Орехово-смокиново-шоколадова торта

Все още твърде горда, надута и самодоволна от сътворената от мен торта за 6-тия рожден ден на Мая, споделям рецептата с вас. Прави се по-лесно, отколкото изглежда на пръв поглед (наистина!) Общо взето си намерих различни рецепти в нета, от които сглобих това, което беше в главата ми като проект.

Какво ви трябва? Орехова платка. Крем ганаш. Крем рафаело. Смокиново желе. Какао.

Орехова платка (за 2 блата)
9 яйца
9 с.л. захар
15 с.л. смлени орехи
4 с.л. галета

Жълтъците се разбиват на пяна с половината захар, прибавят се орехите и галетата и на края разбитите на сняг белтъци с другата половина захар. Пече се уж 6-7 минути, т.е. трябва да става бързо, но реално ги пекох над 30 минути всеки (набучвам с клечка за зъби чат-пат, докато започне да излиза чиста). На около 180 С.

За който не умее да реже блат (като мен), най-удачно е продуктите да се разделят на 2 части преди смесването им и съответно да се разбиват с миксер на два пъти (иначе белтъците във втората половина спадат, докато им дойде редът).

Получиха ми се 2 пухкави правоъгълни блата ок.36х25 см, дебели около 2 см. Пекох в намаслена хартия за печене, понеже не обичам да мия тави и защото от хартията блатът се вади значително по-лесно.

Крем ганаш
250-300 г тъмен шоколад
350 – 400 мл неподсладена течна сметана

Сметаната се загрява, прибавя се шоколадът и когато се разтопи, се маха от огъня, охлажда се и се оставя в хладилника най-малко за 3-4 часа. След това се разбива с миксер на пухкав крем.

В оригинал този крем има и 2 с. л. пудра захар, които аз забравих да сложа. Става чуден лек и пухкав крем – и много по-малко сладък от купешките, което е плюс.

Крем Рафаело
1 консерва подсладено кондензирано мляко /около 400г/
250г меко масло
около 100 г кокосови стърготини
(може да сложите и повече, ако ви се стори, че кремът е по-рядък – след стягане на маслото!)

Първо се разбива маслото, като по малко се прибавя на струйка кондензираното мляко до получаване на пухкав крем и после се прибавят стърготините. Така приготвения крем се оставя за около час-два да се стегне хладилника.

Ползвах кондензирано мляко на Дъч лейди – даже не знам има ли друго на пазара. Получава се крем, който наистина много го докарва до Рафаело.

Смокиново желе
400-500 гр смокинов конфитюр/мармалад
10-15 с.л. смлени орехи

Смесва се конфитюрът с орехите. Туй то.

Ползвах готов конфитюр – в супермаркета намерих кофичка от 1л. Вътре има и парченца плод – ако се ползва обаче сладко с цели плодове, ще трябва да се нарежат, иначе няма да може да се сложи на равен пласт.

Приготовление:
Какаото се сварява с малко захар (на вкус). Блатът се сиропира умерено – доста е крехък, така че не трябва да се прекалява, за да не подгизне. Намазва се смокиновото желе, а върху него – кремът рафаело. Слага се вторият блат, сиропира се и се намазва с кремът ганаш.

Украсата е по желание. Ако не се налага украса – обилен слой крем ганаш отгоре й е повече от достатъчен за добрия й вид. По план моята торта трябваше да има и филирани бадеми, наръсени отгоре и сложени отстрани, но ги забравих, ще ги ползвам на второто й издание.

Който я направи – да каже после доволен ли е от резултата 🙂

Advertisements

6 responses to “Орехово-смокиново-шоколадова торта

  1. Еха, ама тя наистина била нищо работа, а казваш се прави дори по-лесно, отколкото (лесно) изглежда… Ясно, мятам я всяка събота!

    Пък твоята – бе става, но все пак друго щеше да е с филирани бадеми, наръсени отгоре и сложени отстрани, така видимо липсват.. 🙂

  2. Благодаря, непременно ще се опитам да я направя.
    Много е красива… Представям си я и на вкус…

  3. Милена Д.

    Тортата изглежда страхотно поздравления.Кажи ми от каде се взема тази моделираща маса?Предварително благодаря.

  4. Милена, на мен ми я дадоха познати производители като услуга.
    Знам, че по складове за сладкарски консумативи зареждат с такива неща (глазури, желета, готови елементи за украси, материали), но дали има и такава маса, наистина не знам (декорация за сладкарство не е силната ми страна).

  5. Здравей, Бу,
    честито бебенце!
    От около месец следя блога ти но досега не съм ти писала, въпреки че искренно съм се възхищавала от нещата, които публикуваш. Статиите ти за кърмене ми помогнаха много в труден за мен момент, а и си мисля, че ако трябваше сега да родя моята малка Мария (днес става на 3 месеца), щях непременно да пробвам с твоето „ако мине“. Но поводът да ти пиша сега е съвсем друг – и той е възторгът, който предизвика тортата „Бу“! Получи се нещо много вкусно, а и в никакъв случай не беше трудна. Доставих си истинско удоволствие, докато я приготвях и украсявах, а вкъщи всички се облизаха. Искрено препоръчвам на всички твоята рецепта, а колкото до украсата – сега във всяка сладкарница се продават захарни фигурки, които създават много настроение.
    Бу, пожелавам ти много щастие, продължавай да споделяш опит и да вдъхновяваш.

  6. Женя Борисова

    Здравейте и поздрави, и за блога, и за всички умения,които явно имате! По повод рецептата( понеже съвсем не съм кулинар, но пък съм упорита и се опитвам когато се вдъхновя), блатовете се пекат в предварително загрята фурна, предполагам? Поздрави!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s