Почина Едуина Фролих, съосновател на Ла Лече Лига

На 93г. почина Едуина Фролих, една от седемте основателки на международната организация подкрепяща кърменето, Ла Лече Лига.

Преди повече от 50 години Едуина Фролих е била разтревожена от това, че на майките са давани анестетици при раждането, бащите не са били допускани до родилното отделение, а лекарите не са показвали уважение към акушерките, които са им асистирали. Тя била решена да промени нещата, първо за себе си, а после и за другите. Фролих става защитник на естественото раждане и кърменето. Когато започва, много малко мъже могат да се похвалят, че са присъствали на раждането на децата си (преди едно поколение не е било практика бащата да е заедно с майката при раждането, точно както е сега у нас; днес повечето бащи в САЩ избират да участват в различна степен при раждането на детето си).

Едуина и шест други жени се срещат във Франклин парк, Илиноис, през 1956-та, за да споделят информация как да кърмят успешно бебетата си. Групата скоро привлича вниманието на други жени, които търсят помощ и информация и се превръща в организацията, наречена Ла Лече Лига. „В онези дни не споменавахме ‘гърда’ в печатните издания, веднъж казва Фролих. ‘Знаехме, че ако искаме да отпечатаме каквото и да е във вестника, трябва да намерим име, което всъщност няма да подсказва на хората за какво е организацията’. Групата за кърмене взела за свое име испанската дума за мляко. От тези корени пораства Ла Лече Лига Интернешънъл, доброволческа организация за подкрепа на кърменето, която има групи във всеки американски щат и в още 68 страни. Първият клон на лигата извън САЩ е възникнал в Квебек още през 1960г.

Книгата „Нежното изкуство на кърменето”, на която Едуина Фролих е съавтор, се е смятала за най-изчерпателната книга за кърмене, когато е била публикувана в ограничен тираж през 1963. От тогава досега от нея са продадени над 2 милиона копия, а книгата е преведена на 8 езика и на Брайл.

Въпреки че Ла Лече Лига е преодоляла много от първоначалните препятствия за активно раждане и успешно кърмене, с които майките са се сблъсквали преди 50 години, са преодолени, работата на организацията не спира. В САЩ майките имат нужда да са сигурни, че кърменето е приемливо на работа и на публично място; в други държави, сред които България, до успешни и повсевместни практики в раждането и кърменето има да се извърви още дълъг път, който е една от целите на Ла Лече Лига.

Когато Ла Лече Лига се изправяла пред трудности, Едуина Фролих казвала, ‘Няма да оставим това да ни спре. Това е проблем, който ще трябва да преживеем, да работим над него и да го разрешим, за да можем да продължим да правим това, което сме решили да правим – да помагаме на майките да кърмят успешно бебетата си.’

Снимка (cc) http://www.llli.org/edwina.html
източници: http://www.llli.org, The Daily Herald

Advertisements

One response to “Почина Едуина Фролих, съосновател на Ла Лече Лига

  1. Хайде и един мъж да каже нещо за кърменето. Дъщеря ми се роди на връх новата 1976 година в Кайро. Поканиха ме да присъствам на раждането но отказах. Предпочетох да стоя пред операционната-бях чел един разказ от Хемингуей. Детето се роди с операция. На другият ден, две калугерки- католички оставиха две големи кутии с мляко на прах за детето ми. Лекарят, обаче, се разпореди и в определеното време идваха египтянки, току що родили, да кърмят моето дете. Безвъзмездно. След няколко дни жена ми се оправи и пое кърменето.
    Когато се прибрахме от родилното, разбрах, че портиера е готов да ми намери жена която да кърми детето ми в случай ,че имам нужда срещу минимална заплащане-примерно 50 цента на ден, при това, кърмачката идва в къщи по график. Ние, обаче, имахме обилно кърма. Е, това дете сега има два сина-моите внуци.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s