Млечна майонеза

100 мл прясно мляко
200 мл олио (или зехтин)
¼ ч.л. лимонтузу (или сок от пресен лимон)
щипка сол
за овкусяване по избор: магданоз, нарязани кубчета лимон без кора, зелени маслини, пресен босилек или риган, зелена или червена чушка, горчица и др.

Млякото и олиото се слагат в подходящ висок съд и се оставят да се темперират 10 минути. Добавят се лимонтузуто и солта и с пасатор се разбива майонезата, като бавно се изтегля пасатора отдолу нагоре. Подправя се с нарязан магданоз, лимон и други по желание. Става винаги, бърза е, значително по-лека е от традиционната яйчена майонеза и е много подходяща за бременни и деца – за разлика от класическата майонеза не съдържа сурови яйца и е с доста по-малко олио. Ползва се също като яйчена майонеза – за салати, заливки или върху сандвичи.

Забележка: дадените пропорции са примерни. Единственото правило е мляко:олио = 1:2

5 responses to “Млечна майонеза

  1. „темперират“?? какво означава тази дума?

  2. Да постоят, за да им се уеднаквят температурите – млякото обикновено е студено, от хладилника, а олиото/зехтинът са на стайна температура.
    Ако се смесят с различни температури, майонезата не става.

  3. В крайна сметка пак се получава нещо доста мазно, макар и без холестерол. Опитайте това:

    Смесват се обезмаслено кисело мляко, бял пипер и калиева сол на вкус, мека френска или немска горчица, малко лимонов сок. Разбъркваме леко и… готово.

  4. Аз отскоро посещавам блога. Направих гореописаната майонеза, невероятно вкусна е и понеже съм на хранителен „режим“, иначе казано диета, си облажвам живота без особено чувство на вина, че правя нещо непозволено. Благодаря.

  5. Blagodarq Bu za hubavite recepti…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s