За раждането, естествено

Една много интересна жена ще бъде в София следващата седмица. Клер Лопринци е акушерка, но не от тези, дето ти казват “Като го правеше не рева”, скачат ти по корема и крещят “Напъвааааай!” Асистирала е при естественото раждане на над 600 бебета в домашни условия. Клер е от школата на сицилианските акушерки, но е навътре и в индианските и афро-американските традиции в акушерството.

В момента e ангажирана със семинари и обучения, насочени към естественото раждане и асистирането му. Автор е на много статии и публикации за раждането, традиционното акушерство, последиците от различните интервенции, влиянието на медикаментите върху новородените и други.

Мисията й е да помага на жени от различни култури да преоткрият естественото раждане, да възвърнат своята сила и способност да раждат децата си активно и без излишно вмешателство.

Посещението й в България е по покана на майките от ‘Естествено’. Програмата включва семинар за активното раждане предназначен за бъдещи родилки, лекция за лекари и акушерки, пресконференция и парти.

Ще очакваме Босилена Мелтева да разкаже за събитията от семинара – както и реакциите на българските специалисти на опита, който Клер Лопринци ще им сподели.

Ако ви предстои раждане, това е уникална възможност да получите вдъхновение и вяра в невероятните способности на тялото си. Ако познавате акушерка или АГ-специалист, който се интересува от активното раждане, непременно им препратете информацията. Може да направите услуга на много жени, които ще родят в България, и на техните бебета.

Програма:

24 юни (вторник) – Целодневен семинар за активното раждане и подготовката за него, насочен към бъдещите и настоящи майки.
Мястото: Частен дом в Бояна
Цена за участие 35 лв. Местата са ограничени.

26 юни (четвъртък), 11:00 – Лекция на тема „Естествено раждане и съвременни световни тенденции в акушерството“, предназначена за лекари, акушерки, студенти по медицина.
Мястото: Конферентната зала на Тенис Клуб Малееви, бул. Никола Вапцаров 57
Вход свободен.

26 юни (четвъртък), 14:00 – Пресконференция на тема „Естествено раждане и съвременни световни тенденции в акушерството“.
Мястото: Конферентната зала на Тенис Клуб Малееви, бул. Никола Вапцаров 57.
Вход свободен.

27 юни (петък), 18:30 – Презентация на тема „Активно естествено раждане“, предназначена за бъдещи и настоящи майки.
Мястото: Йога студио Мандала, ул.Княз Борис I, No. 177 ет. 2, (ъгъла с бул. Сливница)
Цена за участие: 7 лв.

28 юни (събота), 17:00 – Неформално парти с беседи на различни теми, свързани с бременността, раждането и отглеждането на децата.
Мястото: Веда Хаус – Къща за чай и мъдрости, ул. Гладстон 2

Участието във всички мероприятия е с предварително записване на estestveno[at]gmail.com

Via Близо до бебето и Естествено

22 responses to “За раждането, естествено

 1. „Eстествено“ викаш на раждането без упойка и без доктор наоколо, нали?

  Като в доброто старо време, когато всичко е било по-добро, по-естествено и смъртността при новородените – над 50%?

  хайде не…

 2. Longalon, сигурно ще те изненадам, но и в момента има развити страни, където мнозинството от децата се раждат в домашни условия и смъртността при този тип раждания е по-ниска отколкото при болничните. Примерно Холандия е такава страна. Естествено тази статистика се обяснява с факта, че по начало рисковите раждания се извършват в родилния дом или поне завършват там, а точно те в повечето случаи са тези, при които се объркват нещата.
  Във Великобритания пък даже идват и ти инсталират родилен басейн в хола, ако пожелаеш, за да можеш да родиш подводно. Над 50% смъртност при раждане едва ли някога е имало, но пък България има доста висока детска смъртност и в момента в сравнение с другите страни в Европа.

 3. веро естественното раждане /го разбирам и като по естествен път и като начин ;)/е без алтернатива имайки предвид и раждаемоста в бг-ейските семейства от не-ромски произход а тва здравна каса …пътеки…шейново..АГ… и т.н.о
  демократични придобивки изобщо няма да ги споменавам..въпроса ми към госпожа/зица??/ Бу е –>а кога ще има подобни сказки и за потентиалните бащи или татковци които имат интерес към подобна тематика??то верно работата горе доле все пак се свежда до поговорката „*** учи ,*** учи“.. но само с ***не не става трябва си и малко теория естесвенно .браво госпожо Бу убава не само феминистична рубрика.наздраве

 4. Василена, ще се хвана само за твърдението ти, че едва ли някога е имало смъртност при раждане 50% и ще започна малко по-отдалече.

  Имало едно нещо, дето му викат Индустриална революция и то се е случило най-напред в Англия. Връзката му с ражданията и смъртноста е, че след като се е случила тая революция, въпреки мизерните условия и ниско заплащане на работниците във фабриките, населението на Англия рязко скача – от 1720 до 1820 се удвоява. Защо ли? Ами заради повишеният стандарт на живот, който е намалил детската смъртност до 3 годишна възраст, забележи – от 82%, каквато била преди, на само 38%… Тъй че замисли се, дали пък в разни по-предишни периоди, 50% смъртнот при раждане не изглежда доста вероятен процент.

 5. longalon, дори така да е, не това се разизсква в случая. Идеята не е да си раждаш в хола сам-самичка, а да има изградена инфраструктура от медицински лица (най-вече обучени за целта акушерки), които да ти следят бременността и да асистират на раждане, при условие, че бременността е наблюдавана и оценена като нискорискова. Освен у дома, това може да се случва и в т.нар. Родилни къщи – разпространена практика в Германия. Аз съм завършила медицина в Берлин и ни водиха на посещение в такава Родилна къща в рамките на стажа по АГ. Има си работеща инфраструктура за превенция на усложненията. В Холандия, ако настъпи усложнение, в рамките на 7-10 минути макс. те стоварват в спешното на най-близката болница.

  Освето това „естествено“ раждане не означава необезболено. Това е избор на всяка жена, дали ще ползва медикаментозни, алтернативни или никакви начини за обезболяване. Но ширещото се в наши условия „секцио по желание“ просто е абсолютно противоестествено и обслужва най-вече икономически интереси. Освен това е неестествено да ти предизвикват раждане или да ти усилват родовата дейност, без да има медицински показания, да ти скачат по корема и да ти вадят бебето с форцепс, понеже така си могат 🙂 Неестествено е също така да го закърмиш на 12-ия или 24-ия час (даже на 6-ия е леко късно) след раждането, а дотогава да со го нахранили с адаптирано мляко. Или да ти го носят през три часа и после да си го „прибират“ и т.н., и т.н. 🙂

  Нещата просто са доста по-многопластови 🙂

 6. Longalon, мога да те уверя, че през 18 век в Англия жените не са започнали масово да раждат в болница, така че причините са вероятно в по-добро хранене и условия на живот.
  Може би ще ти е интересно да направиш собствена статистика за твоя род по този показател и много ще се радвам да я прибавя към моята. Аз имам две баби, двама дядовци и общо 10 техни братя и сестри, родени у дома. Плюс баща ми, брат му и още двама техни братовчеди. Това прави общо 18 раждания преминали успешно, от които само при едно е имало близначка, която не е оцеляла. Но така или иначе раждането на близнаци е по-рисково, често преждевременно и децата са с по-ниско тегло. Друга смърт при раждане не знам да има. Затова пък в семейството на мъжа ми има случай на бебе, починало при раждане в болница Шейново, поради плацента превия.
  Цифрите наистина не са най-важното, защото и едно бебе да умре, това е прекалено много. Само както вече са написали преди мен, става въпрос именно за естествено раждане в рамките на систевата за здравеопазване, а не извън нея.
  Това, че хората са някакви дефектни организми, които не могат да се възпроизведат без намесата на медицината, е много вредна заблуда. Медицината трябва да поддържаща роля в нещо

 7. което е естествен процес, сори за ентъра преди малко.

 8. e, моята прабаб е родила 11 деца в къщи, но…

  домашно раждане във вана VS квалифицирани доктори и болница… хм

 9. longalon, никъде по света („цивилизования“, квалифицирания :)) раждането не се води от лекари, а от акушерки. Дори в университетската болница в Берлин – лекар има, ама влиза, след като жената роди – да огледа има ли нещо за шиене, или ако се задава усложнение. Иначе не влиза, акушерките гледат на това с лошо око. И какво е предимството на болницата – на българската, особено? Защото в Европа има и болници, които успешно се конкурират с хотели 🙂
  Ама в бг условия – една предродилна с 8 легла, никакво лично пространство, минават на визитация и ти проверяват разкритието като на крава, после с пълно разкритие тичаш по коридорите до родилна зала, където някой иска от теб да родиш физиологично легнала по гръб… абе, не знам 🙂

  Една приятелка е омъжена за холандец и като му казала, че ще ражда в бг болница, той се опулил и я питал: „ама ти нали си бременна, не болна. защо в болница?“
  Процентът на секциото в Холандия е под 10, в сравнение с 35 в БГ, за други медицински интервенции разликата е подобно драстична.

 10. Много жалко, че е в София, а аз нямам възможност да пътувам.
  Иначе като гледам каква е действителността в българските болници и на мен много ми се ражда вкъщи, но на своя глава не смея. Така че…в болницата, пък там ще се боря с каквото мога.

 11. п.п. плюс това искам да уточня, че това не е мероприятие за „домашното раждане“, а за естественото + активното. Нищо не ти пречи да си раждаш естествено и активно в болница… 🙂 е, освен нещата, които ти пречат – в бг болниците 🙂

 12. четох скоро в reuters, че в перу насърчават раждането в което жената е права, било традиционно за този район.

 13. Ми – права, клекнала, на 4 крака… общо взето всичко е по-физиологично от опната по гръб на магарето 🙂 Ама то било, за да им е „по-удобно“ на докторите (сериозно – цитат от едно предаване в „Часът на мама“)
  А в Германия се ражда в такава остановка:
  http://www.geburtshaus-berlin.de/index.php?id=geburtsraum_gross

 14. longalon, респект на прабаба ти 🙂
  А за позите – на дядо ми сестра му и тя нейните ги е изтръсквала права – така й е било удобно, имам разказ от първа ръка за нейните домашни раждания, едното от които е било от седалищно предлежание. Изобщо тези неща са доста по-близо до нас отколкото сме свикнали да си мислим.

 15. Лонганлон толкова се разпали, че май на всички им убягна следното:

  п.п. плюс това искам да уточня, че това не е мероприятие за “домашното раждане”, а за естественото + активното.

  Точно за това иде реч. Да, съвсем не означава, че естествено активно раждане е равносилно на домашно раждане.

  Тук такава изградена инфраструктура (за домашно раждане с помощта на обучен за това персонал) няма и скоро няма и да има. С дребни стъпки – като например раждане във вода, каквото вече има достъпно в Пловдив и София, ще се върви напред.

  Предния път раждах (почти) активно, без упойка. Следващия път, когато дойде, живот и здраве – съвсем активно се надявам да успея 🙂

  Тези лекции ще са изключително полезни дори просто като знание (защото не си представям родната здравна система да плесне с ръце и да се преструктурира overnight, въпреки че подобни неща в действителност струват по-евтино и реално НЗОК би трябвало да поощрява поне частично такова развитие). Но – дори да не започнат да се случват нещата бързо или ефективно, самото знание, че може и иначе, не е никак малко.

  Ще дам пак пример, който е втръснал на някои четящи ме редовно, но е самата истина. Тук – Пловдив – от 6-7 години функционира Център за бременни жени. Те правят чудеса от храброст за бъдещите майки и определено има ефект. Те дават основно теоретични знания, но с малки стъпки теорията се превръща в практика. Благодарение на усилията им, в един от родилните домове (ВМИ) вече година и половина има зала за активно раждане, достъпна и за бащите. Благодарение на курса за бременни, който посещавах преди 5 години, знаех какво мога да правя по време на раждането и до голяма степен се преборих да го направя (да се става, да се ходи и пр. неща, които истински помагат за по-бързо разкритие и по-лесно изгонване).

  Ето затова е толкова важно подобни обучения да има и в други градове. С малко късмет лека-полека нещата ще се променят.

  @ Bruno Dante от кой град си? Евентуално мога да дам идеи за татковци 🙂

 16. Бу, супер е че в Пловдив се случват някакви такива интелигентни неща, които май май убягват на София.
  Аз имам обаче размишлявам над следното – готино е, че Клер Лопринци ще идва в БГ, дори изпратих мейл на „Естествено“ да се запиша за 2 от ивентите. Убедена съм че една съществена част от нещата, които ще чуя, ще ги възприема и приема присърце, ще ми харесат и ще искам да ги практикувам, когато дойде момента. Същото се отнася и за книгата на Василена, в която съм стигнала точно до момента с раждането, позите, които родилката заема за да и е удобно НА НЕЯ, уютната неболнична стая и т.н. (Апропо, книгата е супер, Василена, благодаря че си я написала!:) )

  Тъпото е, че колкото повече се информирам по темата, толкова повече се сдухвам и тъжно ми става, че няма как тук някой да ми организира такова нещо. Нещо повече – всичко това за което иде реч масово се възприема като капризи и „престараване“. Включително и от самите минали и бъдещи родилки. Защо казвам това за родилките: един поглед на темата за естественото раждане от различен ъгъл (за който ъгъл не съм намерила достатъчно информация все още и ще съм благодарна ако в някакъв момент ти изпадне нещо да публикуваш:) ) е че има хиляди жени, които по една или друга причина НЕ могат да родят активно и това се налага да стане със секцио. Понеже секциото в БГ се планира 2 седмици преди термин, трябва ли на тези жени да им се отнема възможността и правото да усетят раждането максимално пълноценно? Да изпитат контракциите, трепета на това че бебето им ще се появи на света, да го поемат в обятията си когато се роди?..
  Наскоро пуснах тема в БГ Мама да питам е ли възможно в случай, че секциото е неизбежно, то поне да се направи по максимално естествен начин – примерно да бъде в деня, когато е започнало истинското раждане (не по-рано), при раждането да се остави плацентарната кръв да изтече към бебето и чак тогава да се клампира пъпната връв и дали е ок детето да се постави на гърдите веднага – резултата е, че ме изядоха с парцалите.
  Струва ми се, че самите жени, на които им предстои раждане би трябвало самите те да са по-активни в отстояването на позициите и себе си ако имат амбицията да се промени нещо. А и оставам с впечатление че по света се случват къде къде по-сложни неща и не само че никой не ги определя като капризи, а ги намират за естествени и акцента е поставен именно върху това. И върху това раждащата жена да се чувства максимално комфортно, бебето и също.

  И след като изписах всичко това и в заключение – супер е че можем да получаваме информация, която ни разширява зрителния периметър, обаче какво аджеба трябва да се направи за да станат тези хубави неща не само неотричани, но и да започнат да се практикуват в близко бъдеще. Щото нелепо е, ама излиза, че от едната информация полза няма, понеже няма как да я приложиш върху себе си. Поне не в близко бъдеще. А пък аз искам да раждам в близко бъдеще.

  Сърдечни поздрави,
  Стела

 17. @Стела, вярвам, обяснили са ти защо не е желателно да се пристъпи към планово секцио при вече започнало естествено раждане – усложненията могат да са твърде големи.

  Иначе, това да ти се разшири мирогледа, да научиш нови неща, да видиш, че може и иначе – даже и да не ти се случи на теб – може да е от голямо значение. Просто това са дребните стъпки, които водят до плавни промени.
  На бившите родилки не се сърди 🙂 Веднъж, че е трудно да се приеме новост, толкова драстично различна, и второ, че никой не би признал лесно, че е можел да изпита по-голяма радост и удоволствие от процеса, традиционно заклеймяван като ужасен, болезнен и мъчен – това ще значи да кажеш, че си претърпяла поражение не точно по твоя вина, но с твое участие.

 18. Бу, плановото секцио е задължително при наистина малко случаи (плацента превиа, вериткален разрез при предишно секцио, инвазивни маточни белези, агресивен рак на шийката). В останалите случаи е много по-добре секциото да стане при започнало естествено раждане.

 19. Ива, то ако не е планово, обикновено започва в хода на раждането, ако нещо не потръгне както се очаква, нали? 🙂

 20. Под планово имам предвид такова, което се назначава на определена дата (2 седмици преди термин, да речем). В същото време жената може да е за секцио, но да се изчака спонтанно заопчване на раждането, преди да се направи.

 21. Със сигуронст ще е безкрайно трудно да се промени нещо в цялата процедура около раждането . Аз раждах колкото се може по-естествено , накрая в болницата , разбира се , си свършиха работата , както знаят – разни там пукнати мехури , системи , като резултат от което след като аз повече от 12 часа си търпях контракциите за разкритие , накрая бебето излезе за няма и 15 мин. И се чудя дали ще ми стиска с второто да не се хабя да ходя до болницата , ами просто да си изчакам още час – два и да си го снеса вкъщи . Знаете ли как е третират деца , родени вкъщи , като стигнат до болница все пак ей така – да ги види лекар?В изолация , задължително с антибиотик , защото видите ли , разминало им се е стерилното болнично раждане.Толкова стерилно , че поне тук във Варна поне 100% от изследваните бебета за чревно носителство си имат бактерии в червата.Другите нямат сигурно защото не са изследвани. Братовчед ми от Австрия , който живее от близо 20 години там , ме пита дали тук човек има право на избор къде и как да роди . И му викам аз – ами да , кф ти частна болница , кеф ти държавна. Атой ми вика , ама не бе – вкъщи , във вода , с цялото семейство наоколо – за такъв избор питял човека. Иначе е свръхнечовешко отношение да бъдеш приет в болница като един пакет , да правят с теб неща , които са ти непонятни и никой да не те пита дали случайно имаш нещо да кажеш

 22. Бруно Д. е почти дядо, Бу. Живее в село във Финландия и отдавна е излязъл от възрастта, която……във всяко отношение. Просто бяга от скуката, пъплейки из блогове и форуми, с претенциозни изказвания, ако се закачи някой или по-скоро някоя.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s