Кисело ли е киселото мляко?

Много знаят за гостуващия експеримент със 7 кисели млека на Lioness, който обиколи родното нет-пространство, както и резултатите му. Аз също  от отдавна се чудя колко са истински киселите млека, но не по показател заквасване, а по това, колко безкрайно дълго издържат те. Много от уж истинските кисели млека са на практика вечни – стоят, стоят, стоят, а като ги намери човек седмици след крайната им дата „годно до“, се оказват отново годни.

Е, реших да претворя на дело битуващото мнение, че и в библиотеката да ги нареди човек, пак нищо им няма.

Пет от по-масовите марки на пазара: Елена, Данон Баланс, Сердика, Бор-Чвор (не мога да спра да се възхищавам на гения, измислил името на марката!), Родопея. Всички освен Баланс са с 3,6% масленост. Всички млека са взети от голям хипермаркет и изглеждат наред.

Идеята: стоят 3 дена, отварям по едно от вид и проверяваме с фамилията какъв е вкусът. Ако са вкиснати, се пробва и второто мляко от марката. Ако не е вкиснато, 2-3 дена по-късно се отваря и второто и се пробва наново. За контрол трябваше да има трето в хладилника, но тая мисъл ми дойде по-късно, така че ще я осъществя друг път.

Датите на годност са както следва:
Елена – до 22.02.’10
Данон Баланс – до 20.02.’10
Сердика – до 17.02.’10
Бор-Чвор – до 28.02.’10
Родопея – до 02.03.’10

Температурата в библиотеката е стайна (хъ-хъ) – от 21 до 23.5 градуса. В близост няма източници на топлина или студ, или на каквото и да е.

Едното от млеката на Сердика особено ме заинтригува с печата си ‘Гаранция за напълно натурален продукт’. Нямам представа защо другото мляко, взето заедно с първото, не носи този печат – може би ги правят напълно натурални през едно.

Данон Баланс не е 3,6% (търсих На баба, което има 3,6%, но намерих само 4,5% вариант), а само 3% – но ме привлече с картинката, надписана „Обичам на студено“. Досегашният ми опит с киселите млека на Данон е, че им е абсолютно все тая на студено ли стоят или не, така че трябваше да проверя какво точно обича това мляко.

Престоят на млеката в библиотеката ми започна да тече на 13.02. (събота) вечерта, тоест първото отваряне трябва да е във вторник вечер, 16.02.’10. Интересно, какво ли ще излезе… Ако някой друг иска да добави в своята библиотека други марки, е добре дошъл да сподели наблюдения 😀

21 responses to “Кисело ли е киселото мляко?

 1. Наскоро открих една „Активия“, незнайно как 🙂 забравена в хладилното барче през месец май миналата година. Не се учудих, че нямаше промяна във вкуса 😦 Какви ли са му консервантите на това чудо?! Да можех и аз да се консервирам така 😉

 2. Преварявай лъжиците с, които пробваш – да, ясно е, че са измити, но в крайна сметка за 3 дена, от първото отваряне и проба до следващите 3, ако има дори малко бактерии по лъжичката (а няма как да няма, освен ако се извари) може да окажат влияние. И за всяко мляко действай с отделна лъжичка – като вземеш от едното, пробваш и го оближеш, и го цопнеш във следващото, вкарваш и бактериите от устата си :> Звучи малко като изхвърляне, но ако искаш да бъде теста правдоподобен, трябва да осигуриш максимално контролирана среда 🙂

  А това с различните дати на годност също няма да се отрази добре на ескперимента .. ама там, за да си ти всичките млека с един и същи срок, всеки ден трябва да ходиш и да гледаш в магазина годността на млеката, и тка няколко седмици докато вземеш от всичките по едно/две на което му изтича годността, когато изтича и на Родопеята 🙂 Което ще бъде доста нахално от наша старана всъщност

  P.S. Ако имаш от къде, защо не вземеш и домашно кисело мляко, за което се знае, че е правено естествено и да видим то, колко ще издържи спрямо останалите :>

 3. Добавям био киселото мляко Хармоника. Имах 2 кофички купени преди минимум 2 седмици, със срок на годност 02 февруари. Понеже са отворени и неизядени с един скок се озовах в хладилника да тествам на какво дередже са и о, небеса – напълно годни са, даже вкусни! Днес за справка е 14 февруари (ден на флюбените).
  Това (далеч) не ми е първия подобен опит с тази марка, точно обратното. Опитът ми показва, че тя е точно толкова дълговечна, колкото и останалите кисели млека.

 4. Мляко „БорЧвор“ от май 2009 бях забравил в стария апартамент и го хапнах миналата седмица-никаква разлика и последствия след консумирането.До него имаше отворена кофичка с почти развити форми на нов живот в нея.Извода-затвореното мляко може да запази качествата си и да ни надживее..Хвала на химиците и натуралните продукти.

 5. Ще следя експеримента с интерес!

 6. Квася домашно мляко (доено пред мен), с купешка закваска. До седмица млякото, макар държано в хладилник, замирисва на вкиснато, но на вкус е чудесно, радко леко киселее. Значи със запушен нос е идеално. Страшни магии…

 7. Аз имам една приятелка,чиято баба заквасваше мляко и след това го заваряваше за съвсем кратко и така издържаше доста по-дълго от обикновенно.Ще изпробвам този метод за консервиране.

 8. Споменавате вкусът туй, вкусът онуй – защо не намерите за дегустатор една истинска баба, от 70 нагоре? Тя ще ви каже кое е кисело мляко от крава и кое – от чвор. 🙂 Без да трябва да преседява…

 9. Графе, то и ние над 20 (или, кхм, 30) имаме добри спомени какъв беше вкусът на киселото мляко, на истинската боза, на истинския салам Камчия… беше то.

 10. Ех, ще ми се наистина да има натурални кисели млека както едно време, но за съжаление сега за да опитам истинско кисело мляко трябва да отида чак до село, не че ми е неприятно да ходя до там, но само там може да се намери истинкско кисело мляко, за сега поне…

 11. http://www.aktivnipotrebiteli.bg/index.php?p=79&test=1
  На този линк пише почти всичко. Хората са го правили в лабораторни условия и са вземали конкретни показатели.
  Трябва да знаеш, че това кое мляко трае повече или по малко не означава, че има консерванти или не е „истинско“ кисело мляко. В случая с трайността е важна чистотата на млякото и закваската, както и дали добре е затворено. На баба ви киселото мляко се вкисва за няколко дни, защото не е затворено, пък и се пълни с какви ли не бактерии, различни от Streptococcus thermophylus и Lactobacillus bulgaricus. Ако искаш горе-долу реални тестове, е добре да оставиш млякото отворено. Различните млека вероятно ще се развалят по различен начин и за не много дълго време. От затоворените млека Данон ще издържи най-много, тъй като в него няма живи бактерии-в заводи ги убиват с гама-лъчи.
  И да кажа, че в тези кисели млека няма консерванти, няма начин да сложиш консерванти на кисело мляко, тъй като няма да се скваси. А от друга страна при наличната технология и бърз оборот на тези млека е безмислено.
  Между другото е по-добре още скоро купените млека да тестваш дали имат добавено нишесте посредством йодна проба. Така в домашни условия ще установиш дали имат добавено нишесте (скорбялата след йодна проба посинява), но пък няма да можеш да кажеш колко е нишестето (щото има разлика между 5 и 20% нишесте, нали?). Не можеш да установиш и колко са протеините, а това е важно.
  Изобщо при подобни тестове се иска сериозна научна база както и всекидневни проби (аз нямам и двете). През зимата кравето мляко има повече протеини, през лятото – по-малко, примерно.
  И пак да повторя: не ми е ясна целта на теста. Според теб ако се разваля по-бързо, то това значи, че е по-натурално. Хипотеза: доброто мляко се вкисва по-бързо. Връзката натурално-издържащо не е пряка, т.с. може да имаш добро мляко, което издържа повече и лошо мляко, което издържа по-малко. Не си дефинирала кое мляко според теб е добро между другото (кой показател избираш-протеини, масленост, съдържание на вода, енергийна стойност, съдържание на живи бактерии?). А за вкуса си е съвсем отделен въпрос и е доста субективно. Баба ви може да е яла киселяци, ама това не значи кой знае какво. Тя и ДДТ е яла доста през 50-те години, баница с мас и прочие гадости.
  Съжалявам, че така ти наругах труда, но при експеримент ти трябва хипотеза, да си изследвала връзката между процесите на вкисване, технология на производство, хигиена в завода и т.н. В противен случай се ограничаваш само до костатация кое мляко се вксисва по-бързо и няма как да направиш конкретни изводи за качеството на самото мляко или дали е „истинско“.
  Цялата ми идея е, че накрая ще се получи една много спорна информация, която ще пътува из мрежата. Мисля, че подобни експерименти, дори и допускания, трябва да се правят от хора, които знаят всичко за процесите в на заквасване и вкисване, определяне на трайност и т.н. И, разбира се, да са необвързани с хранителната индустрия.

 12. За мен е многопросто ,купувам жива закваска давам я на баща ми ,той ми връща ежеседмично 4-5 буркана страхотно кисело мляко, :). Купено кисело мляко не ползвам откакто миналото лято едно ми стоя в шкафа на работата 3 месеца ,да казвам ли марката……………няма смисъл

 13. Хипар, онова изследване го знам, то е доста популярно.
  Целта на теста е проста:
  „Е, реших да претворя на дело битуващото мнение, че и в библиотеката да ги нареди човек, пак нищо им няма.“
  Те така 😀

 14. Будна съвест

  xunap

  Напълно съм съгласна с хипотезата, че това колко издържа киселото мляко, няма никаква връза с това добро или лошо, както и за вкусовите предпочитания на човек. Млеката се различават на вкус, точно поради различното съдърание на бактериите вътре. Може да прочете повече тук точно от какво зависи трайността на киселото мляко – http://agro.bg/news/article15950.html
  „Трайността на оригиналното българско кисело мляко зависи от хигиенните условия, при които се получава. Особено важна е чистотата на дозировачната и разфасовъчна машина. При правилно изведен ферментационен процес, при правилно охлаждане, правилно съхранение и при бактериална чистота на въздуха (без плесени и дрожди), оригиналното българско кисело мляко може да увеличи трайността си в продължение на един месец. Неговите ценни качества не се променят. Броят на двата микроорганизма и тяхното съотношение се запазват. Растежът на киселинността на продукта до края на месеца, макар и бавно (при температура + 2 до + 4 ° С) показва, че двата микроорганизма са живи”
  Аз съм правила посочения тест с йод върху активия и данонски млека и не показва да има наличие на нишисте. А цитираната по-горе таблица със съответните тестове, точно показва наличието на двете бактерии в млеката, така че едва ли ги убиват с гама-лъчи 😉

 15. Намерих във Варна едно кисело мляко „Алфатар“ 3.6%, което след отваряне и четиридневен престой в хладилника хвана плесен. Производството е на малка фирма, прозивеждат и прясно мляко. Може би е по-истинско… Смея да се надявам…

 16. някога/преди 4год./,когсто учехме технология на мляко и млечни продукти,нашият преподавател по практика обясняваше,че при lactob.bulgaricus,за разлика от Streptococcus thermophilus,имаме наличие на кисел вкус,което прави бълг.кис.мляко уникално и как дори японците всеки месец пристигали със самолет да вземат закваска,т.к.никъде другаде по света тези бактерии не оцеляват,без да се изродят/мутират/.но още по стaрият бълг.стандарт повечето млека се правят със закваски в различни съотношения от тези 2 вида бактерии.за съжаление обаче според мен вече никое кис.мляко което съм опитвала не е с леко кис.вкус,нито пък вкисва:(

 17. Аз лично не съм правила експерименти, макар да ми е интересно и чета инфо, отделно съм инженер-химик и логиката да ми е ясна. Специално киселото мляко се вмества в химическата наука, макар и не съвсем.
  Все пак от гледна точка на присъстващите бактерии трябва да е ясно на много хора, че това са живи организми, които умират за няколко дни, така че ако изпозлуват една закваска, за д вкиснат прясно мляко и след това последващото кисело да позлват за заквасване, бактериите постепенно ще изчезнат и така обаче вкуса на млякото ще е нормален, като на кисело мляко, но вездесъщите нашенски бактерии няма да действа, защото ще се умрели.
  Затова и по-горе една потребителка беше посочила, че купува жива закваска – така се прави.
  Другото, което ми дойде на ум, докато четях.
  Консервирането в домашни условия на кисело мляко, което доста се правктикува – наквасят буркани и ги заварят – термичната обработка също убива бактериите – те не случайно, както всички живи организми, имат температурни граници на живот – не можеш да ги завариш и да останат живи. Но да, млякото ще остане с нормален (долу горе) вкус и трайно, но пак ще е без бактерии.

  По отношение на това какво става при производтсвото в отделните фирми – нищо не мога да кажа.
  Винаги ми се е искало да чуя някой, който е отвътре в подобна фирма, да каже – за млякото, за сиренето и пр, но никъде не прочетох ии чух…

 18. Pingback: 3 дни по-късно « Царството на Бу

 19. Аз съм държал истинско кисело мляко със седмици – имам предвид домашно правено, също не се разваля просто се вкисва което значи че лактобациликуса се е размножил и за мен това е най-здравословното кисело мляко – с много бактерий от полезните. Това че купуваните млека не се развалят не значи че имат консерванти – просто и там са се развили дотолкова бактерийте че не позволяват на лошите бактерий да го развалят – разликата между истинското кисело мляко и купуваните е във вида на бактерията – просто много хора не обичат кисел вкус а искат сладък затова производителите слагат бактерий различни от лактобациликус булгарикус – пак става мляко но то е някакъв вид йогурт, а не кисело мляко. Ако човек яде кисело мляко за здраве според мен трябва да го яде вкиснато – аз така го харесвам.

 20. Milena-Irshad, съжалявам, но не сте съвсем права. Просто погледнете назад в историята и ще видите, че киселото мляко е запазено именно чрез заквасване на ново прясно със старо кисело.
  Бактериите зачезват постепенно само когато се мултиплицират в млека различни от овчето. Ако заквасвате само овче прясно мляко ще поддържате бактериите в оптимална среда. Но когато се заквасват други млека ( краве, козе, биволско) се налага през няколко цикъла да заквасвате и овче за да възстановите бактериите. След това може да продължите пак с няколко цикъла заквасване на краве. И пак овче(с лечебна цел 😉 ).
  Всъщност традиционното за българина в миналото е овчето кисело мляко. Бактериите са открити имено в него от д-р Стамен Григоров. Хората са отглеждали за мляко овцете. По бедните са отглеждали за мляко -кози. Кравите са били отглеждани основно като впрегатно животно. Едва през соца с цел количествено задоволяване на населението започва да се набляга на кравите и кравето мляко става основна суровина за производство на млечни продукти.

  Иначе казано докато няма достатъчно прясно овче мляко не чакайте истинско българско кисело мляко.

 21. Минах случайно и исках да допълня – заквасвал съм прясно мляко с киселото на баба от 4.6 ли, колко там процента беше, и с червеното ханско също. След като се получава заквасването, значи има жива бактерия.

  А такива експерименти с това, кое се разваля нямат никаква логика. Ако има бактерия с която да протече вкисването – млякото вкисва. Ако при консервирането средата е стерилна – ТО НЯМА КАК ДА ВКИСНЕ в добре затворена кофичка. Това е подобен принцип с този на зимнината в бурканите, с тази разлика, че там средата се стерилизира В самия буркан, чрез термична обработка. Ако отвориш капачката на лютеницата – тя ще вкисне. Това е и при млякото. А, датите за годност на консумацията са с цел застраховка на самата фирма, щото ако се разтечеш от там дето не трябва и имаш парички, и ги съдиш, те ще ти кажат – глей тука ко пише.
  Извод: не си губете времето и парите в тая криза преди да сте помислили добре за разхода на средства и възможната облага, както и достатъчната информираност, които в случая са нула.
  Да ги беше дала тея млека на бедните. Ама така е, не е смешно.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s