Основи на захранването

‘За здравото, доносено бебе кърмата е единствената храна, от която се нуждае, докато покаже признаци, че се нуждае от твърда храна, приблизително около средата на първата година след раждането си.’
Ла Лече Лига

Кога да захраня бебето?
Световната Здравна Организация и Ла Лече Лига препоръчват изключително кърмене до 6-ия месец (навършен), след което постепенно захранване без да бъде спирано кърменето. Кърмата остава основна част от диетата на бебето, а твърдите храни я допълват. Захранването не бива да става по-рано от 4 навършени месеца (16 седмици)! Препоръките на СЗО се основават на изучаване на физиологичното развитие на органите и системите на детето и на неговата готовност да възприема нова храна; те носят обобщен характер. ЛЛЛ подкрепя индивидуалния подход към всяко едно дете в зависимост от неговите нужди и степен на развитие.

Фактори, които говорят за готовността на детето за захранване:
1. Възраст не по-малка от 4 месеца (при недоносените бебета за основа се взима средната дата между датата на раждане и датата на термина + 4/6м).
2. Теглото при раждането се е удвоило. За недоносените бебчета коефициентът е 2,5.
3. Детето седи стабилно, когато го придържа възрастен.
4. Има добър контрол над врата и главата си.
5. Има повишено слюноотделяне.
6. Никнат зъби.
7. Рефлексът на езика за изтласкване е изчезнал.
8. Детето проявява отчетлив интерес към храната на възрастните.
9. Слага играчки в устата си често и лесно.
10. Способно е да дъвче (дори без зъби) и да преглъща.

Имайте предвид, че бебето ви може да не проявява всички признаци наведнъж, но наблюдавайте да има поне половината или повече.

С кои храни да започна?
Според сезона, личните си предпочитания или препоръките на педиатъра можете да изберете между готови или домашни безглутенови зърнени каши, зеленчукови или плодови пюрета. Обичайно сок се препоръчва след като бебето е привикнало към повече нови храни, за да се избегне раздразване на хранително-чревния тракт от плодовите киселини. Еднокомпонентни зърнени каши, картоф, тиква, морков, ябълка, месо, а след това – различни комбинации и постепенно добавяне на нови храни – възможностите са много! Важно е да не въвеждате повече от една нова храна на всеки 3-5 дена, за да има време бебето да свикне с нея, а вие да проследите за евентуални реакции. За бебета с алергии или фамилна обремененост този период може да е 5-10 дена, при проблеми е добре да се направи и консултация с алерголог.

Как да започна захранването?
Обичайно нова храна се предлага, когато детето е показало знаци за готовност за приемане на твърди храни. Най-често новата храна се предлага в първата половина на деня, в период, когато детето е отпочинало и бодро, половин час след кърмене, когато все още не е гладно, но започва леко да огладнява и би харесало идеята да опита нещо интересно и ново.

Всяка нова храна се предлага първоначално в малко количество – 1-2 ч.л. (5-10 гр), като количеството й постепенно се увеличава в следващите няколко дни, съобразено с апетита и желанието на детето. Не е необичайно за кърменото бебе да яде не повече от 30-50 мл на едно хранене, въпреки че има изключения – кърмата съставлява 75-85% от дневното меню до годината и покрива основните му енергийни и хранителни нужди, а твърдата храна служи основно за опитване и запознаване с новите вкусове и консистенции.

Когато се въвежда следваща нова храна, повечето майки предпочитат да я комбинират с вече въведена и смесват малко количество от новата с по-голяма порция от вече предлагана храна, като постепенно увеличават количеството нова храна през следващите дни.

Повечето майки избират първо да кърмят бебето, а малко по-късно да предложат твърдата храна (като нерядко бебето иска да завърши храненето с пюре/каша пак с кърмене); след годинката много майки решават да обърнат режима и първо предлагат твърдата храна, а след това кърмят.

Бебешката храна не се подправя със сол и захар: вкусовите рецептори на децата са ‘непокварени’ от подправки и за разлика от възрастните, те усещат вкусовете много ярко и силно; това, което за нас е блудкаво и безвкусно, за тях съвсем не е такова. В добавка, захарта носи ненужни празни калории, а солта натоварва незрелите детски бъбреци – минералните соли от храните са му достатъчни на този етап. След първите седмици на захранването (към 8-ми месец) много майки постепенно започват да добавят различни зелени подправки, които приятно овкусяват и разнообразяват бебешките храни.

Кои храни да избягвам?
Преработени храни, храни с добавена захар под различна форма, мед и яйчен белтък (до края на първата година), ядки (най-малкото до края на първата година, често повече), храни, към които детето има фамилна обремененост.

Автор: Бу за сп. Кенгуру 2009, с допълнения

Вижте още:
Захранване на бебето
Педагогическо захранване І
FAQ: Често задавани въпроси за захранването
Храни за ядене с пръсти

One response to “Основи на захранването

  1. Zdraveite,moeto beb4e ve4e navar6i 1 godinka no o6te ne moje da se nay4i da qde gotveni mandji4ki.Naskoro be6e zapo4nalo za 4 dena iade gotveno i na sledva6tia den biaxme na rasxotka i my kypix pure izqde go i ot togava otkazva pak da qde gotvenite my mandji4ki. Mole vi kajete kakvo da napravia za da se nay4im. Blagodaria vi mnogo predvaritelno

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s