Предимства на кърменето

автор: Бу, сп. ‘По-здрави’, 2008

Защо да кърмите?

А защо не? Това е начинът, който природата е предвидила да се хранят човешките бебета, докато станат способни сами да си набавят нужната храна. Кърмата е перфектната храна, която е видово специфична за новородените, усвоява се пълноценно и бързо и съдържа всички нужни за доброто развитие на бебето хранителни вещества, протеини, имунни и растежни фактори, хормони и ензими.

„Ще кърмя, ако имам кърма”

Много често бъдещите майки се притесняват, че кърмата им може да е недостатъчно или изобщо да я няма. Всъщност това се случва изключително рядко. Според специалистите 95-98% от жените, независимо от начина на раждане, могат да имат адекватно количество кърма с правилно организирано кърмене, а при останалите 3-5% кърмата, дори да е недостатъчна за цялостно хранене с майчино мляко, може да бъде допълвана и бебето да е на смесено хранене толкова дълго, колкото майката и бебето желаят. В общия случай, независимо дали след нормално раждане или след цезарево сечение, хормоните, предизвикващи лактацията, се задействат след раждане на плацентата и до няколко дена след раждането млякото на майката „слиза” и при достатъчна стимулация на гърдите, е обилно и достатъчно за храненето на бебето.

Предимства на кърменето за бебето

На първо и най-важно място, майчиното мляко има много големи предимства за здравето на новороденото. Кърмата не е безотказна панацея, разбира се, но значително снижава рисковете за здравето на бебето и при евентуална проява на болестта има шансове тя да е в по-лека форма. Майчиното мляко предпазва от ушни инфекции, от респираторни заболявания, астма и алергии, от диабет тип І, от сърдечно-съдови и белодробни заболявания, колит, диария, болест на Ходжкинс, затлъстяване в детска и зряла възраст, а също и от най-често срещаната алергия сред бебетата – алергия към белтъка на кравето мляко (кравето мляко е интестинален дразнител и е на първо място сред продуктите, причиняващи алергии при бебетата).

Кърменето спомага и за физическото развитие на бебето – помага за по-добре развита координация око-ръка, тъй като разстоянието при кърмене между очите на бебето, гърдата и лицето на майката е оптималното, което да го насърчи. Естественото хранене има благотворен ефект и над речевото развитие на бебето – при децата, които не са кърмени, има по-висок риск от говорни дефекти. При кърмените деца развитието на съзъбието и челюстта обикновено е оптимално и не възникват обичайните проблеми, които може да има при хранене от биберон.

В емоционален план кърменето също има предимства за бебетата. Едно новородено има нужда от успокоение, защита, много физически контакт и гушкане, сигурност, храна и топлина. Всичко това майката може да осигури много лесно – просто като го сложи на гърда. Много майки отбелязват, че кърменето действа като приспивателно хапче на бебето, което може да бъде голям плюс при по-чувствителното и нервно новородено.

Естественото хранене има и редица други предимства за новия най-важен човек в живота ни: майчиното мляко е идеалната храна за бебето, която се усвоява бързо и пълноценно. Всяка майка прави точно млякото, което е нужно на бебето й, като съставът му се мени според нуждите на детето. При недоносените бебета например кърмата има различен състав от тази при доносено новородено и е по-богата на протеини и имунни вещества. Ако бебето е болно, тялото на майката започва да произвежда кърма, която има антитела, които да помогнат на детето й да се справи по-леко и бързо с болестта. Проучванията показват, че кърмените бебета боледуват по-леко и по-рядко, сравнено с некърмените си връстници (въпреки че тук са от значение и редица външни фактори, като гени, фамилна история, закаляване, по-големи деца в семейството и т.н.). Кърмата има и още едно специално качество, което никой заместител не може да има: тя деликатно мени вкуса си според храната, която консумира майката и така подготвя бебето за захранване, когато е готово (обикновено към средата на първата година). Накрая, майчиното мляко има едно последно предимство: пелените на бебетата, които са само на кърма, ухаят по-меко. Това изглежда смешно и незначително, но когато човек сменя поне 6-7 нацапани пелени на ден в течение на седмици и месеци, си е безспорен, макар и малък плюс.

Предимства на кърменето за майката и семейството

Освен за бебето, кърменето има многобройни предимства и за нас, майките. Едно от най-важните е, че снижава риска от развитие на рак на гърдата, шийката на матката, на яйчниците и от остеопороза. Кърменето помага за по-бързо прибиране на матката след раждането, което означава намалено кървене и съответно, по-малък риск от кръвоизливи. Естественото хранене има и друг голям плюс за майките: тъй като правенето на мляко гори калории, при разумно, балансирано и здравословно хранене обикновено кърмещите майки отслабват по-бързо и лесно. Тялото ни се подготвя за естествения цикъл: бременност – раждане – кърмене и ако се следва природният развой на нещата, хормоните се пренареждат по-лесно. Ако по някаква причина майката не кърми или отбие рязко, това може да доведе до разбъркване на хормоните и да й се наложи да се справя с резки смени на настроенията, засилена следродилна депресия и други проблеми. Не на последно място, за някои млади майки хубавата форма на бюста е важна. Разбира се, това, което най-вече се отразява върху гърдите, е бременността, която в течение на девет месеца ги подготвя да изпълняват естествената си функция – затова се препоръчва дори жената да избере да не кърми много, кърменето да започне, а след това отбиването да се прави плавно и за по-дълъг срок, за да има възможност тялото да реагира адекватно, количеството мляко да намалее постепенно, а кожата да възвърне еластичността си.

Изключителното кърмене (когато бебето не получава нищо друго, освен майчино мляко) при много жени е причина за т.нар. лактационна аменорея – отсъствие на месечния цикъл. Много майки се радват на тази приятна пауза от ежемесечното кръвотечение. Все пак е хубаво да имаме едно на ум – преди да се възстанови цикълът и да имаме първа менструация след раждането, вече е имало и овулация, тоест добре е да не се разчита единствено на кърменето като метод на контрацепция, освен ако не сме готови за деца с малка разлика.

Кърменето служи и за естествен транквилизатор. Обичайно дори при толкова щастливо и радостно събитие като появата на новия човек на бял свят стресът за новата майка е голям и й се налага да се справя с куп други задължения. Кърменето е начинът на природата да ни накара да поспрем за малко, да поседнем (или полегнем) и да си починем, докато бебето се храни. Когато бебето засуче, тялото освобождава Окситоцин – хормонът на любовта. Той може да предизвика чувството на доволство, радост и спокойствие – неща, от които всяка майка има нужда.

Цялото семейство се облагодетелства от кърменето – на първо място, то е практически безплатно. Освен това, бебето боледува по-малко, а това означава по-малко разходи за лекарства и болнични. Пътуването на кратки и дълги разстояния може да е много по-лесно, когато не трябва да се мисли дали са взети всички необходими пособия за храненето на бебето – всичко, което е нужно, са майката и бебето. Кърмата е винаги прясна и с подходяща температура – и е в по-хубава опаковка 😉

12 responses to “Предимства на кърменето

 1. Много хубава статия!
  Бурни аплодисменти за Вас, Мис Бу!

 2. Това си го запаметявам. Винаги съм бил убеден в тези неща, но досега ми се губеха фактология и аргументи. Мен майка ми ме е кърмира до едногодишна възраст и това със сигурност е едно от обясненията защо боледувам рядко и винаги в лека форма.
  Имам обаче и въпрос – също толкова полезно ли е, ако бебето е кърмено от друга жена, не от майка си? Въобще, мисля че има аспекти за поне още една статия по темата.

 3. Страхотна статия! Дано повече хора да я прочетат!
  Иначе напълно подкрепям всичко написано! Кърменето има още един плюс, за който мисля че не прочетох, а преди 2 дни го отчетох. Ако бебчето е болно отказва друга храна, но не и кърма!

 4. „Имам обаче и въпрос – също толкова полезно ли е, ако бебето е кърмено от друга жена, не от майка си?“

  СЗО подрежда млякото за хранене на бебето така:
  – майчина кърма, давана от майката (от гърда)
  – изцедена майчина кърма, дадена някак
  – донорска кърма
  – адаптирано мляко

  Тоест, на първо място е млякото от собствената майка, защото е специфично насочено към нуждите на точно това бебе. Вероятно при донорско кърмене, което продължава по-дълго време, тялото на донорката ще реагира както би правело и тялото на родната майка, не ми е известно да има такива проучвания. Има други обаче, които показват, че майчиният организъм реагира на болест при бебето още преди проява на клинична картина и започва да прави антитела за болестта, т.е. когато всички в семейството може да са вече болни, бебето е получило и получава антитела и има голям шанс да не се разболее изобщо или да го изкара по-леко.

  Донорската кърма също е полезна, особено ако собствената майка не може да кърми по някаква причина. При всички положения даже от дарителка, млякото си остава майчино, видовоспецифично – за човешки бебета 🙂
  Желателно е обаче ако се ползва донорско мляко, то да минава някакъв контрол, например от банка за кърма (единствената такава на Балканският полуостров е в София и имат доста тежки изисквания към донорките); малко майки се съгласяват позната или приятелка да кърми или да дава кърма на бебето им, тук вече опира до доверие (хигиена, здравословно състояние) и други деликатни моменти – майката може да се чувства неволно засегната, ако друга жена кърми нейното бебе и т.н.

  Това общо взето е първа от много такива статии 🙂 Тази е част от лекцията, която чета на бременните майки в Център за бременни жени в Пловдив. Включва още функциониране на гърдата, както и практическа подготовка за кърмене. А иначе за началото на кърменето и всякакви други въпроси може още много да се каже, разбира се, темата е широка.

 5. Щом ще е поредица, чудесно. Едно вметване – за съжаление, подобни статии все още трудно напускат страниците на специализирания печат – например иначе чудесни списания като „По-здрави“. Например много малко от мъжете си дават сметка като мен за тези неща. А тяхната пропаганда и въздействие върху жените са много по-важни, отколкото списанията. За модерната жена например е по-важно да не разочарова мъжа до нея, както и останалите мъже, с бюста си, отколкото здравето на детето и нейното собствено. Ето защо би трябвало, и тук сериозно се замислям с какво бих могъл да допринеса, и ние мъжете да пропагандираме неща като ползата от кърменето. Навремето дядовците ни така са правели – ако жената не кърми малкото поне до първата му година, че и до втората – пълен бойкот, по всякакви линии и параграфи! И народът ни е бил по-здрав, и семействата също! 🙂

 6. Георги, много си прав, определено мъжете играят страшно голяма роля.
  Познавам няколко двойки, в които изненадващо бащата е този, който е информиран и ентусиазиран за кърменето, чете, разпитва, подкрепя жена си при проблеми и й помага да ги преодолеят заедно. Когато в една двойка бащата също е активна страна, първите седмици, когато обичайно е най-възможно да възникне някакъв проблем или просто да се натрупат умора, неумение и неувереност, които да повлияят негативно на хода на кърменето, могат да протекат много по-различно.

  Едно е майката да търси информация, а бащата да се съгласява с нея (но и евентуално да се съгласява с противоречива информация, чута от другаде), съвсем друго – баща, който също толкова отговорно се интересува как най-добре може да подкрепи жена си.

  За над четири години съм срещала само няколко такива мъже, които са едва ли не по-убедени кърмачи от жените си 🙂 и заедно успяват да преодолеят наистина трудни моменти (един такъв баща успя да помогне с кураж, информация и подкрепа на жена си и от 2/3 дохранване с адаптирано мляко бебето им постепенно мина изцяло на кърма и доколкото знам, на 2 години още сучеше, когато майката се върна на работа), но се надявам с времето нещата да се променят.

  Практиката показва, че повечето мъже с времето, когато жена им кърми успешно и им ‘промива мозъка’ с кърмаческо инфо, така да кажем, се убеждават сами в предимствата, които това има за бебето и семейството и не рядко стават истински адвокати на кърменето. Но това е едно; друго е мъжът да е информиран и подкрепящ жена си още през бременността и първите седмици, когато тя най-вече се нуждае от това.

  Впрочем, като нота бене, бюстът се променя (и респективно, ‘разваля’ ) благодарение до голяма степен на бременността – тялото търпи големи промени в продължение на девет месеца, сред които често голямо нарастване на гърдите, които се готвят за кърмене, понякога разликата е с 2-3 и повече номера на чашката в повече от размера преди забременяване. Ако след раждане майката не кърми или отбие рязко, млечните жлези, много развити и почти със сигурност пълни с мляко, както и кожата на гърдите, нямат достатъчно време да реагират адекватно и плавно да се върнат към предишната си форма и бюстът се променя в нежелана посока. За това допринасят и други, независещи от нас фактори, като ген, еластичност на кожата и т.н. Има жени, кърмили по три деца и с перфектен бюст, такива, кърмили едно, но деколтето им няма нищо общо с това от преди бременността, същото – и за некърмили жени.
  Ген и късмет 🙂 Така че като че ли е по-добре да се заложи на кърмене поне за някакъв срок и последващо плавно отбиване, което да позволи на тялото отново да се промени постепенно, ако кърменето не е по сърце на майката или не се удава лесно (защото има различни ситуации), а в идеалния случай – по-дълъг срок на кърмене, колкото майката и бебето искат.

 7. Чудесна статия! Бу, определено имаш дарба да предоставяш важната информация по атрактивен и лесно разбираем начин. Радвам се че те има. Много ми липсваше такава информация преди 8 години, когато родих дъщеря си. Тогава имах проблеми с кърменето и единственото, с което ми помогнаха лекарите в болницата, беше да ме научат, че в никакъв случай не трябва да я храня на по-малко от 3часа и да ме накарат да започна да я дохранвам с адаптирано мляко. Страшно много съжалявам за всичко което сме пропуснали двете с нея заради ранното и отбиване. Ако тогава знаех всичко което знам сега, сигурна съм че щях само да я кърмя. С второто ми дете действах изцяло интуитивно: слагах го на гърда всеки път щом усетех че е гладен и чудото стана – кърмата ми беше достатъчно за да расте здрав и весел, и без никакви колики (това е самата истина).
  Надявам се повече бъдещи и настоящи млади майки да прочетат твоите статии и да подходят спокойно и с удоволствие към кърменето.

 8. За бюста – кърмя 3 години, бюста ми почти възвърна формата си преди забременяването. Само малко земното притегляне си оказа влияние, но съм все пак на 33 г 🙂
  Смело слагам тениска без сутиен 🙂
  Родата предричаше „цици до колене“ с това дълго кърмене…

 9. Както винаги, страхотна статия Бу.
  Можеш и да споделиш и за спането с кърмачето в едно легло. Така нашия татко не разбра че има бебе в къщата. При всяко промъркване на синчето предлагах да суче и нощта ни бе тиха и спокойна. Наспивахме се всички.

 10. поздравления, бу! хубава статия – четох с интерес, въпреки че съм приключила с това. търсех да прочета нещо, което беше казала педиатърката навремето за кърменето. ставаше въпрос за това, колко е важно момчетата да се кърмят. каза, че освен антитела и т.н., кърмата дава и нещо друго, което адаптираното мляко няма – хормони! направи връзка между проблемите на мъжете с потентността в наши дни и навлизането на адаптираното мляко преди около 40-45 години. аз намирам логиката, но ми е интересно знаеш ли нещо по въпроса?

 11. maika_zaika, точно тази връзка за първи път чувам като теза. Но е съвсем възможно. Всички знаем за преминаването и впоследствие – чистенето на хормоните след раждане при бебето, така че не е невъзможно педиатърката ти да е права!

 12. Pingback: Царството на Бу

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s