Професия: матка под наем

Някой си човек не можел да има дете от жена си. Понеже сурогатното майчинство не е легализирано, а и обичайният път с ин витро оплождане на майката-инкубатор е сложна процедура, включваща много бумащина и изчакване, той подходил по-пряко. Преспал с една жена в точния момент, тя забременяла, девет месеца по-късно той припознал детето и го взел да го гледат с жена му. Всичко това – само срещу четирицифрена сума. Толкова лесно и дори – може да се каже, почти законно. Далеч не всяка двойка с репродуктивни проблеми обаче би се решила на такава стъпка.

Споделям с приятелката си, че мисля да пиша за сурогатното майчинство – тема, нашумяла напоследък и съответно обсъждана нашироко в медийното пространство. Е, пита ме тя, ти за или против сурогатното майчинството си? Хм… подкрепям идеята като такава… не, всъщност не я подкрепям, има много неясноти… не, по-скоро съм съгласна с някои аспекти и условия на сурогатното майчинство, но… Всичко изглеждаше толкова лесно и дори весело, когато гледахме ‘Приятели’, където Фийби износваше тризнаците на брат си. В реалния живот обаче не е така. Много хора са против;  част от тях обосновават негативното си мнение с аргументи. Други са против, просто така – идеята не им се струва добра и толкова, или доводите им са баналната фраза, повтраряна горе-долу всеки път като се заговори за двойки с репродуктивни проблеми, ‘Има толкова изоставени деца в домовете!’ Трети са ‘за’ по принцип, без много да вникват в темата, но реално не биха се наели да износят чуждо дете (Чудесна идея! Само че мен не ме бройте.) Четвърти биха износили дете за много-много близък човек. А пети са убедени, че идеята е добра и търсят и предлагат начини това реално да се случи.

Най-напред искам да кажа, че за момента поне изглежда, че аз съм от четвъртите – може би, евентуално и с уговорки бих се съгласила да износя детето на сестра си, ако тя не можеше да го направи по някаква причина и поискаше това от мен. За щастие това не ни се налага; аз съм майка на две дъщери, сестра ми очаква второто си момче след броени седмици. И дори така, чувствата, които изпитвам към сурогатното майчинство са много противоречиви и смесени.

Хайде да погледнем зад стандартните първосигнални мисли, които неминуемо обземат човек (особено ако вече е станал родител), като се заговори за сурогатно майчинство, като Как ще го нося девет месеца под сърцето си и ще родя, за да го дам после!

Един голям проблем, който неминуемо ще се появи и бързо ще се разрастне, ако сурогатното майчинство се легализира, е проблемът с търговията с плът – плътта на сурогатните майки, които ще износват чужди деца срещу заплащане, принудени от нищета или от алчност; това ще влоши допълнително положението на жените, тъй като все още само те могат да износват и дават живот и така ще застраши правата им. Няма да закъснеят случаите на принудително износване – физически или психологически натиск, оказван над потенциалната сурогатна майка – ‘Хайде, какво толкова, девет месеца ще си бременна, после го даваме и не се грижиш за нищо, чудо голямо, все едно не си била бременна и преди (защото се спекулира, че сурогатни майки трябва да стават само вече раждали жени), ще си инкубатор за известно време и после взимаме парите!’ А за пари, както всички знаем, много хора са готови на какво ли не. Дори – да продадат собствената си или тази на жена си утроба. Наричат го ‘майка под наем’, но дефакто не става дума само за това. То не е като да се погрижиш за чуждото дете за няколко месеца вместо майка му – а от няколко малки клетки тялото ти да вложи ресурси, време и сериозни усилия, за да изгради цял нов човек – който после даваш някому.

Няма какво да се лъжем, че хората ще износват чужди деца от добро сърце, за да помогнат на бездетни семейства. И да има такива, те ще са единици и вероятно – за да помогнат на близък роднина. Всички останали ще го правят срещу пари, с или без натиск.

Преди няколко месеца по медиите гърмяха случите за бебетата, изнасяни и продавани зад граница. Така де, какво толкова? Износваш го, раждаш го и го даваш на едни добри хора срещу едни добри пари (момичетата вървят по 4-5 хиляди евро, момчетата се харчат за малко повече, по 6 хиляди евро). Каква е разликата? Дали ще износиш човека с твоя генетичен материал или чужд, резултатът е един и същи – търговия с плът. Както за ражданите и продавани зад граница новородени се търсеха жени, готови да износят бебе за продан, така и за сурогатното майчинство бързо ще се развие пазарната ниша – още един изобретателен начин да се експлоатират жените.

Аз, казва приятелката ми, евентуално бих износила дете за близки хора, ако се легализира процедурата, ако знам, че са добри хора, ще го обичат и ще се грижат за него. Но как може да стане това, питам я аз? Как точно ще знаеш, че ще се грижат добре за детето? А и с какво право – ти си просто матка под наем, нямаш права над това дете, откъде накъде ще искаш да го гледат по твоите стандарти? За разлика от осиновяването, където социалните служби [би трябвало да] проверяват родителите и да се грижат те да гледат детето добре, в случая със сурогатното майчинство това няма как да се случи. За да станеш шофьор, се кара курс и се полага изпит, за да да учиш специалност се полагат приемни и изходни изпити, за да докажеш на другите хора, че притежаваш нужните умения, но всеки, добил контрол над половите си органи, може да стане родител. Умен или глупав, възпитан или простак, мил или психар – никой не пита какъв родител ще стане от теб, нито трябва да се доказваш по някакъв начин, преди да решиш да създадеш дете. По същия начин ще стои въпросът със сурогатното майчинство – независимо как е постигнато, това дете ще си е твое и можеш да го гледаш както пожелаеш.

Неизбежно се повдигат и други въпроси – въпроси, които според мен трудно могат да бъдат обхванати от нормативи и закони и които много биха пречили сурогатното майчинство да бъде легализирано по нормален начин, който да не ощетява никого.

Какво, ако биологичните родители решат, че повече не искат детето, което се износва? За майката-сурогат ли ще остане и тогава тя майка ли ще му е или трябва да го осинови след раждането? Ако тя също не го иска и ако законово то се вмени на генетичните си родители, а те решат да го оставят в дом, кой носи отговорност?

Ами ако единият или двамата биологични родители умрат? Трябва ли сурогатната майка да задържи детето и какво, ако не го иска? Кой подписва отказът от дете, за да се даде за осиновяване?

Ако детето се окаже със заболявания, също както се случва и когато човек износва своите си деца? Могат ли биологичните родители да кажат, а, не, не сме се пазарили за недъгаво дете? Кой ще носи отговорност тогава – биологичните родители заради генетичния материал или майката-сурогат заради износването?

Има ли сурогатната майка някакви права, както моята приятелка смята? И ако да, може ли детето след време, както при осиновените деца, да иска да се запознае с жената, която го е износила и родила? Тя всъщност майка ли му е, когато нейното тяло буквално го е създало, износило и му е дало живот, или не се явява никаква?

Такива, и още куп други въпроси изникват при обсъждане на сурогатното майчинство – и не изглежда да имат лесен отговор.

Мислим за желанията и правата на хората, които не могат да имат деца, а искат (и по някаква причина не желаят да осиновят – в крайна сметка хората са различни и не може да се налага универсално решение за всички). Мислим и за желанията и правата на потенциалните сурогатни майки, които биха преотстъпили телата си възмездно, за да могат първите да имат свои деца.

Но има и още една страна в този договор за наемане на матка. Никой не взема предвид гледната точка на бебето. Какво за бебето, ще каже някой – ражда се и го гледат, чудо голямо. Всъщност да, голямо чудо е.

Многобройни изследвания показват, че бебето изгражда връзка с майка си още преди появата си на бял свят; познава ритъма на дишането й и биенето на сърцето й; успокоява се, щом след излизането от утробата й бъде поставено на голата й кожа. Проучвания показват, че бебета, отделени след раждането от майките си дори за няколко минути, страдат от стрес и депресия, нивата на кортизола им се покачват и могат да имат проблеми с адаптацията, поведението и храненето в резултат на това. А извън всяко съмнение, в един договор, където една жена износва и ражда бебе, на което му отнемат единствената майка от негова гледна точка и го дават на други хора, колкото и обичливи и грижовни да са те, ще става дума точно за такава раздяла и дори по-зле, защото то няма после да бъде върнато обратно близо до майката, която за него ще е родна.

Не на последно място – всяко бебе има право да бъде кърмено. За възрастните това може да звучи като въпрос на избор, да кърмя или не е моя работа и ако искам, ще го правя, ако не искам – не; но всъщност това е рождено право на бебето и не следва никой да го лишава от него. Макар и безпомощно и зависимо изцяло от възрастните около него, бебето е Човек със своите права, които трябва да бъдат взимани предвид и зачитани. Бебето се ражда на този свят, без дори да обмисля други алтернативи – за него майчиното мляко е единствената приемлива възможност и то е родено, за да бъде хранено с него.

Коластрата на майката съдържа многобройни и разнообразни антитела, които защитават новия човек след появата му на бял свят и помагат на незрялата му имунна система да започне да функционира по-бързо и по-добре. Тялото на майката прави специално мляко, подходящо за нуждите на точно това бебе, което е родила – жива субстанция, която мени състава и свойствата си според потребностите на новороденото дете. За новия човек е от голямо значение в здравословен, физически, психически и емоционален план да получава майчино мляко поне известно време, в идеалния случай – докато надрасне нуждата от него. А всичко това с не-разделяне на новороденото от майката и правото му да бъде кърмено, очевидно трудно може да се случи при сурогатното майчинство и е нещо, което носи преки негативи за предполагаемо най-важния човек в цялата сделка – самото бебе.

В края на всички тези размисли продължавам да не знам дали съм за или против сурогатното майчинство. Изхождайки от личния си опит знам само едно – всеки, който иска, трябва да има възможността да стане [добър] родител, а всяко дете – да има възможността правата и личността му да бъдат зачитани, уважавани и да се вземат предвид още дори преди появата му на бял свят.

Автор: Бу за сп. ‘Жената днес’ 2010

25 responses to “Професия: матка под наем

 1. …mnogo dobra statija Bu! ..i az sum mai ot 4tite…
  🙂

 2. Аз съм от онези, с баналната фаза за довод. Не сме пораснали още за останалите неща.
  Чудесна статия Бу! Както винаги. Ще чета коментарите с интерес.

 3. Чудесно написано, Бу!
  Не бих станала сурогатна майка срещу заплащане! Струва ми се грозно и като извиване на ръце! Може би бих го напарвила за сестра ми, ако се наложи, но някак си ме притеснява факта, че трябва да се „сближа“ с приятеля й…

 4. Тая работа не е като оная работа. Изобщо не ги виждам нещата, честно. Единственото, което виждам, е, че всичко ще се изврати и ще се превърне в чалга. Нито ще е бизнес, нито ще е помощ. Ще е евтина и пошла чалга, от която адвокатчета, лекарчета и какви ли не още говеда ще се облажват. А женките, дето ще си жертват живота за пари, след това ще си дават парите за психолози и психиатри. Освен ако не им е за първи път и са наясно със себе си, че едно раждане и едно даване на роденото дете им е все тая. Питам се обаче и родителите, дето си дават материала, кое им гарантира, че същият този материал ще бъде отглеждан в здравословна среда. Нищо. Така че, баста, тая работа не е като оная работа.

 5. Аргументът „опасно е“ е слаб. Защо да е забранено да получаваш пари за нещо опасно? А ако искам да съм професионален войник? И там мога да получа физическа и психическа травма.

  Освен това бебето няма „право“ на кърма, защото никой не може да защити това право. Кой закон ще арестува или глоби майката, решила да храни с адаптирано мляко, за да не си развали бюста? Кой ще ми събира данък „дойка“, за да се кърмят деца, чийто майки не искат или не могат? Детето има биологична нужда от кърма, но това по никой начин не може да стане право в което и да е общество.

 6. Бу, всички въпроси, които подвигаш, са много уместни. Дано тези, които са се запътили в момента към незаконно сурогатно майчинство (защото знаем, че не е необходимо нещо да е законно, за да се случва), да се замислят добре над всички аспекти на подобен акт. Аз лично се надявам никога да не ми се налага да решавам такава дилема.
  @hbeeva Бебетата може да нямат юридическо право на кърма, но имат морално такова. Да лишиш умислено и съзнателно детето си от възможно най-добрия старт в живота е престъпление за мен. Освен това, знаем, че кърменето няма само чисто хранителна страна, а е изключително важно и от емоционална и психологическа гледна точка. Така че този момент не бива да се пренебрегва, когато се обсъжда сурогатството.

 7. „сестра ми очаква второто си момче след броени седмици“ Ама нали Виктор вече се роди по телефона, или?

 8. Тексът беше писан и излезе в Жената днес преди да се роди племенникът 🙂 Аз изчаквам известно време, преди да го блогна просто.

 9. Чедесна статия, Бу! Въпросите наистина са много…
  Аз също нямам позиция, или клоня към „по-скоро не“…
  От друга страна вече е свъсем законна другата страна на сурогатното майчинство – Аз отивам и си избирам сперматозоиди от рус, висек, синеок с висше техническо и яйцеклетки от висока, дългокрака, тъмнокоса, пъсроока до 24 г. от които да ми направят едно момче и едно момиче, които после да ми трансферират и ще си бъдат форевър майн…. И нъкаде няма статистика колко като мен са избали същия този рус, висок, синеко, или не дай си Боже същата тази комбинация с тъмнокосата девойка!

 10. @Pili, бих казала за кърменето, че детето може да има право на разумен шанс да бъде кърмено. Тоест, един разумен човек би очаквал, че собствената майка на едно бебе може да се опита да кърми. При сурогатството няма да има този шанс в границите на разумното- а това, предполагам, може да стане и закон. Не съм адвокат, но си мислех в насоката „reasonable person standard“, едно такова животно, на което според професора ми би трябвало да се базират законите.

  Малко оф, но не бих нарекла майка, избрала да не кърми, неморална или престъпничка. Смея да кажа, че макар биологически кърменето наистина да е най-добър старт, въпросът какво е най-добро за детето няма само биологична страна и не е в черни и бели краски.

 11. Pingback: Без самодоволство на публични места « Градската Самодива

 12. Интересно!?
  А,“сурогатното“ бащинство?Защо никой не коментира тази страна на въпроса?Мъжете нямат ли чувства и емоции?
  Около 10% от мъжете в една или друга степен са неспособни да имат поколение.Огледайте се в квартала си има ли толкова бездетни семейстма.
  Първата и най тънка разлика е,че при едното се изисква съгласието на майката,а при другото не се изисква съгласието на „бащата“

 13. @Pinokio, въпросът със сурогатното бащинство сме го решили отдавна, вий мъжете не се месете- мълчете си, само така се случва процесът:)

 14. аз съм за, всеки има право на избор! в интерес на детето е, ако ще е обичано и гледано. всичките въпроси, свързани с проямна на обстоятелствата,следва да се опишат в подобие на договор.
  бебето няма да е до жената,която го е носила,но ще е до своята майка: и ще може да разбере това!

 15. Твърдо против! Не мога да си представя някой да ме рита отвътре и после след 10 часови мъки като го доведа на този свят да ми кажат, ама то си има друга майка, ти си просто инкубатор !?!?!? Много ми е мъчно за жените които не могат да имат деца, но това е крайно егоистично да искаш някоя да ти износи детето! Представям си години след като се узакони този процес, как дъщерята казва на майка си: „Ади мамо износи ми едно бебе да не си развалям фигурата!“ Въпреки, че това би било едно чудесно препитание за пенсионерките, които какво толкова, по цял ден ще стоят с плетките и ще си бременеят; това е против природата, имам предвид някой да ти износи детето!

  Едно дете си има една майка и един баща, а тези които го отглеждат са просто хората които го обичат! То непрестанно ще живее с копнежа да открие своите истински майка и баща – било то инкубатор или донор на сперма!

 16. Излиза, че и аз съм против. Веднъж си мислех дали бих могла да го направя за сестра си – ами доста дълго мислих и реших, че по-добре да не ми се налага. През цялото време си представях моето дете – колко много го обикнах почти веднага след като го родих, колко много нужда имаше то от мен – да го гушна, да го накърмя, да сме заедно. Спомних си колко много не исках да допускам никой друг до него, защото знаех най-добре какво му е необходимо. Знам, че едва ли бих се справила с всички тези чувства, колкото и разумни да са доводите, колкото и благородно да е делото! Слава Богу сестра ми забременя още от първия път 🙂

 17. Бу, интересно как си свързала сурогатното майчинство с кърменето. Въпреки това никъде не се казва че ангажимента е само за 9 месеца, той може да бъде за година, година и половина, две … За колкото си платят. Никъде в доводите ти за правото на кърмачето не пише, че трябва да получва кърмата СИ направо от гърдата. Жената, която го е родила ще се цеди и новата му майчица ще гушка бебо и ще му дава кърмата от шише. Жената ще си продължава с начина си на живот, който е водила докато е била бременна, докато бебето има нужда от кърмата. Ако се наложи аз да износя бебето на сестра ми задължително бих давала и кърмата.

 18. росица иванова

  Да дариш живот е чудо.Да видиш хорската мъка и да я приемеш като своя е чудо.Да помогнеш един живот да дойде на бял свят ,и да подариш любовта си на другите е чудо.Не расото прави монаха,а вярата.Аз вярвам ,че все още има хора , които приемат сурогатството по медицински причини, не като ексравагантност,а като единствена възможност,на хора с репродуктивен проблем да гушнат своето бебе. Не съдете еднооките,те нямат вина че са такива, и моля ви проявета малко поне толерантност.Не всичко е пари , но всичко може да е любов- към ближният,към страдащият, към болният.Бог го очаква от нас! , от мен, от теб !

 19. Аз също съм против. Има една книга на Людмила Филипова, „Стъклени съдби“, прочетете я! Там много подробно са описани „не нормалните“ начини да се сдобиеш с дете. Ин витро, сурогатно майчинство, търговия с ембриони и т.н. Както и евентуалните последствия-любов (брак) между брат и сестра, или бартя които изобщо не знаят за съществуването си. И макар, че това е само художествена измислица, нищо чудно да се случи и в действителност, ако се приеме закона за сурогатното майчинство. Жените от малцинствата ще станат милионерки, те и без друго само това правят, а сега ще печелят и парички. ПРОТИВ!!!

 20. Може би мнението ми би било друго ако нямах три деца и имах реопродуктивни проблеми. Но след многогодишния си опит с децата (и не само с моите) смятам, ако трябва да сложа на везна копнежа и мъката на майка която не може да има рожба и негативите които би причинило сурогатството на едно бебче, ще натежи бебето. Неговите нужди ще бъдат пренебрегнати и неговите права грубо нарушени. Не ми е по вкуса демек. Не бих го направила, макар да съм в голяма нужда.
  Напълно съм убедена, че човек се изгражда от зачеването. Изключително важни за душевността на детето, са чуватвствата на майката, мислите и усещанията и. И не на последно място, Бу много хубаво си засегнала и кърменето тук. Какво е кърменето всъщност? Храна, вода, болкоуспокояващо, общуване, спокойствие и мир, близост. Бебето ще ги очаква от жената под чието сърце е расло 9 месеца, защото този ритъм, вкус, аромат и глас познава. Едно шише с изцедена кърма какво общо има с изброеното, освен запълване на стомаха. А ние за децата си желаем
  идеалния вариант нали 🙂

  Пинокио, хвърли ме в размисъл, какво общо има бащинството в случая? Така или иначе си бащата?

 21. Много хубави размисли. По темата – и аз съм против. Идеята подобно нещо да се превърне в бизнес ми се струва извратена. А въпросните толкова нещастни хора, които немогат да имат деца защо наистина не си осиновят? Не разбирам, наистина, защо трябва да се мислят толкова сложни и извратени схеми вместо да се направи едно добро на някое нещастно дете някъде. Ако искаш да си родител има начин. Малко ли деца има по света. Да не задълбавам…

 22. Bravo ! Tova , koeto si napisala ti go mislq i az prosto sveta s eizvra6tava nacqlo no nikoi ne go syznava , syglasan samo ako jenata naistina ima problemi no takak kakto e v amerika 6toto mie kefnalo e otvratitelno za6to nikoi ne misli kak biha sa 4ustvali decata rodeni po tozi na4in i horata da ne sme bogove da re6avame koi da se rodi i koi ne !

 23. Az li4no neiskam da s erodq ot sorogatna maika ! Za6toto main4enskiq isntikt ne s epoqvava poneje znae6 4e detoteto ti nosi genite a s epoqvqvav dokatoe v koremati togava , egoisti4no da obi4a6 nqkoi samo za6toto ima tvoite geni . I kakvo nqkoi ti rajda dete i ti go dava to si kato osinoveno ama 6te go obi4a6 za6toto vidi6 to imam genitite ! da razbiram nqkoi hora s serizoni problemi dobre da kajem makar 4e to sled vreme 6te se kaje dai da syjevqvavme si4ki myrtvi da ne umiramame 6toto moje da sme ve4eni da jiveem hilqdi godini nali to ne lo6o tova ! Da ama alo opmnete se horaa ako jive6 hilqdi godini pyrvo 6te s eobezmisli jivotati posle zemqta 6te se prenaseli prosto ne naprzno 4ove6kiq jivot e do maksimumum 100 ima si vselenski zakoni ima si nqkkava sila oqto opredelq , mojebi Gospod ni pra6ta razni bedstviq za6toto 4ove4estvoto po4nahme da se mislim z Bogove nie re6avame koi koga da se rodi i ako po4nem da re6vame i koga da umirame ne bih iskalala da mislq kakavo 6te stane ! Kak moje v Amerika dvoiki , koito s ageiove da polzvat surogatna maika , tova rednolie ? I v kakavo smeistvo 6te raste tova dete i kakavo 6te stane s nego kayde otivat cennostite i kato sa geiove mi nqma da iamt deca eto tova e izvra6tenie mi to za6to da rajda6 ti kato moje ako ima6 pari da ti go rodi drug na gotovo nali V Amerikata velikata e taka ! Edno znam sveta vyrvi na gibel i tova si go pravim nie horata sna6ite al4nost dolni i niski jelaniq , zagubava se cevbeta na jivota si4ko stava sivo i materialno !

 24. Pingback: Днес да купя: матка под наем « Царството на Бу

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s