Welcome to the Млечния бар

Всички знаем, че майчиното мляко е най-добрата храна за бебето. Един швейцарец е стигнал по-далеч в развитието на тази идея: кухнята на ресторанта му в Цюрих предлага храни (като сосове и задушено) с минимум 75% кърма в състава си.

Собственикът на странния ресторант казва, че за първи път е опитал да готви с майчина кърма след раждането на дъщеря си и твърди, че с човешко мляко може да се готви наистина вкусно, но трябва да се смеси с малко бита сметана, за да се запази консистенцията. Набира донорки на кърма с обява във вестника, като за 400 мл кърма те ще получават малко над 3 английски лири. Няма яснота относно това, дали ще му бъде разрешено да сервира храна с кърма – женското мляко не е сред разрешените за употреба, като краве и овче, но от друга страна не е и забранено, като мляко от примати и други.

Знам за майки, правили инцидентно палачинки и супи с останала кърма, която не искат да хвърлят, а няма да дават на бебето. Познавам жени, които експериментираха и успешно направиха сапун от излишна кърма. Майчиното мляко е перфектният възобновим ресурс, човешката кърма е видовоспецифична и защо да не, така и така пием и ядем мляко от други биологични видове – и все пак, дали тази иновация не е една идея повече, отколкото е нужно в днешното много еко, много устойчиво стремление за здравословен живот?

източник

Advertisements

11 responses to “Welcome to the Млечния бар

 1. Жената на нашият лекар-хомеопат сподели,че му е правила сутрешното капучино с излишната си кърма,аз пък тайно слагам в сока на сина ми (почти 4г.) от излишествата за сестра му, но това разширение на менюто в ресторант ми идва в повече. Може би ми изглежда поносимо да се сервира само в семейството 🙂

 2. snujolin, в семейството приемам 🙂 както и това с по-голямо дете. Но така, в ресторант – ми е странно. От една страна, трезво погледнато – човешкото мляко е видовоспецифично и защо да не, така и така пием и ядем мляко от други биологични видове; но от друга – разхищение ми изглежда (когато може да се дари за бебета), а и ненужно поддържане на свръхлактация за донорките; от трета – имам някои резерви за такава употреба без нужните изследвания, дори да е минала термична обработка…
  Не мисля, че бих опитала от сосовете там 😀

 3. Потрисам се от идеята.

 4. До колкото знам един от основните начини за заразяване със СПИН на новородени от майки, които са HIV позитивни, е точно чрез кърмата. Така че за мен да пиеш чужда кърма си е немалък риск.

 5. Знаем,че майчиното мляко е най-полезно за новородените бебета и то до определени месеци.Така,че за по-големи деца няма кой-знае каква полза,но и вреда няма.Но оттам нататък това капучино,манджи,сосове и др. за мен са си чисти изгъзици.

 6. Добре де, само дето не разбрах, този швейцарец „ферма от кърмачки“ ли има или …? От ‘де толкоз мляко, та чак за ресторант да стигне 🙂
  В интерес на истината не се бях замислила, дали бих „сложила в устата си“ чужда кърма 🙂
  Аз и на кравешката не съм и кой знае какъв фен, но пък производните ги ям….

 7. http://daveibsen.typepad.com/5_blogs_before_lunch/2008/09/peta-wants-ben-jerrys-to-switch-to-breast-milk.html

  Бу
  сладолед е най любимото ми нещо в света
  Но подобни ексцесии…не, мерси, благодаря
  Няма начин !
  погледни линка, плз

 8. Брр, неприятно ми се струва… Даже гадно!

  @ Ирина Марудина – това за СПИН-а ми се струва неоснователно. СПИН се предава само по полов и кръвен път.

 9. HIV is found in varying concentrations or amounts in blood, semen, vaginal fluid, breast milk, saliva, and tears.

  Или в превод : „ХИВ се открива в различни концентрации и дози в кръв, семенна течност, вагинален секрет, мляко, слюнка и сълзи.“

  Още:

  Babies born to HIV-infected women may become infected before or during birth or through breast-feeding after birth.

  Превод: „Бебетата, родени от ХИВ-позитивни жени, могат да се заразят преди или по време на раждането, или чрез кърмене след раждането.“

  Източник : Centers for Disease Control & Prevention.

 10. Ирина е права. Въпреки че в изостанали страни от третия свят се приема, че тъй като заразяване на бебето от майката с ХИВ по време на бременност, раждане и кърмене е възможно, но далеч не задължително (има и статистика, която да го доказва), кърменето е по-добрата опция пред изкуствено хранене, за което често жените нямат пари или възможности и което доста често води до здравословни проблеми при бебетата, нерядко с летален изход.
  В по-развити страни обаче това не се препоръчва като избор, т.е. ако майката е ХИВ позитивна, по-скоро не би следвало да кърми бебето си.

  Но – що се отнася до предаване на ХИВ вируса чрез кърма, която е минала термична обработка, не съм сигурна, че има опасност.
  Така и не научих повече за швейцареца и млечния му ресторант, но е въпрос на елементарна хигиена и здрав разум да се изследва донорската кърма.

 11. Мен лично в тази история ме притеснява най-вече превръщането на човешкото мляко, произведено винаги за някое бебе, в стока с търговско предназначение. Някои хора си продават кръвта, други косата, трети бъбреците – списъкът може да бъде продължен сигурно, но от всички тези неща ме побиват тръпки. Въпреки че някои от тях се възстановяват, а без други животът все пак е възможен, ебаси обществото е това, в което човек може да има изгода да продава части или продукти на тялото си. В добавка при млякото става дума за нещо, което е едва ли не зависимо от връзката на жените с бебетата им, предназначено за деца и ключово за здравето и оцеляването им. Бррр!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s