15 дни платен отпуск за бащите след раждане

Бащите да могат да ползват 15 дни платен отпуск след раждането на бебето, предвижда правителството.

Това е една отлична възможност за бащите да могат по-рано и по-успешно да усетят радостта от бащинството още през първите дни след появата на бебето на бял свят. Тази новост нещо различно, as opposed to традиционния модел, в който и най-ангажираният баща обичайно започва да се интересува от бебето или да поема част от грижите по него – обичайно, игрите – след като започне малко да прилича на човек и да е по-интересно.

В момента по неофициални данни под 1% от бащите ползват платен отпуск за гледане на малко дете под 2 години, на което имат право наравно с майката и тези 15 дни отпуска по бащинство да са отделно от него, се предвижда.

У нас е ясно, а по света? В Исландия например има специален отпуск в размер на 3 месеца, който е запазен само за бащите. Ако бащата не използва този отпуск, той се губи, т.е. не може да бъде ползван от майката. Около 82% от татковците в Исландия ползват такъв отпуск по бащинство.
Платеното майчинство в Исландия е в размер на 9 месеца и обезщетението е 80% от заплатата за последните 2 години. Родителите могат да разпределят отпуска за гледане на дете помежду си и/или да работят на половин работен ден и така да удължат двойно отпускът за гледане на детето.

И все пак, 15 дни е по-добре от нищо. Да видим…

Advertisements

17 responses to “15 дни платен отпуск за бащите след раждане

 1. А тук в Швеция се обсъжда половината или една трета от целия отпуск за гледане на бебе да се ползва задължително от бащите, иначе ще се губи. Писала съм за това. Но не знам още кое от двете ще приемат.
  Мисля, че 15 дни са просто един минимум, който би било супер да се приеме. Ще е страхотно и за бащите, и за децата, и за майките.

 2. гравитон

  В Булгаристан, 15 дни почти стигат за да се нарадват и изтрезнеят татковците! Знаех си, че сме се минали с толкова малко. Че те в Исландия били много по-зле от нас – цели 3 месеца… Че от къде толкова пари за пиене при нас?

 3. Ура за татковците !!!
  Признаха ги за родители.
  Бебешоците имат нужда и от тяхното внимание.
  Само не мога да си ги представя кърмещи ?!?
  При все че гледах филма за австралийския кърмещ татко…..

 4. Поне месец трябва да е. И това е ценно най-вече за бащата.
  Е, и 3 седмици не са кой знае колко малко и поне е начало на признаване на родителството и на таткото. Но още може!

 5. Валя, този отпуск не е отпускът за гледане на малко дете до 2 години 🙂 Отпускът за гледане на малко дете може да се ползва от майката, бащата или друг роднина, по преценка на родителите.
  Това, което се обсъжда, е отделно от този отпуск бащите да имат право на 15 дена платен отпуск, само техен, след раждане на детето, т.е. да са у дома едновременно с майката през първите седмици след раждането на детето си 🙂 Което ще е чудесна възможност за всички, мисля.

  Василена, това не ми се вижда добра идея 🙄 защо не им дадат допълнителен, само татковски отпуск, защо трябва непременно да се дели, когато може да се вземе съвместно?!

 6. Разбира се, че е добре за всички, но таткото печели и че не си „гърми“ годишната отпуска за да бъде с детето а му отпускат специална целева 🙂

 7. Бу, има и съвместно 1 „татков“ месец в началото след раждането, даже мисля че от Швеция е тръгнала идеята, поне си я приписват местните. А деленето на месеците на 2 или 3 е отделно нещо, то се отнася точно за отпуска за гледане на малко дете. Споменах го, защото още по-добре илюстрира колко се държи на участието на бащите в отглеждането на бебетата.

 8. Да, това за само ‘татковския’ отпуск го знам, това за деленето на отпуска го разбрах. Но не разбирам защо трябва да се дели – или взимаш или го губиш.
  Не мисля, че е правилно да се ощетява единия родител за сметка на другия, просто. По-добре да се дадат допълнителни седмици на бащите, които да могат да се ползват в периода на ‘майчинството’, не е ли така?
  Може идеалистично да звучи, но така ми се струва.

 9. Абе, мани я ти тая Исландия, нали не искаме нашите мъже да са путьовци като всички онези западняци, дето се гърчат под чехъла на жена си. Нашите мъже са силни, отговорни, работливи, интересуват се от спорт, спирт и млада кръв, който си е раждал деца, да си ги гледа. 15 дни отпуска. Та това са три седмици. Горките майки. На главите им ще са стенеща свекърва, стенещо бебе и стенещ мъж.

 10. Привет на всички. Аз съм един щастлив скорошен татко (Невенка се роди на 09.03.08). Наистина е добре това което замислят. Аз лично си бях взел 20 дена пл. отпуск и не ми стигна. Наистина това е много важно и за детето и за бащата, а пък и доста помага на майката. Особено в началото тя почти неможеше да става – имаше шевове. Мисля че и това с бащинството след това ще е добро. По презумция заплатите на бащите са по-големи от тези на майките – 90% от заплатата на таткото е по-добре за семейството.

 11. Бу, идеята е стимулът за бащите да остават вкъщи с децата да бъде наистина силен. Щото ако се дадат 18 месеца да си ги делят както искат двамата родители, явно масово ги взема майката всичките. Макар да не е толкова супер масово, колкото в България де, но явно искат още да насърчат татковците. А защо не дадат и на двамата по още месеци, не знам. Всъщност има и предложение да стане както в бг – след тези 18 месеца да имат право единият да си стои вкъщи с детето до 3 години при символично заплащане и да нямат право на ясла през това време. Все едно парите, които иначе бяха отишли за обществено финансиране на мястото в яслата, ги дават на семейството да си гледа детето вкъщи. Само че това вече не е част от отпуска за гледане на бебе, щото парите не са обвързани с доходите на родителя и допълнителното време не се брои за трудов стаж.
  Както и да е, всичко това са подробности. Исках да изтъкна просто какво внимание се обръща на насърчаването на бащите да вземат част от отпуска за отглеждане на малко дете.

 12. Василена, благодаря за разяснението 🙂
  А тук се брои за трудов стаж, знаеш.
  В кърмаческия форум се притесниха, че ако се приеме това, вторите 3 месеца да са задължително бащински, ще повлияе много негативно на успешното кърмене.
  Аз не мисля, че има шанс подобен проект да се приеме, в най-добрият случай – и според мен, оптимален към момента – ще се приеме това за 15-те дена.

 13. Как вторите 3? Ако 18 се разделят на 3 това прави 6 на мама, 6 на татко и другите 6 както се разберат. Аз веднага си придставих 12 за мен и след това мъжовите 6 – все пак последователността никой не ти определя. А после вече някой ако поиска, да остава още. Моят избор е такъв, както знаеш. Първите 18 се броят за стаж, само другите не. Но пък 18 месеца с 90% заплата е по-добре от 9, както е в бг. Абе съизмерими са иначе нещата, без това за бащинството. Като го гласуват ще пиша пак кой вариант са приели. А в България е ясно че няма шанс за подобно нещо.

 14. independentrevue

  и в Норвегия е така – не всеме ли бащата своя дял – бащинството се губи.

 15. След като родих вторият си син, отпуснаха такава „отпуска“ на нашият татко, но не защото правителството е безкрайно находчиво и цели просперитет на бг семейството, а защото има и свестни работодатели (в интерес на истината и аз бях изненадана приятно от тази находка:) !

 16. Нашият татко си взе 2 седмици, които използвахме така – една седмица преди термина и една след. Добре, че детенце реши все пак да се появи в кра на тази втора седмица 🙂 Иначе във варианта, който четох е откуска за татко, да се отпуска след изписването от болницата. Хубаво, ама ако не си в болница?!? А и докато мама и бебе с в болница все някой трабва да подготви къщата, да понаготви, да понапазарува някои нещо за бебето… И затова си трябва време…

 17. Знаете ли дали това, че с таткото нямаме брак има значение или не? Благодаря Ви предварително.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s