Кинопреглед

Тези дни се търкалям на дивана, сабя на две строшена, но без никакви налитащи на целувки самодиви, болна от грип или един дявол знае какво плюс невероятен задух (много е неприятно да не може да диша човек, някак си). Очевидно нямам особено интересни занимания, освен да броя примерни часове между лекарствата, за да не се предозирам повече, от колкото мога да понеса (спецификата на лекарствата, които взимам против задух, е че при предозиране може да се наблюдава понижено кръвно налягане, сърцетуп, треперене на карантиите и прочее, съчетано с безсъние…но някак предпочитам да не мога да спя, отколкото да не мога да дишам, хъ-хъ).

Както и да е, мисълта ми беше, че докато кашлям зловещо и дишам по малко, да има за повече, сутринта гледах по НТВ филми, които ни препоръчват да видим. Като послушна гражданка аз веднага се обърнах към торентите (въпреки че не съм сигурна, че по телевизията имаха предвид точно това) и свалих тези от препоръчаните филми, които намерих. И сега, поради липса на по-интересно за правене, мога да ви предложа преглед на печата, пардон, филмите – горните плюс някои други, които ще бъдат допълвани един по един по ред на гледане. Аз от своя страна, ще се радвам на предложения за нови филми, стига да могат да бъдат намерени в Замунда или Арена.
***
Wanted/Неуловим, 2008
кака Анджелина, Морган Фриймън, някакви други люде, а в главната роля един изключително симпатичен младеж, чието име не си дадох труда да науча, но към средата на филма се разхожда по мускули.
жанр: екшън

Фабулата не е твърде усложнена (правена е по комикси): има добри, има лоши и има главен герой в ролята на смотльо, който за някакви си шест седмици става богът на наемните убийци. По някое време нещата се променят, кои са лоши и кои – добри, не е съвсем ясно за кратко, но по приятен и интересен начин.
Има едни куршуми, които летят в абсолютно фантастични траектории от самото начало на филма и се разглобяват като бойна ракетна глава, докато летят, има Анджелина Джоли, която преминава гола в гръб и общо взето не говори много-много (което е плюс), има гореспоменатия младеж по мускули, който изяжда страшно много бой по време на филма, има много гонене, йьекшън и лека шизофрения под формата на тъкачен стан, който казва на хилядолетно братство кого да убият утре, като им тъче заповедта на платно и това не е странно за никой от героите.
Като цяло, останах много доволна от филма, от екшъна, от ефектите и от актьорите. Накрая се видя, че продуцент и режисьор е Тимур Бекмамбетов (Нощна стража, Дневна стража) и всичко си дойде на мястото – с този режисьор е трудно да се направи калпав филм.
10/10 като екшън, 8/10 като фабула и то само заради стана, иначе поне 9/10

***
Mirrors/Огледала, 2008
с Кифър Съдърланд и други граждани
жанр: Хорър с елементи на трилър

Фабулата на филма се върти около това, че в огледалата и изобщо, огледалните повърхности, се спотайват едни лоши, които в крайна сметка имат желание да те убият по особено брутален и интригуващ начин. Въпреки че сравнително малко герои умират зрелищно, филмът е направен добре и общо взето няма особена предвидимост в историята, което е добре, и като цяло е доста интересно да се гледа. Сигурно тук е мястото да кажа, че филми на ужасите аз гледам за предпочитане по светло или в компания, като съвсем безсрамно като децата си закривам очите с ръце, но винаги гледам между пръстите, за да не изтърва какво става 😆
С този филм много не мижах, но вероятно ще имам известни резерви към огледалата в близко бъдеще.
Краят аха-аха да завърши с очаквания хепи енд, изведнъж прави лек обрат, който е нужен, за да не остане човек с чувство за гледана боза.
7/10
***

Taken/Отвличане, 2008
Лиъм Нийсън, Фамке Янсен
жанр: екшън

Доста праволинеен екшън без особени завъртулки или сложни сюжетни линии. Съавтор на сценария е Люк Бесон, но ефект от това не видях. На един човек му отвличат дъщерята, неразумно тръгнала да пътешества в Париж и Европа с приятелка. Човекът по една чиста случайност се оказва бивш спецназ, който веднага си стяга багажа и отива да я спасява. Там избива албанската мафия, преборва се с корупцията във френската полиция и накрая с някакви трети хора, които даже не разбрах какви бяха. Всичко свършва с хепиенд. Понеже сюжетът е съвсем безхитростен, няма никакво значение дали ще ви го разкажа или не – предугажда се съвсем лесно, пък и не историята е акцента. Добра актьорска игра, въпреки че вече така сме свикнали със специални ефекти и сложни обрати, че простички екшъни някак постно стоят…
7/10
***

Get smart/Умирай умно, 2008
Скалата и разни други хора, които не запомних
жанр: комедиен екшън

Нептеренциозна на вид комедия, в която смотан агент на бюро, който подозрително прилича на г-н Бийн минус гримасите и едноокото мече, по принуда става топ-агент, за да разплете заговор, в който се оказва много оплетен самият той. Накрая всички лоши са наказани, доброто възтържествува и изобщо, за това, което е, филмът си заслужава гледането, ако и на моменти да можеше да е и по-добре.
7/10

***
Burn After Reading/Да се изгори след четене, 2008
С Джон Малкович, Джордж Клуни, Брад Пит и някои други
жанр: боза

Братята Коен са успели да създадат един много, не, не много, изключително тъп филм. Явно първоначално е съществувала някаква идея за ситуационна комедия ноар, която да ни развесели с нелогичността на събитията и това „да си на погрешното място в погрешното време“, но после Коен рязали от сценария, рязали, рязали… докато останала само нелогичността. ‘Ей, брато, тези сцени са много дълги, нищо, че обясняват смисъла на филма’ – ‘Махни ги, пич, бездруго хората ще гледат филма само заради актьорите!’ Е, съжалявам, но не – въпреки очарователно тъпото изпълнение на Брад като супер плиткоумно фитнес парче.
Фабулата е по-плитка от Марица през август, да не говорим колко е несвързана и хаотична. Главните герои почти до един спят по между си, но това всъщност няма никаква връзка с филма, така че съвсем не е ясно защо ни го казват. Всички характери са плитко скроени, непълни и действат нелогично – вероятно затова повечето главни герои мъже измират преди края на филма.
4/10 и това му е много дори.
***
Bangkok criminal/Опасностите на Бангкок, 2008
Много добре изглеждащ Никълъс Кейдж и купища тайландци
жанр: екшън

Никълъс Кейдж е суров наемен убиец с възхитителна визия, който без жал и скрупули убива когото трябва. После отива в Тайланд за серия удари, след малък душевен катарзис изживява нещастна любов, сдобива се със съвест и след много пукотевица по другите лоши филмът свършва с ънхепи енд, което е приятно разнообразие.
7/10
***

Death race/Смъртоносна надпревара, 2008
с Джейсън Стейтъм
жанр: вероятно екшън

2012-та, затворите на Щатите са претъпкани и поради нямане какво да правят затворниците, частни корпорации организират забавления с тях, от типа на The Running man. Джейсън Стейтъм, заради когото гледам филма, е бивш състезател, настоящ затворник, натопен специално за да се състезава в организираното от злата надзирателка на затвора хиперпопулярно състезание ‘Смъртоносна надпревара’. Последващия развой на събитията е лесно предвидим, така че няма нужда да се казва повече за сюжета. Зрелищни гонки, ожесточена надпревара, филм без особено дълбок смисъл със задължителната възтържествуваща правда накрая.
6/10
***

The accidental husband/Случайният съпруг
, 2008
Ума Търман, Колин Фърт
жанр: романтична комедия

Ума Търман е докторка, която съветва по радиото жени относно романтичните им връзки, като често дава крайни мнения. След като благодарение на неин съвет пожарникар се лишава от бъдещата си съпруга, която го зарязва преди сватбата, той решава да научи Търман на урок за живота, любовта и прочее. Двамата се оказват женени – доста сериозно препятствие предвид това, че Търман трябва да се венчае за друг след броени дни. След няколко обичайни обрата ‘обича ме’ – ‘не ме обича’, както и няколко недоразумения, всички са си научили урока и шастливият край може да влезе. Приятно филмче.
7/10
***

9 responses to “Кинопреглед

 1. щом ти е допаднал, предполагам че ще е уместно и да препоръчам корейския оригинал.

 2. И това ли е преправка на азиатски оригинал? Тия в Холивуда хич ги няма в измислянето на страшни истории. Ама като не разбираме корейски, май на Кифър ще се плашим.

 3. Да оздравяваш бързо! Братя Коен бих ги гледала, другите не знам.

 4. Ако честно, братя Коен не бих ги гледала. Страшно разочарована останах – хем не съм подходила с кой знае какви очаквания, чак после видях, е филмът е Коеново дело.
  По-добре гледай Тимур Бекмамбетов с горния филм, както и споменатите в края на ревюто.

 5. повечето хоръри в момента са римейкчета на азиатски такива. просто тези типове ги разбират нещата.

  иначе ако разбираш английски, нищо не ти пречи да гледаш който и да е азиатски филм.

 6. Само за братя Коен не мога да се съглася,а Wanted ще го гледам тази вечер с нетърпение и максимално ще скрия предубедеността си към Анджелина Джоли.

 7. snujolin, т.е. на теб ти хареса филмът на Коен?

  Джоли не играе нищо различно и в този филм – ходи красива наоколо и горе-долу това е… 😆 но не пречи особено, даже да не я харесва твърде човек.

 8. Вярно че точно този филм на Коен не е това което очаквах,но мисля че в това е закачката им със зрителите.Беше ми забавен.За Wanted още не мога да си открадна 2 часа,че баткото е болен,а на малката и растът първите зъбки 😦

 9. Колко дни си лежала на този диван за ги изгледаш всичките тези филми?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s