Лексикон на стиловете на кърмене

От Таня Крюгер

Бебетата възприемат много различни стилове на кърмене в течение на периода на кърмене. Индетифицирала съм някои от най-често срещаните стилове, с които ще се срещнете, докато кърмите бебето си.

Хомър Симпсон, или иначе казано Стига приказки, трябва да ям
Това бебе атакува зърното и суче лакомо, показвайки с езика на тялото си “Умирам от глад”. Този стил може да включва сумтене, крещене, пъшкане или други шумове, които показват, че млякото не тече достатъчно силно, за да го задоволи. Също така, бебето може да шляпа с крака и да присвива ръце в опит да накара млякото да тече по-бързо. Когато млякото слезе, бебето ще преглъща храната си и ще избягва всякаква социализация, тъй като е напълно фокусирано да яде.

Гурмет
Това бебе се приближава към гърдата като кулинарния редактор от местния вестник. Често се настанява в комфортна поза и суче бавно, вкусвайки всяка глътка. Може също да включва много мляскане с устни и да засуква гърдата отново и отново, все едно не може да се откъсне от такова вкусно ядене.

Социална пеперуда
Това бебе обича да прекарва повече време в социализация, вместо в ядене. Ще гледа Мама в лицето, ще се усмихва около зърното, и ако го окуражат – ще пусне гърдата и ще започне разговор с гукане и гъргорене. Този стил е труден за  индетифициране и майката може да открие, че 10-минутната сесия за сукане се е проточила до половин час, докато бебето флиртува безсрамно и яде много малко.

Опитвачът
Не, благодаря, не съм гладен е стилът на това бебе. Лапа гърдата, пуска я, лапа гърдата, пуска я до безкрайност. Макар че възприема стил едва да докосва гърдата, успява да я изпразни цялата. Някои майки преживяват същия феномен с голяма кутия сладолед.

Акробат
Когато бебето стане по-голямо и по-подвижно, може да усвои акробатичния стил. Това включва комплекс от гимнастически позиции, в които суче. Някои позиции могат да включват стоене на челна стойка, навеждане и стоене право по време на сукане. Майката може да открие, че търпението й е подложено на голямо изпитание с този стил.

Игрив
При този стил бебето използва гърдата като играчка. Например: може да лапне гърдата и да суче, докато млякото слезе, в който момент то се отдръпва назад така, че млякото да пръска по лицето и дрехите му, което е извънредно забавно; или бебето може да лапне гърдата и да суче, след това да започне да отдръпва главата си назад, докато поддържа вакуум, което има за резултат ужасно удължено зърно, което изплющява обратно с G3 ускорение, когато бебето го пусне. Избрани вариации на този стил изобилстват и са твърде многобройни, за да се впишат.

Сънотворно хапче
Този стил включва използването на гърдата като приспивно средство. Често бебето иска да посуче само, за да заспи за броени минути, като че гърдата съдържа някакъв вид хапче за сън. Това е много популярен стил, и бебетата често го възприемат 3 или 4 пъти на ден, които съвпадат с дневните дрямки и нощния сън.

Преведе Бу за bg-mamma от www.breastfeeding.com

13 responses to “Лексикон на стиловете на кърмене

 1. бе не знам що, ама се чувствам кофти, като го чета тва

 2. verno i az taka za tva ne gi cheta tea neini syobrazhenia nooo za seki vlak si ima patnici 🙂

 3. Щото сте мъже навярно.
  Аз, като една майка некърмила децата си, си умирам от кеф да чета за кърмене. И да гледам кърмещи жени, разбира се. И не, не съм лесбийка. Просто за мен няма по-красива гледка от кърмеща жена! Чувствам се поласкана когато споделят с мен този интимен акт.

 4. имах една приятелка, която ми каза, че се възбуждала, докато кърмела. от тогава като чета за кърмене винаги си мисля за това 😦

 5. учудена

  имам проблем хора..по принцип не обичам никой да докосва гърдите ми; изобщо не са ми ерогенна зона, а когато приятелят ми се опита да ги целува, изпадам в ужас, чувството е просто ужасно гадно..
  сигурно никога няма да мога да кърмя нали? :(((

 6. Ха, ха, ха…. И двамата ми сина са „виртуози на пози и стилове“ в кърменето :)… Естествено най-много СА МЕ (номер едно – преди многооо време) и ДОСЕГА МЕ (малкият е на ход) ползват за „Сънотворно хапче“, но по повод стил „Акробат“, нашият тате се е заканил да издаде книжка с „100 пози на кърмене“ :D… Мънечкият е много находчив в това отношение ;p
  Що се отнася до „мъжките изказвания“ искам да попитам дали се сещате, че женската гръд е с основно предназначение за хранене на бебета, а не с цел „еротични игри“?! При кърмене се получават леки контракции и това е физиолигично обоснован процес, а не „симулативен оргазъм“.
  Ще си позволя да репликирам и „учудена“, като и обещавам да бъде истински „учудена“, че очакванията и може да се окажат „учудващо“ неверни :)… Майката природа си знае работата.

 7. учудена,
  Може би си ги пазиш за кърменето, все пак то им е основното предназначение, останалото са екстри. Аз също си мисля, че най-добре да не подхождаш с предубеждение към кърменето, защото може да се окаже супер приятно.
  longalon,
  Винаги ми е било много интересно, когато хората казват, че ги притеснява чувствеността на кърменето. Паралел между секс и кърмене определено има – най-малкото и двете са акт на телесно общуване между двама души, които се обичат. Даже ми се струва, че за всеки човек общуването му с майката като бебе е един вид идеален модел на бъдещите му любовни отношения. Ако любовта с мама е била готина и му е останал красив спомен в подсъзнанието, по-нататък ще има добри очаквания в тази област и ще вярва че той самият има нещо ценно да предложи на бъдещите си партньори.
  Според мен само хора, които се отнасят към секса като към нещо мръсно, ги тревожи паралелът с кърменето.

 8. всъщност кърменето изобщо не е основното предназначение на женските гърди

  за кърмене служат млечните жлези, които при всички останали животни са съвсем малки и нямат нищо общо с чудесните, заоблени и перфектни гърди, котио еволюцията е предоставила на човешките жени с цел да са еротичен символ и начин за привличане на мъжете

 9. Longalon,
  Не във всички култури по света женските гърди са така еротично натоварени. На много места извън западния свят фетишите са съвсем други. А в нашата култура циците вероятно са толкова на почит като секс атрибут именно по някакви едипови причини, тоест пак поради асоциацията им с кърменето. Но какво значение има в края на краищата?

 10. Спомням си, че когато кърмех, ми беше останала малко кърма, която бебто не искаше, в една чашка, А на мен ми трябваха две супени лъжици прясно мляко за мусаката. И понеже нямах, а ми беше жал да хвърлям кърмата, я сложих в манджата. Мъжът ми щеше да повърне от погнуса. А аз бях потресена от реакцията му. Как може да е склонен да пие млякото на неизвестна крава със неизвестен начин на хранене и неизвестна хигиена, а се гнуси от моето мляко, чистичко и стерилно, в чиста чашка…???
  Все едно аз да предпочета да преглътна спермата на неизвестен бик пред неговата!
  пфу!

 11. longalon,
  женските гърди са атрактивни за мъжете именно, защото са знак, че могат да изхранят поколението…
  Това е най-общо казано 🙂

 12. Хора, не кърмете!!!
  Подпомагайте световната икономика и не пестете пари като давате на детето си храната, която е безплатна.Долни скъперници! Купувайте , купувайте, купувайте!Това е бизнес.С изкуствените храни, не само давате работа на третия свят и позволявате работниците във фабриките да имат пари и да си купят купа ориз за цял ден работа, ами и като увредите детето си с изкуствените храни, после ще купувате лекарства за го лекувате.Отделно помагате корпорациите забогатяват и мислят още повече за благото на човечеството.
  Споко не правят изкуствените млека да убиват, щото от мъртвите нямат стойност и за тях не се харчат пари.

 13. Отдавна искам да опитам кърма……….но всички с които говоря за това ми се подиграват.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s