Щъркелов Биг Брадър

Щъркелите си дойдоха преди около месец 😀 Винаги се радвам да ги видя, после да ги гледам от ниското как носят клонки или как важно пристъпят с дългите си червени крака в полята.
Много ми се е искало обаче да видя малките щъркелчета. Миналата година щъркелите в близкото до нас гнездо имаха четири малки, които видяхме чак като пораснаха достатъчно – гнездото е толкова голямо и така нависоко, че нищо не се вижда 🙄

Е, сега вече мога да видя отблизо семейния живот на щъркелите 🙂 Представям ви „На живо от щъркеловото гнездо“. Това е уеб-камера, закрепена в близост до щъркелово гнездо в Стамболийски, която предава в реално време от 6 до 20 часа щъркеловия живот. Скоро ще качат камерата малко по-високо, за да се видят яйцата, а после – и излюпването на малките.

Това е много интересно и полезно за децата, които с удоволствие гледат щъркелите и научават повече за тях, но е интересно и за големите хора 😀 Признавам си, че има особено очарование да мога да видя с какво се занимават щъркелите, как нежно се пощят с клюн (и да разбера как, все пак, две толкова големи птици се събират в едно гнездо, което после побира и децата им). Във форума към сайта се обсъждат различни аспекти от щъркеловия живот, а в момента тече обзалагане кога ще се излюпят бебетата щъркове 🙂

Ако инициативата ви харесва, можете освен да гледате красивите птици в реално време отблизо, да използвате банерите на сайта, за да достигне ЩББ до повече хора. Хубаво е да се знае откъде идват бебетата 😀

Глас тук? http://svejo.net/home/link_summary/39512

.

7 responses to “Щъркелов Биг Брадър

 1. Много приятна инициатива. Синът ми е въодушевен. Никога не е виждал щъркели толкова отблизо. 🙂

 2. Страхотно!!! Много ми е интересно! Надявам се щъркелите да не възразяват срещу тази намеса в личния им живот 😀

 3. Много мила гледка е гнездо с щъркели. В съседната къща до там, където до скоро живееше майка ми (в Герман), няколко години идваха щъркели. Бяха на 15-20 метра и чудесно се виждаха. Хубава инициатива е тази уеб камера, но жалко, че не предава и звук, защото тракането им също е много симпатично.

 4. Из „Щъркеловия дневник“, или как се изложих като кифладжия.

  „Днес, около 16.00 ч., дали заради сериозните пориви на вятъра, достигащи (по данни от местната метео станция) до 25 км/час, или поради внезапно връхлетяло го бащинско чувство, г-н Щърк се завърна в гнездото, и за разлика от друг път, остана близо 10 мин.
  Кацна, направи опит за „гран плие“, и при все че през цялото време се пощеше неподобаващо, г-жа Щърк видимо се оживи. Кокетно показа ляв и десен профил, доближи главица към Него и нищо, че краците му вероятно са миришели след толкова жаби и подробности, цялото й същество се развълнува от присъствието му.
  Той обаче продължи да се пощи, после разпери крилe и отиде та се не видя.
  Тя остана тъжна и озадачeна.

  Коментар на наблюдаващата:
  Ей, алооу, Мъжки, не те ли е срам. Виж как духа навън, бре!“

  Всъщност може би Той е бил Тя :-), защото видях с очите си, че Двамата си подават щафетата и заедно мътят поколението.

  Радвам се, че инициативата ви харесва,
  Поздрави

 5. Супер интересно наистина! Мерси много за линка. Ние имаме едно свраче гнездо таман под балкона на едно дърво тука, и тази пролет тъкмо си мислех, че ще гледаме с Жоро какви ги вършат сврачките, ама те се посуетиха около него и после нещо го зарязаха. Не ми е ясно по каква причина. Даже им слагахме наблизо кучешки гранули да ги извикаме обратно, ама те ги изкълваха и пак се чупиха. Така че ще си гледаме поне щъркелите онлайн. И на мен ще ми е интересно много като почнат да се мътят пилците.

 6. Прекъсва ми нещо камерката 😦 Дано вкъщи е по-добре.
  Иначе и ние имахме щъркел на село и малки щъркелчета. Гледах ги с бинокъл 🙂

 7. Пасящият трева бизон

  Мъжките гълъби сменят женската и мътят прибилизително от 9.00 до 16.00. Предполагам и при щъркелите. Мъжкият е по-едър и тежък, с по-дебел врат и по-стръмно чело /дали е по-умен?/ Щъркелите са учудващо леки, женската около 0.450кг, мъжкият докъм 0.700. А яйцата са почти колкото на гъска, но по-остри. Горката щъркелка, сигурно се скъсва докато снесе.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s