Малките неща

Аз, както сигурно знаете, отглеждам семейство. За съжаление заедно с интересните неща, които вървят ръка за ръка с това, има и нежелани странични ефекти – най-неприятният от които е частта с домакинстването. Тези неща за равноправието и участието в домашните задължения ще ги говорим някой друг път 🙂

И понеже колкото и да сте равноправни и осъзнати, съм повече от уверена, че в мнозинството домакинства повечето задължения се падат на жените, ще ви кажа една моя малка радост, която не престава да ме прави щастлива.

Който не е боядисвал цяла пералня в розово, той не знае колко е досадно да разпределяш прането на черно, червено, тъмно цветно, светло цветно и бяло; да подбереш за всяка правилния препарат, че да не пуска чак толкова цвят, да събираш достатъчно дрехи от всяка категория, за да пуснеш поне 1/2 пералня… Досада неизразима.

Има спасение. Затаете дъх: цветоулавящи кърпички. Колко просто.

Какво е то? Малки бели кърпички, хартиени на вид, които се слагат сред дрехите в пералнята. Когато някоя дреха пусне цвят, кърпичката го улавя. На края на прането кърпичката е оцветена, а дрехите – не. По този начин смело пускам заедно практически всякакви дрехи смесено и фалове няма (е, здравият разум подсказва да не се перат червени и бели на температура над 30 градуса). При дрехи, за които се знае, че ще пуснат зло, може да се сложат 2 кърпички за по-сигурно. Подобни кърпички има не само на тази марка, но и на още няколко. Намират се във всички големи универсални магазини, както и в по-малки магазини, специализирани за перилни и почистващи препарати. Точно на тази марка кърпичките са биоразградими.

В случай, че някой се вълнува, пера с това:

‘Био’ течен перилен препарат Frosch, който освен че пере добре и със студена или на 30 градуса вода, фиксира цветовете. По големите магазини.

29 responses to “Малките неща

 1. И ние тук така се спасяваме (кърпичките). Понеже аз облека ли нещо веднъж и го слагам за пране, а не ми се занимава да чакам да ми се съберат достатъчно бели и цветни – аз и двамата ми съквартиранти събираме заедно дрехи за 1 пералня и пускаме всичко заедно. По 3-4-5 пъти седмично. Кърпичките са наистина хитри 🙂 не знаех, че ги има и в България.

 2. Има ги, има ги 😀 Аз ги ползвам от може би 2-3 години, откак ги научих. По едно време още не се внасяха други марки, а на тази й спряха вноса. Така се ужасих от перспективата отново да се върна назад и да разделям перални по цветове, че в паника накупих кутии, кутии – за запас. Още от тях ползвам 🙂

 3. Frosch са много доби – аз и почиствам с универсален препарат на тази марка, а има и течен сапун.

 4. бу, и аз ползвам същите кърпички и препарат. трябва да ти кажа, че и при 60 градуса се справят. а за фрош-а – другото му предимство, което ме грабна е, че е `зелен` препарат – много е екологичен /а аз напоследък малко съм се чалнала на тази тема/. 98% биоразградим е и няма фосфати

 5. maika_zaika, справят се, но аз пера по принцип на ниска температура или направо със студена вода, ако е възможно. Хем еко-friendly, хем по-ниски сметки за ток.
  На Фрош цялата гама е такава 🙂 И други техни продукти харесвам.
  А на кърпичките отскоро също се появи етикет, че са биоразградими. Аз, честно казано, и не-разградими щях да ги ползвам :mrgreen: но щом са еко, толкова по-добре.

 6. Интересно ми е колко био може да бъде този перилен „препарат“? Определено не и по-био от някогашните селски сапуни от мас, нали?
  Чудно ми е що не измислят такъв течен сапун, който да е наистина от естествени, дадени директно от природата материали като сок от лимон или там, каквото се е слагало едно време на мръсните петна. Да направят една комбинацийка без химикали, да я кажат на народа, как да си я направи, щото, ако тръгнат да я продават няма да могат поради естествеността на продуктите в нея, Така де, да я кажат на хората и да спрат да ги заблуждават, че нещо друго от това може да е био, еко и т.н.
  Илюзия е, че си добра майка, ако ползваш биопродукти. Илюзия, която стои в основата на пазарите механизми.
  Защото истински биопродукти няма, защото това, което е наистина био можеш да го откъснеш само в своята градина. Купено био не е истинско био.
  Но поне можеш да си признаеш, че понеже си избрала да живееш в големия град и да переш с пералня и да си купуваш пускащи боя дрехи, не можеш, колкото и да ти се иска да пощадиш напълно природата и децата си от химия,
  Можеш да направиш само онова, което ти позволяват условията на живот, а именно да си купуваш кърпички на поразия и по-скъпите биопродукти за пране, но не и да се чувстваш напълно удовлетворена от себе си, не и да се чувстваш добра майка.
  Трудно е…

 7. Desi, сапун е нещо, което е мазнина плюс калий/натрий. Това е нещо, което никой няма да купи, защото не мирише и не изглежда хубаво. Както добре знаеш една дреха не се замръсява само от потта, която отделяш, а и от 1 милион други неща от средата, в която живееш. Та задачата на сапуна/перилния препарат е да може да изчиства всичко това. А в пречиствателните станции за отпадните води хората си знаят работата.

  И друго: обясни ми по каква логика някой ще седне измисля нещо и после ще си даде идеята за „благото на народа“. Навсякъде по света know-how струва пари.

  Бу, не се сдържах просто! Извинявай, че не е по темата за кърпичките. Не съм ги използвала досега, но още тази вечер ще се снабдя.

 8. Първо поздравления за блога! Открих те преди няколко месеца и редовно минавам да прочета! Радвам се, че те открих 🙂

  Фрош са си страхотна марка, все още малко скъпи в България, но и аз обичам да ги използвам. А кърпичките са страхотни! Ползвала съм ги в определени случаи, когато наистина се налага да пусна някоя „цветна“ дрешка или просто, когато не съм сигурна дали дадената ще пусне или не. За по-голяма сигурност.
  В Германия си купувам едни други кърпички, които ползвам, когато вече суша прането. Естествено сушене, без сушилня, на щендер (сушилник) и отгоре поставям тази кърпичка . Ухае страхотно, но все още не знам дали се намират из Българските магазини.
  Та както споменах Фрош са си екологични. Особено Pflege Waschspueler, това го обичам определено 🙂

 9. Хм! До сега не бях чувала за такива кърпички. Определено ще ги потърся 🙂

  Деси, каква беше тази тирада по случай био или не-био :))))))

 10. И аз ползвам същия препарат. Преди това не разбирах кога се пере добре и кога не, но сега съм сигурна, даже в началото си мислех, че си въобразявам. Радвам се, че всички го забелязват 🙂

 11. не, не ме интересува с кво переш. не превръщай блога си в домакински моля. досадно е.
  плюс тва нарушаваш условията на блог-агрегатора на дневник:

  Ако искате да се включите, пишете ни на blogosfera@economedia.bg. Блогът Ви трябва да отговаря на следните изисквания:

  * – Да няма реклами в RSS емисията, която вашия блог ще задава към нас.

 12. научих нещо ново, а това е добре. Не знаех, че има такива крпички, а как ми се е плачело когато оцветя новата си бяла блузка в розово. 8)

 13. @kvo?, на 10 месеца по един пост за домакинство ми е простен 😉
  Не нарушавам правата на блогосферата. Ако коментарите кой какво си е купил/ползва бяха реклама, 90% от блоговете в блогосферата щяха да окапят.

  @ desi, нищо не е толкова био и еко, като домашния сапун от свинска мас и сажди, безспорно. Но тъй като почти никой няма да седне да го вари и ползва (въпреки че съм експериментирала с настърган сапун в пералнята и ме предупредиха ако искам да я ползвам по-дълго време, да не го правя), лично аз залагам на следващата по ред добра алтернатива – възможно най-щадящ природата препарат за пране. Това в съчетание с горните кърпи, които ми позволяват да пускам смесени перални и по този начин да пера с минимален възможен разход на вода и енергия, въпреки че за тези неща човек си дава сметка впоследствие – когато съм започнала да ги ползвам, не ми е било това на ума.
  Още за прането в Горичка.бг:
  http://gorichka.bg/index.php?p=10&l=1&id=418
  http://gorichka.bg/index.php?p=10&l=1&id=629

  Но както и да ги премислям нещата, нищо от това, как и с какво пера, няма отношение към факта колко добра майка се чувствам.

  @ ondin, тук все още не съм срещала тези ароматизирани кърпички. От сестра ми в щатите знам за тях, но за мен са неприложими. Сушилня не ползвам, че да ги сложа вътре, простирам на обикновен простор на терасата. Омекотител с ароматизатор също почти не ползвам (този на снимката е в това си количество от година и повече), разчитам само на перилния препарат и съм доволна.

 14. Какви ги говорите бе момичета? Това сте ползвали, онова сте ползвали, това било био, онова не било био… жената ме ползва , до днес, 38 години и няма оплаквания. Ползвам я и аз. И аз нямам оплаквания…!!??

 15. Въпрос: имам същия омекотител на Фрош, някой може ли да ми обясни защо е толкова гъст и след прането повечето си стои в отделението за омекотител. Да не говорим, че никаква миризма на цитрус не съм усетила по прането все още.

 16. Бухтичка, същият проблем срещнах с омекотителя (затова и си стои). Предни пъти като съм го купувала, не съм имала такъв проблем – нормален си беше. Партида някаква смотана, може би. Разредих с вода и разклащам преди слагане, ако изобщо сложа – тогава поне се отмива от отделението. Но миризма на цитрус няма и да усетиш 🙂 И трите цвята съм пробвала – мирише на приятно, но цитрус чак…

 17. Аз преди перях без омекотител заради фосфатите, а майка ми си беше вземала Фрош и не й харесал, та заради това не го пробвах. Обаче сега ми се прииска да замиришат на нещо хубаво дрехите и реших да пробвам. Вече ще гледам каква е консистенцията преди да купувам явно.

 18. бяло САМО с течния на Домал, но тихо някой да не научи, и не казвам откъде го ваимам : р
  цветно – имам различни версии…
  Дрехи имаме толкова, че спокойно не пера по 2 седмици, след което имам 1 бяла обикновена, 1 бяла специалн,1 фини, 1 розова, 1 синя, 1 тъмна сбирщайн, 1 светла сбирщайн перални. Кърпички не ползвам.
  Отскоро имам придобит прахоимунитет и прахонедоскиване, така, че мопът има достатъчно време да изсъхне хууубаво и да си почине, а екранът на лаптопа се чисти с едно дух! – ване. Хау!

 19. надявам се фрош да са хубава марка, но сертификатът им е малко странен и всъщност не съм сигурна че е сертификат.опитах да разбера , но не успях. ако наистина искате съвсем биоразградими препарати, продават се в биомаг (само в софия), марката е ековер и една друга, забравих и името, която е направена на основата на кестени…и двете перат много добре.
  всички сме малко или повече домакини, така че бу давай все така:)))

 20. От 1 година пера с Фрош, ползвам универсалния им препарат за почистване на всякакви повърхности и препарат за съдове. Много съм доволна. Не ми дразнят кожата, а пък Фрош за пране (с алое или лимон) имат приятна миризма, изпира супер, сипвам по малко директно в барабана на пералнята (отгоре, с капак) и не прибягвам до омекотители. Когато има някое петно, го натривам с универсалния препарат и после пускам в пералнята с другото пране. От Биомаг си купих течен концентрат за пране на AlmaWin. Пере добре, обаче има малко остра миризма, която не ми е особено приятна, така че пак ще мина на Фрош. Извинявайте, че попрекалих с дължината на коментара. Поздрави на всички!

 21. Frosch мирише много хубаво и пере добре, но е 98% бироразградим…остават едни 2%, които честно казано мен не ме устройват. От скоро ползвам Cleanut на AlmaWin и доколкото разбрах от опаковката е изцяло биоразградим, на растителна основа, Vegan и не е тестван в/у животни. И пере добре! Съшата марка има сапун за петна и някакъв избелител за бяло пране (имат същите качества като описаните по-горе) и също съм много доволна. Факта, че продуките на AlmaWin щадят природата и не са тествани върху животни е много важен според мен!

  Бу, благодаря, че сподели за кърпичките – непременно ще ги пробвам!

 22. На мен нищо не ми пуска, с изключение на някаква съветска тениска на мъжа ми, която той носи веднъж месечно. Правя си сама всички почистващи препарати, с изключение на таблетките за миялната.

  Гледам да не си купувам джвъчки за решение на проблеми, които могат да се решат без консуматорство. Омекотител, хартийки против статично електричество в прането, срещу оцветяване, срещу ни нам си кво си, гъбичка готово напоена с веро, нарязано сирене и прочие „ау, колко е по-лесно“ не можеш да ми продадеш.

 23. Добре!Какви ги говорите бе момичета? Това сте ползвали, онова сте ползвали, това било био, онова не било био… жената ме ползва , до днес, 38 години и няма оплаквания. Ползвам я и аз. И аз нямам оплаквания…!!?? Но от как ползваме Фрош, въобще не се ползваме!

 24. Да ме прощаваш, Бу, но италианските не вървят пред немското качество. Още повече, че италианото е за различни видове пране, докато Dr. Bekmann са универсални и няма нужда да купуваш по пет вида вълшебни кърпички. В София на дребно вървят около 8-9 лв., в Метро – около 6 лв.

 25. Освен това в кутийката са 20 бр., а италианските са само по 10.

 26. Бръмбазела Мрънк

  И аз съм на Фрош още от времето когато стъпваха в България. Мъжът ми тогава работеше във фирмата-вносител и успяхме трайно да се зарибим. С Фрош мия и съдовете – единствения препарат, от който не ми се обриват ръцете. 🙂

 27. ivi, и Dr. Bekmann съм ползвала – именно с тях оцветих всички бели потници на баща ми в нежно кюлотено розово :mrgreen:
  Докато с ‘талянските не съм имала издънка 😀 затова си оставам на тях твърдо.

 28. Мдам … и аз ползвам Gray в червената кутийка.
  Обаче и въпреки наличието на няколко кърпички в пералнята – оцветих една чисто нова бяла блуза от Fox-а, че и на половинчо на това отгоре.
  Сега за съжаление има петна отпред и не става за носене.
  Пък за Фрош-а …. „едвам“ се навих, докато четях … ще го пробвам обезателно. 🙂
  Така, че … все пак да имате предвид, за да няма неприятни изненади :).

 29. Да,за препарати,които се продават по пазара са добри!Но има и доста по-добри,естествено и по-скъпи де!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s