Кърмене на бебето и дехидратация

В здравни новини на BBC News от февруари 2009 се обсъжда опасността кърмени бебета да бъдат заплашени от дехидратация поради неадекватно количество кърма на майката.

Тази новина излезе и в някои наши източници, например в-к ‘Живот и здраве’ (бр. 8 – препис от текста тук), както и в сайт за майчинство – за съжаление, подобаващо изкривена и пречупена през тукашните „традиции“ в детското хранене до степен да няма почти нищо общо с първоизточника.

В статията на BBC пише общо взето, че хипернатремична дехидратация (повишени нива на натрий) може да се случи, ако бебето не приема достатъчно количество кърма в първите дни след раждането… че ако се улови навреме, състоянието е лесно обратимо със стабилен процес на рехидратация… че много здравни работници не успяват да дадат адекватна подкрепа, защото нямат това обучение… че бебета, които губят повече от 10% от рожденото си тегло (гранична стойност), трябва да бъдат под наблюдение, тъй като това е знак, че нещо може да не е наредче жените, които срещат трудности, трябва да са под наблюдение и да им се оказва помощ… че отговорът не е в хранене с адаптирано мляко, а в по-голяма подкрепа за кърмещата жена

Как изглежда новината тук? Заглавията са подобаващи: ‘КЪРМЕНЕТО НОСИ РИСКОВЕ!’‘КЪРМЕНЕТО МОЖЕ ДА БЪДЕ ОПАСНО’ – срещу доста по-неутралното заглавие на BBC ‘Изследва се рискът за кърмените бебета’.

В нашите ‘новини’ изобщо не се обсъждат факторите, които евентуално могат да доведат до дехидратация; още по-малко пък се обръща внимание на превенцията на дехидратацията, която е лесна и постижима за почти всяка майка. По-важното е да се прикове вниманието на читателя, да се запита – ами да, с това кърмене, виж докъде я докараха! По-старото поколение директно прави нужния извод, все още предлаган от здравни работници, а именно – че недаването на вода на кърменото бебе е виновно. Никой не се запитва кое е довело до лоша организация на кърменето, защо точно това бебе не е приело адекватно количество кърма, как би могло да се предотврати това…

Нещо повече, вторият източник от прост избирателен превод се издига до неподозирани висини:  „По този повод, британски и ирландски лекари провеждат първото по рода си в света изследване, което доказва вредата от кърменето.“

Прочетох внимателно няколко пъти статията на BBC от край до край, и все пак никъде не видях да се казва подобна нелепост. Да се каже, че недостатъчен прием на кърма, обичайно резултат от лоша организация на кърменето, може да носи такива и такива рискове, но те се преротвратяват, като се прави това и това, е едно. Да се каже, че защото по принцип съществуват рискове, е вредно, е откровено глупаво. Животът също носи рискове на всяка крачка – дайте да не раждаме изобщо, тогава!

Истината е, че невникване в същността на евентуалния проблем е това, което води до подобни нелепи псевдо-сензационни заглавия. Ако имаше достатъчно адекватна информация за кърмене, ако кърмещата жена получаваше навременна и правилна подкрепа за кърмене от всички важни места – по време на бременност, в болницата след раждане, след изписването през първите седмици, в последващите месеци – от семейството си, от лекаря си, от приятели – вероятно нещата биха седяли далеч по-благоприятно и нямаше да се раждат такива нездравословни „новини“.

И повече родители биха били спокойни и уверени, залагайки на естествения избор за хранене на бебето си, когато имат нужната информация и подкрепа.

Ла Лече Лига предлага подкрепа за майки, притеснени за
дехидратация пoради неадекватно количество кърма

Прес-съобщение на Ла Лече Лига относно притеснения за дехидратация поради неадекватно количество кърма

Въпреки че тези случаи могат да се случат в реалния живот като резултат на лоша организация на кърменето, те са напълно предотвратими. Всяка майка, която планира да кърми бебето си, трябва да получи информация и подкрепа от специалист по кърмене преди раждането на бебето. Също така би трябвало да се направи оценка на това, колко добре суче бебето, преди то и майката да бъдат изписани от болницата. Групи за подкрепа от майки за майки на Ла Лече Лига са на разположение да отговорят на въпроси относно установяване и поддържане на адекватно количество кърма.

Всяка майка трябва да знае знаците, които показват, че бебето й получава достатъчно кърма:

 • Бебето суче често, средно поне 8-12 кърмения за 24-часов период.
 • Майката трябва да се вслушва, за да е сигурна, че може да чуе как бебето преглъща, докато суче
 • Бебето ще има, след третия ден, 6-8 много мокри текстилни пелени или 5-6 мокри пелени за еднократна употреба, както и 2-5 изхождания дневно.
 • Бебето трябва да наддава поне 114-198 грама на седмица след четвъртия ден след раждането.
 • Бебето ще е будно и активно, ще изглежда здраво, с добър цвят и еластичност на кожата, и ще нараства на дължина и обиколка на главата.

Важно е да се кърми често, винаги, когато бебето е гладно. Не се препоръчва да се храни бебето на твърд режим. И двете гърди трябва да бъдат предлагани на всяко хранене и бебето трябва да се остави да суче, докато покаже признаци на задоволеност. Ако бебето не наддава добре, сваля тегло или е летаргично, незабавно се свържете с лекаря му. Не изчаквайте.

Ла Лече Лига Интернешънъл е съгласна с ръководните принципи на Министерството на здравеопазването за кърмене, които препоръчват изключително кърмене на бебето през първите 6 месеца от живота му и кърмене поне до годинка.

Основана през 1956, мисията на Ла Лече Лига е да помага на майки по цял свят да кърмят чрез подкрепа, окуражаване, обучение и информация, и да спомага за по-добро разбиране на кърменето като важен елемент в здравословното развитие на бебето и майката. Ла Лече Лига лидер-консултанти са на разположение да отговарят на въпроси и да подпомагат кърмещите майки. Посетете www.lalechebg.com за повече информация или за връзка с Ла Лече Лига лидер-консултант.

Advertisements

7 responses to “Кърмене на бебето и дехидратация

 1. Еее Бу, след тази статия във въпросният „сайт за майчинство“, за себе си вече съм наясно що за хомо-отврат съм… Още преди това четиво, установих че:
  😦 аз съм жена с отвратително широк таз, защото съм раждала естествено…
  😦 непукист-мазохистка, защото отказах обезболяващи и раждах в присъствието на таткото…..
  😦 крава-мързел, защото кърмих големият до 2г. и 3м., а мъника е на 1г.и 10м. и също продължава пристрастено да суче …и едва след 6-тия без „грам ентусиазъм“ ги захраних!
  😦 жена без ред и организация, защото кърмя „безразборно“ (цитат от една колежка)….
  А от днес към автобиографията ми се лепна и етикета: 😦 „майка-хербаризатор“, защото нито аз им давах – нито те поискаха вода в този период….
  Кажете ми, как да продължа напред?

 2. Привет 🙂 Чета с интерес и статиите и коментарите – е това за водата не знам колко ми е писнало. И разни по-сведущи възрастни роднини мои само чакат да се появи нещо по ТВ или пресата и почват пак да си карат тяхното – особено сега като се постопли – във всеки разговор по телефон се споменава тази вода /хаха -за сега само по телефон общуваме та за това:)/
  Синът ми е на 4 месеца и се кърмим на поискване. Вода детето не иска и това си е. Пробвах в началото под натиска на „по-зрялото“ поколение – е добре че детето си знае най-добре. Все едно отрова му давам така се мръщи.
  Та децата са си много разумни същества 🙂

 3. Егати потресът 😦
  Направо…

  И знаеш ли какво, баща ми е много прав – така става, защото в България всички са експерти поне по 5 неща: политика, футбол, е*ане, медицина и гледане на бебета/деца. И тия, дето така избирателно са превеждали/интерпретирали хал хабер си нямат от кърмене, като изключим градските легенди.

  …………………………………………

 4. Моите дечица и те не бяха фенове на водата,макар че баба им си призна че тайно се е опитвала да им я предлага.Добре че вродената интелигентност на бебетата я е уверила в правотата ми,че нямат нужда от вода докато сучат.
  Дано тази изопачена информация не доведе до обърване в не добре информираните майки и ги накара да се чустват несигурни в правилният избор.

 5. Eее, браво! Много се радвам, че така добре е комнтирана и информацията от ВВС, и тукашните „информации“. Бу, страхотна си!!! Да си призная одавна вече с голямо недоверие чета новини за изследвания и провителствени сделки от БГ източници. Тълкуването и анализът на данни в тези писания са в най-добрит случай фантастика…

  Мили, страхотен коментар 🙂 Аз пък как „тероризам“ моето дете като го мъкна в слинг… – половината квартални продавачки се и баба по седенките се опитаха да ми обяснят колко съм хахава :):):)

 6. Здравейте!
  Моля, кажете ми къде мога да намеря въпросните ръководни принципи на Министерство на здравеопазването за кърменето!?
  Поздрави

 7. Dee, в писмен вид ги няма точно в този вид (но са в този смисъл). Писмено – от 2001-ва един документ и от 2005 – Нац. план за дйествие Храни и хранене 2005-2010, на сайта на НЦООЗ.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s