От Ереван през Монтана до Бусманци*

Включвам се и аз към инициативата, опитваща се да отрази драмата на Аревик и Давид – петгодишна дистанционна любов, история, достигнала грозен развой, когато Аревик идва в България с редовна виза, на която й отказват продължаване, а вместо това я затварят в дома за негегални бежанци и имигранти в Бусманци, където не е ясно какво я очаква – дали депортация или просто еквивалентът на затвор по неизяснени причини.

В допълнение след затварянето в дома Аревик разбира, че чака дете. В момента е бременна в трети месец и кара тежка бременност, не може да се храни и припада на няколко пъти; след като я откарат в болница и я пооправят, я връщат обратно, защото няма здравни осигуровки. Вместо да прекарва едни от предполагаемо най-щастливите мигове в живота си заедно с бащата на нероденото си дете, тя е отделена от него против желанията им, чувства се зле психически и физически, което със сигурност не е добре не само за нея, но и за бъдещия човек в утробата й. Всичко това – заради нечия бюрократична недомислица, която повелява Аревик да стои затворена, прескачайки закноустановените мерки в подобни случаи.

Родителите на Давид осигуряват на Аревик място за пребиваване и средства за съществуване, бащата е станал неин гарант, но въпреки това нищо не се променя. Държавната Агенция за Бежанците се позовава на всякакви закони и тези, сред които изключително арогантното твърдение на представителя й, че Аревик е забременяла с цел да пренебрегне разпоредбата на ДАБ, отхвърляща молбата й за удължаване на визата и да остане в тая прекрасна държава, защото – помислете сами! – какво по-прекрасно би могъл да иска млад човек на двадесет години, ако не да се пресели в България…

Това е домът в Бусманци

Ако не смятате, че това е мястото, в което едно младо момиче да очаква първото си дете, а един бъдещ човек да се появи на бял свят, кажете го. Изразете позицията си, като изпратите писмо (на хартия, с обратна разписка), присъедините се към групата във Фейсбиук и подпишете подписката за регулиране на статута на имигрантите.

Как можете да помогнете на Аревик?

Групата във Фейсбук Да спасим Аревик! – Save Arevik! – Helft Arevik!

* заглавието е взето от предаването за Аревик и Давид по ‘Хоризонт до обед’

Реклами

13 responses to “От Ереван през Монтана до Бусманци*

 1. Сакън, Бу! Любовта между Аревик и Давид не е завършила с грозен край, тя просто минава през най-тежкото си изпитание досега, а и, надявам се, изобщо.

  Благодаря за подкрепата!

 2. Грозен край в смисъл задържането й, исках да кажа. Ще се доизясня 🙂

 3. Честно казано настръхнах, онемях и не знам още какво, очите ми се насълзиха докато четях. Аз също съм в подкрепа!

 4. Светла е качила в сайта си запис от предаването по темата излъчено по радио Хоризонт. Гостът в студиото, типично по чиновнически изразяваше пълно равнодушие и по никакъв начин не можа да обясни защо молбите за постоянно пребиваване и на двамата не са одобрени, при положение, че родителите на Давид са със статут на постоянно пребиваващи. Думите му бяха, че НЯМА ОСНОВАНИЕ за одобрение. Нямам желание дори да повтарям всички безсмислици, които ЧИНОВНИКЪТ изговори. Трябва официално да преименуваме държавата на Абсурдистан.

 5. Браво,че се присъедини 🙂

 6. Pingback: Хайде да спрем да си затваряме очите « #Intidar

 7. И аз се присъединявам. Ще пусна писмо утре с обратна разписка.

 8. Pingback: „Дом“ – Затвор Бусманци « Kiia's Blog

 9. Георги Иванов

  Това момиче има разпореждане от Дирекция Миграции за напускане на страната – неколкократно! ДАБ и отказва статут на бежанец! Административния съд в Монтана е потвърдил решенията им! Тя не се съобразява с никоя институция в РБ подкрепяна от семейството арменци при които живее. Държавата в лицето на МВР трябва да предприеме необходимите мерки и спрямо тях с цел недопускане на това своеволие да стане пример за подражание!!! Всички трезвомислещи хора в РБ вярваме, че ДЪРЖАВАТА няма да отстъпи пред натиска в интернет и медиите и ще си свърши работата !!!

 10. Георги Иванов

  Преди 12-13 години (не помня точно) когато МВР озаконяваха това семейство арменци в Монтана те пак правеха някакви гладни стачки и протести, защото не искаха да платят държавната такса(около 500 лв. на човек) за законно временно пребиваване в РБ.Тогава пак писаха за тях в медиите. Нямам представа дали платиха, ама това са хора които не зачитат нито нашите, нито Европейските закони!Сега техния незаконно пребиваващ син достойно продължава делото им!Хора, пак си помислете кого и защо защитавате…… !!!!!!!!!!!

 11. Pingback: Случаят на Аревик и Давид получи безпрецедентен обществен отзвук « Правна клиника за бежанци и имигранти

 12. Pingback: Случаят на Аревик и Давид получи безпрецедентен обществен отзвук | BLOG.Farbg.eu

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s