Улица Сезам и кърменето

Често се обсъжда ролевият модел на поведение и как той се отразява на децата.

Ако родителят пуши – как ще обясни на детето си, че цигарите са вредни? Ако детето редовно е подложено на домашен тормоз, психически или физически, как ще порасте с идеята кое е правилно и кое – не? Ако от крехка възраст приема телевизионни предавания и игри с насилие и бруталност, дали това не е още една крачка към превръщането му в агресивен младеж?

Аз мисля, че да: има огромно значение какъв ролеви модел има детето в различните възрасти; има значение и отношението на родителите му. Особено когато говорим за нормалните, естествените неща.

Познавам жена, която обяснила на дъщеря си, че я е родила със секцио – защото не могла да се пребори със себе си и да й каже подходяща за възрастта на детето версия на естественото раждане.

Други хора с ужас съзнателно и целенасочено се крият от децата си, веднага щом последните излязат от пеленаческа възраст, за да не би някога да ги видят по бельо или голи. Смятат, че това не само ще бъде много невъзпитателно и ще развали морала, но и като нищо ще ги накара да пораснат като индивиди с изкривена психика и траен Едипов/Електрин комплекс… защото се е случило да видят родителя си по гащи.

През 2007 Риокоз (ХЕИ) Пловдив издаде брошура, Здравословно хранене на деца от 3 до 7 годишна възраст, доста хубава. В нея са изброени 12 правила за здравословно хранене на подрастващите, както и някои основни принципи. Правило единадесет гласи: Обясняване на децата още в ранна възраст за ползите от кърменето в сравнение с храненето с адаптирани млека. При обсъждането в bg-mamma, което възникна относно здравословното хранене на децата изобщо, имаше мнения и – „Що за глупости, какво общо има това, на едно дете да се обяснява нуждата от кърмене?!“

Дали наистина е глупост и ненужна идея? Мисля, че не. Смятам, че може да е много важно като родители да се погрижим да заложим един максимално добър модел на здравословен живот в децата си, когато ги възпитаваме още от ранна детска възраст. Също както ги учим колко е полезно да се ядат пресни плодове и зеленчуци, за да бъде детето здраво, а после – да бъде здрав възрастен. Нима е по-различно да ги научим, че в идеалният случай най-добрата храна за бебето е именно кърмата на майката и че това е естественият начин да се храни то?

Какви ще пораснат децата ни, кое ще им се вижда правилно и кое – не, кое ще им звучи естествено и кое – не, кое биха приели и кое – не, зависи до голяма степен от нас, родителите – най-важните им ролеви модели през първите им години.

Долните кадри от любимото на много поколения детско Улица Сезам илюстрират един много деликатен и приятен подход за това, как на едно дете може да се обясни, че кърмата е идеалната храна за бебетата:

Вие бихте ли обяснили такова нещо на вашето дете, независимо че може то да не е било кърмено?

Advertisements

7 responses to “Улица Сезам и кърменето

 1. Децата са непреднамерени и затова приемат съвсем нормално всеки един от тези „смущаващи“ моменти от живота на големите. Предразсъдъците им ги насаждаме ние с псевдоморални подбуди. Винаги съм говорела спокойно със сина си по такива теми и забелязвам, че ги е приемал нормално, без дори да се впечатли особено.

 2. С Марулята бяхме на премиерата на една книга в НДК и аз я кърмих в залата. На една приятелка дъщеря й много се впечатли и пита какво правим, а тя й обясни, че бебето яде мляко от мама и после каза, че детето цяла вечер за това е говорило и му било много интересно 🙂

 3. Да, бих. Засега не сме говорили за това – дъщеря ми е едва на 2.5 години. Но съм й обяснявала, че „кака Теди има бебе в коремчето“. После два дни седейки на кукуто обясняваше как тя самата има бебе в коремчето. И сега безпогрешно познава онези какички, които си носят бебетата в коремчето. Едва ли разбира точно за какво става въпрос. Но пък от друга страна какво точно разбира детето и как го възприема ние в повечето случаи не знаем. Затова обяснявам колкото се може по-простичко и спокойно нещата и съм готова занапред да отговарям на все повече въпроси, да обяснявам все повече неща. Не виждам защо кърменето да е изключение.

 4. Аз често кърмя в магазинчето си – налага се всеки ден да прекарвам там час-два с детето. Когато влязат клиенти с дете, а дребния суче , обикновено казвам: „Ела да видиш как малкото бебе пие мляко от майка си“. Децата са любопитни, престрашават се, идват и разпитват или просто гледат. Тях не ги смущава това, че сина ми суче напоително 5 мин. след което ме пуска и тръгва към тях да си играят :)) Ако някой възрастен не тръгне да им морализаторства, кърменето за децата е една нормална картина и им харесва. По-големите разпитват хапе ли ме, колко суче, яде ли други храни и т.н. А има 3 момчета около 12-14 г, които са големи сладури – те съвсем компетентно обясняват колко е полезно да се кърмят бебетата (единия има сестричка на 3 месеца). Много съм доволна, че децата от целия квартал имат възможност покрай мен да виждат естествено хранене. Колкото повече такива гледки, толкова по-добре.
  Когато дъщеря ми беше малка, с баща й ходехме често голи у дома и тя възприемаше голотата като нещо напълно естествено. От раждането й над леглото й имаше винаги един плакат с голички Адам и Ева без листа и препаски в компанията на диви животни, някаква шарена рисунка. Изхвърли го с болка на сърцето когато беше 8 клас 🙂
  Всичко, дори най-сложните понятия и човешки отношения могат да се разкажат на децата по достъпен за тяхното мислене начин и те да го разберат. Но ако самият родител/възрастен си има спирачки (предрасъдъци, кофти възпитание от малък и т.н.) … ще се стига до такива аномалии като познатата ти с измисленото секцио. Толкова ли е трудно да се обясни напр. „Тате посява семенце в корема на мама. То расте в корема и като му дойде времето, излиза на бял свят през едно малко отворче между краката“ На малкото дете това му е напълно достатъчно като информация. След година-две то ще попита уточняващи подробности, обяснява му се малко по-подробно и т.н. и т.н. А след 10-тата година е готово да чуе и пълна нецензурирана версия 😉 Ако не я чуе от родителите си, ще я чуе на улицата и от ТВ/списанията.

 5. Да, задължително ще обясня. За сега обучавам малката сестра на мъжа ми, Обаче тя е малко объркана, защото получава противоречива информация от майка си.

 6. Аз мисля че най голяма заслуга да кърмя успешно дъщеря си и преди това синът ми има най-вече моята майка.Тя винаги ми е говорила от малка как ме е кърмила и след като родих ми помагаше с ценни съвети.Още отмалка знаех и исках да кърмя бъдещите си деца,защото мама винаги ми обесняваше колко важно е това за бебето.
  Сега синът ми е много впечатлен когато кърмя сестра му и много се вълнува,че и той е „муцкал“ по същият начин

 7. Когато синът ми се роди, дъщеря ми беше на 3,9г. Не се е налагало нищо да обяснявам, тя присъстваше на кърменията ни от самото начало и прие кърменето като нещо съвсем нормално и естествено. Дори през първите месеци си играеше на майки и деца, като кърмеше всичките си кукли подред:)
  Изненадата за нея настъпи доста по-късно, когато видя моя приятелка да храни бебето си с биберон. Беше шокирана, че някои бебета не сучат от майките си, а се хранят от шише. Тогава се наложи на дълго и широко да обяснявам за изкуственото хранене, АМ и т.н.
  Забравих да спомена, че тя самата не е кърмена дълго, само ок. 4 месеца, но слава Богу, този въпрос успяхме да го минем отгоре-отгоре, без да се задълбочаваме.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s