Пука ли ви?

Вълнува ли ви, дали жените тук ще имат възможност да отглеждат децата си в добри условия?

Пука ли ви дали децата ни ще бъдат обгрижвани от родителите си в нормална домашна среда, или ще бъдат пращани в детско заведение на крехка възраст, защото няма как иначе?

Интересува ли ви дали вашите, нашите, всички деца в България ще имат едно по-добро, по-пълноценно детство, дали родителите им ще могат да ги гледат и възпитават без притеснение и тревога за семейните финанси поне известно време?

Надявам се, да. Ако е така, бъдете съпричастни, дайте своето мнение, подпишете подписката за нашето майчинство – 90% от заплатата за 1 година.

Това засяга всички нас.


*В момента платеният отпуск за гледане на малко дете е до 2 години, от които първите 9 месеца се изплаща обезщетение в размер 90% от заплатата, а останалото време обезщетението е в размер на МРЗ.
С тази петиция се надяваме платеното майчинство да бъде в размер на 90% от заплатата за първите 12 месеца.

EDIT: 12 месеца с 90% от заплатата са вече факт (+ още 12 месеца с МРЗ, до изпълване на 2 години платено майчинство).
Взима се предвид дохода на майката с 12-месечна давност, а не 6, както беше досега.

37 responses to “Пука ли ви?

 1. не ми пука, единствено ме вълнува аз да съм си добре

 2. О да ,но защо не и двете години да са така заплатени.Така ще се поощрят жените да работят легална работа с легални осигуровки(продавачката със заплата официално 180 и неофициално 800 за пестене от осигуровки).А и ще се поощрят фирмите да назначават мъже за постове с по-висока заплата(във фирмата ми ,когато пет от топ мениджърките забременяха в рамките на година политиката за назначаване на жени на ключови позиции бе преразгледана).И веднага си представям каква мотивация ще имат служителките на ВОЛФ да дадат живот на още едно отроче-безценно.

 3. Пука ми. Гласувах.

 4. Пука ми, Бу 🙂

 5. Бръмбазела

  За почти едно денонощие откакто пуснахме анкетата, вече има точно 1,246 подписа! 🙂

 6. хм, абсолючтно належащ проблем в моето семейство. мисля си обаче, че няма проблем да искате, ни никой няма да ви даде. доколкото знам страната ни в момента е доста щедра към майките в сравнение с други европейски страни.

 7. gregory, не задължително 🙂 Германия, Чехия, вече и Румъния, ако правилно разбирам от текста на петицията – не сме открили топлата вода.
  Въпреки че безспорно в страната има много, много добра политика по отношение на майчинството и дано и занапред само да се подобрява.

 8. puka mi razbira se
  GLASUVAM

 9. No kak shte ubedish rabotodatelq da te osigurqva na realnata zaplata?!?!?!?!
  Dreme mu na nego.
  Kolejkata ne uspq da se sporazumee, dori s opciq da si vnasq osigurovkite sama, shtqlo da ima golqma razlika v osiguritelniq dohod na drugite!!!
  i kakvo pravim v slu4aq???
  Trqbva da se izmisli neshto po vyprosa i za rabotodatelite,
  ha nakaraite gi de,
  pyk posle nie sme si krieli dohodite.
  Mi da mi plashtat dobre,nqma da gi kriq,ne da mi se cigani na kakva suma shte me osigurqva….

 10. GLASUVAM! Човек трябва да разбере – поскъпо създание от него на този Свят няма… Трябва да се ЦЕНИМ! бЛАГОДАРЯ

 11. Гласувам за и с двете ръце

 12. в днешно време не виждам смисал от създаването на деца.
  1-понеже въз основата на (не)създадената база за подпомагане не младите семеиства „те“ се разпадат.
  2-невазможността за закупуване на нормално жилище с достатъчна площ за целта,което поражда огромно напрежение между младите (и старите) семеиства и води до техния разпад (особенно тези с малки деца)
  3-невазможността на мъжете (не всички) да заработват достойна заплата за потдържане на младо семеиство (и не само младо)!
  4-потребността след проблема ж т.3 да заминават на работа в чуцбина ,което води до неминуема физическа раздяла (в 80%) от случаите водеща до развод!
  5-неактуалните заплати на нашите родители(с доста по-голям трудов стаж от нас!) и пенсии на нашите дядовци и баби ,което води до невазможността им да ни помогнат в трудни моменти!
  6-скапаната държава на която ваобще не и пука за гражданите си (които все още подържат крехкото и съществуване!!!).
  мога да продалжа още дълго с аргументи защо и как,но няма голям смисъл…нали?

 13. всички гореописани фактори показват също и безсмислието да се създават семеиства (от които се създават децата! 🙂 !),но понеже ми пука да имам дете и то собствено,понеже така шансовете ни за успеваемост ще са по-големи имам интересен план !
  ЗАКОННО ПООщРЯВАНЕ НА ВАЗМОЖНОСТТА -МЪЖЕ ДА МОГАТ ДА СЪЗДАЖАТ ДЕЦА (НЕ Ж БРА1НА ВРЪЗКА!),КОИТО ПРИ СЪВМЕСТНО СЪГЛАСИЕ (Т.Е. И ТОВА НА СЪОТВЕТНАТА ЖЕНА) ДА МОГАТ ДА СЕ ОТГЛЕЖДАТ ОТ МЪЖЕТЕ!!!
  ТОВА ЕСТЕСТЖЕНО МОГЕ ДА СТАВА СРЕщУ ОПРЕДЕЛЕНИ УСЛОВИЯ И ЕЖЕНТУАЛНО ФИНАНСОВО ОБЕЗПЕчЕНИЕ КЪМ ЖЕНАТА ОТ СТРАНА НА МЪЖЕТЕ!

  АЗ СЪМ ГОТОВ ДА ЗАПЛАТЯ 10 000 ЕВРО НА ЖЕНА ЗА ДА Й НАПРАВЯ ДЕТЕ И ТО ДА ОСТАНЕ МОЕ! ВСИчКО ТОВА щЕ БЪДЕ ИЗВЪРшЕНО чРЕЗ АДВОКАТ И ЗАКОННО!
  това е малък пример ,как би мгъл да се реши проблемът (отчасти)!

 14. PODKREPIAM VI NAPALNO.IMAM DASTERIA NA 4 GODINI I ZNAM KAKVA MAKA E DA SE OTGLEJDA DETE V MILATA NI RODINA.

 15. Баща съм на две деца, но ги гледам не защото, а въпреки, че държавата не ми е дала достатъчно средства и отпуск да ги отгледам. Човек гледа децата си заради самия себе си, а не защото някой му дава или му взема пари. Нито сме толкова богати като дъжрава, нито икономиката ни е толкова производителна, че да можем да си позволим по година платено майчинство. Ами 2.5 млн. пенсионери – кой да дава пари за тях??? Пак държавата нали???
  И така лежим си под дебелата сянка и чакаме нещо да ни падне, ама направо в устата!!!
  Не ви трябва моя глас, щото той е ПРОТИВ!!!
  Честито готованци! Напълно сме си заслужили и участта и правителството и мизерията.

 16. Подкрепям Ви !!!
  Майка съм на 22 г. син.По финансови причини останах с 1 дете.Бих желала да настъпят по-добри временета и стана баба на 3 внучета.

 17. гласувах
  пука ми
  естествено

 18. Определено ми пука, нали съм майка на ученик и бебе. Подписах се, друг е въпросът дали някой ще се вслуша в гласовете ни.

 19. Г-н Димов,
  откъде накъде спрягате „готованство“? Как държавата ги дава тези пари? Откъде ги взима? Да не би случайно да е от фонд ‘Бременност и майчинство’, в който всеки месец внасят и двамата родители, и то не само докато си родят децата и ги изгледат първите две години, а цял живот?
  Тези пари не са откраднати от никого – това са нашите осигурителни вноски и е съвсем нормално да ги искаме, когато имаме нужда от тях.

 20. Podkrepqm, iska li pitane…. ama dali 6te stane…

 21. Похвална активност, поздравявам всички… И искам и аз да питам нещо. Kакво мислите за проблема с отношението към пациентите в нашите болници – пука ли ви за болните, с които медицинския персонал се отнася като с измет?

  Ако ви пука, подкрепете един граждански протест за една по-добра България!

 22. Мартинова

  Ох, болна тема…
  Бременна съм в осмия месец и няма как да не ми пука. Никога не съм харесвала тази черта у нас, че когато някой реши да направи нещо поне сто души ще му кажат как това НЯМА да стане. Но се опасявам, че моят коментар ще бъде точно такъв.
  Просто няма да се случи. Предлага се да приемат деца в яслите едва ли не от родилния дом, бабите и дядовците са мобилизирани, та дори и пари получават (ех, че хубавооо), скоро нещо друго ще се измисли. Та едни такива благинки се предлагат на младите родители. А ако заявиш, че искаш да си гледаш детето, те обвиняват, че не си амбициозна или те мързи. Но това вече е проблем от и на обществото, не на правителството или медиите, но пък подкрепя тяхната теза.
  Порочен кръг.
  И все пак подписвам.
  Заради детето си…

 23. ДА ПУКА МИ……………..

 24. Искам всяка майка да гледа детето си спокойно и с любов………..и ще ме прощавате ,ама дете не се създава според финансовите възможности на бъдещите родители.

 25. Пука ми и подписах.
  Проблема че на т. нар. власт-имащи не им пука, ама хич! И тази петиция ще остане глас в пустиня, както други петиции засягащи други важни проблеми.
  Уви…

 26. „Голяма благина“ е това за бабите и дядовците. Моите родители като са на 500 км. да им дам детето и аз да не го виждам ли? За това ли съм го създала? Или да дойдат да се поблъскаме и с тях в „широката“ ми квартира? И то да дойде единия, а другия да остане да си работи – тяхното семейство, че се разделя така, да не го броим…
  Върши работа на тези, които са в един град, но те и без тази наредба помагат.
  За идеята да го дам на 3 месеца на някоя лелка в ясла да го храни с биберон и да го обгрижва с любов въобще не искам да коментирам.
  Ние сме наистина тъпа държава.

  И аз гласувах естествено.

 27. Дори няма нужда да се коментира

 28. Днес гледахте ли в сутрешния блок на БТВ разговора по темата за 12 мес. платено майчинство – един господин се изказа загрижен за това ,че майките щели да изгубят квалификацията си като им се предостави възможност да стоят вкъщи и да гледат децата си цяла година по-добре платени.Ами я наистина да вземем да се връщаме на работа направо след като ни изпищат от родилното отделение,че тя кариерата е много по-важна от някакви деца.
  Не знам само защо се натискат да влизат в Народното събраание за цели 4 години с такъв голям риск за загуба на квалификацията си.Ама аз забравих,че те затова искат да си вдигнат пенсиите на 1500 евро,като компенсация на голямата жертва която правят за нас.

 29. Гласувах вчера. Не съм особено обнадеждена от решаването на този въпрос в полза на майките. Все пак не става въпрос за депутатски пенсии без таван, ако беше така всичко щеше да е изгласувано набързо и натъмно.

 30. Пука ми, разбира се. Затова веднага подкрепих подписката и се надявам да има успех!

 31. Be3 komentar!Glasuvam -3a!

 32. 12 месеца с 90% от заплатата са вече факт.
  Взима се предвид дохода на майката с 12-месечна давност, а не 6, както беше досега.

 33. Пукаше ми до преди да разбера,че ще се изчислява на предходните 12 м. мен не ме устройва и няма да гласувам. От тук нататък и на мен започва да ми пука само за мен никакви петиции повече, а досега подписвах и такива ,които не ме касаеха.Всичко е много жалко,че се налага всеки да гледа на него как му е добре, а другият да му мисли….

 34. Съжалявам, че подписах. Това с 12-месечният осигурителен доход е удар под кръста. Това не е грижа за майките, а точно обратното. Има майки, които плащат от джоба си осигуровките, само и само да получават майчинство.
  Срам, срам за нашите политици.

 35. За съжаление, точно както казваш, е удар под кръста. Съвършено непредвиден и неплануван.
  И аз съм много огорчена от развоя на събитията.
  И за капак като видях вчера Масларовата мутра от екрана да казва как те ни били дали по-голямо майчинство… все едно от джоба си го вадят, а не всички мъже и жени да внасят осигуровки през целия си стаж… Отвратително.

 36. Невена Робертова

  пука ми разбира се и гласувах, а те ни нарекоха майки-мошеннички, защото много майки се осигуряват на по – висока база последните 6месеца, за да вземат реални пари, с които да си гледат децата. аз работя на свободна практика, мои приятелки работят държавна работа и там не им пука, но болшинството бъдещи мами работят при частници, където дори на ръка да се плащат 1000лв, те биват осигурени на 400 или нещо такова и вместо да затегнат малко нещата при работодателите та наричат нас мошеннички. не знам да плача ли или да се смея. все пак искам да благодаря на всички, които с чисти сърца се бориха за нас и нашите деца. а особата Масларова – както казва любимият ми – ако я видя на улицата – ще я заплюя, от нейните пари ни дава, ха.

 37. Не се разколебавай, Бу! Въпреки всичко подкрепящите успяха да постигнат желаното. Колкото и да си приписва някой заслуги, всички ние, подписалите, знаем чий е най-вече приносът. Това си е стъпка, макар и мъничка, към сплотяването на гражданското общество по значими въпроси. Не може всички да бъдем удовлетворени, винаги ще има нещо, което ще ни липсва или няма да ни допада. Но все пак нека се научим да се радваме и на малките победи, за които сме спомогнали.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s