Хранене на кърмачето с пръст

Тема #8. Хранене с пръст.Редактирана Януари, 2005г.

Написана от д-р Джак Нюман, FRCPC. © 2005

Въведение

Храненето с пръст е метод, който помага на бебето да се научи да поема гърдата. Той също така може да бъде използван, за да се избегнат изкуствените зърна, но неговото първоначално предназначение е да се помогне на бебе, което отказва да засуче гърдата. (Виж тема #26 Когато бебето отказва да засуче). Ако искате да кърмите успешно, по-добре е да избягвате използването на изкуствени зърна преди да се установи добро производство на млякото ви. Храненето с пръст може да бъде използвано, ако:

 1. Бебето отказва гърдата, по каквато и да е причина, или ако бебето е прекалено сънливо на гърдата, за да се храни добре. Това също така е много добър начин да се събуди спящото бебе по време на първите няколко дни от раждането му.
 2. Изглежда, че бебето не може да засуче гърдата правилно и така не получава достатъчно мляко. (Но ако може да се използва лактационно пособие (устройство, с което се дава изцедено мляко, като за гърдата се закрепва тръбичка – бел.пр.), защо да се използва хранене с пръст?)
 3. Бебето е отделено от майката поради каквато и да е причина. В такава ситуация обаче, храненето с чашка вероятно е по-добрия метод за хранене на бебето.
 4. Кърменето е спряно временно (има много малко основателни причини да се спре кърменето. Виж тема #Лекарства и кърмене и 9b Болести при майката или бебето)
 5. Зърната ви са толкова разранени, че не можете да сложете бебето на гърдата. Храненето с пръст за няколко дни може да позволи на зърната ви да заздравеят, без причиняване на повече проблеми, заради привикване на бебето с изкуствено зърно. При такива ситуации храненето с чашка е също много подходящо и отнема по-малко време. Това (храненето с пръст- бел.пр.) е само едно последно средство. Правилното позициониране и доброто засукване помагат на разранените зърна далеч по-често, отколкото храненето с пръст (Тема #3 Разранени зърна. А един добър мехлем за всякакви проблеми със зърната ще помогне повече. Така наречената „почивка за зърната” обикновено е грешка, а ако е предписана през първите няколко дни, е огромна грешка. Отделянето на бебето от гърдата не винаги има за резултат безболезнено хранене, щом започнете да кърмите отново, а понякога бебето и ще откаже да засуче.

Храненето с пръст е много по-близко до кърменето, отколкото храненето с шише. За да се храни с пръст, бебето трябва да държи езика си надолу и напред над венците, устата е широко отворена (колкото по-голям пръст използвате, толкова по- добре), а челюстта е напред. Освен това, движението на езика и челюстта е подобно на това, което бебето извършва, когато се храни от гърда. Най- доброто приложение на храненето с пръст е да се подготви бебето да поеме гърдата, когато то отказва да засуче. Ако бебето отказва да засуче, (храненето с пръст- бел.пр.) би трябвало да се използва до минута-две, най-много, точно преди бебето да се сложи на гърдата. Храненето с чашка обикновено е по-лесния и бърз вариант, когато майката не присъства при храненето на бебето и е по- добре храненето да се довърши по този начин, ако с пръст става бавно.

Моля, отбележете: Ако бебето поема гърдата, далеч по-добре е да се използва тръбичка на гърдата за лактационна помощ, ако наистина е необходима добавка (Виж тема B: Протокол за увеличаване приема на кърма от бебето, и тема #5, Използване на лактационно пособие). Какъв е смисълът да храним с пръст след кърмене?

Хранене с пръст (най-добре се учи гледайки и правейки го)

 1. Измийте ръцете си. По-добре е, ако нокътят на пръста, който ще използвате е отрязан ниско, но това не е необходимо.
 2. Най-добре е вие и вашето бебе да се разположите удобно. Главата на бебето трябва да се подкрепя с една ръка през раменете и врата му; бебето трябва да е в скута ви, полуседнало и да ви гледа. Става обаче и която и да е позиция, удобна за вас и бебето и позволяваща да държите пръста си хоризонтално в устата на бебето.
 3. Ще са ви необходими хранителна тръбичка (#5F или сонда 8, дълга около 90 см), шише за хранене с изцедена кърма, захарна вода или ако е необходимо формула, в зависимост от обстоятелствата. Хранителната тръбичка се прекарва през разширената дупка на биберона и се потапя в течността.
 4. Изравнете тръбичката, така че да застане на меката част на вашия показалец (или друг пръст). Краят на тръбичката не трябва да стига по-напред от края на пръста ви. Най-лесно е да обхванете здраво тръбичката, там, където леко се извива, между палеца и средния ви пръст и тогава да я позиционирате под показалеца си. Ако е направено точно, няма да има нужда да привързвате тръбичката за вашия пръст.
 5. Използвайки пръста с тръбичката, погъделичкайте устните на бебето полека, докато отвори устата си достатъчно, за да ви позволи да вкарате пръста си. Ако бебето е много сънливо, но трябва да се нахрани, пръстът може да бъде внимателно мушнат в устата му. Изтеглете горната устна на бебето, ако е необходимо. Обикновено бебето ще започне да суче, дори ако е заспало, а получавайки течността в повечето случаи ще се събуди.
 6. Вкарайте пръста си с тръбичката, така че възглавничката на пръста ви да остане нагоре. Дръжте пръста си колкото се може по-хоризонтално, така ще задържите езика на бебето хоризонтално и напред. Обикновено бебето ще започне да суче пръста и ще позволи той да влезне доста навътре. В повечето случаи, на бебето няма да му се догади дори ако пръста ви е доста надълбоко в устата му, освен ако то не е гладно или е ползвало често шишета.
 7. Издърпайте надолу брадичката на бебето, ако долната му устна е засмукана.
 8. Техниката работи, щом бебето пие. Ако храненето върви много бавно, може да повдигнете шишето над главата на бебето, но обикновено това не е необходимо. Опитайте се да държите пръста си изправен, прилепвайки го за езика на бебето. Опитайте се да не сочите с пръста нагоре, а го дръжте хоризонтално.
 9. Използването на спринцовка, за да вкарате мляко в устата на бебето при храненето с пръст по мое мнение е прекалено трудно да се направи самостоятелно от майката и определено не е по-ефективно, отколкото обикновеното използване на шише с разширена дупка на биберона и тръбичка излизаща от нея. Идеята на храненето с пръст не е да се нахрани бебето! Идеята е то да се научи да суче правилно, така че натикването на мляко в устата му проваля целия смисъл на храненето с пръст.

Ако имате проблеми с това да накарате бебето да захване или засуче гърдата, спомнете си, че едно ненаситно бебе може да направи напредъка много труден. Намалете глада му, използвайки техниката на хранене с пръст за минута или повече. Щом бебето се успокои малко и засуче добре вашия пръст (обикновено минута или малко повече), опитайте да му предложите отново гърдата. Ако още срещате трудност, не се обезкуражавайте. Върнете се към храненето с пръст и опитайте отново по- късно по време на храненето или при следващото такова. Тази техника обикновено работи. Но понякога са необходими няколко дни или в редки случаи седмица или повече.

Ако напускате болницата и продължавате да храните с пръст бебето, уговорете си час в клиниката, след ден или повече от изписването. Колкото по-рано, толкова по-добре.

Щом бебето започне да поема гърдата, то може все още да се нуждае от лактационна помощ за дохранване за период от време. Въпреки че бебето е способно да поема гърдата, възможно е засукването още да не е толкова идеално и сученето да не бъде достатъчно ефективно, за да се осигури адекватен прием (на мляко – бел. пр.).

Въпроси? Вижте книгата ми Ръководство за кърмене на д-р Джак Нюман (наречена в САЩ Най-добрата книга с отговори за кърменето)

Идете на www.thebirthden.com/Newman.html, за да видите видеоклипове, които показват техники за кърмене.


Тази тема може да бъде копирана и разпространявана без предварително разрешение,
при условие, че не се използва в какъвто и да е контекст, с който се нарушава Кодексът на СЗО за маркетинг на заместителите на кърма

За бг-мамма преведе lilfi от www.kellymom.com

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s