По-добри грижи за децата ни, по-добро майчинство за нас – сега!

Много от вас дадоха мнението си по повод безумните предложения за яслени групи за 3-месечни бебета, вместо да се положат грижи за по-добре платено майчинство и по-адекватни грижи за децата в детските заведения (като начало – разкриване на достатъчно групи за всички желаещи). Едно от личните ми притеснения винаги е било и храненето на децата в ясли и градини. И докато тук, в Пловдив, много детски заведения работят в насока здравословно хранене, а РИОКОЗ-Пловдив полага сериозни грижи за това, то по други градове положението е на моменти плашещо.
Градината, в която детето ми ходи, и по-рано ме радваше с отношението към детското хранене, а от тази година официално работи по такава програма – и разлики има, включително в отношението на детето към храната. Ето какво се опитва да подобри и СНБМ относно майчинството и детското хранене:

***

Кръгла маса „Хранене, хигиена и ремонти в детските заведения“

Съвместно със Софийска община, Сдружение „Настоящи и бъдещи майки“ организара кръгла маса на тема „Хранене, хигиена и ремонти в детските заведения“, която ще се проведе на 28 и 29 ноември 2008 г. в Културен дом „Красно село“. Събитието ще протече със следната програма:

Модул 1: Актуални проблеми на хигиенизирането в детските заведения. Проблеми и предложения
Модул 2: Пълноценно и здравословно хранене в детските заведения. Проблеми и предложения
Модул 3: Ремонти в детските заведения на територията на Столична община. Проблеми и предложения

В рамките на кръглата маса ресорните институции и неправителственият сектор, в наше лице, ще имат възможността да дискутират проблемите и трудностите, пред които са изправени детските заведения в страната. Събитието ще бъде закрито с пресконференция.
Повече информация за съдържанието на модулите, можете да откриете ТУК!
***

Пресконференция „410 дни платено майчинство – мисията Е възможна“

Във връзка с обсъждането на законопроектите за държавния бюджет и бюджета за ДОО за 2009 г., СНБМ организира пресконференция на тема „410 дни платено майчинство – мисията Е възможна“. Били са представени конкретни проблеми, залегнали в проекта за държавен бюджет за 2009 г., които противоречат на заявените политики за стимулиране на раждаемостта и отглеждането на деца в България и целят явното дискриминиране на жените, избрали да останат и да родят в страната си. Пресконференцията се състоя на 23 ноември 2008 г. (неделя) от 11,00 ч. в национален пресклуб БТА (бул. „Цариградско шосе“ № 49).

СНБМ изрази публично категоричното си несъгласие във връзка:

1. Отпадането на предложението за удължаване на срока за получаване на обезщетение за бременност и раждане от 315 на 410 дни, както и невярната и некоректна интерпретация от страна на МТСП на текстовете от проекта на Директива на ЕС, изменяща Директива 92/85;
2. Липсата на предложение за промяна на майчинството за близнаци въпреки поетите ангажименти от страна на МТСП да иницират такава.

***

Искрено се надявам, че съвместните усилия на много майки през 2006-та (част от които бях и аз), които доведоха до по-добре платено майчинство, както и до създаването на СНБМ, отново ще дадат желания резултат и децата ни ще имат по-добро детство ще растат по-здрави.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s