Земята е наша къщурка зелена

Чудили ли сте се някога как точно става така, че малките обитатели на планетата се възпитават в грижа за природата и ‘зелен’ дух? Логичното предположение е – чрез личен пример от възрастните. А колко от нас всъщност са засявали дърво през живота си, да не говорим с участието на децата? Не знам за вас, но аз поне до момента не съм. Ето каква местна инициатива, насочена към деца и родители имаше тук 😀

Днес, 22.04. по случай Деня на Земята, децата от втора група в ЦДГ ‘Майчина грижа’, Пловдив, посадиха дръвче 😀 Това е групата (и градината), в която ходи дъщеря ми 😀

Децата, всички между 4 и 5 годишни, бяха много впечатлени и развълнувани. От седмици заедно с госпожите Каменова и Стаменова подготвят празнична програма с различни изпълнения на тема Земя и екология, която да изнесат пред нас, родителите. За нещастие малко след началото на програмата, точно когато момченцето, което играеше ‘силен ураганен вятър’ казваше репликите си как страшно духа, наистина задуха много силен вятър, поради което тържеството беше отложено за по-късна дата.

(всички снимки са кликаеми)

Вместо това, дечицата заедно с родителите пристъпиха към засаждане на брезичката 😀

В началото заедно с госпожа Каменова и един-двама родители брезичката беше поставена в предварително приготвената дупка в двора на градината.

След това започнаха да прииждат нетърпеливи помощничета.

Все повече родители се включваха в засаждането и закрепянето на брезата.

Накрая засаждането приключи с дружно окопаване и поливане на дръвчето.

На тръгване малките се спряха пред брезата и й изпяха песен по случай засаждането й: „Честит рожден ден, брезичке!“

Искрени благодарности за прекрасната идея и инициатива на госпожите Стаменова и Каменова 😀

Брезичката е предоставена с любезното съдействие на Държавна дивечовъдна станция Чекерица.

Ако ви е допаднало, покажете го: http://svejo.net/home/link_summary/37495

.

7 responses to “Земята е наша къщурка зелена

 1. Очарователно!

 2. Като си тръгнахме с Мая от тържеството и говорехме за празника, брезичката и детската програма, тя удивено ме попита:
  „Мамо, Киро защо направи така, че да задуха бураганен вятър?“ 😀
  Климатът и екологията звучат по странен начин в детските глави. Но малките са много по-екологично съзнателни от нас, може би точно заради буквалното приемане на нещата.

 3. да, страхотна инициатива! браво!

  диването е на цели 20 месеца, но вече знае, че цветята, тревичките, дърветата се галят. когато сме навън, тя много често прикляква до някое цвете или тревичка и започва да ги гали „ооо ооо“ 😀

  онзи ден пък бяха с баща си на разходка и там навън друго диване, ходело в тревата, късало жълтурчетата и ги хвърляло.. а Ния го гледала невярващо и учудено, това пък бебе защо прави така!? (тя казва „бебе“ на повечето наборчета :mrgreen: )

  въпрос на възпитание и личен пример, да.

 4. Инициативите са хубави, но защо ли винаги са по повод?Децата са екологично настроени ако ние, родителите им ги възпитаваме така.Затова едното „диване“ се чуди на другото защо постъпва така с цветенцата.Така, че дерзайте и може да станем болшинство милеещите за екологията.

 5. искрено съжалявам

 6. че ни нямаше тук по това време, иначе се носим от Франция през Венеция две китки собственоръценто засадени в сдве саксийки точно от Френския Великден, когато в едни огроооомееееен семеен!!! парк в Ница имаше разни актитивета за деца, (не че няма през цялото времер но тези хванахме ние…)
  Чудесно е че има такива инициативи и – да, аз съм засаждала дърво – и сега има няколко борчета в двора на ОУ“П.Берон“…. и рози съм садила, и картофи, но това е друга тема… 🙂

 7. Поздравявам ви за чудесния и свеж сайт за бебоци и за всички хубави неща, които правите. Всеки път много се радвам, когато откривам хора като вас. Поздрави сърдечни!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s