It’s the end of the world as we know it /Ще Се Мре/

Масова истерия обхваща целокупния български народ след намаленото газоподаване, подхранвана усилено от медии и дезинформиращи политици. Никой не знае нищо. Спекулации. Вайкания. От вчера чета прелитащите (някои – твърде ниско) мисли на стресирани хора, притеснени от противоречивата, но пък оскъдна информация. Ето какви:

Няма хляб, хлебозаводите спрели. Изкупили спагетите и консервите. Брашното скочило двойно. Парното ледено, на 30 градуса максимум. Водата хладка до студена. Представете си и тока ако спре! Да гърмят подстанции и режим! Носят се фенерчета и свещи в джобовете. Някои веднага искат да организират протест (срещу Украйна?). Какво ли стана със старата печка на дърва? А дърва откъде? Това е световна конспирация: газта свършва, а ББ нареди над София и страната да падне сняг и да скове студ! Чува се погребален звън: Ум-рИ ТуК! Ум-рИ ТуК!

Такива работи…

22 responses to “It’s the end of the world as we know it /Ще Се Мре/

 1. Не, ще се ходи на село 🙂

 2. Газоподаването (вече) е 100% спряно, а не намалено 😉

 3. Виж този текст

  Oбщо 828 дни са били премиерът и министрите в задгранични командировки миналата година, четем в „24 часа”. Те похарчили за пътуване, хотел и дневни 677 765,64 лв. В сумата обаче не са включени разходите за държавни самолети, с които най-често пътуват членовете на правителството, обяснява изданието.
  ***
  Сега го сметни в ЕС визити като процент от общото.
  Правилно. Нула е.
  Лани никой в ЕС не искаше да ги види.
  Въпреки това са налапали 828 дни командировъчни, по груби сметки достатъчни за издръжката на 100 000 деца. Това трябва да се спре !

 4. luchko, спряно от Русия насам, но иначе от хранилището в Чирен някакво количество се подава, някои ТЕЦ-ове минават на мазут. Така поне чета.

 5. Не, няма да ходя с фенерче или свещ в джоба, не, няма да стоя облечена със седем пуловера и 3 якета вкъщи (както са били операторите на новогодишния концерт на площад „Батенберг”), не, няма да изляза на протест срещу Украйна, нито ще изкупя сухите супи от магазина, но… спирам да ям хляб.
  Защо ли?
  Защото в същата тази „подскачаща”, изнервена до лудост ситуация идеята на хлебопроизводителите е цената на хляба да се увеличи.
  По някакви непрочетени, но чути от мен закони на медицината по-силната болка измества по-слабата. Следвайки тази логика, и гладът може да измести студа. Що пък не?!

 6. 😀 аз явно бях изолиран 😀 взех си 5 дена почивка и чак вчера вечерта разбрах за Спрения газ … добре че съм на климатик и ел бойлер – Да живее тока! 😀

 7. Протест да, просто не срещу Украйна. Жалко само, че българските граждани не се активизират политически, докато не им измръзне задника и не свърши хлябът в магазина.

 8. Че защо да протестирам срещу Украйна? Такъв конфликт имаше вече – през 2006. Ако ще протестирам, то ще бъде срещу нещастниците, които подписаха споразумение миналата година, без в него да са включени никакви клаузи, зещитаващи страната срещу подобни изцепки. Същите нещастници очевидно не са се погрижили да осигурят необходимия резерв за кризисни положения. Пак същите са поставили страната в 100- процентова зависимост от Русия. Как всички останали имат алтернативи, а само ние няма накъде да мърдаме? Предложението на Гоце да се отворят наново спрените блокове на Козлодуй е просто несериозно – нито някой ще му разреши, нито е възможно технически. Не знам за истерия, но е факт, че парно и топла вода нямаше за последното денонощие. Преди два часа пуснаха парното, но трябва дълго да опипвате радиатора, за да се уверите, че е топъл. От сутринта до към 3 следобед нямаше и ток. По магазините вентилаторните печки се бяха изчерпали… Естествано, че няма да се презапасявам със сухар и спагети, но държа отговорните управници да ми отговорят на горните въпроси – защо не са създадени резерви и защо завим на 100% от Русия. И щом вече зависим от Русия, защо им се дръвчим и ближем задниците на хАмериканците?

 9. П.П. Извинявам се за печатните грешки по-горе, ама толкова ядосано траках, че забравих да прегледам текста…

 10. Pingback: Айде стига паника за газта

 11. Бу,аз си спомням че преди години детските градини и училищата се отопляваха на мазут и нафта.Фурните също работеха на мазут.Въпрос на време и организация е да се пуснат съответните системи обратно на мазут,ама някой няма да успее да прибере комисионна ако това стане.Така че господата хлебопроизводители не трябва да си вирят много глвите – има решение. Ама реши ли се проблема няма да има кой и за какво да крещи „Кризааааа“ и няма да могат да се вдигнат отново цените 🙂

 12. Божо, ама сега разправят, че употребата на мазут щяла да доведе едва ли не до екологична криза! Показателите за чистота на въздуха щели да паднат под разрешеното, видите ли. Хитро, нали?

 13. Jaguar, ами те тогава ще има и криза в корабоплаването (на всички кораби дизеловите двигатели работят с мазут ) и ще стане една … Това за екологичнат акриза е пълна глупост – в последните 40 години да си прочел за екологична катастрофа от това че корабите карат на мазут ? За справка :екологичната катастрофа от разлив на мазут от танкер е нещо коренно различно и не трябва да се смесват двете неща ! Аз си мисля,че като оставиш един еколог да погладува повечко,не само ще понамали виковете,ами и ще зареже вегетарианството 😉 Икономическите отношенията на две страни ( Русия и Украйна ) не трябва да е повод за криза в България и не трябва да се спекулира с това.Съвсем спокойно конкретните учреждения могат да преминат на резервен план (а такъв трябва да има и да е предвиден) и това да не се отразява на хората.А за това че някой не си е свършил навремето работата сега го отнасяме всички. Ами така е. Няма да ме учуди ако от утре фурните заработят на нафта и това е нова причина за поскъпване на хляба.
  P.S. Не ми се мисли какво би се случило на някой еколог ако тръгне да развива теории пред майки,чиито деца са били няколко дни на студено и са понастинали ( недай боже леко гладни ),щото видиш ли по-добре на студ и здравословен глад, защото мазута и нафтата замръсявали околната среда….

 14. Важното е интернет да има… 😉

 15. Така, де, така. И аз иронично го казах. Наистина изгарянето на мазута замърсява повече от това на газта, прави са хората, особено, ако мазутът съдържа по-големи количества сяра. Но е смешно като аргументация, при положение, че въобще нямаме друга алтернатива за отопление и точно това е проблема. Трябваше да има запаси за кризисни ситуации, ама няма.

 16. От четири дни по новините показват само тръби. Тънки, дебели, ръждиви, чисто нови, къси и дълги. Направо ми разбиха психиката с тая естетика. И, верно истерия. Не ми казвайте, че държавата ще спре да функционира ей сега след малко, видите ли. Още няколко дни и газът ще потече отново, всичко ще си дойде на мястото – дано дотогава медиите да са си намислили нови апокалиптични новини – да ни ги сервират тъкмо като сме се постоплили. Да ни е гъвкава мисълта и да восприимаме по-бързо.
  Междувременно, разбрахте ли, че във Великобитания се е родило първото момиченце, с генна модификация срещу рак на гърдата? Не? Ами, то от тия тръби…

 17. Брех тези еколози, искат да ни държат гдецата ладни и на студено, не ги е срам!
  Божо, ето ти насреща една майка, чието дете стои на студено. Ако имах право на избор, сто пъти ще избера да стои на студено детето ми, пред това да диша серни окиси.
  Обаче в медиите се обсъжда единствено глобата, която биха ни наложили за това, че използваме мазут, все едно това е единствения проблем.
  Това ми прилича на поведението на българските шофьори на пътя. Мислят си, че правилата за движение трябва да се спазват, само за да не ни глобят, а не за да си запазим главите цели.
  Явно въпросните глави нямат шанс да узреят за идеята за самосъхранение, по-различно от „от днес за утре“.

 18. Ето и една статия по темата, макар че и в нея глобата е голямото зло.
  http://www.dnes.bg/article.php?id=63776&page=2

 19. mila,съжaлявам ,че детето ти стои на студено,но преди да почнеш да пишеш не е лошо да си направиш справка 😉 От мазут до мазут има голяма разлика в зависимст от съдържание на сяра.
  Тези които в сме над 30 години, сме били по детски градини,които са били отоплявани на мазут- но от това нито белите ни дробове нито нервната ни система са пострадали.И нещо много важно – когато човек реши да се довери на някаква информация,въпреки всичко трябва да разсъждава зряло,а не да приема всичко за чиста монета.Аз лично доверие на еколозите нямам – причината е,че говорят пълни глупости (от научна/инженерна гледна точка) и това им качество, да ръсят глупости съчетано със читатели с лабилна психика (тук никого не визирам! ) ,които приемат всяка информация за истина довежда до масови заблуди. Нямам намерение да навлизам в дълбочина по въпроса за серните изпарения , но mila може да си направи проучвана за себе си какво е количеството сяра в горивото на дизеловите автомобили,какво количество серни окиси се получава от тях и колко ги диша като стои по спирките или се разхожда по улиците.

 20. Абе, Божо, а да те питам към серните окиси от трошките по софийските улици като се добавят и тези от мазута за отопление какво ще се получи? А саждите? Като си над 30г., значи си ходил на градина във време, когато в София е имало в пъти по-малко хора и още повече пъти по-малко коли.
  Не твърдя, че някой трябва да стои на студено, просто намирам за доста нагло някой да обяснява, че е супер да се отопляваме на мазут и нямаме никакъв проблем поради газовата криза всъщност.

 21. Божо, ако от научна гледна точка излиза, че х количество сяра е същото като х*n, то предпочитам да вярвам на „ненаучната“ гледна точка 😉
  Василена го е обяснила много добре. Едно време къде бяха днешните автомобили?
  Последните десет дни в София имаше безумна мъгла, задържаща всички мръсотии от претоварения с автомобили столичен трафик, и само мазут ни трябваше за допълнителна екстра.
  Срещу студа можеш да се облечеш, но срещу мръсния въздух какво да направиш, да наденеш противогаз ли?

  Аз не мога да разбера защо обикновените хора се връзват на провокацията да се настройват срещу еколозите и срещу европейските санкции, а не осъзнаят очевидната истина, че запасите са били „приватизирани“ тайно. Как от всички държави, използващи руския газ, само България е в това положение? Заради еколозите сигурно….

 22. Василена,аз пък намирам за нагло мнението,че хората живущи в София са нещо повече от останалите. Станали били много колите – ами и много народ стана в този град. И боклука на живущите беше станал много и се опитаха да го превърнат в национален проблем… Къде живееш е въпрос на избор и възможности.И се благодарете,че Кремиковци не работи на пълни мощности,че тогава….
  За сегашното положение си има виновни – но това е друга тема а и за политика не ми се дискутира.Това мисля да ми е последното мнение по тази тема.
  За да стане това в пост #7 трябва: да няма газ, да има режим на тока и водата и да няма лекарства по аптеките и като отидеш да протестираш да ядеш здрав бой (при това няколко пъти). Тогава нещата полека ще почнат да си идват на мястото. И всичко това на фона на студена и снежна зима.
  Такива работи….

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s