Тролско

Един от първите купони вкъщи по случай рождения ми ден завърши странно. Насред веселбата към 11 вечерта изведнъж ни спря тока. Като отворихме входната врата, видяхме съседът пенсионер от горния етаж, който беше домоуправител, с удивително бързи за възрастта му подскоци да се изнася към тях с бушона ни в ръка. Никакви молби не помогнаха – като видя двама от съучениците ми, още от 8-ми клас с ръст 2 метра и неволен вид на чичковци-мутри, тъй популярни тогава, даже не си отвори вратата.

На 20, студентка втори курс, ходих в Лондон по лични дела. Там гостувах на българи, познати на познати. Вечерта имаше малък купон, задушевно за десетина човека, малко музика, висене по терасите… около 22ч. на вратата почукаха полицаи – намалете музиката! Хахо-хихи, намалихме, след малко пак усилихме. Пет минути след повторното усилване на музиката полицаите пак ни посетиха и този път по-сериозно казаха в прав текст, че ако не прекратим веселбата, ще има репресии. Край – музиката се спря, още малко тихи разговори и довиждане. Много бях учудена – какви са тези английски сухари, малко шум, купон нормален, защо се спичат, че чак и полиция викат?!

Година по-късно, като се преместих да живея в Студентски град, започнах да разбирам защо. Там е ясно какво се случва – всеки делник е празник, който трябва да се отбележи подобаващо. Въпреки че живеех в сравнително тих блок, където повечето хора предпочитаха да изнесат веселбата навън, или ако беше там, беше в разумни граници, имаше моменти, в които ми се искаше да изляза с базука и да приключа физическия път на хора, решили всички да разберат колко точно им е весело… Тогава за първи път аз викнах полиция. И взеха, че дойдоха – удивително само по себе си. Купонът не спря, но морално се почувствах отмъстена. Май повече не се случи да съм толкова фрустрирана, че да викам властите.

Още по-късно, вече самостоятелна човешка единица, отговорна за благоденствието на семейството, се преселих в нов квартал. Тих, спокоен – децата там все още излизат на двора да играят без надзор до тъмно, представяте ли си? А на отсрещната страна на спалнята – бистро. Така и не го видях да работи никога, никой не влизаше и не излизаше от там. От време на време обаче по късни доби се заформяха диви чалга-партита – волумето на мах, кой спал, спал… Тогава злият трол в мен отново се пробуди – въпреки живота в студентски град не се научих да спя на музика и това е. Пак започнах да звъня на 166 и да се оплаквам. Господине, пък те ми вдигат шум… Впрочем, освен веднъж, полицейските визити не дадоха особен ефект. Музиката се намаляше за малко, после пак – но в повечето случаи поне успявах да заспя в паузата. Отгоре и отдолу на апартамента ни живееха младежи, които периодично забравяха накъде се върти копчето за звука, но с тях се разбирахме лесно – като застана рошава и с унила физиономия по пижама на вратата, винаги се съобразяваха, да са живи и здрави. Не съм очаквала, че на 27 ще се превърна в една от онези лелички в блока, но пък перспективата току-що заспалото дете да скочи за песни и танци на народите не радва никой родител.

Сега съм отново в стария си квартал. Съседът домоуправител отдавна почина, лека му пръст. В блока живеят млади хора приблизително на моя възраст, но шум няма. Кварталът е тих и спокоен, в непосредствена близост няма заведения. Но вчера имах дежа вю: в 22 вечерта на балкона ми гръмна музика. В отсрещната кооперация, която е толкова близо, че спокойно можем да си подаваме щипки през терасите, някой празнуваше нещо. Много празнуваше, ама. Не стига музиката, но и разговорите на висок глас, предвид близостта на сградите, все едно ми ги водеха в спалнята. Детето се върти като шугаво, няма заспиване, аз не мога да си чуя мислите… Изчаках половин час да видя дали няма да мине, но не би. 166, добър вечер. Изпратиха патрулка (аз висях на терасата да видя какво ще стане), двама полицаи обиколиха. Така и не видях дали и кога се качиха в блока, но явно да – музиката спря.

Аз съм злият трол, който дебне и слуша в градината ви. И вика полиция.

Advertisements

18 responses to “Тролско

 1. Жива да си, имаш ли път и към моя квартал? 🙂

 2. a към моя? Щото и аз не вярвах, че на 32 ще стана досадницата, дето постоянно ходи с ръце на кръста да „моли“ съседите с укорителен тон, че е от 2-4, ама, на! И причината е абсолютно същата – шугавото чаве …

 3. Точно вчера съседчето (на ок. 20) празнуваше РД по този начини и бях на път…

  Иначе засега се разбираме с думи прости със съседите в квартала. Като знам какво е на други места не се оплаквам.

 4. Хм, мен ме дразнят строителните шумове, когато някой трол си прави ремонт и ме буди рано в събота или неделя.

  Свикнала съм да спя на музика.

  Като трол искам да те попитам – ако някой твой комшия дойде при теб с кутия бонбони в четвъртък – оставя ти кутията и ти казва, че в петък ще празнува и вероятно ще има музика до по-късен час, как би постъпила?

 5. Дес, ех, ако съм предупредена, просто няма как. Стискам зъби (разтварям ги само замалко, колкото да опаса бонбоните), кимам утвърдително и после бягам за вечерта извън града при мама.

 6. Тъй тъй, браво Бу! 🙂

 7. Така, само така! Ние сме с московско- ориенталско възпитание, но е крайно време това да се промени! Най- добре е, ако това се върши със законови мерки.

 8. Вече може без много разходи да си организираш празненството в някое заведение.
  Смятам че това е най-добрия вариант.
  Така и съседите ще са спокойни и полицаите няма да се занимават.

 9. Тихомир Тодоров

  Все пак народния поет е бил прав като е казал: за където младите са тругнали, оттам старите се връщат. Така че това си е в нормалния поток на нещата от негово величество живота.

 10. практикувам викането на „блюстителите на реда“ съвсем не от вчера.мога да споделя,че са идвали за да спрат аларма на кола(4 или 5 пъти),така че човек и за това може да ги вика.спирали са един метълски и един чалга купон.като за най-голям подвиг отчитам спирането на шума от един строеж едина недяля в 3 следобяд.
  и въобще не се чувствам като лошия трол.чувствам,че има място и за мен в моя град,както и че правата ми се вземат в предвид.не че не съм правила купони на 20,правила съм,много шумни и арогантни..дори имах оставена бележка под вратата с гроб на нея и култовия надпис“гробът на един купонджия“,както и „ще ти остане безработна четката за зъби“.но не смятам,че е необходимо да страдам сега заради това.искрено съжалявам,че съм тормозила толкова хора,но на сегашният си акъл не бих го направила никога.и действам спрямо мен си такава,каквато съм днес.

 11. И като говорим за изнасяне на купоните по заведенията се сетих за Гърция. Бяхме решили да ходим на някакво вечерно заведение – базуки ли как се казваше, и се оказа, че трябва да хванем такси за края на града чак! Според едната жена в компанията, това било типично за Гърция – всички дискотеки да са в предградията, почти извън града. А тук си ги имаме в приземните етажи на жилищни блокове!

 12. Това, като че ли за мен е написано 🙂 А и съвсем скоро звънях на „Милите“ хора от 166 – рожден ден с жива музика в съседната къща! Все едно в двора ми пяха! В 23:30 не издържах и звънях – резултатът обаче беше никакъв дори след 2 позвънявания 😦

 13. Все пак не мисля, че е задължително да е 22:00 за да се оплачеш в полицията! Някои хора смятат, че щом няма 22, всичко им е позволено. Е, не е така, съжалявам!

 14. Честно казано с нетърпение чаках да стане 22. След това реших дори да съм леко великодушна – не че имаше смисъл!
  Някак си е болезнено от 19 часа да слушаш брутална чалга и „А сега, вуйчо Петър поздравява рожденичката с …“ дори през 3 стени и всичко затворено, защото иначе ти гръмва главата.
  Отделно имам и бебе, което трябва да спи.

 15. Подозирам, че скоро в районното ще ме знаят по име 🙂
  Аз съм кошмара на всички квартални купонджии, на всички с шумни и не спиращи с часове да вият аларми на коли (и тях ги издирвам чрез полицията) и на всички извършващи ремонтни дейности от 2 до 4 следобяд. И хич не ми пука, искам у дома да ми е комфортно!

 16. МОйте съседи като почнат да бичат чалга направо изтръпвам, но винаги е в събота и най-късно в 23:30 – 0ч. музиката се намалява до толкова, че я чувам само ако е пълна тишина (което е нормално предвид панела и неговата „звукоизолация“). Най-гадни са ремонтните деиности, както спомена Des… особено в неделя в 9-10 сутринта, в такива ситуации съм като змей горянин

 17. Мда, и за не съм очаквала от себе си да вдигна телефона да викам полиция за такова нещо… хеле пък че не уцелих от първия път какъв беше номера на полицията, та първо на Бърза помощ се обадих 🙂 Само че ние си имахме едни съседи, които имаха прочувствени чалга-празници по 3-4 пъти седмично и купонът у тях се разгаряше около 23ч и траеше средно докъм 4ч. Камен бебе, а аз дива поспалана, каквато съм си от дете – нощта е за сън според мен, а който иска спомени, най-добре да си ги събира посред бял ден. Та… разправии, разправии, колко пъти съм звъняла на звънеца, на полиция и т.н. Най-накрая имахме едно спречкване, когато ме бяха заплашили нещо – таткото ни беше на работа тогава – и той побесня, така че имаха мъжки разговор относно какво на кого ще се случи. Купоните разредиха, а известно време след това се роди внуче – така че на свой гръб разбраха за какво става въпрос и защо така някой не одобрява песните и танците до зори.

 18. Да споделя и аз един не личен опит, ами този на мъжа ми: преди години му се наложило да пребивава няколко месеца в Швейцария, в Цюрих. Една вечер се прибрал късно и малко след полунощ решил да се изкъпе. Пуснал душа, но след 10 минути на вратата му се звъннало. Отворил – полиция. Заявили му със строг тон, че имало оплакване от съседка, че й шумяла водата и я безпокояла. Ако не си вземел забележка, щели да му лепнат глоба и ако продължи – да го разкарат от апартамента, нищо, че имал договор за наем за някакъв срок. След 22 часа явно нямаш право и да пуснех водата в тоалетната, знам ли…
  Та решил нашия герой, че в никакъв случай няма да живее в подредената Швейцария. Там явно троловете се въдят навсякъде! :))

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s