Exit poll

Що е то exit poll (екзит пол)

Където четем, че:

Широко разпространената критика към практиката на екзит пола е, че междинните резултати от това проучване често биват обявявани преди края на изборния ден, като така евентуално се оказва въздействие върху електората, който още не е стигнал до урните. В някои страни, като Великобритания, публикуването на резултатите от екзит пола преди приключване на изборния ден се счита за криминално деяние, а в други, като Нова Зеландия и Сингапур, този вид проучвания на общественото мнение са изцяло забранени.

В България практиката на екзит пола е разрешена и регламентирана от закона. Според чл. 59, ал. 3 от Закона за избиране на народни представители.

Социологически проучвания в изборния ден се извършват извън сградите, в които се помещават избирателните секции, чрез интервю с гласували избиратели, когато това не създава затруднения за изборния процес. Резултатите от проучванията могат да се оповестят след обявяване края на изборния ден от Централната избирателна комисия.

Но както обичайно, тук поривът за селски тарикатлък на дребно надделява… След всички предизборни излияния за ‘Спрете корупцията’, ‘Купуването и продаването на гласове е престъпление’, спрете този и онзи, честни избори, бла-бла, е повече от странно да види човек псевдо-завоалирани екзит полове в големи новинарски сайтове:

focus

дарик

Погледнато така – ми не, не нарушават закона директно. По тъча, по тъча минават, както сме свикнали обикновено, в сивата зона, където така и така попадат 90% от нещата в България. Интересно ще е мнението на ЦИК по въпроса, ако го имат.

Някой ще каже – екзит пола на Дарик е по добра воля на слушателите, които се обаждат сами да кажат за кого са гласували, никой не ги спира и не ги пита… Позволете да се съмнявам. Процентите са съмнително близки до реалните, за да се заблуждаваме с такива измислици-премислици.

И за финал, екзит пол, изнесен без никаква дегизировка, за всеки, който ползва Фейсбук и някой от познатите му е познат на Найо Тицин:

naio4

Толкова по въпроса за честни, неманипулирани избори. Жалко.

Това направи впечатление на мен – а който ме познава, знае, че съм политически неангажирана и не-твърде-ориентирана.

7 responses to “Exit poll

 1. От една страна сте права, че има тарикатлък, но от друга, представете си, че няма ЕКЗИТ ПУЛ и някой се опитва да манипулира гласовете на хората или пък да гласува вместо тях. Ако има драстични разминавания в десетки проценти между ЕКЗИТ ПУЛ и реалният вот, то тогава може да се замислим дали изборите не са манипулирани?

  Че манипулация винаги има – има.
  Че като оповестяват така резултатите медиите, манипулират върху хората и върху това да гласуват – да, така е, но пък понякога е за добро.

 2. Pepi, но точно чрез екзит пол се получава манипулация. Особено изнесени така – неслучайно има забрана над тези неща в други страни.
  Екзит пола може да се събира, безспорно, точно за да се избегнат драстични разлики (той е затова, все пак), но не и да се изнасят резултатите му на широката публика.

 3. На абсолютно противоположното мнение съм. Междинни резултати ТРЯБВА да се обявяват във всички медии на всеки час, в деня на изборите. При това – от ЦИК. Така всеки може да си направи сметка дали да гласува или не, ако нещата започнат да отиват в посока, която не му харесва. А за България това ще е безкрайно полезна практика.

 4. ахахахахаха първата картинка мачка 🙂

  кво се сърдиш, айде сега, сетили се хората – изобщо не ми е ясно как обявяването на предварителни резултати и прогнози може да „манипулира вота“ – като види някой, че дадена партия се представя по-добре, ще си промени убежденията и ще гласува за нея ли?!? или обратно – за конкурентите?

  че нали ако иска да подкрепи политическите й противници, той така или иначе ще гласува за тях, какво ще направи екзит пола, ще го накара да пусне два гласа ли?

 5. @nik666
  и как предлагаш да стане това – с междинните резултати? освен това каква гаранция има, че хората са казали истината при анкетата на изхода? и няма ли това да предизвика разлика с резултатите от секционните протоколи?

  @бу
  съгласен съм с теб.

 6. Знам, че влият изнесените резултати. Преди години поне 5 мои познати споделиха, че следят редовните „музикални класации“ на Дарик радио (правят ги от 10 и повече години) и тогава решават за кого да гласуват и дали изобщо да гласуват. Няма да коментирам морала, манталитета и ума на тези избиратели, но публикувания дори и по този начин екзит пол влияе. А това си е манипулация на изборите от където и да го погледнеш.

 7. все си мисля, че трябва доста още да вървиме от нашите 40 години преди Обетованата земя.подбудите, които мотивират хората да гласуват, ми се струват инфантилни и лишени от ясна позиция за днешното време и за днешния свят.може ли да буде нормално някой да ти изглежда мачо, че и „добър човек“ и да гласуваш за него или да чакаш някой да ти каже накъде вървят нещата и да се юрнеш да променяш/поправяш хода на историята?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s