Експеримент със 7 вида българско кисело мляко – резултатите!

Началото на експеримента със 7 вида българско кисело мляко

Гост-блогър е Lioness D

Стартирах заквасването ( смесеното прясно с малко количество кисело мляко и прибрано на топло ) в 22:07 ч. В 03:07 алармата на телефона ме събуди, извадих млякото и го занесох в хладно помещение, на пода (за да се охлади бързо).
5 часа за заквасване ги считам за идеални. Стари баби казват, че можело и на средата на третия час да се извади млякото, за да не е кисело. Аз съм оставяла за цяла нощ да се подквасва мляко и мога да кажа, че си става супер без да прекалява с киселостта си. Та затова реших, че 5 часа са идеалната среда.

Първи резултатите: ЗАКВАСЕНО – НЕЗАКВАСЕНО МЛЯКО = 12 заквасени проби (6 марки) и 2 незаквасени проби (1 марка)

Тук ще вметна само, че реших да опитам на вкус киселото мляко и да си споделя субективните впечатления. То е малко трудно да се опише, но ще се постарая. Вложих 3 критерия, по които го оценявах  – киселост (считам, че истинското кисело мляко има съвсем фина жилка на киселост, което го прави лично за мен страхотно на вкус. Определено не обичам кисело мляко, което сладни или му липсва „киселото“), консистенция – пак е сложно да се дефинира, но да речем, че някои млека мазнеят, други стоят стегнато, трети се усещат като парцаливи и сместа не е хомогенна и гъста.

Това, което съм чела, е че истиниското кисело мляко трябва да направи и „цвик“ – да пусне минимално количество почти прозрачна, водниста течност около гъстата, стегната консистенция.

Отбелязвам само, че по гърловините на някои бурканчета, от външната им страна, има няколко кафенеещи точки – те са от ръждата от некачествените капачки. Гарантирам, че съдържанието в бурканчетата е абсолютно незасегнато.

ЗАПОЧВАМ:

1. ЕЛЕНА 3.6% – киселост – отлична (под отлична приемам – приятно слаба, не натрапчива и силна), консистенция – отлична (нормално кисело мляко, стегнато, няма парцали или нещо неприятно), гъстота – отлична. Субективната оценка – ОТЛИЧНА. Млякото, което се получи, много ми хареса.

2.  ГАБРОВО МИЛК 3.6 % – киселост – няма (абсолютно неутрално на вкус, няма нищо характерно за истинското кисело мляко. Държа да отбележа, че и оригиналното мляко в кофичката има същия вкус), консистенция – хомогенна смес, но с усещането в устата, че мазнее, нещо, което не е характерно за качествения продукт, гъстота – средна (не е стегнато и гъсто, но не е и рядко). Субективна оценка – ДОБРА. Млякото, което се получи е някакъв вид компромис, защото вкусовите му качества не ми допадат, но пък се подкваси.

3. ЕЛБИ – 3.6% – киселост – отлична, консистенция – отлична, гъстота – отлична. Субективна оценка – ОТЛИЧНА. Млякото, което се получи много ми хареса и определено ми стана един от фаворитите.

4. ВЕРЕЯ 2.9 % – НЕ СЕ ПОДКВАСИ! Ето го моето голямо изумление! Това мляко си остана неподквасено и в двете проби, които изглеждат по съвършено един и същи начин, а именно – течно прясно мляко без никаква гъстота ( това, което се вижда на снимката е каймакът на прясното мляко), а вкусът е точно като да си разбъркал прясното мляко с малко кисело – отврат. Спирам да коментирам – снимките сами говорят, пробите са актуални следващите 24 часа в къщи, та който не вярва и клип ще му снимам.

5. СЕРДИКА 3.6% – киселост – отлична, консистенция – отлична, гъстота – отлична. Субективна оценка – отлична. Млякото, което се получи, много ми хареса. И то ми става един от фаворитите – чисто и просто истински продукт с характерния вкус, вид и характеристики.

6. ПЪРШЕВИЦА 3.6% – киселост – много слаба, но я има, консистенция – средна (млякото стои не особено добре, леко парцаливо и с много цвик), гъстота – слаба. Субективна оценка – добра. Млякото, което се получи, го приемам за компромис. Не бих казала, че е лошо, но е далеч от отличното.

7. МАРКЕЛИ 3.6% – киселост – липсва, консистенция – отлична, гъстота – отлична. Субективна оценка – МНОГО ДОБРА. Млякото, което се получи, на вид е чудесно, но му липсва киселата жилка, а лично за мен това е проблем, но пък за много хора – не е, така, че го приемам като добър компромисен вариант, но лично за себе си – близо до отличните.

Финал:
Приятно съм изненадана от резултатите, защото, честно казано, очаквах много провали. При съвършено равни условия  за седемте марки, за себе си открих 3 отлични продукта, други 3 добри и един, който ме разочарова.

Със сигурност, при следващия удобен случай, ще продължа да експериментирам с други търговски марки.

Реклама

132 responses to “Експеримент със 7 вида българско кисело мляко – резултатите!

 1. Проблема е, че във всеки град марките са различни.

 2. Браво за експеримента, много ми хареса 🙂

 3. Искам да помоля авторката на експеримента, да сравни качествата на изходните продукти с тези след това. Ще е интересно, защото до тук се анализира по-скоро способността да се заквасва, а не качествата на оригиналния продукт и дали се запазват.
  Предварително благодаря.

 4. Чудесен експеримент, но за мен останаха някои неясноти. Описаните марки кисело мляко са използвани за закваски, така ли е? Каква беше приблизителната температура, дори субективно описание, би било полезно, на прясното мляко? И може би най-важният въпрос е, каква е основната суровина-прясното мляко? Домашно, закупено от магазина (марка)?

 5. Една поправка-КИСЕЛИНОСТ, а не киселост. Не думата, а терминът е неправилен. Да беше пробвала с Фибела 2% -домашно заквасеното прясно мляко се получава страхотно.

 6. blues woman, благодаря за корекцията. И аз се чудех дали да бъде киселинност или киселост и заради аналогията със сладост го написах така.

  Falkland, млякото го купувам от наши близки, живеещи в с. Гълъбовци до гр. Сливница. Това село е характерно, че се намира в едно от няколкото „кислородни дерета“ (такъв е термина, който използват хората там), от които последното е в гр. Банкя. Т.е. районът е екологично чист, няма в близост никакво производство. Кравата се гледа природосъобразно, без да й дават антибиотици или хормони, с които да повиляят на здравето й и качеството на млякото. В този ред на мисли – здрава крава.
  gamar , кажи по-точно какво искаш да проверя? Все още всички проби са ми налични?

 7. не бях очаквал да видя такъв блог в нет/-а 🙂

  все пак много добре сте се справили …

 8. хубав експеримент. Колкото до киселинност…аз съм за „киселост“ тъй като става дума за субективно усещане, а не за измерена приборно киселинност.
  Ако откриеш кисело мляко от с.Кутела, включи го. Това е новото ми откритие за качествен български продукт. Даже не бях чувал за такова село, оказа се родопско село.

 9. Edinstveno Fibela – 2% priznavam za podkvasa. Vsi4ki ostanali ili ne sa kiseli ,dori nqmat istinskiqt vkus na balgarskoto mlquo. Opitayte i 6te se ubedite!

 10. Не си му мерила „киселинНостта“ с РН метър предполагам, а си го опитала на вкус. Така че думата киселост си е на място.
  А всъщност с течение на времето ще си стане по-кисело.
  Браво за експеримента

 11. Поздравявам Ви и Ви благодаря за надеждата, че има фирми подхождащи с отговорност.

 12. Поздравления. И мен ме изненада провала на Вереята.

 13. Чудесно е че се е намерил поне един човек, който да експериментира. Уморих се от търсене на добро кисело мляко.
  Бихте ли споделили и съотношението на прясно мляко и подквасата. Определено ще пробвам.

 14. Отдавна се каня да проведа подобен домашен експеримент и ми беше много интересно – поздрави на Lioness за положените усилия и на Бу за терена !
  Все пак жалко, че липсваше проба с Фибела – когато въобще купуваме, избираме него.
  И на мен ще ми е любопитно да разбера кое мляко как се развива във времето….та май чакаме трета част, де…:)

 15. Поздравления 😉
  Искам и аз да си направя такова заквасване. Кажете ми нещо като рецепта. Колко прясно мляко с каква температура, колко време след като е сварено прясното да се смеси с колко кисело мляко, при това съотношение колко време в хладилник ли да го поставя.
  Много интересно, ще си тествам млякото на „фантастико фкус 2%“ което набиваме у дома за 44ст., и едно от хранс комерс незнам името за 42ст., Бих проверила и „На Баба“което гони 1 лев, щото на екскурзия на открито при 30 градуса оцелява доста дни това данон к. мляко…сигурно нищо няма да закваси от консерванти.

 16. В общи линии това, което предлагам е да изследваш изходните продукти по същите три показателя и съпоставиш резултатите с тези на заквасените.

  Освен това ще е любопитно да се остави накрая всичко да се развали (вкисне) и да се засече колко време е минало за всяка отделна мостра, както за купешките продукти така и за заквасените от тях.

  По този начин ще получим известна стандартизация на критериите, тъй като всеки може да опита някой от оригиналните продукти и да се ориентира от там на сетне в скалата. Освен това така ще разберем дали характеристиките на продавания продукт отговарят на тези на заквасения чрез него.

  Все пак повечето от нас ще продължат да си купуват от магазина и за нас е важно не с кой продукт се заквасва най-добре, а кой е най-близо до домашно заквасения.

 17. много хубав експеримент. Любопитно ми е какво щеше да стане ако бяхте пробвали с „Данон“?

 18. Пробвай с БИО кисело мляко.

 19. Безсмислено е да пробват с Данон:) Никой не очаква в кофичките им да има кисело мляко.

 20. БРАВО ! НЕ ОЧАКВАХ ДА СЕ ПОДКВАСЯТ ТОЛКОВА МАРКИ .
  ИНТЕРЕСНО КАКВО ЩЕШЕ ДА БЪДЕ С ДАНОН?

 21. а най-добре ще стане, ако си купите жива закваска от лабораторията, която се намира на края на града – по пътя към летището (откъм завод Електроника) в ляво/ Само че трябва да се слага повече отколкото препоръчват на опаковката. Тогава става истинско кисело мляко, като че ли

 22. Данон официално се водят, че не ползват българската бактерия. Не очаквайте да получите българско кисело мляко от нещо пълно с консерванти, оцветители, аромати и произвеждано както тук, така и в Европа.

 23. Защо не пробваш да си намериш истинска закваска… нали има мая за сирене, сигурно има и магии за кисело мляко:-)

 24. Млечнокиселата закваска традиционно е симбиотична от щамове на два вида бактерии:
  – Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus
  – Streptococcus thermophilus

  Преди време попаднах на такъв сравнителен тест, проведен от Асоциацията на потребителите:

  http://www.bnap.org/?p=89

  Така открих за себе си киселото мляко „Герма“, което по вкусови качества превъзхождаше забележимо всички останали. За огромно съжаление това вече не е така – развалиха го и от много месеци май не съм опитвал никакво кисело мляко.
  Та обръщението ми към авторката на експеримента е такова (понеже сам нямам възможност да го напрявя, всъщност нямам нерви) – ако замисля провеждането на още подобни опити, нека включи и това мляко в проучванията си. Любопитно ми е дали чисто субективно ми е станало противно това мляко, или наистина си го развалиха окончателно.

  Благодарности за споделения опит!

 25. Би ми било интересно какъв ще е резултата с БИО КИСЕЛО МЛЯКО ( като го ям се доближава на вкус до старото мляко…. и не е трайно като повечето)

  Ще следя дали ще има развитие по темата …..
  Иначе Адмирации за опитващите !!!

 26. blues woman, благодаря за корекцията. И аз се чудех дали да бъде киселинност или киселост и заради аналогията със сладост го написах така.

  Falkland, млякото го купувам от наши близки, живеещи в с. Гълъбовци до гр. Сливница. Това село е характерно, че се намира в едно от няколкото „кислородни дерета“ (такъв е термина, който използват хората там), от които последното е в гр. Банкя. Т.е. районът е екологично чист, няма в близост никакво производство. Кравата се гледа природосъобразно, без да й дават антибиотици или хормони, с които да повиляят на здравето й и качеството на млякото. В този ред на мисли – здрава крава.
  gamar , кажи по-точно какво искаш да проверя? Все още всички проби са ми налични?

  5. neli, виж предходният пост – там съм описала при какви Т се вари/изстива прясното мляко и какъв е процеса на заквасване.
  На снимките става ясно – на малко бурканче – слагах по около 1 препълнена или 2 малки чаени лъжички, на голям буркан слагам 2 супени лъжици. Според баба ми – на пълна тенджера мляко (голяма – 5 л) се слага 1/2 кофичка кисело мляко.

 27. Опс…нещо се обърка в системата – смесиха ми се стар пост и последната 5-а мчаст от новонаписания

  Пиша нов:
  1. Взех случайни кисели млека, които се предлагаха в близкия денонощен супермаркет. Признавам, че идеята ми възникна доста спонтанно. Критерият ми беше – да са високомаслени. Държа да подчертая, че маслеността няма общо с количеството полезни бактерии

  2. Истинската закваска – зная за нея от 3 години, даже имах и телефон на професорка, от която можех да я купя. Никога не съм се възползвала, но ще се постарая за следващия експеримент да я набавя

  3. Falkland – вероятно не сте прочели предната статия – там описах, че млякото е от домашна крава, здрава, щастлива, пасяща в екологично чист район, не е луда и не яде антибиотици и хормони. Семейството, което я гледа, се грижи изключително добре за нея, разхождат я всекидневно на паша, не яде изкуствени фуражи, смески и т.н. – с други думи – не само тя е щастлива, но и хората, които се препитават с нейното мляко, са здрави и щастливи. От въпросната кравуша семейството ми купува мляко от години, но аз в последната една година си играя редовно да подквасвам в домашни условия. Причината – когато моята роля на кравуша приключи, останаха две дребосъчета на годинка и на три, които си искаха мляко. Не съм фен на адаптираното, не съм фен и на прясното, но пък съм българка и всички в къщи обичаме киселото.

 28. Майка ми от години си кваси мляко. Тя обаче го завива само за 2 часа(повече от 2,5 , 3 часа според нея става много кисело) и не става кисело, а с течение на времето се подкиселява постепенно. И другото което ми е казвала, че за да се получи качествен подквас трябва 3-4 пъти да се заквасва с кисело мляко от предното подквасване и така полученото мляко ще е качествено и хубаво. Не знам дали е така защото аз нямам възможност да изпробвам всичко това.
  В Пловдив има едно мляко „Ханско“. Това мляко за мое учудване след 5-6 дена в хладилника става много кисело. Би ми било интересно ако го включите в следващи експерименти.

 29. Браво за труда, който си положила! При удобен случай пробвай с Фибела и Домлян.

 30. Чудесно! Бу, потвърди че в Пловдив „Верея е същия боклук, като в София 🙂 По незнайни причини мъжа ми купува точно тази марка. На мен ми нагарча. Един ден отворих поредната кофичка и открих абсолютно незаквасено мляко. То въобще не беше започнало да се сгъстява.Имаше мирис на заквасено, но абсолютно течно. В другите две кофички млякото горчеше – както обикновено.
  Брат ми работеше като мандраджия и произвеждаха мляко, което се разнасяше само в близките магазинчета и много рядко стигаше до София. Задължително обектите се зареждаха с малко количество мляко, за да не застоява. Млякото се правеше от крави на фермата, към която е и мандрата.

 31. Pingback: Top Posts « WordPress.com

 32. Pingback: Top Posts « WordPress.com

 33. Да нека си квасим мляко за да знаем какво ядем.
  Аз също си купувам истинско мляко и си квася.
  Рецептата ми е от баба.На един компотен буркан мляко,1 супена лъжица закваска-като предварително я разбивам с прясното да се хомогенизира изливам в буркана и отново разбърквам.Топлината-да търпи кутрето като се потопи в млякото.За 2.5 часа е готово.Да ви е сладко!

 34. Минута е много

  Интересното е, че от прясно Верея стават доста хубави кисело мляко и кефир.

 35. Казва се суроватка а не цвик. Цвик е суроватка, от която са извлечени разни работи и е сварена. Дори се чудя дали суроватка не иде от сурово… Всъщност не съм сигурен и за правописа на тази дума 🙂

 36. техник ,в селото, откъдето взимам прясното мляко продават ДОМЛЯН кисело и когато се случи на 2 пъти да нямам домашна закваска, си купувах ДОМЛЯН 2% и ставаше идеално киселото мляко после.

  gamar , не мога да си позволя да оставя всичко да се развали. Едно, че нямам за цел да изследвам трайността на продуктите, а само и единствено – имат ли живи бактерии вътре и дали имат нещо общо с традиционното бълграско кисело мляко. Второ – не мога да си позволя да изхвърля такова количество страхотна продукция.

  вили , аз си мисля, че часовете за заквасване нямат отношение към киселостта. Факт е, че няколко от млеката не бяха кисели и след 5 часа на топлина, вкусът им наподобяваше на този от кофичката.
  Случвало ми се е да оставя за повече от 8 часа на топло да се подквасва мляко и то също не става кисело.

  Жоро , благодаря за уточнението. Използвах думичка от речника на баба ми, защото не бях сигурна за суроватката, че означава това.

 37. Здравейте всички, живея извън България и си заквасвам кисело мляко с http://mlm.daflorn.com/Starter-cultures.category.

  Поне съм сигурна че има бацилчетата които трябва…Може да пробвате.

 38. Хубав експеримент. Това обаче не е достатъчно. Това че нещо се заквасва от някакъв източник, не означава че източника е супер. Означава само че организмите не са убити от химия. Забелязал съм че някои по-евтини млека са по-добри. Това си го обяснявам със стремежа на производителите да „докарат“ характеристики на по-скъпите млека от нищо. Лично аз никога не бих заложил на Данон и Фибела.
  Между другото, усещането за добър вкус е силно субективно. Аз съм от поколение, което е яло истинско кисело мляко(на 44 съм) и имам предства какво трябва да бъде. Сегашните деца имат друга представа за нещата и тя е погрешна по ред причини.

 39. минаващ-2

  До silvercoin и останалите по повод Герма:
  Герма го купувах и препоръчвах на приятели и аз допреди няколко месеца. Май че към лятото на 2008 изведнъж изчезна от маг.мрежа, а след това се появи с абсолютно променен и (субективно – развален) вкус. Вече не купувам Герма, и не препоръчвам 🙂

  Хубав експеримент, браво!

 40. Евала за търпението, желанието и споделения опит на Lioness! Блогодаря 🙂
  Миналото лято бяхме на почивка в Доспат и хазяйката ни приготви домашно кисело мляко. Не знам доколко е екологичен района, не знам с какво са хранени кравите от които е ползвала млякото, не знам каква и е била закваската. НО… ммм няма думи (макар и субективни) с които да изразя вкуса, аромата, киселостта и ….удоволствието! Големият ми син (на 15 е!) констатира, че такова кисело мляко не е ял никога преди.

 41. Похвално! И полезно.
  Бих добавила само отдавнашното си лично желание на пазара всички продукти, които обективно не отговарят на качествата на истинското българско кисело мляко, да бъдат лишени от правото да се наричат така. Нека са йогурт, нека са каквото друго могат да си измислят производителите им, но не и кисело мляко. Срамота е да в Япония да държат на стандарта, а тук, в България, да пропиляваме с лека ръка едно от уникалните си неща. Нека не просто го подкрепяме като символ на страната ни, но го и произвеждаме, както трябва.
  Герма наистина го развалиха. С повечето продукти в България така правят. И това е свързано със стандартите и поддържането им.

 42. И на мен ми е много интересно какъв би бил резулатът с „На баба“ киселото мляко на Данон. Не зная дали сте забелязали, че напослeдък на опаковките им не пише само закваска (както беше по-рано), а ЖИВА ЗАКВАСКА: ЛАКТОБАЦИЛУС БУЛГАРИКУС и стрептококус термофилус.

 43. гледах веднъж в искрено и лично, гостуваха специалисти и това, което запомних е, че в киселите млека бактерията я има , но в малки количества и …не е много истинско-поздравлвния за жената, която си е направила труда да ни спести експериментите и завиждам благородно, че има от къде да си осигури хубаво дом. мляко.

 44. 90% от твоите резултати се покриват с резултатите от моите (многократни) експерименти! Радвам се, че по този начин субективния фактор се размива!!!

 45. Браво!
  Бих препоръчал за експеримент и консумация кисело мляко ФЕЯ – 2%-ната версия на моя любим производител ф-ма ЛАЗАРОВА. За съжаление, из София не съм го намирал. Като че ли се разпространява в северозападна България.

 46. Сигурно знаете, че за да получат гъстота производителите на кисело мляко пробавят нишесте. Който го интересува дали в киселото мляко , което яде има нишесте може да направи следния елементарен тест.

  Капвате малко йод в киселото мляко – става лилаво ако има нишесте !!!

 47. Имала съм възможността да опитам(никак не обичам домашно кисело мляко) и едно голямо БРАВО!Аз съм странен случай и си обичам нишестето,консервантите…просто едно дете на „прогреса“ съм…но както и да е..А Вереята дори аз не я ям…

 48. един въпрос…прясно мляко от магазина ли ползва или издоено преди часове такова

 49. Поздражления за експеримента. Аз лично не бих имала търпението.
  Верея и при мен не се скваси. Препоръчвам кисело мляко „Боженци“ 2 %. Страхотни вкусови качества и се вкисва на топло.

 50. Pingback: Кисело мляко в домашни условия с продукти от магазина « Царството на Бу

 51. Е, като кажете крава от екологично чист район, без антибиотици…
  Как се предпазва този район от вятър, който може да донесе киселинен дъжд? А тази крава, ако се разболее – с хомеопатия ли я лекуват?

 52. аз заквасвам с обикновеното к.мляко на Clevar-billa винаги се получава,а когато закваската я използвам няколко пъти се получава млякото,което моята баба квасеше.Гъсто и като го разбуташ си пуска сурватка.Млякото стои 3-4 дена като след това вкисва.Опитвала съм и с Данон-активия,като и тя се заквасва,но вкуса е различен/и това е съвсем нормално-бактерията е друга/.Друго много важно е качеството на прясното мляко.Ако прясното мляко е от скоро родила крава,то е лек жълтеникъв цвят и млякото става рядко.Важна е и температурата при заквасване/ако е по горещо,млякото става по рядко,ако е по студено може и въобще да не се закваси/

 53. мечка стръвница

  аз пък направих друг тест -купих от всички марки кисело мляка в търговската мрежа по един брой и ги оставих за един несец на СТАЙНА температура в хола ми -след месец нямаше нито едно подуто и вкиснато .При консумация -все едно че бяха произведени вчера .Интересно как може да се ползват като закваска,след като в тях изглежда няма нищо живо .Едно време преди 1989 на втория ден в хладилника се подуваха .А сега ще ни направят на мумии с тези кисели млека .Кажете от къде да си купуваме хубава българска оригинална закваска с живи бактерии ?

 54. Аз направих експеримента с йода с Верея, ами не стана лилаво, та въпроса ми е, като няма нишесте какво има, че да има толкова лоши резултати от вашите изследвания?

 55. ____________
  Жоро | януари 28, 2009 at 11:03 am

  Казва се суроватка а не цвик. Цвик е суроватка, от която са извлечени разни работи и е сварена. Дори се чудя дали суроватка не иде от сурово… Всъщност не съм сигурен и за правописа на тази дума
  ____________

  Всъщност суроватката е остатъчен продукт при производството на сирене доколкото знам. А това за което пише авторката се казва цвик.

 56. Ние подвасихме кисело мляко Герма с прясно мляко, купено от частен производител на улицата, и трябва да кажа, че на вкус е много добре, хвана добър каймак и на киселост е добре. Малко е рядко, държахме го обаче неправилно около 5 чаца в одеало, а трябваше само 3. Вие как осигурявате топлината, с одеало или в печка?

  Направихме и един буркан със закваска от Кутела, но не сме го пробвали още, ще пиша по-късно.

 57. Обожавам кисело мляко Боженци. Мога само това да ям от сутрин до вечер. Предлагам следващият експеримен да е със следните марки: Боженци, Герма, Кутела, Ханско, Фея, Фибела и Данон. Между другото Сердика, не е ли поредната измислена марка на Данон?

 58. Изчетох темата с целите коментари и тъкмо се чудех как така никой не хапва Боженци и чак на дъното виждам че един човек го е открил. Присъединявам се към горния пост – Боженци за момента е най-качественото кисело мляко за мен.

 59. Бих споделила с вас информация, която е потресающа, но единствената марка кисело мляко, за която знам, че се прави с истински бактерии, от дни вече не е същото.
  Защото това, че капачката се надига, когато млякото не се съхранява в хладилник, не се нрави на нито един търговец.
  Иначе казано – това, че млякото е станало, не означава, че съдържа правилните бактерии.
  Прясното мляко на Елби беше с изключително качество, сега коагулира преди бактериите да се активират. Което най-грубо означава, че се сгъстява от мърсотия, а не от лактобацилус.
  Относно киселия вкус – това зависи от щама на лактобацилус. Има различни, затова дават и различен вкус.
  Другата бактерия, която би трябвало да има в едно истинско кисело мляко е термофилус. Също много щамове. Но тя пък придава съвсем мек вкус на киселото мляко /който харесва на мен, лично/.
  От няколко месеца ям само подквасено вкъщи кисело мляко и то със закваска, която си вземам от единствения такъв производител у нас.
  Не смея да купувам домашно прясно мляко, защото нямам представа кой, как и какво е слагал в него. Просто не познавам производители наблизо, затова.
  Купувам прясното мляко според сегашна информация, разчитайки на разните анализи, които правят в РИОКОС и Университета. Разбира се, те се променят периодично. Защото сме прочути с непостоянно качество и изисквания.
  Ще следя темата, защото ми е изключително интересна.
  Ще отговоря и на въпроси, за които съм подготвена 🙂
  Поздрави за търпението и мерака на Lioness!!!
  Аз бих си позволила един съвет, обаче – периодично да се повтаря експеримента, поне за някоя от марките. Интересно би било дали поддържат качеството си или е само моментно състояние, заради многото дебати и скандали, появили се неотдавна.

 60. Експеримента е страхотен, но, тъй като винаги съм смятала, че Верея е относително читаво мляко, се изненадах от провала му. Дали нямаше и то да се закваси, ако беше избрала и от него такова с масленост 3,6 %, както при другите, а не с 2,9%?

 61. „Бих споделила с вас информация, която е потресающа, но единствената марка кисело мляко, за която знам, че се прави с истински бактерии, от дни вече не е същото.“

  Интересно, според теб, другите млека с фалшиви бактерии ли се правят?

 62. Някои се правят със сгъстители и аромати, а други с истински бактерии, които при достигане на определен киселинен градус се убиват с антибиотици, чрез микрокапсули, заложени още в закваската.
  Втория вариант е дори по-страшен…
  Да, изречението е малко неточно – не прави, а единственото с живи бактерии и след заквасването му.

 63. НЕ УСЕЩАТЕ ЛИ 4Е В ПЛЪТНИЯ ВКУС НА КИСЕЛО МЛЯКО ..КУТЕЛА.. има сухо мляко ,за това е и много гъсто

 64. Много хубав блог.Личното ми мнение е , че самата биосреда позволява наличието на бактерията , която всички знаем , че е открита в киселото мляко.
  Чух, че при липса на подквас, някои хора са използвали и мравки ,които слагали в млякото.Неминуемо мравчената киселина подпомага средата да стане по киселинна и така да се ускори размножаването на бактериите които способстват получаването на киселото мляко.
  Това предполагам може да се използва в екологичночно чиста среда – на село.Изключено е в града.
  Това е много важно, да се знае как хората да правили кисело мляко когато не са имали кисело мляко за подквас.
  Интересен е друг факт.
  Пробвах да подквася сурово прясно мляко.Не се получи.
  Обяснявам си го с факта , че в млякото на кравата се съдържат много от нейните антитела и други микроорганизми, както и ензими, които не само предпазват млякото от външни микробни атаки, но и помагат на приемателя – демек телето да го усвои.
  Все повече хора в САЩ започават да пият сурово мляко.И аз съм един от тях.Да знаете вкуса му е доста по-различен от свареното.На мен ми по-харесва.

 65. ами Земенея?

 66. Миче скрий се и друг път не се излагай с подобни глупости пред уважаемата аудитория!
  Казва ти го една компетентна кака по въпроса!

 67. Правите ли теста с йода за да видите дали има нишесте в млякото?
  Теста е следния капвате малко йод в киселото мляко, ако стане лилаво значи има нишесте!

 68. Здравейте,
  за мен, най-доброто кисело мляко в момента на пазара е Боженци! Има страхотен вкус и е много нежно и леко. И аз мога да ям от сутрин до вечер само него :)))

 69. Pingback: Кисело ли е киселото мляко? « Царството на Бу

 70. az haresvam karabunar. bqha mi kazali, 4e e praven eksperiment v mikrolaboratiria i se e okazalo mlqkoto s nai-golqmo nali4ie nali4ie na lactobacilicus bulgaricus

 71. Някой има ли впечатления от марката „Фермерско“? Вкусът ми харесва много, но млякото стои неестествено гъсто – предполагам, че има нишесте, но не съм пробвала да проверя предположението си с йод и не мога да кажа със сигурност.

 72. Много ясно, че заквасва домашно мляко. а с боженцито какво стана че и на мен ми е любимо

 73. Димитър

  А какво ще кажете за обезмаслените кисели млека (0,1%). Имат ли изобщо нещо общо с мляко или… Дали е възможно да направите тест и на такива?

 74. Браво за публикацията 🙂
  За мен, към настоящия момент, най-близко по вкус до традиционното наше кисело мляко са продуктите на „ЛАЗАРОВА“ – ПЛЕВЕН, следвани от тези на „ЕЛБИ“. С какво сравнявам ли? Ами с вкуса на една закваска, която си взехме от Балкана, която беше произведена от обикновени стари хора-труженици, отглеждащи крави, нямащи никакво понятие от модерни технологии и тем подобни „пазарни“ простотии. С тази закваска правим кисело мляко вече няколко месеца от прясно, което е домашно производство. Откакто си я донесохме, вече не купуваме кисело мляко от магазинната мрежа.
  🙂

 75. Mnogo interesno, ot godini se vylnuvam/vyzmushtavam/ ot kachestvoto na kiseloto mlyako na nashiya pazar.
  Molya kajete otkyde moga mnogo speshno da si namerq paketirana zakvaska, koyato da si zanesa v chujbina? Az podkvasvam s paketirana v shtatite bylgarska zakvaska na prah, no bih predpochela da si vzema ridna, ako tyrpi transportirane.

 76. неизвестна

  Браво за експеримента с млеката.И моето семейство е доволно от вкуса на Елената и Сердика ,за Елби ,Боженци и Фибела не знам рядко ги има в магазина,за Вереята съм изненадана.Ако имаш желание и търпение пробвай и с други марки млека и публикувай резултата.Пробвай и с млеката с 0,1%,1,5% масленост,нещо не ми вдъхват доверие.Ще бъде много хубаво,ако се намери и някой ентусиасг да публикува и резултати с проби от вкуса на българските сирена ,кашкавали и краве масла.

 77. Сладури, смятам че човек преди да се изказва по такива въпроси е редно преди това малко поне да се поинтересува от МИКРОБИОЛОГИЯ, ФИЗИКОХИМИЯ, БИОХИМИЯ свързани с киселото мляко, а след това да прави смели коментари като вашите. Казва ви го човек работещ във фирма ЛИДЕР на пазара за млечни продукти, и мога да ви кажа че сте жалки с коментарите си.

 78. За ЕЛБИ съм съгласна, имам вътрешна информация че прословутия патент в момента е техен и действително ползват жива закваска. Лошото е че след години консумация на Данон и Активия , сега ЕЛБИ’то ми се струва рядко и кисело 😦 ей така се създава пазар за един не-традиционен продукт (вж. млякото на Данон) в страна с „дълбоки“ традиции.

 79. Драги „тайна“,
  прадедите Ви у древни Мизия, Тракия и Македония едва ли са имали и понятие от такива модернизми като „МИКРОБИОЛОГИЯ, ФИЗИКОХИМИЯ, БИОХИМИЯ свързани с киселото мляко“… И пак са яли най-вкусното и гъсто, естествено кисело мляко на света… Та нали ТОЧНО заради „съвременната“ технология на производство започнахме да се питаме всички българи, къде остана истинското кисело мляко… Сладур-технолог фирмено-модерен, такъв… :DDD

 80. атанасова

  На последък в къщи консумираме много кисело мляко и реших да пробвам в кои марки има съдържание на нишесте. Прост тест с капка йод. Резултатите са: Бор Чвор – 3,6% и 4% много, много нишесте. Сердика, Верея, Родопчанка, Ханско,Роса са без нишесте. Какво друго освен мляко има в тях незнам, но в БОР ЧВОР със СИГУРНОСТ ИМА НИШЕСТЕ.
  Който не вярва нека пробва – с йод.

 81. Аз заквасвам с

 82. Аз заквасвам с кисело мляко Орфей. Защото е 5 % или не знам но става страхотно винаги си използвам такова.

 83. консумацията на един хр.продукт трае от 3 до 15мин. а обработката му в стомаха от 3 до 8часа. Аз предпочетам 8часа да ми е хубаво а не от 3 – 15 минути

 84. Аз съм ходила по фасадата на хотел „Орфей“ :), обичам кисело мляко, особено при мисълта, че се съсирва в стомахчето ми, предпочитам да си отварям кофички „Здравец“, предлагам на производителите да помислят по въпроса възможно ли е кофичката да се предлага с лъжичка, под формата на интелигентна капачка :), в случай че ми се подсири морето:)

 85. Бай Георги

  Тези проверки трябва да се правят от съответните държавни институции за всъчки храни периодично, като резултатите се обяват по мадиите, иначе за какво са те.

 86. Бай Георги

  Тези проверки трябва да се правят от съответните държавни институции за всъчки храни периодично, като резултатите се обяват по медиите, иначе за какво са те.

 87. някой тествал ли е harmonica ?!?! какви са впечатленията?!

 88. Био кисело мляко 2 % harmonica, organic yoghurt !!!

 89. Въпреки, че темата е стара аз сега я откривам и смятам, че всеки трябва да споделя опита си с качествените и некачествените български стоки.
  Поздравления

 90. Експериментът наистина е добър и дава ясен поглед върху качествените кисели млека. Смятам, че информацията е доста полезна

 91. експеримента е едно голямо нищо ОО

 92. Поздравления за чудесният експеримент! 🙂

 93. Закваска от Балкана или Родопите… Тъдява, където не знаят ЗА КАКВОТО И ДА Е „модерно“ производство на кисело мляко. Това е истината. Е, рецепта изпитана вече за повече от година. При наличие на мляко от крава, не от магазина. …. Всъщност, и от магазина става, НО само за целта на запазване на закваската ДОКАТО се намери мляко от крава, Мда…. 😀

 94. Мими, ти пък защо така реагираш? Просто заявяваш нещо, хвърляш негативна реплика без аргументация…….

  Според мен експериментът е страхотен и това, което го прави още по-ценен е, че е споделен в интернет. Едно голямо БРАВО от мен!

  Аз също харесвам Елена – явно с право….. А Мими сигурно е представител на Верея 🙂

 95. Здравейте,
  Радвам се,че намерих този блог…беше ми от голяма полза.
  Сега пробвам с кисело мляко Елена 2% на БИ СИ СИ ХАНДЕЛ ООД и „прясно“ мляко Pilos – свърши ми домашното прясно мляко.
  Та…да ви дам един съвет,ако искате да разберете кое е „най-бактериално активния“ продукт бил той кисело млякоили сирена – най-лесния и сигурен начин е да намажете с млякото или сирената филии хляб и да ги оставите в кутиики от сладолед за 7 дена.
  Кутията с най-много плесен,мухъл е победителят.
  Казвам го от опит,занимавах се с био продукти преди да ни цапне кризата и по този начин намирах най-добрия бързо развиващия се бактерии.
  Има за което никога не се говори при микрокултурите,а именно,че те са изключително склонни да мутират(адаптират) към средата си.
  Ако имате кисело мляко което не изисква висока температура,това значи,че имате добър вариант.Колкото повече „поколения“ млека направите толкова по-лесно ще стават.99% от антибиотиците на пазара не са създание на човека,а само подбор!!!

 96. Земенея – ОВЧЕ има сравнително приятен вкус.
  Какви други марки овче кисело мляко могат да се намерят в магазините?

 97. Какви марки овче кисело мляко могат да се намерят в магазините?

 98. Здравко

  Поздравления към Lioness за този уникален и истински, честен тест на кисели млека! Благодарности за приноса за по-добро българско мляко!!! Прави ми впечатление, че България е някак районирана по производители. Другото неприятно нещо е, че добри според мен производители често развалят качеството – не го поддържат постоянно или направо се сриват в нулата – като „Сердика“- Добрич, за съжаление, уви! Остана една „Русалка“ само, /тук в Пазарджик/, засега е общо взето прилична, /само дето преди време бяха я докарали до пихтиесто, направо сополообразно състояние, слава богу сега е ОК. Не знам защо не сте пробвали с такова, всъщност Фибела май го произвежда. Ще пробвам „Елена“, мисля че съм го виждал в мрежата тук, макар да ми изглежда необещаващо. Пазарджишката Лакрима вече не струва съвсем, Бор-чворовите продукти са отврат и имат дъх на нехигиеничност. Винаги са били такива! И с прословутото БДС се изгавриха – пробвах няколко и единственото, в което се чувстваха щамове на бацилуса се оказа На Баба по БДС на Данон, за мое учудване. Не ви препоръчвам дори да пробвате „Табу“ по БДС – не само защото се оказа на Бор-Чвор, а защото се оказа ужасна блудкава гадост!!!

 99. Статията и екперимента е полезен и ще упъти доста хора в качеството на различните кисели млека

 100. Разрешете да се изкажа относно консистенцията от лични наблюдения от далечното минало. Ако се подкваси качествено мляко и още не съвсем изстинало се сложи във фризер, консистенцията му трябва да е като на желе след преседяването, но само докато е студено. Пускането на цвик или „изцвичването“ както се казва трябва да е постепенно при силното охлаждане, докато сегашните са по бързи.

 101. @тайна , какво се правиш на велик/а, аз да взема ли и да добавя освен гореизброените предмети да добавя: органична,неорганична,аналитична химии, автоматизация, екология, твърдя,ч е също могат да се свържат с производството на киселото мляко. О-о-о, има и още предмети които съм изучавал в студентските си години(вероятно също могат да се „прикачат“ в някаква степен към предмета на обсъждане. Вземал съм си изпитите само с оценки 5 и 6 , и никакви други без зубрене и дори с много малко четене,но трябва да се внимава по време на лекциите и упражненията. И на първо място да „имаш пипе“ , да учиш с любов.
  А ти ми „звучиш“ толкова самодоволно, като преуспял/а зубрач/ка попаднала във фирма „ЛИДЕР“ в производството (или съсипването) на млечни продукти.
  То бива изхвърляне, то бива снизхождение и пренебрежение , нямам думи колко си велик/а…

 102. Надявам се най-накрая да получа отговор на въпрос, който ме измъчва постоянно. Купувам мляко от различни частници, които гледат крави. Стават вече няколко години. Това мляко подквасвам с направеното от мен рпедишно кисело мляко. Често се случва киселото мляко да има силен дъх на горчиви бадеми. Толкова силен, че нито аз, нито детето можем да го ядем. Винаги предупреждавам хората, от които взимам мляко, че съм кърмачка и че имам малко дете, което яде млякото, но явно те са безсъвестни и кой знае какво слагат в него или не дай Боже дават лекарства на животните. Моля, ако знае някой от какво е този дъх, да пише.

 103. Е, да, когато млякото е от крава, ще се подкваси. Направете експеримент да си купите мляко от магазина и да го подквасите с мляко от магазина. Вероятно ще се получи като опита с Верея – почти като прясно мляко, пресечено с кисело. Преди повече от 20 години, когато децата ми бяха бебета им квасех мляко купено от магазина и за закваска използвах също кисело мляко, купено от магазин. Сега се опитвам да направя същото, но не се получава. Но с мляко, купено от някое село и издоено от крава – винаги се получава.

 104. Експеримент с кисело мляко на Schwälbchen – „Echt bulgara Joghurt“ в Германия.
  Завърши успешно! Нужни му бяха около десетина часа, за да се подкваси, но вкусът е като домашния от спомените ми. Предполагам ще имам повече успех, когато пречистя културата, използвайки я 3-4 пъти.
  Много съм щастлива, използвах мляко от биомагазина и вече си имаме истиснко био И българско кисело мляко!

 105. nai istinskoto kiselo mlqko e na DOMLQN 2 i 3,6%, nqma drugo takova povqrvaite!!!!

 106. За Габрово Милк имам наблюдения върху разфасовката им от 1 килограм. Киселее, но не много и отгоре има лек жълтист маслен слой. Лятото на айрян или таратор беше супер.

 107. Адмирации за Lioness и укор към всички „кибици“, които я карат да направи експеримент и с друго мляко. Ами вземете че направете този експеримент, няма да фалирате я ! Колкото повече експерименти, толкова по-статистически достоверни ще са резултатите. Не обръщайте внимание и на мнението на оня „професионал“ , защото само така ще ги държим под нпрежение фирмите – стига са ни тровили с боклуци и ментета.
  Иначе като човек с корен от винарски район ( Ветрен Пазарджишко) ми е любопитно влиянието на географския район върху качествата на подквасените млека. Аз например съм квасил по Тошово време кисело мляко в съюза, но вкуса му се различаваше от оригинала. Успех на експериментаторите и споделяйте опита си !

 108. Всички знаем какво представлява киселото мляко, но може би не всички знаем какви точно са неговите характеристика и какво се съдържа в него. И аз не знаех до скоро, но попаднах на интересна статия за същността на киселото мляко – http://www.kiselomliako.bg/static.php?content_id=12

 109. За тези, които харесват Активия: става за закваска, но слагам 2-3 супени лъжици. Получава се идеално кисело мляко- много гъсто, но не много кисело. Верея (бдс) също става добре.

 110. Браво! Случайно попаднах на двете публикации, търсейки дали мога да държа на топло млякото във фурната вместо да завивам в одеяла. :))))
  Миналия път не бях много доволна от заквасването, но не помня едната марка. Не е от тук споменатите, а едната беше по Домлян по БДС. Днес съм взела „Огоста“ 3,6 % по БДС и Фреско 4,5% на Копривщица. Към второто имам много сериозни резерви, защото 4.5% масово не може да се постигне. Но една колежка ми каза, че с него най-добре й се кваси. Та днес ще направя експеримента с двете млека и ще пиша резултата. А относно киселинността според мен има значение и каква е температурата на прясното мляко от началото. Аз знам, че колкото по-топло е, толкова по-кисело става и отделя повече цвик още в буркана. Ако е близо до температурата, която трябва – 40 градуса става по-стегнато и „благо“ и отделя цвик чак когато се гребне от него. Днес ще се опитам да спазя тези условия.

 111. Експеримента беше успешен. И с двете млека се закваси с добра консистенция. По-кисела жилка имаше това, заквасено с Фреско. Следващия път ще опитам едно БИО мляко от Билла, на което пише, че има живи и двете бактерии. Да видим как ще е с него

 112. Vache, кажи после какво е станало с Био млякото 🙂 ако искаш, снимай дори.

 113. аз обичам КИСЕЛО МЛЯКО!!!

  Адмирации за страхотния експеримент!!! По-често да има такива! Коментарите също са доста полезни, особено като прочетеш всичко отгоре до долу 🙂 Аз съм голяма фенка на хубавото(истинското) кисело мляко и си записах от коментарите различни марки кисели млека, които смятам да пробвам. Досега от купешките винаги Елена 2% (Елена 3.6% е съвсем различно, не знам защо). Сега смятам да пробвам описаните тук марки: Фибела, Домлян, Фея, Боженци, Кутела, Елби, Карабунар, Сердика Добрич, Роса ,Орфей, Здравец и Габрово Милк. 🙂
  А, и само да вметна нещо. Няколко човека, които се занимават с отглеждане на крави и млекодобив, са ми казвали че натуралното мляко на кравата не може да надвишава 3.6% масленост! Така че, мили сладури, не се подлъгвайте като ви предлагат 4.5% КРАВЕ мляко- такова не съществува и това означава че изкуствено му добавят мазнини, за да е ужким „по-блажно и вкусно“…..Ако е овче или биволско, това е вече друг въпрос. 🙂

 114. аз обичам КИСЕЛО МЛЯКО!!!

  А, и още нещо. Киселото мляко е перфектно балансирана природна храна. Говоря за съотношение въглехидрати-белтъчини-мазнини. По този критерий също можете да разберете, кое от млеката на пазара е истинско- фрапантна разлика между тези три показателя не бива да има, ако има разлика, то тя трябва да бъде минимална. Ако видите, например 4,8г въглехидрати, 0,5г мазнини и 2г белтъчини, то нещо не е наред. Защо? Защото за има вид купешкото мляко, на което са отнети мазнини(обезмаслено е) и за да е продаваемо, трябва да има добър вид. А за да има добър вид, то трябва да е гъсто. А как става гъсто(като мулипсва естествената мазнина) ??Като му добавят за компенсация нишесте или по-доброто зло- сухо мляко 🙂 Така, че хора не се подлъгвайте по нискомаслени млека, защото ви казах те с какво компенсират и не слабеете по този начин. Яжте си 2% или обикновенното 3.6 🙂

 115. сериозна

  Поздравявам блогърката за експеримента и затова, че се е сетила да го запише и публично сподели
  . За тези, които се правят на интересни, мога да ги попитам защо не експериментират с други марки и при други условия и да споделят впечатленията си.

 116. Поздрав за експериментаторката! На всички мога да кажа като почитател на млякото /нямам ден без кисело мляко/ – никоя марка купено мляко неможе да се сравнява с домашно заквасеното от Вас. В един пост прочетох за мирис в млякото. Получава се от доста неща: 1. Давани лекарства на животното /не бива да го продават докато се лекува животното/ 2. От фуража или тревата която пасе животното може да се получи мирис 3. От ниската хигиена на стопаните /съдовете и начина на доене/ и мястото на гледане на животното 4. Съдовете в които Ви продават млякото Когато усетите неприятен мирис или друго /разредено мляко, смесено с козе или нещо друго/ сменете си доставчика. Направете си експерименти с повече или по-малко закваска, с температурата на заквасване, с времето за подквасване и охлаждане и дори със съхранението. Ето нещо интересно от мен: Подквасвам обикновенно 4 литра в тенджера алпака. Прибирам го в хладилника. Обичам го всякак на вкус, но най-вече малко киселко. Правя си таратор или айрян като ползвам цвика и вода. Последното мляко което остава е много гъсто /прецедено/ и е много вкусно.

 117. blues woman Една поправка – киселиННост. Не „Киселиност“, когато има „Нен“, като „кисилинен“, се пише с двойно Н. От поправители като тебе, децата ни няма да говорят Български. НАЦИСТИ!!!

 118. Ще ви разкажа любопитен куриоз.Дъщеря ми си купува от години прясно домашно мляко от съседка.Последния път купува 2 бутилки по 2 литра, но вечерта забравя да ги прибере в хладилника.Бутилките са отворени, защото млякото е току що издоено.На сутринта едната бутилка е подквасена, а другата-не.Донесе за да го видим.На гъстота е като на 2% кисело мляко, с добра консистенция и слабо киселко.Пробвах го преди да го изхвърля.Вкус като на нормално кисело млеко.Предположенията ни са, че в бутилката е вероятно да е имало остатък от газираното.Ако някой има предположение-моля споделете.

 119. Страхотен експеримент! Браво! Искам да попитам (това, което ми се набива на очи): защо от всички марки кисело мляко са взети такива с масленост 3,6%, а само Вереята е 2,9%. Аз като неин отявлен фен (на Вереята) и по-точно на Верея 3,6% по БДС (оранжева опаковка) съм неприятно изненадана. Сигурна съм обаче, че причината е в маслеността, въпреки че нямам претенции да разбирам много от квасене. Квасила съм на детето прясно млако (био на фирма Хармоника) с не помня точно какво кисело (май беше на „Лазарова“).

 120. 3,6%, а само Вереята е 2,9%. Аз като неин отявлен фен (на Вереята) и по-точно на Верея 3,6% по БДС

 121. Аз съм много доволен от Верея по БДС квася си млякото само с тази фирма.

 122. Димитър

  Здравейте,
  Имам хроничен гастрит и откакто се помня и киселини в стомаха.Като ученик в десети клас една седмица повръщах даже и водата която пиех. Биха ми венозно някакви илачи та се оправих..Пробвал съм какво ли не -фамотидин, ранитидин ,,австрийско някакво лекарство , шведски хапове по 7-8 лв единия….ТЦ! НИЩО!Докато ги вземам се чувствам добре, но като свършат пак почват киселините.А фамотидина и ранитидина след няколко месеца започнаха да нямат ефект и ги спрях.
  От години се поддържам със сода бикарбонат като най-добър вариант.
  Преди 4-5 дни си купих кисело мляко „Алфатар“ и за моя огромна изненада киселините ми спряха!!
  Вече почти седмица няма нищо! Едва ли ще мога да предам с думи блаженството,което изпитвам.
  Консумирал съм почти всички кисели млека на пазара,просто като редови купувач..Но такъв резултат е нямало от нито едно от тях.Дори от някои получавах киселини по-рано от обикновено.- след около час.
  Ще бъде полезно за всички, ако някой друг с гастрит изпробва това мляко.Иначе млякото е много, много вкусно.поне за мен.Маслеността е 3,6% и не е толкова кисело.Даже леко сладни.
  За мен е разкошно.Не съм го изпробвал да видя колко време ще издържи без да се вкисне.Никога не остава на другия ден макар, че вземам по 3-4 кофички.-:)))

 123. От години си подквасваме у дома кисело мляко и винаги се стараем да бъде със закваска от предишната партида. В случай, че сме я изяли, наблюденията ми са, че с по-евтините млека от магизина се получава по-добре…с данон не се получава изобщо-млякото става на сополи, точи се, буквално. С Елена става много хубаво 🙂
  Колкото до вкуса на купешките млека-Бор Чвор и Опицвет са ми фаворит.

 124. Бор Чвор 4.5% – отличен резултат при мен , както и със Пършевица 4.5% – отличен каймак и краен резултат ….

 125. Zdraveite , skoro opitah produkti na ZEMENEIA.Krave i ovche kiselo mliako. Prekrasni sa , zashtoto sa s onzi vkus, koito az pomnia ot minaloto.V Plovdiv do avtogara Rodopi se namira Mlechna kashta .Ot tam se snabdiavam s tezi produkti

 126. цеца монова пашова

  До всички от този форум!Аз си купувам натурално пясно мляко от ферма средна гора до Панагюрище и си квася страхотно истинско кисело мляко.Поръчвам си го по интрнет на сайта им или в фейсбук.който се казва -Натурално прясно мляко до дома -предлагат и други млечни продукти,аз си купувам само прясно мляко и понякога пиле,,много са коректни и взимат само 1лв. за транспортни разходи.Има вече много ферми,които доставят до дома прясно мляко ,потърсете в интернет,аз се спрях на тази ферма слуяайно и съм много доволна.

 127. Аз отлично подквасвам с Верея 3,6 %. А от магазина си купувам само Тертер и Родопчанка.

 128. Дръндю

  Експеримента е успешен и за пореден път показва, че българина не обича естествено кисело мляко, а йогурт. Западните фирми успяха да променят вкусовите навици на българите и сега същите се нареждат на водещо място по стомашно-чревни заболявания. Това обаче е много хубаво защото ще си харчат и без това малките заплати за ГМО пробиотици. Но нека да го духат българите важното е че съседните нам държави които са на Балканския полуостров ще произвеждат качествени сирена и кисело мляко и ще завземат световните пазари, а тъпите българи нека се тъпчат с йогурт по френски патент. Самия автор на опита явно никога не е ял истинско кисело мляко щом превъзнася лигавата маса която почти не се яде след закваска от купешко мляко.

 129. Браво.Голяма си работа.Да не сте професор по химия! !?

 130. Остана и да разберем на какво се дължи „веществото хикс“ в киселите млека и всичко ще си дойде на местата.
  Преди години и аз правих тестове на кисели млека, но на база вкусови показатели. От двадесетина марки, само 2-3 ставаха за нещо. Имаше какви ли не вкусове- на обикновена … вода, на вода с оцет. А по едно време си купих цедено кисело мляко, което беше с вкус на гипс с вода ( наскоро разбрах, че има гипс за готвене!?!?!? ). Другите бяха със съдържание на вещество Х, което ги прави невъзможни за ядене ОТ МЕН. Както съм се убедил, почти никой не усеща гадния дъх предизвикан от това вещество. Вереята го съдържа в изобилие 🙂 направо ми е невъзможно да я хапна. Миризмата е нещо средно между развалена свинска мас, пот и миришещи крака.
  Усеща се независимо дали с киселото мляко е направен таратор или айран. В избора ми на кисело мляко което да ям, се водя от 2 фактора в точно този ред:
  1- да няма веществото Х
  2- да има поне някакъв вкус на кисело мляко

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s