Голата истина

Наскоро публикувах разказ за кърменето ни с Мая.
Първият коментар за него беше мъжки с ключов въпрос:

А това дълго кърмене как се отрази на формата на гърдите ти?

Това ли е най-важното? Тялото ми е износило, родило и откърмило дете. Дали формата на гърдите ми трябва да е водещ мотив за оценка и самочувствие?

За всички ни е ясно, че външният вид е от изключително голямо значение. Няма какво да се лъжем, че на по-добре изглеждащите им е по-лесно да успяват в най-различни сфери от общуването с други хора, да бъдат по-добре приемани, да получават по-благосклонно отношение…

Ясно е, че по ума изпращат, но докато опрем до ума – разчитаме само на вида си.

И все пак, с възрастта приоритетите ни общо взето се променят. Преди години ни беше важно как изглеждаме. Сега пак е важно, но ми се струва, че повечето от нас се научават с времето да приемат телата си такива, каквито са, с евентуалните им недостатъци и с неминуемите поражения от преминаващите години. Това да приемаш тялото си, разбира се, съвсем не значи да не го поддържаш – но човек трябва да има реалистични очаквания за себе си и да не се плаши от това, че тялото му се променя, нито пък да има по-ниско самочувствие, ако не е ‘перфектен’.

Преди няколко години четох интервю на София Лорен за неин филм (Pret-A-Porter), включващ голи сцени. Тя казва нещо като: съблякох се пред режисьора и му казах, това съм аз, това е, което ще получиш. Той бил доволен и с радост я снимал.

През 2006 излезе новината, че Лорен, на 71 години, ще се снима гола за новия календар на Пирели. Само по диамантени обици. Новината предизвика доста бурен отклик по медии, блогове и т.н. Как така гола? На тази възраст? Бляк.

Защо е това неестествено отношение към телата ни? Те са такива, каквито са: стройни и не толкова, високи и ниски, слаби и дебели… Но това са нашите тела, защо трябва да се робува на предразсъдъци и на всяка цена да се крием под пет ката дрехи, ако не сме достойни да излезем по обици на модния подиум?

Това е един много интересен сайт, към който ме насочи Василена: The Shape of a Mother. В него жени публикуват снимки на телата си: преди, по време и след бременността. При някои физическите промени са много големи. И въпреки това, те успяват да се отнесат позитивно към тялото си, да се радват на децата и живота си, вместо да седят и да ронят сълзи за загубената си форма. Сайтът се обновява ежедневно. Редовно го преглеждам и ми се иска да вярвам, че повече хора могат да имат такова естествено отношение към телата си.

През пролетта на 2001 Марго Рот, режисьор за първи път, публикува обява в The Village Voice за набиране на участници за документален филм за голи жени, търсейки „50 истински жени от всяка възраст, размер и цвят…стрии, криви крака, телесно окосмяване, целулит, татуировки, бръчки, валчести колена, варикозни вени, заоблени кореми, мускули, белези – слаби, дебели, с тяло като круша… Всички размери и форми са добре дошли и са нужни”. Жените откликнали с ентусиазъм.

Идеята на Рот възникнала след като няколко месеца по-рано неин приятел започнал да излиза с „тази наистина приятна жена”, чиито гърди, признал той на Рот, изглеждали не толкова привлекателни на живо, отколкото докато били в обичайния си повдигащ сутиен.
„Какво не е наред, космати ли са или са покрити със стрии?”, попитала Рот.
„Не, те просто висят.”
„Човече, ако големи гърди стоят повдигнати нагоре, не са истински!”, казала Рот. „Трябва да видиш, ами, истински гърди.”

Това е положението: истинските тела са различни от насадените ни представи от филми и реклами. Истинските тела често са несъвършени. Истинските тела се променят с годините. Това не ги прави по-малко красиви или по-малко привлекателни (освен ако не плащате точно за да получите привлекателно тяло…но това е друго).

Как се отнасяте вие към своето тяло?

Ако ви е харесало, вот тук: http://svejo.net/home/link_summary/33820

.

Advertisements

25 responses to “Голата истина

 1. Необичайната претендентка за Мис Англия:
  http://pikantno.eu/index.php?option=com_content&task=view&id=168&Itemid=28

 2. Абе тази както и да я погледнеш (миската) все изглежда нездравословно.
  В смисъл, добре, нека всеки изглежда както си иска, но не може никой да ме убеди, че след изкачване на 10 стъпала ще е нормално сърцето ти да е в прединфарктно състояние!!! Дори не питам за малко затичване след след рейса 😀
  Трябва все пак освен да се харесваме натурални, да се и поддържаме до оптималното телесно съсояние дадено ни от природата, хм?

 3. Пипи – да се поддържаме, при всички положения. Но едновременно с това, едно много поддържано и изобщо, обгрижвано тяло може да е много далеч от медийния образ, който повечето от нас имат в главите. Това прави ли го грозно?

 4. Медиите са ни промили мозъка. Милиони жени се тровят целогодишно с идеята да достигнат мечтания образ от списанията и екрана, без да отчитат факта, че основната заслуга за този образ е на фотошопа. Не съм идеална, но и не желая да съм такава. Искам да съм щастлива, а когато си 365 дена на диета, няма как да си щастлива. 😉

 5. Ами струва ми се, че сме на едно мнение Бу 🙂 Така де, не се съмнявам, че някой ден чарковете ми ще увиснат 😛
  Но се надявам, че не смяташ, че това девойче изглежда здравословно. Защото за мен тя е грозна, т.е. не е грозна, а има неща по нея, които са в повече и натоварват заложената й скелетна структура и от там затормозяват целия организъм

 6. Нека не използваме модната борба срещу размер „0“ като оправдание, за това че губим контрол над физическите си параметри и позволяваме необузданото им разрастване в триизмерното пространство 😉

 7. Не, Пипи, не казвам, че изглежда здравословно. И не мисля, че това е нормалното тегло на 16 години.
  Но определено намирам за свежо да има нещо по-различно в тези конкурси от обичайните леко анорексични девойки.
  Остави девойката 🙂 Тя е един по-различен поглед на света на шоубизнеса, да кажем. А че има нужда от борба с размера ‘0’, е безспорно, според мен. Едно е да живееш здравословно и да се грижиш за себе си, друго е да се вкарваш в болница в отчаян опит да стигнеш лелеяния размер…

  Съсредоточи се над това: фактът, че чарковете ще увиснат (покрият със стрии, надебелеят въпреки всичкия фитнес, добави по избор) прави ли ги „грозни“, само защото не се вписват в медийния образ? Трябва ли да седнеш да си блъскаш главата в стената, защото никой не те кани да се снимаш по обици за Пирели?
  Не, нали 🙂

 8. Е ама тук откривам леко противоречие…Преди време не се включих в дискусията за мустака, но сега ще я припомня 🙂 Аз мустака си не давам и не махам, защто считам, че демонизирането му е плод точно на медииния образ. Тъй че да си стиснем ръцете – стрий или мустак, все са си природни и естествени, иначе другото си е дискриминация 😛

 9. Хм, ако сериозно, доста медийни личности явно също смятат като теб по повод демонизирането на мустака, защото го засукват, каквото и да пише по блоговете 😆

  Но (дори да си стиснем ръцете) мустакът е нещо, което може да се отстрани с лекота (и после да се пусне наново за всички, желаещи да се усмихват под мустак). Други физически неща, от друга страна, като целулит, увиснал бюст, стрии, криви крака… каквото там – не могат да бъдат премахнати (не вярвай на рекламите) другояче, освен чрез операция – а това е прекалено голяма жертва в името на целулоидния фотошопнат образ.

 10. Че може лесно да се махне, спор няма.
  Но до преди едно 20 години, когато veet са решили да вдигнат продажбите, чрез налагането на нов продукт – ленти точно на мустаци, на никой не му е хрумвало да си трансформира мъха над устната в нуждаеща се от постоянно окосяване ливада. Тъй че гонението над мустака е измислено точно както и гонението над целулита, увисналостите и т.н. Всички те са плод на налаганото ни консуматорство. Иначе отдавна да имаше лек за всички тях 🙂

 11. Не говорим изобщо за размер 0, Пипи. помисли само, как ни облъчват отвсякъде. Крем против бръчки, ботокс против бръчки, антицелулитни процедури, липосукции, силикон. Отвсякъде се опитват да ни вменят, че на 40 не може да си с бръчки и целулит. Съжалявам, но природата ни е създала такива. Да се сбръчкваме и отпускаме, да напълняваме по- лесно с годините, да ни увисват клепачите и брадичката. Не смятам да правя драма заради природните закони.

 12. Жена на диета /имаше една приказка/ е гладна, дебела и нещастна. Без диета само дебела… В днешно време ужасен целулит имат слаби 15 годишни девойки. Ако имате и вие след едно-две раждания, къде е проблема? Може би само, че пиете малко вода, което е вредно за здравето.

  На времето, преди ботокс и скалпел технологиите, се считало за чест да остаряваш красиво. Аз вярвам, че е трудно нещастен или лош човек да остарее така. Сещате ли се за онези характерни вертикални мънички бръчки над устните на едни особено мили и благи жени?

 13. абе, само мойта ли жена стана още по-красива след раждането?!??

 14. при това на 30+

 15. и аз, batpep, и аз 😀

 16. Не е само твоята жена, напротив. Само че малко мъже го виждат и оценяват.

 17. „Как се отнасяте вие към своето тяло?“

  Радвам му се 🙂 Преди раждането не знаех що е стрии, целулит, паласки.
  Почти 3 г. след раждането съм + 15 кг. Ръката ми е двойна на „старата“, крака също, и д…то. Пак му се радвам на туй тяло безценно. То ми е дом вече 30+ годинки и все ми е добре в него.

  п.п. Pippilota Mentolka, и преди 20 години се махаше мустака 🙂

  Още един п.п. Бу, ел. пинсетата не струва. Къса космаците.

 18. всичко евъпрос на уважение към себе си и самочувствие според мен!

  А как едно 15 годишно момиче може да го добие, ако майка й непрекъснато й натяква колко е дебела и грозна?!

  Никой не ни учи да уважаваме тялото си и това е лошо.

 19. Нормалната бременнност трудно може да „развали“ тяло, което изглежда добре. Работата е там, че малко тела изглеждат наистина добре и преди раждането – повечето хора имат някакви телесни недостатъци. Ако не беше така, нямаше да бъде измислен фотошоп!:)
  Поздрав с това – http://www.youtube.com/watch?feature=related&v=x-T8Y0AIj9k

 20. ти не знаеш ли, че Лонг е най-големия егоцентрик и идиот евър?
  😉

 21. Е, аз всъщност го харесвам виртуално – т.е. харесвам как пише част от нещата си 😀

 22. Голата ми истина е необятна и необхватна. Съвместно си съществуваме и не си пречим, тя се държи добре с мен, а аз с нея. Стараем се да оптимизираме формата, но и съдържанието.
  Голата истина е, че една обичана жена се чувства по-добре в голата си истина. Но това пак е въпрос на навременен и внимателен избор.

 23. Мария Томалянова

  Много ми хареса написаното от Бу и ме зарежда положително!Аз съм от хората,които уж обичат тялото си,но цял живот го смятат за несъвършено и се стремят да го променят…А просто трябва да започна да се чувствам уютно в кожата си…

 24. batpep,
  Не знам за по-красива, но аз определено съм по-добра с тялото си след ражданията. Преди бях много по-несправедлива към него и не го оценявах толкова. Издигна ми се в очите то, тъй да се каже.

 25. Иванка С.

  Тялото ни, милото, дето го измъчваме според моментното състояние на душата си…Като ученичка го считах за дебело и го докарах до ръба на анорескичната „красота“, но тогава си докарах и стриите…
  Най – добре му се отрази семейния живот и последвалите бременности. Пъчих си облия корем с гордост, а после с увисналата си гръд храних бебоците с благинката, която произвеждах…така, де, виках си, не ми ги е дал Господ тия гърди само за красота, ами и някакава полезна работа да свършат!
  Едно време, в училище, като се учихме да рисуваме голи тела, все гледахме моделите да са с повечко несъвършенства…..в това е уникалното на всяко човешко тяло!
  А пък дали считаме несъвършеното си тяло за красиво зависи от това как мислим за него, някакси не зависи от това как изглежда в действителност, ами от собствената ни представа за него….

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s