Първа национална конференция по кърмене в Плевен

На 14 и 15 март в Плевен се проведе Първа национална конференция по кърмене.
Конференцията беше организирана от Министерство на здравеопазването, Национален комитет по кърмене, Българска педиатрична асоциация, под патронажа на г-жа Зорка Първанова.

На конференцията специалисти представиха последните новости в областта на храненето на кърмачетата в различни области.

Беше представена Международната политика за подкрепа на кърменето, програмата за защита, подкрепа и насърчаване на кърменето, както и инициативата Болница-приятел на Бебето (БПБ) и опитът на действащата във Враца МБАЛ Болница-приятел на Бебето. Националният координатор на македонската програма БПБ изнесе презентация за опита на Македония в тази насока – от 1991 година, когато в съседката ни е започнала да функционира тази програма на УНИЦЕФ за подкрепа на кърменето, досега 97% от родилните домове в Македония са Приятели на Бебето и внушителен процент македонки успешно кърмят благодарение на подкрепящата ги политика на страната.

Изнесоха се доклади за

– имунологичните особености на кърмата, ценните й качества и свойствата й да се променя според специфичните нужди на бебето

факти за кърменето и анемиите, които показват, че като цяло бебетата без проблем могат да бъдат само на кърма до 6 месеца, без това да причини недостиг на желязо

влиянието на генетичните фактори върху кърмачето, които посочваха как бъдещият човек се програмира още от утробата и какво влияние оказва храненето на бременната и кърмачката върху бебето

– беше направена презентация на социалните фактори, които влияят на майките и които посочваха защо днес майките лесно се отказват от кърменето при възникване на сравнително лесно разрешими проблеми, ако не получат нужната подкрепа и информация.

Беше представена дейността на Консултативния кабинет по кърмене към Майчин дом – София и майките-доброволки, които работят с кърмещите жени към кабинета. Пред здравните специалисти беше представена и Ла Лече Лига – България, дейността й и ползата от групи за подкрепа за кърмене от майки за майки както за жените, така и за здравната система.

Формулировката „изключително кърмене” (бебето да бъде само на кърма, без да получава допълнителни течности или храни) срещна известно несъгласие сред лекарите, въпреки че по-голямата част от тях бяха единодушни, че здраво, доносено бебе може и трябва да бъде само на майчина кърма, докато е готово за захранване приблизително към средата на първата година. Мнозинството здравни работници, присъстващи на конференцията, бяха убедени, че ранното захранване със сок и плодови пюрета не е нужно и не трябва да се препоръчва на майките.

Изнесоха се резултатите от анкетно проучване на специалисти, участници в педиатрична конференция от м. септември 2006, които показаха, че въпреки че мнозинството лекари подкрепят кърменето като цяло, реално голяма част от тях препоръчват дохранване и ранно захранване през първите месеци от живота на бебето, а майките не получават достатъчно информация и подкрепа за естественото хранене на кърмачето.

Резултатите от анкетата предизвикаха бурна дискусия сред участниците в конференцията относно това, дали бъдещите майки получават адекватна подготовка за кърменето по време на бременността си и каква трябва да бъде ролята на здравните работници в подкрепата на кърмещите жени в постнаталния период.

Конференцията приключи с позитивна нагласа, че все повече жени, които искат да кърмят бебетата си, ще могат да го правят успешно, като получават подкрепа и информация в родилния дом, от лекарите си и от други майки в групи за взаимопомощ.

Advertisements

2 responses to “Първа национална конференция по кърмене в Плевен

 1. „презентация на социалните фактори, които влияят на майките и които посочваха защо днес майките лесно се отказват от кърменето при възникване на сравнително лесно разрешими проблеми, ако не получат нужната подкрепа и информация“

  Ей това ми е особено интересно. Може ли да кажеш още няколко думи за тази презентация? Какви социални фактори изнесоха? Дано имаш малко време да разкажеш.

 2. Хм, как да ти кажа…
  Ако отсея многото приказки (защото имаше и смехотворни, да ме прощават), социалните фактори са:
  – липса на женски консултации във вида, в който ги е имало някога (подготовка за гледане на бебе, евентуално – с по-съвременна информация)
  – липса на достатъчно подкрепа след раждането
  – достъпност на адаптираните млека, към които лесно се посяга, ако майката не е уверена или ако получи подобни съвети от роднини, приятели, лекари.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s