Време за готвене!

Пипилота ме насади на пачи яйца да пиша рецепти 😀 Аз готвя, разбира се. Охо, и още как готвя!

Готвя цял живот 🙂 Първият ми опит в кухнята е на шест години – яйчена супа – рецепта от ‘Готварска книга за мъже’, издадена преди над 25 години (впрочем, много хубава книга! Пълна с лесни рецепти, тип „Готвене For Dummies“). Супата завърши безславно, тъй като на шест мерки и теглилки са нещо не съвсем разбираемо и 1 л. вода за мен означаваше една лъжица вода… За да е ясно какво съм сготвила, когато майка и татко се върнаха от работа, ги посрещна тенджера с един пръст гъста маса с неясно съдържание на дъното, с прикрепен на нея етикет: “Яйчена супа!” С времето, разбира се, се научих да се справям значително по-добре в кухнята.

С баба ми начело всички в семейството готвим вкусно и обичаме добре приготвена храна, баща ми също е кулинар и често дава своя принос. Интересно е да се наблюдава как здравословната кухня става все по-силна през поколенията: баба ми готви с много мазнина и запръжки; майка ми – умерено, аз почти не ползвам мазнина и предпочитам задушаване пред пържене. Предполагам, че след някоя и друга година дъщеря ми ще готви още по-здравословно от мен.

И тъй, стига празнословие, на вашето внимание няколко от често приготвяните ми рецепти (но не всички са ‘здравословни’, все пак човек трябва отнякъде да качва излишни кила, които после да пустосва и да се опитва да топи във фитнеса). Ще забележите, че определено залагам на манджи, които се приготвят бързо, лесно и желателно – без активно мое участие 😆

Морковени пръчици
3-4 средни моркова
сок от един лимон

Морковите се измиват и обелват и се нарязват на тънки пръчици (може да се разполовят за по-удобен размер). Подреждат се в чаша и се поливат с лимоновия сок; може да се оставят да престоят 10-20 минути преди поднасяне. Добра разядка за ордьовър и много подходяща за деца.

Зелена салата с риба тон
1 голяма зелена салата (маруля, нали)
½-1 среден лимон (според това колко носите на кисело)
1 консерва риба тон 180-250 гр. (филе в собствен сос)
сол, зехтин

Салатата се измива и накъсва (с голи ръце, да, не се реже) на средно ситно. Лимонът се измива, нарязва на шайби, а всяка шайба – на малки кубчета, и се добавя към салатата. Рибата тон се отцежда от соса и се слага при останалите. Подправя се със сол и зехтин и се разбърква. По желание може да се добави кисело мляко за сос, зелени маслини, царевица, а също – варени яйца, нарязани на кубчета.

Супа с топено сирене
1 литър! вода
2 картофа
2 средни моркова
1 зелена и 1 червена чушка
2 домата
150 гр топено сирене
½ връзка пресен лук
½ връзка магданоз
сол на вкус

Зеленчуците се измиват, почистват, обелват и нарязват на малки кубчета. Слагат се във врящата вода и се варят до готовност. Няколко минути преди да се свали от огъня, към супата се добавя нарязаното на кубчета топено сирене и се разбърква, докато се разтопи. Котлонът се изключва и към супата се добавя нарязаният на ситно магданоз.

Пилешки пържолетки с лук
600 гр пилешки филета от бяло месо без кожа
2 лимона
2 глави лук

Приготовление:
Филенцата се начукват добре с чука за месо (дори да се пробият, няма значение, да са начукани много тънко). Изцеждат се лимоните. Лукът се нарязва на шайби. Нареждат се в кутия или купа – пласт лук, пласт филе, лук, филе, завършва се с лук. Залива се с лимоновия сок, така че да ги покрие, покрива се с капак или фолио и се оставя да престои в хладилник 3-4 часа.
Загрява се малко олио/зехтин в тиган с дебело дъно (чугунен или пък тип скара, от онези с ребрата по дъното) и леко наръсените със сол и пипер пържолетки се опържват по няколко минути от всяка страна, като повечето от лука се маха, за да не загори. Накрая останалия лук и лимонов сок се слагат в тигана, леко да заври, за да омекне лукът, и се поливат пържолетките отново.
Самото пържене отнема към 15 минути, стават супер крехки и вкусни. Вървят с всякаква гарнитура – картофи, пюре, зеленчуци, ориз…

Или пък

Булгур с месо
1 гл. лук
300 гр домати (от консерва или настъргани пресни)
1 ч.ч. булгур
пилешко (300 гр и повече)
зеленчуци по желание (гъби, чушки или сезонни зеленчуци)

Лукът се нарязва на средно ситно и се задушава (може с малко вода, вместо мазнина, за здравословните). Добавя се булгурът и се запържва леко също (това е по желание). Слагат се доматите, после 3 ч.ч. вода, подправки – вегета, сол, пипер, гьозум, къри, куркума или каквото ви е по вкуса. Оставя се да ври похлупено. Предварително свареното пилешко месо се порционира или се прави на хапки, по желание. Когато водата поизври, се добавя и всичко се вари до готовност.
Ястието може да се запече на фурна. (Може и изцяло във фурна да се сготви)

За протокола, булгурът бива пшеничен и оризов. Същата рецепта става удачна, като булгурът се замени с обикновено жито.

…и понеже толкова манджи трябва да се ядат с нещо тестено,

Пълнозърнести хлебчета
1 1/2 ч.ч. бяло + пълнозърнесто брашно
3-4 с.л. овесени ядки
2-3 с.л. пшенични (или други) трици
2-3 яйца
1 ч.ч. кисело мляко (или прясно)
1 ч.л. равна – сода за хляб
1 ч.ч. сирене натрошено
1-2 щипки сол
½ ч.ч. олио/зехтин
масло
2-3 ч.л. босилек (ако е сушен – 1 – 1½ ч.л.)
2-3 скилидки чесън, нарязан на ситно (по желание)
½ ч.ч. нарязани на парченца маслини (по желание)

Приготвяне:
Яйцата се разбиват. Добавя се киселото (прясното) мляко и се разбърква. Брашното, смесено със содата за хляб се прибавя, също и олиото. Прибавят се овесените ядки, триците и сиренето и отново се разбърква. Слагат се солта и маслините. С намазнени ръце от лепкавото тесто се оформят малки кръгли хлебчета, които се нареждат в намазнена тава. Отгоре на всяко хлебче се слага малка бучка масло. Може да се поръсят със сусам, слънчоглед и мак по желание. Пече се в предварително загрята фурна на 200-250 *С, докато покафенеят.

Забележка: Между хлебчетата се оставя място, защото се разливат и набухват. Пробват се с дървена клечка дали са опечени, защото пълнозърнестото брашно си е тъмно, и е по-трудно да се прецени кога са готови.

За десерт бройте Death by Chocolate, бездруго рядко правя десерти.

Пу да гонят Бисквитки с крем, която няма как да не готви вкусни неща, Деничеро, която без съмнение ще напише някоя силношоколадовокалорична рецепта, Василена, която ще неутрализира Деничеро с някоя много здравословна рецепта, и Поли, която се нядявам да каже някоя забавна лятна салата 😀

Advertisements

18 responses to “Време за готвене!

  1. Като каза булгур с месо, освен че ми потекоха лигите, се сетих за това как веднъж по новините обсъждаха не „праз лука“, а „ПРАЗИЯТ лук“ 🙂 Изчезвам, че от тия работи ми се дояде отчайващо! 🙂

  2. Ммм, много добре звучат тия неща. Само да кажа, че Добра разядка за ордьовър и много подходяща за деца съвсем ясно показва, че нямаш деца като мен 🙂

  3. Но, Никола, ще отбележиш, че милостиво не съм ги сварила :mrgreen: Впрочем, на мен ми харесват повече от на детето, което не пречи да й промивам мозъка кое е полезно и кое – не.

  4. Double With Cream

    ХванА ме по бяла престилка така да се каже 🙂
    Готвя бързи неща предимно. У дома все сандвичоядци са се навъдили и ми убиват ентусиазма с безразличието си към готвеното.
    Но все пак, ето малко любими:

    Салатка:

    1. Прясна, обелена краставица
    2. 1-2 сочни, зелени, пресни чушки
    3. Връзка пресен лук
    4. Малка консерва царевица или 1 пликче от фризер.
    5. Бяло сирене
    6. Маслини
    7. Подправки

    Краставицата на кръгчета, чушките на шайби, маслините на ситно(без костилките :-)), лука и него на ситно,сиренето на кубчета(по едрички), царевицата ако е от консерва директно се добавя, ако е от фризер се пуска в микровълновата в съд с вода за 2-3 минути на максимум и се добавя и тя.
    Подправя се със сол, зехтин и оцет(за който обича) и се хрупа!

    Запеканка:

    1. 4-5 големи картофа
    2. 2-3 домата
    3. около 200 грама пушено филе(свинско или пуешко)
    4. пак толкова бяло сирене
    5. някакво жълто сирене(ементал, гауда, друго каквото обичате)
    5. маслини без костилки или маслинена паста(има в Пикадили)
    6. 1-2 глави стар лук
    7. малко парче кашкавал
    8. зехтин, риган, сол на вкус

    Обелените и измити картофи се нарязват на шайби. В тавичка на дъното се нарязва стария лук на шайби – само за аромат и за да не залепва останалото за съда. редят се ред картофи, ред тънко нарязано филе, ред домати на шайби, ред сиренце(бяло и жълто) + подправките и маслинената паста, която се намазва на бялото сирене или ако няма от нея обикновени маслини се нарязват на дребно и се поръсват. Обичайно продуктите стигат за 3 реда картофи и два реда плънка между тях. Най-отгоре се настъргва кашкавала и се запича, после се прави една зелена салата и се яде, докато се опразни тавичката!

    Кашкавален пудинг

    1. 1л. прясно мляко
    2. 2 яйца
    3. около 400 грама кашкавал
    4. 1ч.ч. брашно.
    5. сол на вкус

    Кашкавалът се настъргва и се добавя към разбитите мляко и яйца. Добавя се брашното докато стане гъста каша(като боза с настърган в нея кашкавал:-)) Посолява се и сместа се изсипва в намазана с масло тавичка и се пече докато стане златисто на цвят.
    Ако не сте на диета можете към пудинга да добавите гарнитура от някакви наденички 🙂

    Сладкиш „Съседка“

    Едно време съседката все ни черпеше с това нещо, та ми е свиден спомен от детството.

    1. Една кофичка кисело мляко
    2. 1к.л. хлебна сода
    3. 2-3 яйца
    4. 1 ч. ч. захар
    5. 1 и половина ч.ч. брашно
    6. малко бурканче със сладко или настъргани сезонни плодове по избор

    Яйцата и захарта се разбиват, добавя се киселото мляко с предварително разбърканата сода, накрая се слага брашното.
    В намазана с масло тавичка се изсипва половината смес и се пече на умерена фурна само отдолу. Когато сместа се надигне и зачерви по края се включва да се пече само отгоре. Проверявате с клечка за зъби дали се е изпекъл блата. Когато е готов се изсипва и разстила с лъжичка едно бурканче сладко. Става чудесно с ягоди или смокини. Но аз съм правила вариации с настъргани пресни ябълки омесени с малко ванилия и канела и също беше сполучливо. Предполагам, че праскови и кайсии също ще са добър избор. След като сме избрали и поставили пълнежа изсипваме отгоре му втората половина от сместта и печем само отгоре. След това се поръсва с пудра захар (по желание) и се изяжда със сутрешното или следобедното кафе!

  5. Оххх, булгурец откога не съм яла… Всеки път като се прибера, поръчвам да ми правят нещо с булгур и нещо с месо. А супата ти скоор ще бъде опитана. Хич няма да се изненадам и ако е днес или утре 😉

  6. Киселите морковчета са ми много любими! Само, че аз им слагам и сол. Спасяваха ме в бременните летни жеги, когато хем все ми се хрупаше нещо, хем ми се гадеше от всичко освен тестени и кисели храни.
    Супата с топено сирене определено ще я тествам 😉

  7. Страхотни сте момичета! Моля, изпращайте по една порция за дегустация. Обещавам да ми хареса! 😉

  8. Никола, морковите в лимонов сок са супер вкусни, пробвай и няма да се учудя ако ти е трудно да спреш. И са супер мезе към анасонови напитки като узо и подобни.
    Ще гоня, Бу, щом си рекла.

  9. Бу, ето го моя принос, http://deni4ero.wordpress.com/2008/06/21/pozapovednasvetlina/#comments а колкото до силношоколадовокалоричната рецепта, ще я напиша … скоро.

  10. Е, няма начин, ще трябва и аз да пиша рецепти. 🙂
    Нали ще ми отпуснеш малко време? Обещавам да си заслужава.

  11. Pingback: Cookies » Blog Archive » Какво ще ядем довечера?

  12. Бу, добави към зелената салатка с риба тон 1-2 домата и царевица – ще стане още по-вкусно ;).

  13. И на мен булгура ми хареса!, а за супа с топено сирене не бях и чувала! 😆 😆

  14. О, Вили, обезателно я опитай 😀 Доста калорична е, но е много вкусна, идеална за по-хладни дни.

  15. И аз съм готова с моите рецепти

  16. Pingback: Полезно и вкусно: лятно меню « LetsGym

  17. След толкова рецепти се изкуших да споделя с вас любимото си „Пиле с кисело мляко“:

    Вземате цяло пиле и го разпределяте на порции (може и само с филенца – въпрос на вкус). Шпиковате го с чесън и го редите в тавичка. Необходимото кисело мляко за заливката е 1 кофичка. Слагате в млякото сол на вкус, розмарин и заливате пилето. На няколко места в тавата слагам кубчета краве масло – около 40-50 гр. Завивам тавата с фолио и пека 40 мин. на 220 градуса.

    Гарнитурата по желание 😉
    Бързо, лесно и вкусно.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s