20 причини да кърмите

Освен, че е най-доброто за вашето бебе, кърменето е полезно и за самата вас, като ползите се увеличават правопропорционално на срока, в който кърмите…
Ето 20 причини да се придържате към този най-естествен и полезен начин за хранене на бебето ви.

ЗА БЕБЕТО

1. ПОДСИЛВА ИМУНИТЕТА
Кърмените бебета са по-малко застрашени от развитието на редица заболявания, като например: диабет, астма, алергии и още много други. Като цяло те боледуват по-рядко, а когато все пак се разболеят, преодоляват тези състояния доста по-леко от своите некърмени връстници, тъй като защитният ефект на кърмата предпазва крехкия детски организъм за години напред.

2. ДА ОТГЛЕДАШ АЙНЩАЙН?
Множество изследвания доказват, че специфичният състав на кърмата, включително така важните за развитието на мозъка на бебето АHА и Омега-3, подпомага интелектуалното развитие на детето. Медицински тестове са установили, че до 18-годишна възраст децата, които са били кърмени, имат по-висок коефициент на интелигентност и реагират много по-добре на стреса в училище.

3. НЯМА ДА ИМАТЕ ЗЛОЯДО ДЕТЕ
Кърменето помага да се възпитат деца, които да не израстват злояди и придирчиви поради една основна причина: вкусът на кърмата се променя според състава на храната, която майката яде и който преминава в майчиното мляко, като деликатно го овкусява. По този начин детето има възможност да „опита” косвено ястията, които се предлагат в семейството и след това преходът към допълване на менюто му с твърди храни е доста по-плавен и лесен.

4. ПРЕДПАЗВА ОТ ЗАТЛЪСТЯВАНЕ
Бебето е в състояние от самото си раждане да регулира само потребностите си от храна, а кърменето му предоставя възможността да поема точно толкова, колкото му е необходимо. Това позволява на детето да се отнася положително към храненето и възпитава у него здравословно отношение към храната като цяло. Доказано е, че хранителни разстройства като булимия и анорексия се срещат много по-често при възрастни, които са имали проблеми с храненето в бебешка и детска възраст.

5. КЪРМАТА СЕ УСВОЯВА ПО-ЛЕСНО ОТ ВСЯКО ДРУГО МЛЯКО
Бебетата могат да усвоят и разградят до 100% от майчиното мляко, което не само допринася за пълноценно хранене, но и води до по-малко „връщане” на мляко и газове в стомахчето, което не може да се каже за адаптираните млека. Кърмените бебета поемат по-малко въздух по време на сучене, а това допринася и за образуването на по-малко и по-леки колики.

6. ЗАСИЛВА ЕМОЦИОНАЛНАТА ВРЪЗКА С МАЙКАТА
През първите седмици след раждането, когато новата отговорност в живота може да се превърне в извор не само на радост, но и да носи стрес, за майката и бебето може да е от голяма полза тесният телесен контакт по време на кърменето. Така между тях се изгражда по-тясна връзка, която позволява на майката да разкодира по-ясно знаците на детето си през идващите месеци на невербално общуване и да откликва по-целенасочено на неговите нужди.

7. КЪРМАТА СЪДЪРЖА ЕНДОРФИНИ
Тези т. нар. „хормони на щастието” успокояват по естествен път детето и му помагат да преодолее болката си, ако се е ударило или боледува.

8. КЪРМАТА Е ПО-ДОБРА НА ВКУС ЗА БЕБЕТО
Майчиното мляко е приятно и леко сладникаво, за разлика от адаптираните млека, някои от които могат да имат доста специфичен вкус и аромат и поради това – да бъдат отхвърляни от малкия чревоугодник.

9. ПО-БЪРЗО ЗАДОВОЛЯВА ГЛАДА
Поради отсъствието на шишета и технологично време за приготвяне на млякото за хранене, кърменето предоставя по-бърза възможност да откликнете на глада на детето, който често настъпва внезапно и дори – неочаквано. Това спомага допълнително за по-добрия психически и емоционален комфорт на бебето.

10. БЕБЕТО ПОНАСЯ ПО-ДОБРЕ ИМУНИЗАЦИИТЕ
Доказано е, че кърмените бебета произвеждат по-високи нива на антитела вследствие на имунизациите и по този начин изграждат по-силен автоимунeн отговор на съответните заболявания. Освен това практиката показва, че те понасят доста по-леко нежеланите странични ефекти на ваксините.

ЗА МАЙКАТА

1. КЪРМЕНЕТО Е „МЪРЗЕЛИВО” И ЛЕСНО
А това е особено важно най-вече през по-тежките първи месеци на адаптация към ролята ви на майка. Когато кърмите, вие нямате нужда да стерилизирате шишета и биберони, да преварявате и охлаждате питейна вода, да приготвяте в определено съотношение млечна изкуствена смес. Разходките и пътуванията на къси или по-дълги разстояния са много по-улеснени по същата причина. Всичко, което трябва, за да се нахрани малкият човек, е наличието на майчината гръд.

2. БЕЗПЛАТНО Е
Храненето с адаптирано мляко, както и купуването на шишета, биберони и пособия за тяхното съхранение и стерилизиране могат да достигнат сумата от 850 до 1 500 лв през първата година (в зависимост от съответната марка храни и аксесоари). Кърменето от друга страна е практически безплатно и не изисква никакви капиталовложения.

3. НАМАЛЯВА РИСКА ОТ РАК И ДРУГИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
Майките, които кърмят, са по-малко изложени на опасност да развият рак на гърдата, матката или яйчниците, като освен това са и по-малко застрашени от остеопороза. В това отношение значително по-висок е рискът за раждалите, но некърмили жени, а най-висок остава той за тези, които никога не са раждали. Според проучванията, рискът за майката от развитие на рак на гърдата намалява с около 4,3 процента за всеки 12 месеца, през които тя кърми, както и с допълнителни 7 процента за всяко родено дете.

4. ЕСТЕСТВЕН МЕТОД НА КОНТРАЦЕПЦИЯ
Ако майката „кърми изключително” (термин, който означава, че бебето е само на кърма, без да му се дават допълнително вода, сок и други храни), детето суче на поискване, включително и през нощта. По този начин хормоните на майката не позволяват възстановяване на менструалния цикъл. Така рискът от забременяване в този период е едва около 2%. Ако някое от горните условия обаче не е изпълнено, може да е все пак разумно да ползвате допълнителен метод против забременяване.

5. КЪРМАТА НЕ ОСТАВЯ ПЕТНА
Неизбежно се случва дрехите на родителите и останалите хора около бебето да са често изцапани с ”върнато” мляко. За разлика от адаптираните млека обаче, майчината кърма не оставя петна и се изпира напълно и с лекота от дрехите и други тъкани.

6. ПЕЛЕНИТЕ НА КЪРМЕНИТЕ БЕБЕТА… МИРИШАТ ПО-ДОБРЕ
Освен специфичния мирис „на бебе” (и мляко), пелените на кърмените деца миришат доста по-леко и ненатрапчиво, поне през първите шест месеца, докато още не са захранени и с други храни. Може да изглежда смешен и незначителен довод… докато не започнете да сменяте по 5-6 пелени всеки ден.

7. ПО-ЛЕКИ НОЩИ
И за майката, и за таткото (както и за всички други у дома) нощите са по-спокойни, когато бебето е на кърма, защото нуждите му от храна и/или успокоение се посрещат и задоволяват много по-бързо и без излишен шум и приготовления.

8. ПО-ЛЕКО ПРЕДОЛЯВАНЕ НА СЛЕДРОДИЛНАТА ДЕПРЕСИЯ
Хормонът пролактин („хормонът на прегръдката”), който помага за образуването на кърма, позволява на майката да се отпусне и да релаксира, действайки й като естествено успокоително. Това, в съчетание с телесната близост и гушкане, които са неизбежни при процеса на кърмене, може да помогне да преодолеете по-бързо и леко следродилните депресивни състояния, които често се срещат при майките през първите месеци от живота им с новия човек.

9. ПОМАГА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА РОДИЛНИТЕ ВИ ОРГАНИ
По време на кърмене организмът на майката започва да отделя окситоцин („хормонът на любовта”), който е от особено значение в периода след раждането на бебето и отделянето на плацентата. Той предизвиква контрахиране на матката и така помага тя по-бързо да се свие, възстановявайки предишните си размери. По този начин жената е предпазена от излишна кръвозагуба след раждане.

10. И МОЖЕ БИ НАЙ-ХУБАВОТО: ПОМАГА ДА ОТСЛАБНЕТЕ ПО-БЪРЗО СЛЕД РАЖДАНЕТО
Докато тялото ви образува кърма, то изгаря около 500 калории в повече на ден. Така ако се храните здравословно и разумно, без усилия ще успеете да възстановите фигурата си лесно и в съвсем кратки срокове.

сп. ‘Прическа и стил’, август 2009
автор: Бу

12 responses to “20 причини да кърмите

  1. Ейй! Най-сетне се включи! Бях се притеснила, че те няма толкова време! С удоволствие прочетох за 762-ри път причниите „за“ кърменето!

  2. Почивам активно и по много, че после нямааааа 😆 Радвам се, че ти харесва текста 🙂

  3. Поради отсъствието на шишета и технологично време за приготвяне на млякото за хранене, кърменето предоставя по-бърза възможност да откликнете на глада на детето, който често настъпва внезапно и дори – неочаквано. Това спомага допълнително за по-добрия психически и емоционален комфорт на бебето.

  4. Още малко и ще се наслаждавате с новото човече на всяка една от тези (поне) 20 причини 🙂
    Хубаво раждане пожелавам!

  5. Имам близнаци. Жена ми успя да ги кърми до 10ти месец!!! Всяка нощ ставаше по 6-8 пъти… Но за 2 децата години са боледували само веднъж, за което съм виновен аз… С удоволствие си припомних как малките маймунки се нахвърлиаха върху майка си…

  6. Освен да споделя, че вече 10-и месец се убеждавам, че основанията 1., 2., 3., 4., 6., 7. и 10.(за бебето) и 1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8., 9. и 10.(за майката) нямат нищо общо с кърменето, като причинно-следствена връзка помежду си.
    Държа да уточня, че не кърмих, не защото не исках, а защото нямах беше спокойствие.

  7. Много добре казано!
    Само с N5 за майката не съм съгласна. Имам дрехи и чаршафи с петна от кърма, изглежда като мазно, прани са много пъти, не изчезват. Не си го обяснявам, от мазнината ли е или материите са по странни.

  8. И моя принос за ползата от кърменето:МЛЕЧЕН ПЪТ

  9. Много хубава и съдържателна статия 🙂

  10. По-голяма глупост от това с имунитета не съм чувала….цели 2,8г. кърмих и за какво само ,за да ми се смачкат гърдите.Извинете ме ,но ако това даваша имунитет на децата моето щеше да е най-здравото,а не от 4 седмици в месеца 3 да си е в къщи кашлящо ,кихащо и в 90% от случайте на антибиотик.За капак и в болница лежахме с пневмония…и това от кърмене 2г и 8 м. е сорри ,но за третото ми няма да потретя тази безумна глупост с кърменето-не повече от 6 месеца !!!Голямото ми дете е кърмено 3 месеца и е с пъти по-здраво.Не си заслужава повярвайте ми .Едно време се впягах ,четях ,Ла лече лига-глупости.Няма смисъл повече от 6 месеца.А това с нямането на кърма ми е любимото :))) Хайде да си признаем ,ако нямате кърма просто изобщо я нямате от първият ден,а от там нататък е мързел,суета,желание да хойкаме с приятелки вместо точно в този момент да кърмим-казвам го защото с първото ми дете разправях ,че съм нямала кърма… по-скоро ме мързеше да се прибера до вкъщи ,защото ми беше интересна компанията на приятелките :)))А нещо ,което не се стимулира е нормално да спре.Ако искате да кърмите просо давайте винаги ,когато поиска детето,но пак Ви казвам това не ви гарантира имунитет,гарантира Ви само смачкани гърди…
    П.С. Да отбележа ,че съм 52кг/173см. в общи линии хилка-тва за тези ,които се оправдават ,че нямали кърма щото били слаби и им били малки гърдите 🙂

  11. Миличка, има жени, които просто нямат кърма. Те да се самоубиват ли, че нямало да изградят емоционална връзка и да възстановят родилните си органи (все недоказани твърдения).

  12. Мога да оспоря само едно от твърденията .Моето дете е изключително злоядо и капризно .Яде само тестяно . Аз също подбирам,но все пак не толкова.Приемам и месо и зеленчуци и общо взето се старя да се храня разнообразно , но…. Детето не желае дори и да помирише истинска храна.

Вашият коментар