Бащино мляко: могат ли мъжете да кърмят?

Традицията повелява, че е работа на майката да кърми бебето. Във всички случаи, със сигурност е физически невъзможно за бащата да направи това. Или пък не? И какво отражение би имало кърменето в отношенията между бащата и детето, с приятелите му и с майката на бебето?

Всички знаем, че майките имат гърди, от които бебето да получи мляко след раждането. Но и мъжете имат – имат зърна, ареоли и гърди. За какво служат те? Дали са рудиментарни органи, остатък от ембрионалното развитие или имат и други функции?

Колкото и невероятно и потресаващо да ви звучи, ето една новина:

Мъжете могат да кърмят.

Ето една още по-потресаваща новина:

Някои мъже не само могат, но и кърмят децата си.

Ако още не сте припаднали, четете нататък.

Много бащи се чувстват в някаква степен дистанцирани и изолирани през първите месеци от живота на бебето, когато основните му потребности от храна и близък телесен контакт се задоволяват лесно само от майката, чрез простия акт на кърмене. При някои двойки това може да доведе до известни проблеми, особено ако бащата чувства негодувание, че гърдите на жена му – доскоро сексуален обект – са вече ‘собственост’ на бебето и добиват ново звучене за партньора на майката.

А какво, ако няма нужда от такова разграничение? А ако бащите също можеха да споделят тази близка връзка с бебето си?

Мъжете не само имат зърна и ареоли – зад тях има скрити млечни жлези, точно както и при жените. Безспорно, при жените тези жлези са много по-развити и еволюционно на тях им е много по-лесно да кърмят бебетата си. Но с достатъчна стимулация мъжете също биха могли да правят мляко – някакво количество или съвсем достатъчно за изхранването на едно бебе.

Много бащи на шега предлагат зърното си на бебето. Смеем се, когато малките будали се опитат да сучат от бащите си. Но дали бебетата всъщност са наистина будали? Дали не знаят инстинктивно, че гърдата си е гърда и може би баща им може да им предложи повече, отколкото той си мисли?

Вижте един уникален клип за кърмещи татковци (на английски), заснет в Австралия:

Ето откъс от статията „Мъжка лактация” на професор Пати Стюарт Макадам от факултета по антропология в Университета на Торонто (Compleat Mother, Fall, 1996, Volume 43).

Възможно е и е наблюдавано при животни и хора. През 1992, 18 плодови прилепа Dayak са били заловени в тропическа гора в резервата Крау в Паханг, Малайзия. От 10-те заловени възрастни мъжки, всеки е имал функциониращи млечни жлези, от които са били изцеждани малки количества мляко. Гърдата си е гърда. Мъжката лактация е физически възможна и, според д-р Робърт Грийнблат, правенето на мляко у мъжете може да бъде стимулирано, като се остави бебето да суче няколко седмици. В действителност някои мъже секретират мляко след раждането си и през пубертета. В исторически план, мъжката лактация е била наблюдаваnа и oт немския изследовател Александър Фрайър фон Хумболт през 1859, който пише за 32-годишен мъж, който е бил дойка за децата на любовницата си.

За да не смятате, че такива куриози се случват само веднъж на сто години, ето и съвременен разказ на една жена в тази връзка:

Познавам двама страхотни мъже (гейове, б.прев. моя), скъпи мои приятели от дълги години. Обща позната забременя непланирано и не искаше да дава детето за осиновяване, затова когато те се обърнаха към нея относно бебето, просто процедираха все едно е била планирана сурогатна бременност. Мъжете бяха непреклонни, че бебето трябва да получава кърма. Затова когато тя беше бременна в седмия месец, купихме истински добра качествена помпа за кърма и Иън започна да се цеди, на всеки два часа през деня и веднъж през нощта. Беше чудесен! Използваше SNS (supplimental nursing system, специална система за дохранване на кърменото бебе на гърда) след като тя се роди, с донорско мляко от няколко приятелки, които кърмеха. Той правеше мляко, но не достатъчно. Когато бебето беше на 12 седмици, той правеше достатъчно кърма за бебето! Остана у дома с бебето (работеше като терапевт по масажи) и я кърми изключително, докато навърши 8 месеца! Не мисля, че много хора извън близкото им обкръжение знаеха за това, сигурна съм, че хората щяха да припаднат, ако знаеха… но аз мисля, че беше чудесно!

В света на звездите: 23 декември 2003. Филмовата звезда Дъстин Хофман празнува, след като е станал дядо за пръв път този месец – но добрата новина го е довела да развие импулс да кърми. Дъщеря му Джена и съпругът й Шеймъс са посрещнали сина си Аугустус едва преди три седмици и преданият дядо Хофман признава, че преживяното му е донесло странни желания. Той казва: „Чувствах се почти склонен да лактирам. Не го осъзнаваме, но когато се оформяме в утробата, имаме млечни жлези, преди да сме разграничени на мъжки и женски и преди Бог да реши дали да ни направи мъж или жена. Когато помислиш, защо мъжете трябва да имат зърна? И все пак ние имаме. Не се бях замислял за това, докато не започнах да пускам капки!”

Джаред Даймънд, носител на Пулицър и професор по география в Калифорнийския университет, пише за мъжката лактация в книгата си от 1997 Защо сексът е забавен?: Еволюцията на човешката сексуалност:

Потенциалните предимства на мъжката лактация са многобройни. Ще допринесе за емоционална връзка между бащата и детето, която сега е достъпна само за жените… Днес много или повечето от майките в страните от първия свят не кърмят, дали заради работа, болест или неуспех в кърменето. И въпреки това не само родителите, но и бебетата извличат много ползи от кърменето. Кърмените бебета придобиват по-силна имунна защита и са по-малко поддатливи на многобройни заболявания… Мъжката лактация може да осигури тези ползи на бебетата, ако майката не кърми по някаква причина.

Даймънд пише още за мъжката лактация в статията си Бащино мляко (Discover, Feb., 1995; pages 83-87):

Опитът може да ви казва, че правенето на мляко и кърменето на децата е работа за женският бозайник, не за мъжкия. Но опитът ви вероятно е ограничен, а потенциалът на биологията – и медицинската технология – е необятен… Дръжте се здраво, момчета. Науката разруваша последните ви извинения. От известно време знаехме, че много мъжки бозайници, включително някои мъже, могат да претърпят развитие на гърдите и да лактират при специални обстоятелства. Също така знаехме, че иначе съвсем нормални мъжки домашни кози, с нормални тестиси и доказана способност да осеменяват женските, изненадват собствениците си (и вероятно и себе си) като спонтанно им порасва виме и секретират мляко… Лактацията, в такъв случай, лежи в психологическия достиг на мъжките бозайници.

Скоро някаква комбинация от ръчна стимулация на зърната и хормонални инжекции могат да развият латентния потенциал за правене на мляко на увереният бъдещ баща. Въпреки че аз изпуснах този влак, не би ме изненадало ако някой от по-младите ми колеги и със сигурност мъжете от поколението на сина ми, използват възможността си да кърмят децата си. Препятствието, което ще остане, няма да е физическо, а психологическо: Дали всички мъжете ще можете да преодолеете задръжките, че кърменето е женска работа?

В заключение: няма достатъчно изследвания за състава на мъжкото мляко (макар че няма основания да се смята, че качествено е много по-различно от майчиното), но се знае, че мъжката коластра е много по-богата на протеини и вероятно може да е дори по-полезна от женската. Има немалко доказателства за бащи в различни страни, успели да правят мляко и да откърмят децата си поради непредвидени обстоятелства (внезапно овдовели или болест на майката). Има съвременни бащи от ‘бели’ страни, които доброволно споделят кърменето на детето с жена си (не непременно за да го изхранват, но за да усетят тясната връзка с детето си). Няма много информация как реагират близките им на тази новина (и дали въобще я научават), но със сигурност това е една възможност бащата да получи всички ползи от близкото общуване с бебето си, докато то получава ползи от кърменето и физически и емоционален контакт с баща си.

Някой да иска малко татково мляко?

Disclaimer: не агитирам никой мъж да кърми вместо жена си 😀 Публикувам интересна информация.

Беше интересно? Дай вот! http://svejo.net/home/link_summary/28862

 

Още за мъжката лактация:

Milkmen: Fathers who breastfed

Уикипедия за мъжката лактация

Сайт за мъжката лактация

48 responses to “Бащино мляко: могат ли мъжете да кърмят?

 1. Егати. И без това Иц искаше да остане в майчинство, защото аз имам по-голяма заплата. Единственият ми довод беше кърменето. Бу, как можа да ми го отнемеш :):):)

 2. Абе… чак на такива жертви в името на равнопоставеността на половете не съм готов…

 3. @ longanlog
  Защо гледаш на това като равенство между половете, а не възможност да правиш това, което традиционно се смята само под властта на майката и да създадеш същата уникална близост с детето си? 😀

 4. ми вероятно щото не съм чак толкова самозабравил се педераст…

  де да знам, това ми звучи супер извратено. един вид не им стига, че са гейове, ами и на жени искат да се правят…

 5. Ееее, не си чел подробно значи 😀

  Има мъже, които кърмят бебетата си (частично или изцяло) без да са гейове – просто защото искат и могат 😀
  И клипа виж 😉

 6. което, според мен, говори много за тяхната латентна хомосексуалност…

 7. Абе, това е извратено, вече. Искаш ли да започнем и да раждаме, за да имаме по-голяма близост с бебето? А на вас ще ви подарим по един гумен с кожен колан от сексшопа и отдолу ще има мъдна торбичка, която при стискане ще отделя семенната течност на майката. Откъде да знам, може би майките също могат да произвеждат семенна течност, щом мъжете могат да имат кърма….

  Раждането влия зле върху психиката на много жени и това ясно започва да си личи от постовете ти. Което е жалко, защото имаш доста четен и популярен блог. Не го превръщай в поредния бегемама-прегнант-сайко-булшит, моля те! Защото можеш повече.

 8. ееее, тишо, недей така ве…

 9. Бу, интересно ми беше:) Все съм се чудила за какво са им на мъжете гърди? А ако са просто закърнели млечни жлези, преди да закърнеят за какво са служили? Чисто биологично любопитство…

 10. Невероятно интересно. Но не бих преотстъпила това неописуемо чувство на никой мъж. Като чета и коментариите по-горе, някои не го и заслужават дори и нека се самозалъгват с мъжественноста си, защото само тази илюзия ги крепи 😀

 11. Cнощи докато четох книгата си, попаднах точно на подобен разговор за мъжете кърмачки и ми стана много забавно днес като прочетох статията ти. Ето откъс:

  „- Мене ми се вижда само чудно, че жените търсят нови длъжности- каза Сергей Иванович, – когато, за нещастие, виждаме, че мъжете бягат от такива.
  – Длъжностите са свързани с права; власт, пари, почести – ето какво искат жените – каза Песцов.
  – Все едно, ако аз поискам правото да бъда кърмачка и се сърдя, че на жената плащат, а на мене не искат да плащат – каза старият княз.
  Туроцин избухна в силен смях (…)
  – Да, но мъжът не може да кърми- каза Песцов, – а жената…
  – Не, но един англичанин откърмил детето си на кораб – каза старият княз, който си позволи тая волност пред дъщерите си.
  – Колкото има такива англичани, толкова и жените ще бъдат чиновници – успя да каже Сергей Иванович.
  (…)
  – А пък аз съм подтиснат и смазан, задето не искат да ме приемат като кърмачка във възпитателния дом – отново каза старият княз, за голяма радост на Туровцин, който от смях изтърва едно дебело късче аспержи в соса.“
  (Из „Ана Каренина“- Л. Н. Толстой)

  В духа на написаното аз бих добавила- щом жените вече могат да са чиновници, защо мъжете да не могат да кърмят? 😛

 12. @ Тишо сигурен ли си, че се дразниш от мен, а не от посегателството върху малкото останали светая светих на мъжете? 😆

  @ по принцип въпреки, че съвсем не бих била щастлива с мисълта някой друг да ми кърми детето, бил той и бащата, за мен фактът, че това е изобщо някак възможно все пак е безкрайно интересен като цяло.

  В линковете в края има няколко интересни истории за мъже, които са кърмили децата си поради смърт на майката, както и се споменава за някакво племе през 16 век, където жените имали малки или изобщо неразвити гърди и децата били хранени изцяло от бащите си.

  Пак там има цитат от Талмуд по въпроса на мъжката лактация. Очевидно макар и рядко и куриозно такова нещо се е случвало много преди и се случва и днес и все така не мисля, че изобщо става дума за гейове.

  Предполагам, че както има мъже, които карат фалшива емпатична бременност с жена си, така вероятно има и мъже, чието тяло неволно реагира при появата на бебето с капки мляко, който факт ако се експлоатира, нищо чудно и бащата да може да поддържа някакво ниво на лактация.

 13. Вчера може би щях да напиша: „Не го приемам – поне засега…“
  Поразмислих… Спомних си за детенцето от „Такъв е животът“, което остана без майка… Само с баща си.
  Сетих се за бебето на приятели – майка му влезе в болница, таткото се грижеше за него. Отказа да пие мляко, два месеца яде само каши…
  В подобни случаи – защо не. А и иначе… Въпрос на избор…

 14. Да се бяха епилирали поне…

 15. Хехе, това е забавно …. Защото аз предлагах на моя мъж да започне да кърми бебето ….Разбира се на базик. Но се замислих, че ако го слагаме всеки ден на неговата гърда може би в един момент ще тръгне нещо … Без въобще да съм била запозната с тази тема…И ето, че било възможно … Това ме радва много! По повод изказванията за раждането при жените – за мен специално това е един от най- хубавите спомени (въпреки болката)!

 16. @ Бу: не се дразня от теб, а от малоумната тема, която разискваш. Мъжете не могат да кърмят. Точка по въпроса.

 17. Ама, моля ви се…аз съм егоцентрик човек……това е голям удар по моето себелюбие……

 18. Любопитно е, наистина.
  Хм, досега само мъжете се дърпаха, жените нямат нищо против. Интересно кой го тресе комплексът. 🙂

 19. Страшно интересно, макар че всъщност бих изпитала ревност от всеки, който се опита да ме измести! Това винаги си е било моето предимство! Дори ми стана малко неприятно, че не съм толкова незаменима.
  Интересно, щом мъжете могат да предизвикат лактацията си, дали нераждали жени също могат, или баби, или… (о, ужас!) свекърви?
  За мъжете и раждането- споко! Това вече не възможно- може да имате млечни жлези и зърна, но матка нямате! (и слава Богу!)

 20. Не разбирам, защо мъжът да не нахрани детето си ако може? Защото е мъж?
  Ха сега, че нали мъжът трябва да храни децата си! 😉

 21. Явно дебатите по тази тема са безсмислени. Все едно да отидеш в някоя секта и да кажеш, че няма Бог. Може и „егоцентрик“ да те нарекат…хехе. Добре тогава, съгласен съм, много е яко мъжете да кърмят. Та това е съвсем в реда на нещата – един естествен процес, изцяло в хармония с природните закони. Те и кравите могат да ядат храни, съдържащи месни протеини, ако става въпрос, обаче изненадите, които Природата е приготвила в отговор на извратените опити на човек да наруши естествените й закони не спират да ни шокират. „Лудата крава“ е само една от тези изненади. „Лудата майка“ пък ще е друга – щом позволява на мъжа си да й кърми бебето, ако ще позакърнелите му млечни жлези да пращят от кърма. Според теб, Бу, не можем ли да очакваме някакви сериозни психически и физически деформации от един организъм, закърмен в най-ранна детска възраст с „майчино“ мляко, произведено от мъж?! Супер ирационално е дори да водим този спор. Утре някой ще се опита да ме убеди, че слънцето изгрява от запад, може даже клипче в ютуб да ми покаже – как изгрява от запад, а ако не се съглася с тази нелепица, сигурно ще се окаже, че избивам някакви комплекси или пък че имам проблеми с прекаления си егоцентризъм….Ако тръгнем да вярваме на филми, дай да приемем, че извънземните вече са сред нас или че американските илюзионисти наистина могат да левитират (минават през стени / изчезват) – че то се вижда, има го на запис. Даже на сцена могат да ти го покажат, да видиш с невъоръжено око. Хора, вразумете се малко!

 22. А стига бе?! Не мога да си обясня как става това, звучи ми толкова невероятно, но както се вижда възможно.

 23. При мъже, болни от синдрома на Паркинсон може да се появи лактация, поради дисбаланс на медиатори в мозъка. Това за мен показва, че мъжките жлези могат да произвеждат мляко, така че не бях чак толкова изненадана от статията. А и мисля, че това е начин природата да запази поколението, ако нещо се случи с майката. Просто един вид застраховка.

 24. @ Ани
  Да, баби могат 🙂 И нераждали жени могат да предизвикат лактация. Дали ще е съвсем успешна (т.е. дали ще успеят да правят пълно количество мляко за изхранване на бебето или само отчасти) зависи от различни фактори. Но със сигурност е възможно. Познавам жена, която познава (малко на бабиния Злата зълвиния девер звучи, но е истинско) рускиня, откърмена от баба си в гладните години на Ленинградската обсада поради смърт на майката. Бебето плачело, бабата за да го залъже, го слагала, слагала на гърда и тръгнало мляко. Тази жена е един от първите документирани подобни случаи в Русия. Отделно от това, има много случаи на предизвикана лактация – майки-осиновителки предизвикват лактация, за да кърмят осиновените си бебета. Това е по-лесно, ако знаят предварително кога ще се роди бебето и така могат да започнат да се цедят в аванс, за да имат някакво или пълно количество мляко, когато вземат бебето.
  Такава предизвикана лактация е по-трудна от естественото действие на хормоните след раждане, но не е невъзможна – мляко се отделя в резултат на стимулация на гърдите, в резултат на която стимулация тялото отделя хормони.
  По същия начин е възможно жени, които са отбили, да релактират, т.е. отново да започнат да отделят мляко. Дали релактацията ще е успешна, зависи от много неща, сред които дали бебето ще иска да засуче отново на гърда (помпата е трудоемка), на каква възраст е то, дали психологически и физически фактори ще са на лице и т.н., но не е невъзможно.

  @ Тишо Свободен си да вярваш или да не вярваш в каквото искаш 🙂 Аз не съм седнала да убеждавам никого или да пропагандирам бащите да кърмят. Споделям интересна информация. Има достатъчно доказателства, включително научни, че да, мъжка лактация е възможна (с уговорки, вече изброени), макар и много рядка и необичайна, така че ютуб и клипчето не са от особено значение, сложих ги за любопитен поглед.

 25. Ламята Спаска

  Страхотно! довечера ще дам на съпруга си да прочете, да видим каква ще му бъде реакцията.
  Сигурно повечето мъже ще решат, че този, който иска да кърми – е гей! което ще бъде жалко

 26. Не става дума само за гейове, а е адски противно. И стига сте ни убеждавали колко е страхотно, то си е адски гадно всъшност. 🙂 Нищо лично Бу ти си супер 😉

 27. Мъжът ми видя видеото преди мен и сподели, че това е най-извратеното нещо свързано с бебетата, което е виждал.
  Съгласна съм с него.

 28. Значи вече няма отърване! И ние ще трябва да кърмим! 🙂

  Сега сериозно:

  Мой добър приятел винаги, когато пожелаеше можеше да изтиска от зърната си бяла течност. Никога не съм се замислял за състава и, но сега вече го правя… Ще му звънна да го питам, дали още го може тоя номер и дали е опитвал как е на вкус…

 29. Тишо напълно съм съгласна с мнението ти и много се радвам, че все пак има и неумопомрачени хора.Този свят почна да се извращава от всякъде….Отвратително,противно и незнам още как може да се нарече кърменето от мъже…..Момчета има достатъчно ваши заслуги,затова оставете кърменето на жените…
  А на мъжете които могат да кърмят:Като престанете може и да ви дойде цикъла така че си купете превръзки!

 30. Шеметна

  Ако мъжът ми види този клип, не само, че ще ми спре директно нета, ами и ще ми забрани изобщо повече да контактувам с моите така иначе обични „бг-мами“.
  Значи, първо приехме гейовете и лесбийките като нешо съвсем обикновено. Който не ги приема-НА КЛАДАТА!! Ааамахааа-средновековни разбирания и закостенялост, а?
  Сега…ще ми пробутват и мъжко кърмене.
  А кога ще дойде ред не само Шварценегер да забременява, питам аз? Че и ние да си отдъхнем като хората.
  Като ще е гарга-барем да е рошава.

 31. Бу, извинявай, но това вече звучи прекалено. Дори нямам желание да гледам това видео… прочетох статията отгоре-отгоре, но някак си ми стана много гадно. Това за гейовете например – за мен не е нормално. Пък и ми се вижда гавра с бебето, ако баща му се опитва да го кърми. Ама какви ли не извращения има вече по света…

 32. Много ми дойде тези дни. Мъж бременен, сега могли и да кърмят…
  Нещо не мога да го приема.

 33. шеметна, пети, съгласна съм с вас! и аз чета бгмама, но това минава границите…. може и да може да излезе кърма от мъжките гърди, но защо трябва да се мъчим да поставим на всяка цена взаимозаменяемост по отн. на кърменето на двата пола?
  това забелязах в статията.

  пс. това с гърдите ми прилича на наличието на закостенялата опашка у човека.дай сега да търсим начин да я развием и да се захващаме за клоните на дърветата, като алтернативен начин на придвижване!

 34. wiwi, каква ти тук взаимозаменяемост… аз се чудя дали това (заедно с раждането) не е едно от малкото останали неща, които имаме останали за чисто ‘женски’…

 35. Аз пък се накефих на тази статия. Приятно ми е да знам колко много неща са възможни на този свят. Защо всичко трябва да се обръща на война между половете, да говорим за извращения, хомосексуалност и да отваряме спор за прерогативите на жената? За мен това е просто любопитен факт и честно казано се кефя, че ако наистина го искат, мъжете и жените могат да споделят едни и същи радости. Това може да ги сближи 🙂 Пък и в края на краищата всяка двойка избира сама стила си на живот, разпределението на фукнции и прочее. Хубаво ми е да знам по колко много начини мъжът и жената погат да са заедно 🙂

 36. Изумително интерсен факт!
  на част от вас: Не ви ли стана интересно, че е възможно нещо, което никога не сте допускали дори?
  на друга чат от вас: Никой не ви кара да кърмите … поне засега 😉
  на Бу: Супер интерсно 🙂

 37. На мен също ми бе много интересно да го прочета и даже сега ще го изпратя на мъжа си да го види и той.
  Не виждам причина да се възмущавате толкова! За мен това е поредното чудо, което ни поднася Природата.
  Друг е въпросът, че не искам благоверния да кърми…

 38. tova ne e vazmojno majete da karmqt bebetata az pone nemoga da go priema.tova e ne6to koeto nemoje da se obqsni

 39. Я си представете майката да роди и да не може да кърми. Да има някаква болест. Тогава бебето да умре от глад ли? Ще плащате на някоя бабка да идва да го кърми. Да ама не. Лично аз бих предпочела мъжО ми да го кърми щом може.

 40. … колкото и извратено да е ;]

 41. Ами моят пък мъж се е опитвал да слага бебето на гърдата си 🙂 Напълно самоинициативно, непринудено и без никакви сериозни стремежи да го храни или да става кърмач/ка. А той си е „мъжкар“ отвсякъде. Никога преди не се интересувал от бебета, от кърмене, от жлези, от хормони… ако му покажа този клип ще ми се смее.
  Факт е обаче, че той търси близост с бебето. Беше много щастлив, когато веднъж бебето наистина засука гърдата му…
  Сега, когато отсъствам за ден или два, той го храни с каши и пюрета; обаче бебето е неспокойно, и постоянно търси да суче. Та си мисля, какво лошо би имало, ако в такъв момент таткото го остави да си посуче, и да е щастливо.

 42. природата е велика и се е погрижила за всичко! на мен ми беше любопитно и интересно да науча за Бащиното мляко и мъжката лактация, обаче моят мъж направо се скандализира. направо ми забрани да я разпространявам тая информация. е, аз никой мъж не агитирам да кърми вместо жена си. та все пак споменавам понякога Бащиното мляко, ако има кой да слуша, естествено.
  поздравления, БУ, за чудесните материали, които публикуваш!

 43. Много интересно. Благодарко за информацията Бу !
  Не виждам защо се скандализират някой хора, аз съм очарована от силата на природата и от непредвидимите „вратички“, които си е оставила. Мъжете да рипат колкото си щат, „не били кърмачки“ …ами всъщност физиологично, явно не са толкова закърнели и могат да бъдат, психологично вече е друга работа…доколкото виждам открито ги избива на мъж = п**** и мускули. Всичко се измерва в колко било мъжкарско 😀

 44. Еее намирам го за изврътеняшко и не го вярвам че е възможно.Нека да не се вързваме на обратните внушения които искат да ни направят там разните му хамерикански ли британски псевдо учени ами да си караме както Бог е устроил света и хората.Мъжета да са си мъже и да служат войници а не да раждат и да кърмят…щото не МОГАТ а жените не да ходят войници както сега щото не стават от тях войници ами да раждат и да кърмят щото това могат и щото пак повтарям Бог така е подредил света.А те хамериканци и британци с техните изчанчени измишльотини да земат да се гръмнат

 45. извинявай, но не мога да се сдържа, г-н Цонев, защо предполагаш, че ти знаеш как Бог е подредил нещата?
  за тези от вас, които искат да четат интересни истории около лактацията – има една много хубава книга, там за първи път прочетох за мъжката лактация, Fresh milk, the secret life of breasts.
  отново стигаме до това, че културно насадени нагласи пречат на спокойното възприемане на реалността. нито е извратено, нито е насадено, просто се случва. но е хубаво да си мислиш, че си незаменима.

 46. Слънчев Лъч 200

  Това е направено, за да има баланс в природата, ако нещо се случи с жената. Ако майката на детето умре и то ли да умре, само защото няма какво да яде? За това природата го е измислила, ако нещо такова се случи, мъжът също да може да замести тази функция на жената, за да може родът да продължи! 😉 Това, че е прието жената да кърми, не значи, че мъжът да кърми е извратено.. Интересна тема! 🙂

 47. Доколкото съм чела, случвало се е и по време на войни – по време на глад, в концлагери и т.н..Това е чудесен план Б – ако нещо се случи с майката, детето да има шанс да оцелее (все пак, в природата няма АМ). И според мен е редно да си остане резервен вариант. Ако бащата се чувства непълноценен или каквото и да било от този сорт, защото детето зависи само от майката е толкова свързано с нея, то това си е негов проблем. Бащата е нужен и незаменим по съвсем различни причини. В природата ролята му е да брани и да намира храна, докато майката е при детето. В съвременния свят има много справящи се самотни майки, но всеки е наясно колко по-добре е детето да има до себе си и баща.

  Тъй че…за мен такова „феминизиране“ на мъжете е, меко казано, излишно. Те са ценни по други начини.

 48. Pingback: Кога равенството между половете отива една идея твърде далеч? | Царството на Бу

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s