето много го харесва. Хвърлих го и няма да купувам повече. Ще й правя домашен с компот и нишесте.
  Не ходя в китайски ресторанти. Гнус ме е. Ей такива плъхове има. И то не само в китейските заведения. Навсякъде! Отврат.
  Напоследък си правим „донесено парти“ със семейните приятели – всеки приготвя нещо и се събираме с децата в някоя от къщите. Така е по-сигерно и по-забавно.

 10. По вашата логика човек трябва да се откаже от всякаква храна, която не идва от градинката на баба на село, а дори и за тази храна понякога казват, че не е много ЕКО и полезна. Е айде обяснете ми как да не приемам никакви вредни вещества. Да спра да купувам каквито и да било продукти от магазина? Защото на някои етикети пише какво вредно има, на други не пише, а това не значи, че ги няма. Ок, няма да си купувам фиксове и подправки на прах, защото има МНГ, но пък ще си купувам, за „безвредната“ домашна супичка, пиленце от магазина, което я познайте с какво се е хранило и как е пораснало толкова…
  НЯМА как да се опазим от вредните вещества, замърсяването на въздуха и още куп други неприятни неща, освен ако не се пренесем на село и не почнем сами да си гледаме продуктите като едно време… Ама това някак си не е толкова приятна алтернатива, нали?

 11. GalYol, хубаво – но кое е по-добре – да намалиш и премахнеш от менюто си поне тези неща, които можеш и над които имаш контрол или на принципа ‘все ще се мре’ да ядеш комбинации от каквото дойде…
  Ясно е, че няма да живеем с орлите сред кристален въздух и еко продукти, но поне това, което е под властта ни можем да поправим 🙂

 12. Естествено, че е хубаво вредните храни да се намалят и да внимаваме какво купуваме, но не трябва да ставаме фанатици в това отношение. Напоследък от всякъде всички натякват колко вредна е всяка хапка, която слагаме в устата си, колко са вредни са храните за животни (ама ако не давам от тях на котето си то ще си пукне от глад, щот друго не ще да вкуси), колко гадни са праховете за пране, пастите за зъби и т.н. и т.н.
  Признавам хубаво е всичко това да се знае. Но пък се дразня всички да ми натякват, че не живея ЕКО, че не си проготвям пастата за зъби по домашна рецепта, че си нося дрехите на химическо…
  Разберете ме правилно, на тези, които има времето (и умението) да готвят без фиксове и подобни подправки, искрено им завиждам и им се радвам. Но след 12 часов работен ден ми е трудно да съм много ентусиазирана относно здравословното хранене, особено като става въпрос за МНГ, който дори се смята за безвреден.

 13. Приложеният линк е 2 в 1, визирам тази тема и бойкотът на Нестле.
  http://www.nestle.bg/inner.asp?pID=157
  Бу, имам няколко въпроса – да считам ли, че Нестле ползват и глутамат в бебешките и детските храни?
  А по повод това – http://bg.wikipedia.org/wiki/MSG започвам да се чувствам като член на секта, когато непрекъснато чета етикетите със съдържанието на продуктите и отхвърлям закупуването на почти 70 % от тях.
  Дали не изпадаме в крайности?
  Можеш ли да ми посочиш някакви статии за вредността на мононатриевия глутамат, че да взема решение за себе си и семейството си?

 14. Натали, не знам дали Нестле ползват глутамат в бебешки/детски храни. Знам, че са ползвали генно модифицирани храни, поради което в Русия са ги съдили (но май без резултат); дали ползват и в момента ГМ не мога да кажа.
  Уикипедия по въпроса с МНГ и Health Concerns.

  Не знам дали са крайности – за момента за мен поне това е правилното решение. Наясно съм, че природата става все по-мръсна, храната все по-фалшива – каквото мога, правя, за да се храним аз и детето ми възможно по-здравословно.

 15. Модата в България да се слага бульон на кубчета във всяка манджа тръгна от Ути Бъчваров. Предполагам, че и добре му е платено за това. Разните Магита и прочие „фиксове“ (както и още няколко англицизми), малки тайни и подправки СПЕЦИАЛНО за някаква манджа просто подминавам с гнус. Знам какви подправки са ми нужни, знам и от къде да ги намеря.

  Ааа, вече знам и какво да чета след бана в бъгъ мамата :)))
  Само не знам как да добавя блога в любими към гугъл…

 16. Добавих го. Ръчно. :)))

 17. Препоръчвам книгата Excitotoxins: The Taste That Kills (by Russell L. Blaylock (Author) ако я има преведена на бълг. Много подробно и на медицински език обаснява какво става в мозъка след приемането на тази отрова. Пряка връзка има също с Алцхаймер, Паркинсон, дименция…
  Пазете най-вече децата – при тях могат да настъпят проблеми с ученето, проблемно поведение и какво ли още не.

 18. За мен готвенето на манджи с готови бульони и т.н. спомагателни средства е за хора, които не могат да готвят (ще ме извините, ама…). Даже любимите ми гозби променят вкуса си ако към тях някога (доста рядко) съм добавяла такива. И винаги съм се чудела как точно се произвеждат – представям си един огромен казан, в който ври бульон, който след това по някакъв начин се прави на кубченца ?!… Или…
  А по въпроса за снаксовете, крокитата и прочее глупости за съжаление ми е доста трудно да опазя 1.4-год. си щерка по простата причина, че по парковете майките черпят всички деца наред. И като им кажеш, че не даваш на детето си таквоз чудо те поглеждат все едно го лишаваш от най-великото му удоволствие.
  P.S. Беше ми интересно да разбера как точно действа прословутият натр.глутамат.

 19. Denis, аз взимах от диетичните магазини ‘Трохо’ или подобни – има варианти без глутен включително; почти никаква сол и без оцветители и ‘подобрители’. На вид съвсем го докарват като Крокитата и Зайо Байовците, така че детето не страдаше; подходящо е за черпене, почти е вкусно и за нашия покварен вкус 😆

 20. Ох, с това черпене и аз съм си патила. Въобще не ми пука, когато ме гледат накриво, но има майки, които ако изпуснеш бебето си за миг от око и му набутват нещо в ръцете (дори в устата). Страшна работа е.
  Щях да пляскам през ръцете една майка, която беше тръгнала да подава на петмесечната Ева парченце от някаква паста полята с нещо като шокоад. Побеснях.
  Пазете децата си, не само от глутамата.

 21. Истина е че има пристрастяване и то голямо – майка ми е жив пример – не само че вече не готви без вегета, а и непрекъснато увеличава дозите – аз също слагам вегета но съвсем малко и въпреки че го консумираме се получава така че като опитваме нейните яденета с мъжа ми веднага си личи какво е наблъскала вътре. Не мога да я отуча, много пъти съм спорила с нея поне като готви за мене да не блъска толкова много. А когато й свърши вегетата е като наркоман в абстиненция. Изобщо не преувеличавам – почва да вика и праща кой ли не да й купува вегета.

 22. Denis, и аз като теб считам, че кубчетата и разните му малки тайни са за хора, които не могат да готвят и не искат да се научат.
  Те не пестят време. Една бърза супичка в еднократна доза се прави също така бързо след работа и поне е прясна.
  Чувствам се ветеранка в това движение :))) Навремето учех дъщеря ми (2 клас) да чете срока за годност на това, което си купуваше. И полека-лека й обяснявах защо не й давам чипс и снакс и изобщо разните му там боклуци, с които обикновено се тъпчат децата по градинките.
  А за мононатриевия глутамат научих от родителите си – химици, лаборантка и доктор на хим.науки. Наистина е опасничък… Принципът е – колкото се може повече прясна храна.
  Наистина не можем да избегнем всичко, но поне можем да се опитаме – и да сме информирани.
  А когато критична маса хора започне да търси алтернативи – ще се намери кой да ги произведе.

 23. Super posting! Az ziveia v USA – tuk tez dobavki sa navsiakade – v kafeto v vsichki hrani za byrzo hranene – napravo e strashno ….

 24. Бу остава да станеш и вегетарианка 😉
  Иначе аз използвам използвам органик(био) бульон , които е без добавки, глутамати, оцветители и всякакви такива боклуци, но ми го пращат от Англия. Дано и тук да пуснат скоро такива. А готови супи не съм яла от дете.

 25. много полезно за работещите в офис, тук всички се тъпчем с полуфабрикати. благодаря, благодаря!

 26. Pingback: Re: Готовите супи на Maggi ! | Български форумен агрегатор

 27. Pingback: voic4e: @rhea "Маги" -> Мононатриев глутамат ->.. - edno23.com

 28. Много интересно, благодаря! Чувала съм за Макдоналдс че слгат добавки, които водят до пристрастяване – може би става дума за същото? Но виж за китайските храни съм доста натъжена; имах добро мнения за тях, а то какво излиза…

 29. Баси,,, лъжат и нас лъжат и тялото ни.Представете си да опитате естинския вкус на някой кремвирш или на някой от онези гадни мазни салами.Или маги вкусна чаша :X Това нещо трябва да се махне от употреба крайно против MNG съм-!-

 30. За съжаление каквото и да пишем и говорим, производителите няма да престанат да влагат МНГ в различните храни. Единственото, което засега може да се направи, е да се изисква обявяване на количеството му (% или mg) в храните. Освен това трябва да се популяризират и данните за максимално допустимата дневна доза на МНГ. Тогава всеки ще може да прецени дали да консумира дадена храна и в какво количество…

 31. В Китай ползват глуатмата в традиционната си кухня от ХИЛЯДИ години. А китайците са дост по-здрави от нас, нал тъй? Отделно в градовете (например София) е такова замърсяване, че глутамата да ми е проблема (доколкото изобщо е). Защото винаги ше се намери някое здравно гуру,де то да се изцепи, че нещо вредно, да напише 2 книги по въпроса и после са да се храни със слава. А здравословното хранене е хубаво нещо, ама трябва да имаше 2 неща – време и пари. Ако имаш само време – беш на село да гледаш градината, ако имаш пари – био щандовете (или както им викат назапад – organic). Но не се вманиячавайте…

 32. Хайде, моля ви се стига с параноята! Полуготовите супи може и да не са отрова, но със сигурност не съдържат нищо, от което тялото се нуждае, за да оцелее. АБСОЛЮТНО СЪМ СЪГЛАСЕН с мнението на perseus. Не само китайците, но и японците ползват тези подправки.

  Важно е какво се яде, но ако се тъпчеш в McDonalds’, ходи после обвинявай супите за проблемите си. Да не говорим, че повечето от вас не си мърдат задника да спортуват…после храните са ни виновни…

  „Глутаминовата киселина е една от двадесетте аминокоселини, които влизат в състава на човешките белтъци; тя е критична за правилното фуинкциониране на клетките“

  точка.

 33. …и още нещо – всеки ден се появява нов „гуру“, който ми обяснява какво било вредно и какво не…

  Когато някой научен „факт“ се пропагандира първо по медиите, то познайте колко е верен!!! Мислете с главите си, хора! Има сто и една книги, които си противоречат жестоко, но всяка от тях твърди, че тя е истината.

  Не храните, ами кухите ни глави са виновни за тези истерии! И всички идиоти, които им се вързват.

 34. Кирил Костов

  Всъщност хората, които четат етикетите и избягват 70% от храните и дето казват, че почти всяка хапка е вредна не са сектанти. Просто това е истината. Пазара на храните е залят от боклуци, повечето от които са вносни. Според мен не само трябва да отхвърляме продуктите с вредни за нас съставки, ами и да търсим отговорност на тези, които ги слагат в храните. Иначе лека полека и ще се наложи да ядем домати дето светят и месо, дето само на вид е такова.
  Вече колко години статистиката показва, че хората в България не са здрави и има все повече с наднормено тегло. Един сериозен фактор за това е точно храната. Да не мислиш какво ядеш, означава просто да нехаеш за здравето си. Да не говорим, че ако някой опита истинска храна без хилядите Е-та, „подобрители“ и прочите боклуци, ще открие, че истинската е пъти по-вкусна.

 35. Калоян Николов

  На поддръжниците на на МНГ и на тези, които ми изтъкват китайците и японците като хилядолетни консуматори: прочетете http://otrova.org/index.php/2009/04/%D0%B5621-%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%B5%D0%B2-%D0%B3%D0%BB%D1%83%D1%82%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D1%82-monosodium-glutamate/ Там е добре описано как във ВОДОРАСЛИТЕ, съдържащи въпросния глутамат, той е свързан в съединения, които имат и антидоти и ефекта далеч не е толкова силен, нито пък вредата.

 36. Силвия

  MSG е опасен за хора с алергии към него, така както са опасни фъстъците за хора с алергия към фъстъци. Всички останали се правят на по-големи светци от папата. Аз нямам алергия към фъстъци и затова не отбягвам храни, в които има фъстъци. Защо един нормален, разумен човек, който няма алергия към MSG ще тръгне да прави истерии от съдържанието му? Според световните стандарти той е не по-опасен от оцета и солта. Избягвате ли употребата на сол и оцет? Освен това той не е „бял прах“.Можеше да се поинтересувате повече от това от какво се придобива, и че всъщност не е химия, а е … изненада – естествена подправка.

  Мрън.

 37. Не съм съвсем по темата, но… За тези, които смятат, че производителите няма да спрат да слагат вредни неща в храните: http://tempsreel.nouvelobs.com/politique/20121107.OBS8417/un-amendement-nutella-adopte-au-senat.html
  На френски е, извинете ме, че нямам време да преведа, но накратко – френските производители плащат данък върху количеството палмово и подобно масло, което слагат в хранителните продукти (защото се счита за вредно); този данък току-що е увеличен тройно! И така, малко по малко… капка по капка… нещата ще се променят, защото този, който плаща крайния продукт диктува пазара, в крайна сметка.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s