3 дни по-късно

Изтекоха уречените три дни от престоя на киселото мляко в библиотеката ми. Вчера след вечеря изведнъж се пресетихме, че замалко да забравим за какво стои там, така че след като скоростно извадихме фотоапарата, взехме листчето със записки и се въоръжихме с чиста лъжица, се заредихме пред петте кисели млека.

Още с първото мляко удряме джакпот – Сердика (онази без печат „Напълно натурален продукт“) не е вкисната, но е станала истински кисела. Възхитително подобен на вкуса на онова кисело мляко от стъклените буркани. С мъжа ми се радваме като малки деца да си припомним онзи вкус, а Мая опитва, увлечена от нашия ентусиазъм, и прави ужасени физиономии – тя е свикнала само на сладникавото и леко безвкусно мляко, което залива пазара от години. Млякото е с нормална консистенция, доста кисело, но по правилен начин.

Родопея ме изненадва – млякото е пуснало много цвик, както се вижда и на снимката. Вкусът е тотално непроменен – обичайната сладникава Родопея, каквато я познавате. Все едно не е стояло три дена и кусур извън хладилника. Самото мляко е плътно, леко кремообразно.

Елена също предизвиква бурното ни одобрение. Без да е вкисната, е станала умерено кисела, точно както се предполага да е едно кисело мляко. На вид и консистенция е напълно нормална – средна гъстота, без цвик.

Бор-Чвор ме разочарова – на него възлагах надежди. Уви, млякото е без никаква видима промяна във вкуса – сладко, леко безвкусно.

Данон Баланс не крие особени предизвикателства: сладко, леко блудкаво и умерено безвкусно; определено не оправдава знака си „Обичам на студено“.

Отваряме другите две млека от марките, които са станали кисели:

И двете са пуснали повече цвик от другарчетата си. И двете са кисели по същия начин. От двете марки Сердика е малко по-кисела, сравнено с Елена (цялата фамилия се изреждаме да тестваме със затворени очи), но и двете биват.

Мая е възхитена от идеята да дегустира. Определено отдава предпочитания на по-сладките млека, каквито е яла практически цял живот. Ние с баща й сме далеч по-възторгнати от покиселелите млека, докато на нея те й действат така:

Сега имам таман седем отворени кисели млека в хладилника си, а това са оцелелите, които продължават престоя си с още няколко дни:

Сериозно обмислям идеята да купувам Сердика и Елена и да ги държа навън по 3 дена преди консумация, за да получа именно не вкиснат, а кисел вкус…

58 responses to “3 дни по-късно

 1. Още от началото на „проекта“ предполагах подобни резултати. Сердика-та е единственото мляката вкъщи, което ден след срока на годност на капачката взе, че се „наду“ в хладилника. Спомен за такова нещо имам за последно от края на 90-те..

 2. Е? От всичко разбрах, че с мъжа си се кефите на по-вкиснати млека, а детето не се кефи на тях. Между другото така можеш да постъпваш с доста хранителни продукти-държиш ги навън докато вкиснат. 🙂
  Честно, все още не ми е ясна целта на експеримента. Да не би да намекваш, че лесно вкисналите се млека са по-качествени? Щото май е обратното.
  „Млякото е с нормална консистенция, доста кисело, но по правилен начин.“ Не знаех, че има правилен начин за киселото мляко да е кисело. Явно го сравняваш със соц.млякото, което не е особено добро и имаше нишесте в него. Да беше направила йодната проба, щеше да има поне малък смисъл от всичко.

 3. Хипаре, за теб не знам, но според мен ако след няколко дни извън хладилника нещо не е мръднало откъм състояние / вкус, гледам да го избягвам. Омтъзнало ми е от вечните ябълки и домати, които си стоят по месец и отгоре без видима разлика. Истинското, домашно мляко е кисело. Много по-кисело от това в кофичка. Това мисля, че е имала предвид Бу.

 4. Киселото мляко правено по БДС през 70-те години на миналия век се вкисваше на третият ден до невъзможност да се яде. Полезни са точно млечно киселите бактерии lactobacillus bulgaricus и то когато са над определено количество на един грам. Ето един цитат от статията в Е-вестник „Как развалиха българското кисело мляко. Кое е истинско?“.

  „Само допреди 20-ина година закваската на киселото мляко за масова употреба се правела със съотношение на киселата към сладката бактерия 1:2 през зимата (една бактерия lactobacillus bulgaricus на 2 streptococcus thermophilus). През лятото сладките бактерии се увеличавали малко – до 1:4, заради топлото време и по-бързото вкисване на млякото.“

 5. KADE E ONOVA VKUSNO NASHE RODNO KISELO MLIAKO, KOETO SE REZHESHE S LAZHICATA?DOBAVIAHME MU ZAHAR KATO DECA, ZA DA E SLADKO…BESHE POLEZNO.

 6. Хипаре, ще ти го обясня по начин като за вашето малоумно пололение, истинска храна- разваля се, менте храна-не се разваля. Дано ти влезе в главата, но това е трудно ,то не е като да си пуснеш коса и да спреш да я миеш……..

 7. Nisheste ne se vkisva.Samo istinsko mliako se vkisva

 8. Единственото в момента мляко на пазара, което става (и то пак с известни уговорки) за ядене е Елена 2%, а не показаното тук Елена 3,6%. Сердиката е кисела по някакъв доста особен (изкуствен) начин. По този въпрос чух, че на някои млека нарочно слагали киселина, за да изглеждат по-кисели.
  Истината е, че дойдоха фирми като Данон, Нестле, Крафтс и др. и резултата е налице – храната, която ядем меко казано не е полезна, българите са на второ място в света по инфаркти и на първо по инсулти. Това се дължи и на липсата на движение, разбира се. Но е факт – през последните 25 години след Чернобил българите – от една от най-дълголетните нации, се превърнаха в една от най-болните.

 9. Помня времето когато всяка седмица си купувахме мляко от една женица, правихме си кисело млекце в една огромна тенджера и в няколко буркана 🙂 Значи когато млякото стане отгоре се получаваше една мастна субстанция(каймак) – като я обереш и разбиеш в буркан се получава най-вкусното масло изобщо. Ял съм по цял хляб само с това масло.(но както и да е)
  Никога няма да продават истинско мляко в магазините истината е на село !!!
  Но въпреки това сега съм в София и искам не искам купувам и мисля че Сердиката е най-добра от всички марки – дано не я развалят както другите млека.

 10. Аз си подквасвам сама киселото мляко,като за закваска използвам „Бор-чвор“.Получава се страхотно,което ме навежда на мисълта ,че в него има достатъчно млечнокисели бактерии.

 11. Ааз си купувам истинско мляко от Горубляне и съм си доволен!Само дето децата ми предпочитат онова,блудкавото…

 12. И аз мислех да правя подобен експеримент, но се отказах. Сметнах, че просто е безсмислено. Много обичам кисело мляко, но това което си купувам от магазина не става за ядене. Обикновено набивам Елена, но и това не е за препоръчване. 1 от 5 партиди има вкус на другите ужасни млека. Останалите 4 партиди най-наподобяват кисело мляко. Това на сердика, не съм го пробвал, но едно време им ядях кашкавала, прясното мляко и сиренето… Докато в последното не открих парченца креда с размера на лещени зърна. Сега наблягам на млечните продукти на Маджаров, макар че последния кашкавал на Сердика, който си купих миналата седмица беше супер.

 13. Добре де никой така и не се аргументира на хипар, защо хубавото се разваля , а ментето – не.
  Причината е много проста Хипаре (не се правя на умен, просто му изяснявам на детето, че на него не му светва) – в ментето има доволно количество консерванти,добавки и химии, които карат млякото да седи по-дълго без промяна. Т.е. тези качества, които притежава качественото и натурално мляко са много, много променени и то със сигурност ги е загубило. А ти драги ми смехурко оставаш с това да хапнеш неразвалена химия …. .. А аз вечно ще помня бурканчетата кисело мляко , запечатани със фолиото отгоре … ех времена …

 14. Бу, твоя експеримент го правих преди около година и от тогава само Сердика и ЕлБи купувам.
  Въобще на Фама (собственикът на Сердика, произвеждат още Роса и Ханско, ако не се лъжа) са им читави продуктите.

 15. За да не се хабя вземете погледнете предния пост в този блог. Никой не ми даде научно доказателство. Твърдя че: 1.Няма връзка между трайност на млякото и неговото качество (двата вида бактерии, протеини и т.н.), виж: http://agro.bg/news/article15950.html;
  2.Подобен експеримент вкарва само дезинформация не ориентира потребителите в нищо. Колко било хубаво навремето киселото мляко! Някой може ли да ми приложи проби от „едновремешното“ кисело мляко?
  Айде, изказах се. Ваш ред е да ми дадете доказателства за киселяка, който става на 3-тия ден. А, да, който открие консерванти в кое и да е сквасено кисело мляко да ми се обади, наградата е 150 лева. Искам резултати от химически анализ, а не – не е кисело, следователно…

 16. хипар, ще замоля подобен нравоучителен тон – другаде. Не правя научен експеримент и изобщо не смятам, че трябва да давам научни доказателства на когото и да е. Правя много прост и очеваден опит, който изобщо не трябва да се прави научно и в лабораторни условия, за да е верен.
  Няма никаква връзка между качествата на храната и трайността й, казваш – нима това не е едно от качествата й? Особено що се отнася до малотрайни продукти. Сложи килограм свинско извън хладилника – ако се развали, какво съдим от това? Никаква връзка няма, разбира се. Най-естественото нещо на света е малотрайни продукти да седят извън хладилника и това никак да не им се отразява…с дни наред. Всеки е свободен да консумира каквото си ще. За мен лично не е нормално малотрайна храна да стои непокътната на стайна температура.

 17. Съгласна съм с Хипар, че хигиените условия са важни за трайноста на млякото. Естествено съм далеч от мисълта, че всички кисели млека на пазара са натурални, но не мисля че този експеримент доказва това. По-скоро бих спряла да купувам Сердика и Елена, точно защото са вкиснали 🙂

 18. На мен винаги много ми допадат този тип експерименти . И киселото мляко със сигурност трябва да стане кисело извън хладилника . В млеката по някакъв начин стационират бактериите да не се въдят и да не вкисва . Вкъщи купувам Бор-Чвор , но ми се струва преди време беше по-хубаво и Био кисело мляко . То си вкисва и в хладилника , преди да му изтече срока на годност . И моят син , подобно на Мая , не го удобрява . Много му е кисело и си иска познатия вкус на некиселото Бор-Чвор . Но след този експеримент май ще мине и той на Елена .

 19. Аз от години си се придържам към Елена – само че 2% защото не обичам много мазните млечни продукти – въпрос на вкус. Понякога избирам и едно русенско 2% – майче се казваше Селекта.

  То проблемът с киселите млека си личи и когато се прави застройка за супа.

 20. Не знам какво мислите специалисти, но когато аз си правя кисело мляко, от мляко купено директно от кравата, хранена само с натурални продукти, се получава така, че млякото не е кой знае колко кисело, дори по някога ми се получава сладко, когато го извърва да изтине преди подквасването повече от колкото трябва. Та млякото, което аз си правя без каквито и да било консерванти издържа месец в хладилника и е приятно на вкус за консумация. Какво сте яли по времето на комунизма, ами ваш си проблем.
  Не оспорвам факта, че в момента по магазините се продават боклуци!

 21. Препоръчвам ви тази статия, на която попаднах преди време:

  Активни потребители: Сравнителен тест на български кисели млека

  Има интересно сравнение на млеката според броя живи лактобацили на единица обем. Което, до колкото знам, отговаря и за прекалената трайност на някои от „млеката“.

 22. Иване, и ние квасим понякога домашно кисело мляко от домашно краве мляко – и в началото може да е по-сладко, но престои ли в хладилника повечко, почва да покиселява постепенно, а често повърхността му хваща тънка кора плесен, ако престои повече :). След няколко седмици ще е откровено много кисело – но в хладилника. Не се и съмнявам, че ако го сложа в библиотеката, ще се вкисели много по-бързо, все пак е нормално в хладилника да има по-голяма трайност, а не извън него.

 23. Честно да си призная не възлагах надежда на нито една от изброените марки. Изненадаха ме резултатите. 🙂

 24. Предвид промените в технологията на производство на кисело мляко – не виждам как се очаква „вкисване“. Все пак за да вкисне киселото мляко му трябва жива бактерия, чието име е или „млечнокисела бактерия“ или „лактобациликус булгарикус“…
  Наличието и в киселото мляко е до момента на завършване на „вкисването“ след това по технологичен път се „убива“ бактерията – все пак целта е потребителя да потреби това мляко, а не да го изхвърли както едно време… Ако някой има някакви спомени – това е майка ми, която пишеше отчети как от каса 20 кисели млека 5 са бракувани още преди да бъдат закупени…

 25. Защо българинът протестира за ракията си, а не за киселото си мляко… Относно истинското кисело мляко, в аптеките не продават ли жива закваска? Знам, че при мен продават (в чужбина), но за жалост незнам как се подквасва с нея.

 26. Поздравления за теста. Интересен и полезен!
  Замислям се дали да не направя и аз един подобен , само че с останалите марки кисели млека.
  Преди това обаче мисля да направя и теста с йода,с който се открива дали има нишесте в млякото.
  Другото, което ме интересува, е вида на пластмасата на кофичката. Някои са много вредни, други не чак толкова. От вредните в млякото изтичат вещества, които се наричат КСЕНОЕСТРОГЕНИ

 27. Как се прави йоден тест на кисело мляко ? Благодаря на Бу за теста с млеката 🙂 Ние консумираме Елена и Сердика повече от другите марки млека.

 28. Капват се няколко капки йод в киселото мляко. Ако полилавее значи има добавено нишесте в млякото. теста е елементарен, всеки може да го направи.

 29. Тестът съвпада на 100 % с моите вкусови предпочитания. Искам да отбележа, че също консумирам млякото на Габрово милк в опаковки по 1 кг от Метро. В него си пише, че съдържа и сухо мляко, но вкусът е този, който харесвам. Ако експериментатора чете коментарите, нека го пробва…

 30. Tova kiselo mliako v bg izob6to ne e kiselo mliako, 6e me izviniavate…. (sori, ama niamam kirilica :/) Konservanti i suho mliako e tova (ot Ukraina, i kakto znaete, tam, 4ernobil… tva-onova… radiacia). Kiselo mliako (istinsko) mai ostana samo po bulgarskite sela (horata si go praviat sami)……………

 31. Molq,opitaite pone vednaj kiseloto mlqko na El By Mulgarikum,proizvejdano vse oshte po Bds,i togava daite otnovo komentar za klasaciqta na kiselite mleka.Ne sluchaino Qponiq kupuva ot El By balgarskata zakvaska i veche povecheee ot 15 godini qponcite qdat balgarsko kiselo mlqko.

 32. А какво може да кажете за млеката на Верея?
  Не видях коментари за тях. На мен ми се струват читави.

 33. Ма аз пък ще ви кажа, че баба ми прави домашно кисело мляко от съвсем истинско домашно кисело мляко, което при правилни условия на съхранение успява да озкара една хубава студена зима, без да се вкисне.
  Йодната проба върши работа за млека тип баба и данон, щото там се блъска картофено нишесте… ако попаденете на някой производител, който използва термофилус стафилококус – ще ме хванете за дръжката, за да разберете, че млякото няма лактабацилус булгарикус.
  Лактабацилус булгарикус е скъп, ама много скъп и след трето поколение се изражда, поради което тоя щам се произвежда само на едно място в Бг, поради което се използва в малки количества. Патентът е само в ЕлБи, ако не се лъжа.
  Млякото при престой на топло – между 5 и 15 градуса, наистина трябва да „пусне“ цвик, демек суроватка. Трябва да получи и шупли. Всъщност експериментът следва да се направи по следния начин.
  Купува се домашно мляко, ма наистина чисто (без свински мински и нам кви добавки и води) взимат се кисели млека от магазина. Сварявате млякото. Оставяте го да изстине до температура равна на температурата на пръстите ви, за по-голяма точност температура на лакътя. Слагате подкваса от закупеното кисело мляко. Увивате съда, в който сте сложили прясното мляко със закваската, така че да се задържи топлината по-дълго. След около 6 часа отвивате съда (буркана) и го оставяте на студено. На другия ден проверете гъстотата. В млеката със закваски тип стафилококус и/или нишесте ще имате много водна маса.

 34. „Елена“ наистина е едно от най-добрите млека. За съжаление е с висока масленост и за момента не ми върши работа и ми се налага да се примирявам с нискомаслените бъркочи.
  За зеленчуците/плодовете и месото обаче не мога да се оплача. Незнайно откъде, но в ProMarket каквото съм взела, винаги е било с чудесен вкус и се е разваляло точно когато се очаква. Е, не е като домашните зеленчуци…

 35. предлагам на тези млади ентусиасти да вземат от посочените марки(и други ,ако се вслушат в горните писма)и да се опитат да заквасят току-що издоено краве или овче мляко…Процедурата не е трудна и изисква по-късо време!После вкусете новополученото и…ще разберете къде има истински бациликус вулгарикус…

 36. plankov, опитът, който предлагате да се направи, е вече правен от Лионесс, чиито преживявания и резултати бяха гостуващи тук:

  Началото на експеримента със 7 вида българско кисело мляко

  Втора част: резултатите!

  Снимките липсват, така че вероятно ще трябва да ги кача наново, ако авторката на експеримента ги пази – бгфото.нет е сдало багажа.

 37. Pingback: 9 дни по-късно « Царството на Бу

 38. този „помнещ“, номер 6 ме провокира.
  Помнещ, дето ще обясняваш на хипара, спомни си, че твоето поколение си казваше „честита баня“. Хипар, не можеш да обясниш на някого, който не е виждал такова нещо, че със зверска хигиена и технологична дисциплина можеш да постигнеш трайно и невкиснато кисело мляко. Това, колко е кисело зависи и от температурата на ферментация и колко бързо прясното мляко е преработено и много други.
  С много храни е така- дотолкова са проникнали лоши практики, че масово хората се стряскат като им дадеш нещо добро (щото е непознато на вкус за тях).
  А котел на баба ми, дето вареше млякото преди да го закваси- не ми го хвалете….
  а това, че на киселото мляко от бурканите трябваха две супени лъжици захар на чаша за да ми го пробутат вечер- също:-)

 39. Специално за Хипар – да изясня каква е ситуацията. Аз обичам хипи културата и интересно – какъв хипар си ти, при положение, че хипарите са били против обществените порядки, протестирали са срещу наложените ограничения, били са за чиста околна среда. Ти обаче си модерен хипар, протестираш срещу екологично чистите и полезни продукти.
  Сега отговорям научно – така известния лактобацилус булгарикус е навсякъде около нас. НЕ Е ВЯРНО, ЧЕ ТОЙ СЕ ИЗРАЖДА, както някой беше писал по-горе. Бактерията може да се добие от накиснат във вода боб (прокиснал), от едно образувание на гушите на агнетата (забравих как се казва и не ми се търси) и разбира се от друго кисело мляко. Та тази бактерия в началото на XXв. е открита от български изследовател. Тя вирее само в България и никъде другаде по земното кълбо.
  Когато прясното мляко бъде заразено (подквасено) с нея, докато е топло, тя започва да се размножава много бързо. По този начин киселото вече мляко придобива характерната гъста еднородна структура, тъй като бактерията разтваря лактозата в млякото и протича млечно-кисела ферментация. В зависимост от температурата – мляко оставено извън хладилник може да издържи до 3 дни и то ако температурата е по-ниска от 15 градуса. Ако температурата мине 25 млякото може да вкисне буквално за часове. Относно термина вкисване – бактериите произвеждат млечната киселина (т.нар. цвик показва действието на бактериите). Та вкисването се получава – когато бактериите в една кофичка преминат границата от 1000000 в кубичен сантиметър. Ето това е. По въпроса :“Защо е полезно истинското българско кисело мляко?“, отговора е ясен – истинското мляко стимулира чревната фауна, помага на перисталтиката на червата (по-добро храносмилане), доказано предпазва от рак на дебелото черво, полезно е при диабет, помага при възстановяване на организма след тежки заболявания, изчиства организма от тежки метали.
  И накрая – всеки сам решава какво да яде от тук насетне.
  14 дни Активия = запек и подут стомах.
  14 дни истинско кисело мляко на село = перфектно работещ стомах.

 40. Мен Активия ми действа много добре, определено си оправдава рекламата. Но и тя е с висока масленост, така че е игнорирана.
  Иначе млеката на Данон никога не са били хубави. Преди поне имаха някаква гъстота и вкус, а сега приличат на десертни кремове. И още нещо, което е недопустимо за истинско кисело мляко – точи се, точно като крем наистина.

 41. Преди всичко да се извиня за назидателния тон, с който ми беше предишния пост!

  Всъщност съм привърженик на хубавите млека. Чисти, с бактери ЛБ и СТ и високо количество на протеини. Някои хора ми говорят за млеката от едно време, когато баба ги е правила. Натурални, като това на снимката (обърнете внимание на двата пръста).

  Пак ще решите, че се заяждам, ама съм живял на село и ми става зле само като си помисля за хигиенните условия. Хората, дето доят млякото и го продават в пластмасови бутилки някъде на пазара не само че рядко си мият ръцете, но и рядко измиват вимето на кравата преди да я доят. А вимето е доста ниско до земята, кравата доста шляпа из калта или в обора. Кофите, в които се дои млякото се мият само със студена вода, боже мили, за какво споменавате млеката на баба ви от едно време на село? Можете да си докарате доста повече проблеми с тях, отколото хубавите неща с бактериите. За радост бруцелоза у нас няма, да са живи и здрави ветеринарите.
  Например е още по-ужасно положението с овчето мляко, тъй като овцата се дои из отзад (а не отдоу-настрани както е кравата). Никой не слага предпазители отзад на овцата, когато я дои. От 100 овце все някоя пуска по някоя дръдонка в кофата, ама няма проблем, веднага млякото се прецежда, и в никакъв случай не се хвърля. Като се сложи в съда се мери с една дървена летвичка, която е с резки за литрите. Не помня как й викаха, но се потапя в съда с млякото. Тази летвичка само се изтрива, никога, ама никога не се мие. С козите признавам, че нямам опит.

  Та излиза че всичко дето е нискохигиенично е натурално, ако е като е от едно време е вкусно, което е мокро е чисто, а което е боядисано е ново.

  Няма смисъл да се говори за това кое е по-вкусно.

  Мисля, че трябва да се говори за качество на продукта. Разбирам, че теста е домашен, ясно е, че не можем да кажем кой знае какво на базата на този тест. Не одобрявам внушенията, които се правят. Личи и по коментарите. Просто не е честно да се приписват качества на определени продукти, а на други да се внушава, че са съмнителни. Не е честно спрямо самите производители. И без особено основание за това. Има си лабораторни резултати и всеки може да направи йодната проба за скорбяла. Ако постът беше информационен, т.с. кое е най-важното за едно кисело мляко, степенуват се, извадят се данни за това и оставим хората да си решат щях да съм възхитен.
  Така, в резултат на подобни възгледи някой гений от маркетинга на млекокомбината може да реши, че потребителите искат млека, които бързо придобиат кисел вкус, т.с. да са с по-ниски хигиенни норми например. И ще деградира целитя процес на производство. Съвсем умишлено. Примерно казвам.
  По такъв начин човек не може да си купи добра баничка, тъй като повечето хора са свикнали пъленжа в баничката със сирене да киселее леко. Това става като се разбърка изварата с малко сирене и поседи няколко дни. Но това не е особено добре, пак от гледна точка на хигиената.
  По подобен начин българинът е свикнал да пие кафе, което е повече робуста и по-малко арабика. Хората в Зап. Европа харесват точно обратното. Причината е, че хората са свикнали още от миналото да пият виетнамско и никарагуанско кафе, което е здраво робуста. Но в това няма нищо лошо. Лошото е, че през времето на соца хората бяха научени на определени стандарти за киселото мляко, т.с. да киселее, което е донякъде признак за не толкова добра технология. И смятат, че това е доброто мляко. Разбирайте, че ви казвам в очите, че вкусовете ви са приучени от едновремешните млекокомбинати и технология. Веднага предлагам алтернатива: дайте да видим какво е добро мляко. Какво и в какво съотношение са отделните елементи на доброто мляко (пртеини, бактерии, мазнини, вода и т.н.). Отговорът е: мръсен хипар, върви се изкъпи, сегашното мляко е боклук, бъкано с консерванти и т.н. Не приемам, че с времето нещата стават по-зле, толкова ли е сложно?
  Малко се уморих да обяснявам. Истината е, че няма никакви консерванти в нито едно кисело мляко, технологията се е подобрила, както и хигиенните условия. Правят се проби за чистота на млякото, съхранява се в специални съдове и специални помещения, транспортира се с камионче, което го държи на температура от 7 градуса (май толкова беше) и т.н.
  А проблемът с Данон е, че някак си има право да се нарича кисело мляко, при условие, че почти няма Лактобацилус Булгарикус. Или поне няма право да се нарича българско кисело мляко. Но от друга страна съм против патентоването на бактериите, тъй че нека оставим нещата в ръцете на лабораториите и нека те ни информират.

  „какъв хипар си ти, при положение, че хипарите са били против обществените порядки, протестирали са срещу наложените ограничения, били са за чиста околна среда“ Както виждаш, това и правя. Против обществените порядки съм (твърдя, че в киселото мляко няма консерванти напук на общественото мнение), против наложените ограничения (едновремешното мляко беше супер, а сега…),и съм за чиста околна среда, особено в кофичката мляко (не смятам, че млякото на баба Гицка от Гинци,дето не си мие ръцете е най-доброто и вкусно). По-голям хипар не можеш да намериш в цялата махала. 🙂
  Доста графоманствах, ама нейсе, нещата трябва да се обсъждат и дискутират.

 42. Хипар, отново се обръщам към теб. Правил ли си опит да направиш айрян с Данон. Ако не си, ти пожелавам успех. Опитай да видиш какво става. Аз съм пробвал и не успях да го разбия. Бърках може би 10 минути, тъй като трябваше да направя айрян за голяма група хора. Опитах се да стрия парченцата утайка (според мен от нишесте) в страните на съда и не стана. В крайна сметка айряна остана с утайка на дъното, а от горе стоеш бистра вода („млякото“ и водата не оформиха хомогенна смес)
  Относно липсата на хигиена на село, зависи кой дои млякото. Аз съм гледал как се прави и хората, които дояха спазваха отлична хигиена ( не казвам, че всички я спазват ). След това млякото беше страхотно. Ти се опитваш да кажеш – безвкусно=качествено, кисело=на мръсно, но не е така. Прочети какво писах по-горе да не се повтарям, че Лактобациликус булгарикус няма нищо, повтарям НИЩО общо с хигиената на киселото мляко. Отново ще ти посоча – българското кисело мляко е уникално, защото бактерията съществува само на нашата земя.
  Относно Активията и маслеността. Manuelle, обръщам се към теб, 2% масленост означава 8гр. мазнина в една кофичка (400гр средно) са едва 1/9 от дневната норма мазнини – около 70 гр. при жените и 90 при мъжете. Ако си виждала (а предполагам си, мазнината придава плътност на млякото. Интересно защо мляко с 0,1% масленост е толкова гъсто? (Отговори си на въпроса какво може да има вътре)
  В заключение ще кажа – повечето хора и купуват готова кайма от магазина, а хората, които знаят за какво иде реч – си купуват месо и си го смилат.
  На някои хора наистина може да не им е приятно млякото да е кисело, но в киселото мляко все пак има шанс да се открие някоя и друга от полезните бактерии.
  Останалото е плевел и плява…… както пее Ерол от Уикеда. Това е от мен.

 43. Суета, какво да се прави…

 44. Ок, наместо да гадаеш, вземи направи йодната проба на Данона, няма реакция, няма нишесте.
  Ако се направи добре киселото мляко с ЛБ може да изкара с месеци, само трябва да е затворен буркана и няма да се вкисне. Отгоре образува плесен, която (вероятно) го предпазва.
  Още нещо: гъстотата на киселото мляко не зависи от количеството мазнини в него, а от количеството протеини. Можеш да направиш много гъсто мляко с 1% масленост, няма проблем. Овчето кисело мляко е гъсто, тъй като овчето мляко има повече протеини, както и биволското. Поради това от един литър овче мляко се получава повече сирене отколкото един литър краве. А за кравето зависи и от сезона, зимата има повече протеини, лятото – по-малко. Затова викам наместо да гадаем по черва от гълъг да се допитаме до лабораториите. Там ще ни кажат кое мляко е чисто. Мегле и Данон (например) отказват да купуват мляко, което не под нивото на хигиенните изисквания. Млякото от цистерната се изхвърля. Лично аз смятам, че наличието на контрол по хигиената е по-добре от липсата на такъв. Хигиенните норми са от добрите постижения на човечеството.

 45. Хипар, обясни ми след като си толкова вещ в млечните въпроси, как млякото на Данон не се разбива на айрян. Ще си направя експеримента с прословутата йодна проба. Ако няма нишесте, то това не е гаранция, че няма нещо друго вредно в себе си. Ти самия каза, че киселото мляко може да се запази с месеци. В крайна сметка обаче млякото на Данон не е българско кисело мляко – това е истината (компанията отрича съществуването на българската бактерия) Купувай си което на теб ти харесва – всеки си има вкус. Аз предпочитам българско кисело мляко, ще продължа да купувам, млякото което считам за най-добро в момента (по възможност си подквасвам сам) И накрая – млякото, което се подквасва с българската бактерия се сварява предварително, което го изчиства от всякакви възможни бактерии. Иначе да – ако е вкиснало още в цистерната, единственото спасение на млякото е в белината. Из интернет четох една статия за това – на 1 тон мляко се сипва около килограм и нещо белина и това намалява киселинността и увеличава трайността на млякото. За голямо съжаление това най-вероятно е масова практика.
  В София има три кисели млека, които стават по мое мнение:
  Елена, Боженци и Домлян (за съжаление се случва и те да са сладки понякога)
  Относно Сердика – според мен е изкуствено подкиселено
  Верея, Бор-Чвор, ФФ вкус, Пършевица, Медея, Маркели, На баба, Данон – просто не стават и никога не си купувам от тях.
  Справка: Млякото На баба се произвежда от Данон, ако някой не знае.

 46. Будна съвест

  Аз съм правила йодна проба с данон и с на баба и не показва, заразлика от други млека. В Данон спазват мега стандарти на чистота и хигиена и изкупуват само висококачествена суровина, която изнясят и за EU – това го знам от моя позната, която работи там. И са една от най-проверяваните компании, за какви вредни съставки говорим, това ми се струва несериозно. Аз консумирам основно На Баба харесва ми на вкус и смятам, че е добро КМ. Но всеки си има право на вкус.

 47. Milcho Georgiev

  Това, че Данон отрича българската бактерия е пълна глупост, защото на всички техни свежи млечни продукти по цял свят е написана на опаковката и освен това и на лаиците е ясно, че не може никъде да направиш т. нар. кисело мляко без 2 бактерии, просто без една от двете никъде не става. Освен това аз бях на една изложба през 2004г. която беше организирана в Археологическия музей и беше показана точно от тях Лактобацилус булгарикус и откривателят на тази бактерия, който междувпрочем е българин д-р Стамен Григоров, който прави доклад в Института Пастьор през 1905г. и в негова чест я кръщават Булгарикус , а не защото само тук я има, щото това не е животно, което живее само тук. Ако сте ходили малко повече навън, ще видите че на всяка опаковка на ферментирал свеж млечен продукт има 2-те бактерии обозначени – лактобацилус и стерптококус.

 48. Пиарите на Данон се раздвижиха…
  обясни ви се многократно – проверен в лаборатория
  ФАКТ:
  млеката на Данон имат незначително количество живи бактерии ЛБ!

  Всички останали аргументи – за хигиена, технология, качество на суровината и пр. просто нямат отношение към същината на дискусията.

  Само ще добавя, че и във Франция млеката на Данон
  далеч не са сред най-добрите.

  Споровете настрана, но ние трябва да изискваме производителите задължително да указват млякото с живи бактерии ли е – и щом няма такава индикация, от това автоматично да следва, че не са – това се прави в някои страни – като под това се разбира определено минимално количество. Пък производителите, които, напр. държат на високото съдържание на ЛБ в техните млека, биха могли да добавят и повече количествена информация.

 49. Пиарите на данон НАЙ-ВЕРОЯТНО са един човек, който се пише с различни имена.
  Лактобациликус Булгарикус е уникална бактерия, която живее само в България и престани/ете да спамите хората с простотии. ТОВА Е ДОКАЗАН ФАКТ. Има много научни трудове по въпроса. БДС казва какво трябва и какво не трябва, но никой не го спазва. ЛБ е бактерия, за която в Япония са създадени специални лабораторни условия, за да вирее, а тук тя е навсякъде около нас (с нея се заквасва и оригиналната българска боза)
  Данон се опитва и някои български фирми му помагат да унищожи вкуса на истинските български кисели млека, както целенасочено се унищожават истинските български плодове и зеленчуци и се внасят такива от Полша, Германия, Алжир и незнам си къде.
  Аз вярвам, че ще оцелеят качествените храни и рано или късно компании като Данон и др. ще изчезнат.

 50. Будна Съвест

  Какви ПР, какъв един човек вие нормални ли сте !? Това, че някой не е на вашето мнение, а и както забелязвам от дискустията и други хора не са на вашето мнение, не означава непременно, че на този човек му се плаща или работи за някой. Аз вярвам на хора, които са запознати и хора, които са професионалисти в тая област, а не на незапознати хора във форумите, дори които не са наясно по темата и говорят едни и същи глупости. „Лактобациликус Булгарикус е уникална бактерия, която живее само в България” – ето това е пълна простотия! – бактерията е открита от българин, но това не означава, че вирее само тук!!! Не поддържам и стремежа на комунистическия режим да се потули и омаловажи личността на д-р Стамен Григоров, благодарение на когото бактерията се казва така и с което трябва да се гордеем като българи. Затова въобще тази бактерия е булгарикус, а не защото на 15 км от границите изчезва. Разбира се на фанатизираните комунисти не им изнасяло, че той е учил в чужбина а не на най-доброто място на света – Русия! Не мисля повече да споря, всеки да яде каквото си иска.

 51. Будна съвест, престани да говориш глупости и да заблуждаваш хората. http://e-vestnik.bg/5850 ето ти линк, че Лактобациликус Булгарикус е единствено и само българска бактерия. Българското кисело мляко има неповторимия си вкус именно поради тази бактерия и името й не идва от това, че откривателя е българин. Именно поради тази причина т.нар. „йогурт“ в Англия, Франция и Унгария например няма нищо общо с вкуса на българското мляко. Там тази бактерия не вирее. Как да ти го обясня с по-прости думи. Долна лъжа е рекламата на Данон, за хановете, които дошли от далечни земи и донесли млякото. Няма подобно нещо. Климатът по българските земи е такъв, какъвто е и днес поне от 1000г.пр.Хр. , съответно – бактерията вероятно съществува тук поне от 3000 години. И това не е национализъм, шовинизъм или нещо от сорта. Това е истината, която се надявам хората да си припомнят.

 52. Будна Съвест

  О, нерезумни юроде….срамота, че не познавате собствената си история и великите си българи, с които трябва да се гордеем. Имаше и едно такова предаване по националната телевизия, обаче през това време може да сме заучавали имената на всички сериални герои.

  Доктор Стамен Григоров се нарежда сред най-големите учени в човешката история. Типично по български обаче най-великото му откритие остава в забвение.
  http://www.deltanews.bg/index.php?id=598 – привеждам един от милионните източници на информация в интернет, защото особено ми харесва заглавието.
  Поздравявам всички с второто от цитираните по-горе изречения.
  Когато се опитваме да отричаме нещо „Българското кисело мляко има неповторимия си вкус именно поради тази бактерия и името й не идва от това, че откривателя е българин“ е хубаво първо малко да сме попрочели кой кой е. Иначе е малко смешно

  Със сигурност обаче няма да разисквам темата кой колко си познава историята в този форум.
  А за финал всеки експерт по кисело мляко и всичко свързано с него, може да се дообогати в Музея на киселото мляко в село Студен извор, Трънско, откъдето е и д-р Стамен Григоров, откривател на … ?????!!!!!!!! парния локомотив !!!
  Странно защо навсякъде за него пише, че през 1905 г. той за първи път описал млечнокиселия микроорганизъм, който предизвиква ферментацията, необходима за получаване на кисело мляко. Той го нарекъл „Бацил А“. По-късно микроорганизмът бил наречен „Лактобацилус булгарикус“ в чест на родината на неговия първооткривател.
  Най-вероятно става въпрос за световен заговор!!!!

 53. Будна съвест, не определяй хората като неразумни юроди, защото Паисий е визирал така родоотстъпните си (ни) сънародници……
  Та тъй като се смяташ за много знаещ (знаеща) ето ти една статия
  http://en.wikipedia.org/wiki/Lactobacillus_delbrueckii_subsp._bulgaricus
  Ето и няколко цитата за останалите, които хвърлят по едно око на темата:
  „Some of the biggest importers of the bacterium are Japan, USA, and the EU.“
  В превод: „Някои от най-големите вносители на бактерията (Lactobacilicus Bulgaricus) са Япония, САЩ и ЕС.
  Интересно Будна съвест, защо са вносители като по твоята логика бактерията трябва да съществува свободно и там. НО ТЕ Я ВНАСЯТ ОТ БЪЛГАРИЯ.
  „After the discovery of the lactobacillus bulgaricus from the Bulgarian scientist Stamen Grigorov, Ilya Metchnikoff (professor at the Pasteur Institute in Paris) became interested and in the early 20th century, the Russian scientist – one of the founders of modern immunology – linked the longevity of the Bulgarian people to the consumption of yoghurt.“
  Превод: „След откритието на Лактобацилус Булгарикус от българския учен Стамен Григоров, Илия Мечников (професор в института Пастьор в Париж) започва да се интересува от проблематиката в ранните години на ХХв. Руският учен – един от откривателите на модерната имунология – свързал дълголетието на Българите с консумацията на кисело мляко“.
  „Metchnikoff even reported that the special kind of Lactobacilli in samples of Bulgarian yogurt was the only bacterium that had never damaged the human organism.“
  Превод: „Мечников дори съобщава, че специланият вид Лактобацили в проби от Българско кисело мляко е единствената бактерия, когато никога не разрушава човешкия организъм.“
  Съжалявам за дългите цитати, но наистина ти ме принуди да отговоря на предизвикателството.

  Фактите нямат нищо общо с начина, по който се опитваш да изопачиш думите ми. Не съм съгласен и с начина, по който се опитваш да принизиш важната тема до махленски спор.

 54. Будна Съвест

  Основното ми твърдение в последните два пъти е по повод твоята убеденост, че „„Българското кисело мляко има неповторимия си вкус именно поради тази бактерия и името й не идва от това, че откривателя е българин“ Дори в твоите примери става ясно кой е откривателят на бактерията и на кого е наречена.
  И да разбира се веднъж изолирана и именно защото бактерията не умира на границата, тя може да бъде пренесена в Япония например.
  Самия пример, показва, че масово хората не знаят за какво говорят.

  И това си е факт, който няма нищо общо с марки, фирми и ??!

  И ДА, със сигурност темата е важна, поне за мен като българка – чела съм по темата, определено не само в wiki, и бях в музея, където се запознах с внучката на Стамен Григоров, Юлия, за която също беше доста тъжно, че почти никой не знае от къде идва името на бактерията на любимото ни КМ и приноса на дядо й е омаловажен и забравен, поради вече изтъкнатите причини.

 55. Будна съвест, да се пренесе в Япония, означава, ЧЕ БАКТЕРИЯТА НЕ ЖИВЕЕ СВОБОДНО ТАМ. Млякото Мейджи, което между другото е най-продаваното в Япония е с българска закваска. Там използват специални камери, за да създадат точно определена среда, за получаването на български бактерии. Това, че Стамен Григоров е откривател няма нищо общо с това, че бактерията живее и се разпространява свободно САМО ПО БЪЛГАРСКИТЕ ЗЕМИ. АЗ НЕ СПОРЯ КОЙ Е ОТКРИЛ БАКТЕРИЯТА.
  Ако искаше да я кръсти на себе си, Стамен Григоров щеше да кръсти бактерията Lactobacilicus Grigorus или Stamenus. Бактерията е кръстена с това си име, заради това, че се среща единствено и само в България и вероятно и по причината, че откривателят е българин.

  Ти вадиш от контекста само това, което ти е изгодно, за да изопачиш моите думи, а не обръщаш внимание на останалото, което съм писал.
  Ако си PR на Данон, разбирам те, това ти е работата, но моето мнение е,че това, което правиш не е етично.
  Всеки има свобода на изказ, но когато има толкова доказателства насреща, обикновено човек се съгласява с тезата на другия.
  Изборът е твой в крайна сметка, но също и всеки, който чете тези редове има право на Информиран избор, а не само на твоето мнение.

 56. Будна Съвест

  Не мисля повече да споря с теб. Просто ще те помоля да се запознаеш повече по темата и тогава да говориш, защотото така заблуждаваш хората с не истини. Питай някой, който разбира, като не ми вярваш на мен. И не съм никакъв ПР, а просто си изказвам личната позиция.
  Интересен пи арски материал също е Георгиева М., Ставрев Д., Кирчева А., и др. Д-р Стамен Григоров:100 години от откритието на Lactobacillus bulgaricus Grigoroff, II Балкански конгрес по История на медицината, Варна, 23-25.10.2005.

 57. Пробиотиците – исторически преглед на изследванията върху тях в България [редактиране]

  Пробиотиците като „живи микроорганизми” имат профилактично и терапевтично действие, подобрявайки вътрешния микробен баланс. Българското кисело мляко се приема за първия пробиотик, привлякъл вниманието на лауреата на Нобелова награда проф. И. Мечников. След изолирането от д-р Стамен Григоров през 1905 г на причинителя на подквасването, Lactobacillus bulgaricus, Мечников заключва, че тайната на дълголетието на българите се крие в консумирането на кисело мляко. Така И. Мечников става основател на концепцията за пробиотиците. Това поставя началото на множество изследвания върху лечебните и профилактични свойства на киселото мляко и лактобацилите. Установяват се пробиотичните свойства на българското кисело мляко – не само ТРАДИЦИОНЕН и ОРИГИНАЛЕН български продукт, а и лидер сред пробиотичните храни в света. Редица български учени посвещават значителна част от професионалната си дейност в изследване на лактобацилите – д-р Ив. Богданов, проф. Балабански, д-р Катранджиев, д-р М. Кондратенко, доц. Р. Еникова, д-р Дончев, проф. Чомаков, Б. Гьошева и мн. др. Задълбочената им научна работа позволи през последните 15-20 години да се разработят оригинални български пробиотични сухи млечнокисели продукти. Тези успехи в научноизследователската и практическо-приложната дейност са принос към делото на родоначалника на науката за пробиотиците д-р Ст. Григоров.
  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%BA
  тук има и доста цитирана литература по въпроса.
  Информацията е дадена от д-р М. Георгиева , д.м.
  С това смятам темата за приключила.
  Ако открия допълнителна информация, ще напиша нещо отново.

 58. Вижте не трябва да се очудвате, че българите са едни от най-болните. Още в началото на 90-те години след като се изклаха млечните крави в България за производство на киселите млека се внасяха сухи млека с изтекла годност включително от Украйна и от областта на Чернобил. Нямаше никакъв контрол за произхода и годността.
  А тази порочна практика не беше само за млякото, а за почти всики останали хранителни продукти.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s