Опасни съвети за кърмене

Често се случва майки да споделят своя опит и мнение за естественото хранене на бебето. Те са кърмили и кърмят успешно, вероятно са събрали достатъчно информация, нещата вървят добре и са доволни.

Понякога тяхна близка, приятелка или съфорумка има проблем с кърменето на бебето. Всички искат да й помогнат и да я подкрепят. За съжаление, част от съветите, които рутинно се дават, са неадекватни, лоши, а понякога – съвсем буквално опасни за здравето на бебето.

И така, за какво можете да помислите, преди да споделите опит?

Най-напред, помнете винаги, че няма еднакви бебета. Всяка ситуация е уникална и това, което е проработило при вашето бебе или това на вашата приятелка, в трета ситуация, особено ако не знаете всички детайли, може да не е никак подходящо. След това, винаги помнете, че споделяте опит – вие не можете и не бива да взимате решение вместо майката или да налагате вашето мнение.

Ако не сте уверени в съвета/мнението, което давате, по-добре е да насочите майката към консултант.

Притеснителни ситуации, в които често се дава неправилна информация:

– Бебе под 6 седмици не се изхожда всеки ден. Не е нормално бебе под 40 дена да не се изхожда всеки ден! Под тази възраст кърмено, здраво, доносено бебе трябва да има 2-3 обилни изхождания с кашава консистенция, по-вероятно е да се изхожда 5-6 пъти или след всяко хранене. Докато за бебе на 2-3 месеца може да се приеме за нормално не-изхождането всеки ден, ако иначе наддава добре, жизнено е, с добър тургор на кожата и пишка обилно, то за по-малко бебе рядкото изхождане е признак за сериозен проблем – най-вероятно недостатъчен прием на кърма!
Как да реагираме? Адекватният съвет е: да се препоръча на майката да храни по-често, като следи бебето да изпразни първата гърда, преди да предложи втората; да заведе детето при педиатъра! за проследяване на наддаването; да следи количеството и цвета на урината и тургора на бебешката кожа; дохранване може да е наложително и това не е зло! – дохранването често може да спаси кърменето, както и да помогне на здравето на бебето.

– Педиатър е препоръчал дохранване. Приемете, че определено има ситуации, в които дохранването е абсолютно наложително. Да, то може да повлияе на хода на нормалното кърмене; да, има риск бебето да се отбие. И да, дохранването може да е от огромно значение за бебето. Ако не сте запознати с всички детайли, които налагат дохранване, по-добре е да се опитате да насърчите майката да съчетае възможно по-добре кърмене и дохранване, отколкото да я надъхвате против дохранването и да я плашите с евентуалните му последици.
Как да реагираме? Адекватният съвет е: да се насърчи майката, ако има възможност и желание или ако е приложимо, дохранването да бъде правено с лъжичка, спринцовка, чашка, пръст, вместо с шише. Ако бебето (или майката) по някаква причина не може да ползва алтернативни методи за дохранване, по-добре е за бебето да приема млякото по начин, който най-малко го уморява и ще гарантира най-бързо наддаване, ако това е важно, отколкото да се вайкаме, че изобщо се е наложило дохранване. Майката може да бъде насърчена да се изцежда, за да дохранва с изцедена кърма, ако това е възможно.

– Бебето не е възстановило рожденото си тегло 10 или повече дена след раждане. Обичайно новородените губят 5-7% от рожденото си тегло в първите дни след раждане и го наваксват до 7-10 дена след раждане. Новородени с по-ниско тегло могат да изгубят до 10% от рожденото си тегло и това е критична граница. Ако до 10, максимум 14 ден след раждане бебето не е възстановило теглото си при раждане, очевидно има проблем.
Как да реагираме? Тук стандартното „слагай често на гърда и ще се оправи” може да е абсолютно неадекватно. Ако бебето не възстановява рожденото си тегло, по всяка вероятност ще се наложи дохранване поне временно, докато укрепне, започне да наддава добре и чак тогава може да се мисли за ре-организация на кърменето с евентуално плавно намаляне на добавката (под лекарски контрол и редовно теглене!)

– Майката няма достатъчно кърма. Да, има и такива, това го знаем всички. Разбира се, по-често става дума за неправилна организация на кърменето, но има реални ситуации, в които майката действително няма достатъчно производство на кърма. Какви могат да бъдат някои от тези ситуации?
– хипофункция на щитовидната жлеза
– претърпяна операция на гърдите, без значение пластична или не
– различни генетични заболявания, свързани с хормоналния фон
– ако майката се е лекувала от хормонални нарушения преди бременността
– въобще лечение със силни хормонални средства (например за безплодие или друго)
– поликистозни яйчници (ПКЯ)
– лечение с радиооблъчване на гръдния кош и каквато и да е онкология в историята на майката
– вродена недоразвитост на гръдната жлеза – млечната жлеза е във форма на ‘бутилка от кока-кола’.
– анорексия или булимия, особено в юношеска възраст, преди гръдта да се е развила напълно, или анорексия/булимия с изостряне в даден момент (а изостряне вероятно ще има, всички имат излишни килограми след раждането)
– силна клинична депресия
– прекомерно затлъстяване
– необичайно силно кръвотечение по време на раждането или голяма загуба на кръв скоро след раждането, която налага преливане на кръв
остатъци от плацентата в матката!

Признаците, които могат да указват, че майката наистина няма достатъчно мляко:
– гърдите въобще не са пораснали по време на бременността
– няма никакви признаци на идване на мляко след раждането (може да има коластра)
– при стискане на ареолата и зърното не излиза даже капка
– майката не чувства рефлекса на потичане на кърмата, напълването на гърдите и въобще нищо, когато бебето суче, а бебето не преглъща по обичайния начин

В много от тези случаи всичко е поправимо и майката ще може да кърми, макар и частично, но е важно да се диагностицират правилно. За предпочитане е диагностицирането да се направи от лекар или консултант по лактация.

Забележка: при майките на близнаци случаите на недостатъчна (за двете деца) кърма се срещат значително по-често, отколкото в обичайните ситуации. Разбира се, ако има кърма, няма проблем да се кърмят близнаците и четири години, но е важно да се теглят често през първите седмици и да се обръща внимание на различните признаци, свидетелстващи, че получават достатъчно мляко.

Как да реагираме? Преди да се каже „слагай често на гърда и кърмата ще се увеличи” е важно да се знае дали не е наличен някой от горните детайли. Ако не сте уверени, че не става въпрос за истинска намалена продукция на мляко (по независещи от жената причини и нямащи общо с организацията на кърменето), посъветвайте майката да се обърне към консултант. В противен случай може да се окаже, че майката наистина има недостатъчно кърма и бебето да стои гладно, докато тя се опитва да го държи изцяло на кърма в опит да я увеличи.

– Суче ли бебето задно мляко? От една или две гърди? Знаете, че кърмата условно се дели на ‘предно’ и ‘задно’ мляко, първото засища жаждата, а второто утолява глада на бебето. Понякога се случва майката да има съмнения дали бебето й поема достатъчно от задното мляко и получава съвети да го държи на една гърда, за да е сигурно, че това наистина се случва. Може да стане проблемно, когато в резултат на такива съвети майката слага бебето на една и съща гърда дълго време (например за две поредни хранения), защото тя още пуска капки – при нормално производство на мляко без симптоми на свръхпроизводство това може да доведе до недохранване на бебето.
Понякога се случва и обратното: при неуверена в количеството, което произвежда майка се препоръчва да дава задължително и двете гърди на едно хранене. Ако бебето отказва да суче на втората, понякога майката бързо сменя гърдите в стремежа си да предложи и двете и бебето приема основно предно мляко, има колики и газове, наддава малко или твърде много.
Как да реагираме? В случая най-правилно е да се насърчи майката да сменя гърдите, след като се увери, че бебето изпразва добре първата гърда, оригва се, ако се налага, сменя му се памперса, и се предлага втората – то може да иска, а може и да не иска да суче още. Ако след сукане от двете гърди изглежда да иска още, може да се предложи пак първата и после пак втората – след добро изпразване на гърдата в нея млякото се образува с много голяма скорост. Колкото повече се пълни гърдата, толкова повече намалява скоростта на синтеза – т.е. при пауза от 4-6 часа в първите дни ще изглежда, че гърдата се пълни повече, но после тялото получава сигнал ‘млякото стои неупотребявано дълго време, явно няма нужда от него’ и започва да прави по-малки количества, съобразени с честотата на изпразване на гърдата. Тоест, в случая е много важно бебето да изпразни добре първата гърда, преди да получи втората, но не и да му се дава една и съща дълго време, само за да я изпразни „до капка”, или двете гърди да се сменят много бързо на едно хранене.

Или накратко – задавайте въпроси, за да изясните ситуацията, преди да предложите . В един постинг, среща или телефонен разговор, колкото и да е дълъг, майката най-често не успява да даде цялата нужна информация. Всяка ситуация е уникална и невинаги стандартният подход е удачен.

Вижте още: Как даваме информация и подкрепа за кърмене?

Advertisements

11 responses to “Опасни съвети за кърмене

 1. Похвално, Бу! Понякога ми се струва, че кърмачките прекаляват в желанието си да се борят за каузата си и стават твърде крайни. А всяка крайност е опасна и ненужна.

 2. И аз благодаря. Много често съм се въздържала от даване на каквито и да е съвети, точно защото не съм сигурна в ситуацията… В повечето случаи обаче информирам за Консултативния кабинет по кърмене в Майчин дом, София, както и за Библиотеката на форума…
  А вече освен тях има и много други източници и помощни средства 🙂

 3. Уважаема Бу, възхищавам се на посвещаването Ви на това велико дело – кърменето и помощта, която оказвате на хиляди майки.
  Имам момченце на 5 години, което успях да кърмя 40 дена с дохранване. Сега, когато родих второто, имах много повече информация за кърменето от сайта BG-mamma.
  Отново дохранвам, макар че смятам, че този път кърменето е малко по-добре организирано. За първи път в тази Ваша статия виждам, че количеството на кърмата зависи от състоянието на щитовидната жлеза и вече мога да си обясня малкото й количество. Имам наследствен проблем с гушата, той е малък, но явно оказва влияние. През бременността изследвах хормоните и по-скоро се оказа хипофункциониране на жлезата.
  След раждането направих всичко възможно да оставя бебето да суче на поискване, не давах вода и добавка 3 дни, нощите бяха безкрайни, бебето плачеше, аз давах двете гърди. Преодолях подуването, болката, компресите, рагадите. Но детето отслабна с над 10% от теглото си. Започнах да се притеснявам и на 4-я ден дадох водичка. имаше всички признаци на глад. След изписването с педиатъра решихме, че храненето не е добре организирано – на час, час и половина и детето търси храна. Издържах до 5-я ден и включих добавка.
  Сега, на 13-я ден положението е такова: На всяко хранене давам и двете гърди, като започвам с последната, от която е сукал. Гърдите са мн. послушни и на часа за кърмене започват да отделят мляко. Добавката е 45 гр. Не знам колко изсуква, но след 4-я ден от добаквата везната показа, че е наддал около 290 гр. /макар , че не е същата, на която е теглен до момента/.
  Не цедя гърдите, защото излизат само капки и то при ръчно цедене – с помпа – нищо.
  Храня при поискване и бебо на практика прави паузи около 4 часа, понякога и 5.
  Въпросът ми е: мислите ли, че има някаква вероятност кърмата да се увеличи, как изглежда това задно мляко, и 5 хранения в денонощие достатъчни ли са?
  Ака много редовно, на всяко хранене.
  Сърдечно Ви благодаря!

 4. Всъщност за толкова мъничко бебе е нормално да суче на час и половина-два, а не на три – стомахчето му сега е с размер около малка мандаринка – представи ли си една малка мандарина? То събира съвсем малки количества, които се преработват сравнително бързо (кърмата се усвоява много по-бързо и пълноценно от адаптираното краве мляко) и затова огладнява по-скоро.

  Има вероятност кърмата да се увеличи, да. Препоръчвам консултация с ендокринолог. Ако си от София, можеш да потърсиш д-р Попиванов – ендокринолог, който работи с кърмещи майки успешно.

  5 хранения на ден са малко за толкова малко бебе! По-нормално ще е да се храни средно 8-10 пъти за 24 часа. Можеш да опиташ да го слагаш по-често на гърдата, например на два – два и половина часа, ако по-малка пауза ти се вижда твърде скоро.

  Задното мляко се нарича така условно. По принцип в началото на кърменето кърмата, която тече, е по-водниста, утолява жаждата на бебето. След нея постепенно и плавно (няма рязък преход) започва да тече по-наситено на цвят мляко, което е по-хранително и мазно – то задоволява глада на бебето. Това може да се види, ако изцедено мляко се остави за няколко часа – разделя се на долен воднист слой, а отгоре изплува нещо като каймак. При разклащане се смесва. Обичайно бебетата сучат и предно и задно, без майките да разберат и това е нормално.

  Две четива за щитовидната жлеза, които могат да са ти от полза:
  http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=100583.0
  http://archives.zavinagi.com/archive/index.php?topic=47701
  (второто в момента не се отваря, може би е паднал сайтът, проверявай)

  Това, което можеш да опиташ, е:
  – често слагане на гърда
  – след като добре изпразни първата гърда, да предложиш втората
  – чак след това да дадеш добавката, по възможност не с шише, а с лъжичка/спринцовка/чашка, въпреки че ако е трудно и е по-важно за момента бебето да наддаде по-бързо, шише също е вариант
  – да следиш често наддаването на бебето (на една и съща везна), както и памперсите

  Евентуално като позаякне, ще може да суче по-ефективно, кърмата ще се увеличи и ще може да се мисли за постепенно намаляне на добавката. Ако не, съчетаване на кърмене с дохранване също е съвсем приемлив и удачен вариант.

 5. Бу, много благодаря за бързия отговор. От Шумен съм , имме добри специалисти, но аз до медикаменти не съм стигала скоро. Всички тези методи за увеличаване на кърмата вече ги знам. Въпросът, е че при хранене от гърди само на 1-2 часа той изобщо не заспива от глад, а адапт. мляко явно го засища и спи дълго. Сукането е активно първите 1-2 минути, после заспива, будя и се успокоява само след добавка. Това пък го кара да спи дълго. Кръгът се затваря.

 6. Дали ти е възможно да го дохранваш само 5 или 6 пъти на ден, както е казал педиатърът, но да го слагаш на гърда на 1,5-2 часа, това имам предвид 🙂

  Дохранването може да е съвсем нужно, но нищо не пречи бебето да се слага много по-често на гърдата – за стимулация и т.н.

 7. Ще опитам, благодаря от сърце!

 8. Много полезна и нужна публикация.

 9. Много ми беше полезна статията; ще я имам предвид.
  Само да кажа, че поликистозните яйчници не водят задължително до проблем с кърменето. При мен поне опитът беше обратен.

 10. Анда, не задължително, разбира се. Но при проблеми с ПКЯ е доста възможно да има трудности с кърменето и е хубаво да се познава предишната здравословна история на майката, защото нещата често са взаимосвързани – нещо, за което доста хора не си дават сметка, а може да е от значение.

 11. zdraveite imam bebe na 7 meseca ot 2mese4na tia ne se izhogda az i pravia klizmi karma ia po 5minuti ot garda ne iska pove4e ima li veroiatnost da se opravi li4nata doktorka kaza 4e ste se opravi no ne sam ubedena v tova kakvo da pravia blagodaria vi predvaritelno az sam biliana

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s