Секси мацка!

Така и така сме се заговорили за възпитанието на подрастващото поколение и сексуализацията му…

Детето, почти на 5, ми каза вчера, че момчетата в детската градина им викали ‘Секси мацки’ и ‘секси мадами’. Не изглеждаше обидено, но някак озадачено.
Аз, от своя страна, намерих това за много странно и неприятно. Понеже тя не настояваше да говорим по въпроса, се задоволих да й кажа, че така не е много приятно да се говори.

Преди някой да викне радостно: ‘Аха! Двойни стандарти!’ бързам да поясня: тук, според мен, се явява ролята на родителя, който да възпита у детето си кое е правилно и кое – не съвсем.

Днес попитах госпожата в детската градина и тя ми каза, да, и това не е от вчера, а от поне седмица – като дойде време да лягат, момчетата започвали хорово да викат като песничка ‘Секси мацки, секси мадами’, а момичетата им отговаряли нещо си. Учителките правели забележки, но останах с впечатление, че става дума по-скоро за забележка за тишина, а не по повод на рефрена. Аз споделих с учителката мнението си: че това е странно и не ми е приятно. Че може би трябва да се спомене с две думи на родителите на децата, които от своя страна деликатно да поговорят с наследниците си. Тя ми каза, спокойно, мода, ще отмине. Не придавай значение.

Аз не се съмнявам, че е мода и ще мине. Знам със сигурност, че дечицата нямат представа какво е ‘секси’, или пък ‘мацка’. Разбирам, че просто са увлечени по новите думи и ги повтарят, без да знаят за какво става въпрос.

Проблемът за мен е другаде: ако на дете на 5 му се остави впечатлението, че да се говори по този начин, или да се отнася така с друг е нормално и в реда на нещата, то съвсем няма да е чудно, ако същото дете след още някоя и друга година се държи отявлено сексистки или възприема себе си/другите основно като сексуален обект (да ползвам модното словосъчетание).

Двама родители на деца от групата чуха края на разговора ми с госпожата и се поинтересуваха за какво иде реч. Аз им казах. Единият каза, няма значение, увлечение, ще мине и без да му се обръща внимание. Другата сподели, че дъщеря й е казала, че момчетата им викат така и тя се е обидила. Майката й казала, ‘Ама защо се обиждаш, маме, това е комплимент!’

Попитах я, наистина ли мисли, че дете на 5 трябва да приема такива думи като комплимент? Това ли е, което искаме да възпитаме в детето си – да се възприема така и да се радва, когато някой му каже ‘секси мадама’?

15 responses to “Секси мацка!

 1. Другата сподели, че дъщеря й е казала, че момчетата им викат така и тя се е обидила. Майката й казала, ‘Ама защо се обиждаш, маме, това е комплимент!’

  любопитна съм да прочета коментарите, защото съм изпадала в много сходна ситуация и съм отговаряла по същия начин

 2. хихихи

  знам, че си чела тая статия:
  http://kaka-cuuka.com/182

  може би трябва да си я пропомниш 🙂 Просто така правят петгодишните и толкова 🙂

 3. Хах, Лонганлон, чела съм 🙂 Не я помнех, припомних си я 😀

  Да, безспорно нещата се повтарят с всяко поколение. Това, което ме притеснява е, че преди 25-30 години обществото имаше много по-голямо влияние над възпитанието на децата.
  Всеки възрастен можеше да ти направи забележка, а по-близките можеха да те ошамарят вместо майка ти, да й спестят труда.
  Сега нещата са безкрайно размити. Това, което е стойностно в едно семейство, в друго е ненужно. Предполагам, че едно 50-60% от родителите изобщо няма да изпаднат в тези размисли, в които аз.
  Сега, с това 13-18 годишно поколение пред очите ми, което виждам как расте, не знам дали да не почвам да се плаша още от детската градина, за профилактика.

 4. а ти защо си си сложила две цици като хедър на блог-а?

 5. а ти защо си си сложила две цици като хедър на блог-а? и убии ме ама бу както и да го погледнеш лъха на буба. а буба е мн гадна лелка от здравеи!

 6. Момченцата може да не си мислят наистина, че момиченцата са секси мацки. Чули са отнякъде това подвикване и го свързват с лягането…

  Но когато го повтарят, а после реакциите на възрастните са игнориране (ако учителката им е шъткала само за тишина) или пък окуражаване („това е комплимент, маме“) ще започнат да го възприемат като нормално, те и момиченцата, чиито майки го окуражават. А сигурно бащите на момченцата им се кефят и се смеят, виж го ти, какъв се извъди, браво, така се прави – на шега или не, но така го възприемат децата. (Дано не съм права и да има изключения.) И така ще си пораснат с този стереотип.

  Единствената майка, която има против, макар и да обяснява на дъщеря си, че това е нередно, няма да може да направи много.

  То и мъжете, които подхвърлят на младите момичета с къси поли по улиците „Секси!“ сигурно не го правят защото непременно се възбуждат като ги гледат. Но са го възприели като нормално и дори признак на мъжественост.

 7. Абсолютно съгласна с тебе! Също няма да ми е приятно и бих се раздразнила от отговора на учителката. Яано е, че е увлечение и ще мине, но не трябва да се обяснява само на едно дете, а на всички като защо не се говори така. А иначе цяла махала днес слушахме как в детската градина говореха за светофара и какво се прави на него. Похвално! Да го правят на всяка тема.

 8. Ох, хич не им е лесно и на момченцата явно. Какви ли не супер неуместни „шеги“ съм чувала по отношене на сина ми. Примерно „ех, само по млади жени си падаш ти, такива сте мъжете“ защото примерно му е по-приятна една от две колежки на баща му, която случайно е по-младата. Синът ми е на 3, за тези, които не знаят. И като му се обяснява от тази възраст какви са всички мъже, естествено, той, който според собствените му думи е „дете и мъж“, ще държи наистина да отговори на очакванията. Натискът да се отнася към жените като сексуални обекти още отсега го има и предполагам, че с възрастта ще нарасне много.
  Момченцата от градината на Мая явно и те са попили нещо подобно и, без да го разбират, пробват какви ще са реакциите. Може и да е добра идея да се говори внимателно с родителите им, макар че някои сигурно са много горди колко са им „отворени“ синовете. Пък и както разбрахме, има майки които съветват децата си да го смятат за комплимент.
  На мен със сигурност не би ми било приятно нито ако синът ми говори такива неща, нито ако на дъщеря ми й ги говорят, но не знам как ще ги опазвам. Като виждам какви сигнали идват отвсякъде.

 9. Pingback: Top Posts « WordPress.com

 10. Истината е, че за доста деца (а и за възрастни) дувмата секси е синоним на красива. И те наистина смятат, че правят комплимент. Лично аз бих обяснила на сина си, че тази дума не е подходяща за млади госпожици и е нормално те да я приемат за обидна. И бих настоявала учителката да прави конкретна забележка за думата.

 11. Припомни ми как преди 2-3 години се засякох в асансьора с 5 годишното ми тогава съседче и майка му. Докато стигнем до 11 етаж – бая пътуване, та си говорим с майката как съм в София и прочие. Към 6 етаж питам аз детето „А ти как си, как е в детската градина“ и той ми изцепва „Много си падам по големи секси какички“ . Аз 😯 . Майката се подсмихва. Та аз почти се изчервих. Никак не ми беше нормална реплика за 5 годишен момък.

 12. Трябва от малки да свикват с функцията си на този свят!!!

  Колкото по-рано, толкова по-полезни ще са и на себе си, и на обществото.

 13. Е, аз преди два дни обяснявах на сина си какво е „Гей“. Едно момченце на улицата го нарекло така…

 14. „То и мъжете, които подхвърлят на младите момичета с къси поли по улиците “Секси!” сигурно не го правят защото непременно се възбуждат като ги гледат. Но са го възприели като нормално и дори признак на мъжественост.“

  Или пък онея дето бибипкат като минат с колата покрай някое момиче облечено ‘по-така’.

  М/у другото, също както ми е неприятно думата „мацка“ да се слага за синоним на „момиче“, така ми е неприятно „пич“ да е синоним за „мъж/момче“.

  Преди време казваха пич за някой мъж/момче, като се влагаше смисъл за нещо изключително у въпросния човек, било то, че е мъжкар, смелчага и прочие. Сега казват ‘пич’ просто като синоним на човек/мъж/момче, без значение за качествата му и без нужда да се намеква за наличието на горните белези. Например един колега наскоро обяснява за някакво рали състезание и вика нещо от сорта: „Пича с митсубишито изгуби контрола на колата, излезе от пътя и удари момче от публиката.“ Аз му викам: „Ама той като е ударил момче от публиката, значи никакъв пич не е, той е нещастник!“ И колегата „Е да де, няма значение…“

  Същата работа и с мацките. Мацко това, мацко онова… (а тя – крокодил 😉 )

 15. ccnnkktt, а ти от къде си сигурен, че са точно… хм, гърди?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s