Кърмене в летните горещини

Прес-съобщение от Ла Лече Лига относно кърмене в летните горещини

Жарките летни дни често карат родителите да се притеснят за храненето на детето и да се замислят дали всичко е наред. Понякога се притесняват дали от горещото време бебето няма да се обезводни или качеството на кърмата някак да пострада. Ето някои общи насоки за кърмене, които могат да са полезни в летните жеги:

Нуждае ли се бебето ми от допълнителни течности? Бебета под 6 месеца, които са изключително на кърма и не получават други напитки и храни, в общия случай не се нуждаят от допълнителна вода, ако са кърмени на поискване (толкова пъти, колкото желаят), а това може да е по-често от обичайното, точно както възрастните пият повече течности. Опасността от обезводняване се състои основно в това, че със загубата на течности организмът губи и запасите си от соли и микроелементи; затова при сериозно обезводняване се предлага не вода, а солеви хидратиращи разтвори. Майчиното мляко помага по-ефективно при обезводняване в сравнение с водата, тъй като е с високо съдържание на необходимите за съществуването на организма соли и микроелементи. Проведени са изследвания в страни със сух и горещ климат (в Индия при температура 35-40ºС и влажност на въздуха от 10 до 35%, в Пакистан при температура 27.4-40.7ºС и влажност от 24 до 77%, в тропиците при температура от 34 до 41ºС и влажност от 9 до 60%), които еднозначно показват, че деца, на които им се предлага само майчино мляко, срадат от обезводняване по-малко, отколкото деца, на които в допълнение към кърмата са давали вода.

Бебето ми отказва да се храни? Горещото време влияе на всички, малки и големи. Често децата са по-раздразнителни и капризни, понякога сучат неохотно или за кратко в най-горещото време на деня. Това няма никаква връзка с качеството на майчиното мляко, което е винаги свежо и готово за употреба, но в горещините апетитът на много хора, включително деца, често е понижен. За да са сигурни, че детето е добре оводнено, родителите трябва да се уверят, че то суче достатъчно често (на интервали не по-големи от 3-3,5 часа денем и 5 часа нощем за бебета на изключително кърмене). На бебето може да се предлага да суче често – кратки чести кърмения добре утоляват жаждата. Деца, които в горещините са започнали да сучат по-рядко денем, обичайно искат да сучат по-често вечер, нощем или призори, когато е по-хладно. Ако бебето суче по-рядко денем и въпреки това не суче по-често по друго време на денонощието, майката трябва да се старае да му предлага гърдата по своя инициатива, включително нощем.

Как да разбера дали бебето ми получава достатъчно кърма? Обичайните признаци дали бебето получава достатъчно кърма, важат и в летните горещини: да има поне 5-6 мокри пелени за еднократна употреба; бебе под 6-седмична възраст е обичайно да има 2 и повече изхождания на ден; по-голямо бебе може да се изхожда по-рядко. Кожата да е с добър цвят и тонус. Бебето да е активно, изглежда доволно и наддава на тегло, дължина и обиколка на главата. В много горещо време пелените за многократна употреба могат да изсъхнат, така че дали са били мокри може да се установи по миризмата им. Пелените за еднократна употреба трябва да се усещат тежки в ръката при смяна, освен ако не се сменят много често.

По-малко на брой мокри пелени, тъмна на цвят урина, която мирише на амоняк, недоволно бебе, което е горещо на пипане, са знаци, че бебето се нуждае от повече течности. Ако не се храни добре и е със сухи кожа и уста, продължителен сън и летаргичо поведение, не се колебайте да потърсите медицинска помощ незабавно.

Кога трябва да предлагам вода на бебето си? На бебета и деца над 6 месеца, които получават допълващи храни, може и трябва да бъде предлагана неподсладена вода в допълнение към майчиното мляко. Не е необичайно в горещо време децата да отказват други храни и да се хранят основно с кърма, тъй като тя утолява жаждата и се преработва по-лесно от организма. Може да е удачно в такава ситуация допълващи храни да се предлагат сутрин и вечер, когато е по-хладно, а през останалото време предлагането да се съобразява с детето. Някои деца може да предпочитат да сучат по-често, за да се оводнят, вместо да приемат допълнителна вода; това поведение е нормално, ако детето изглежда добре хидратирано, здраво и активно.

Как да съхранявам изцедената кърма? Изцеденото майчино мляко в идеалния случай може да се съхранява на стайна температура (19-26°C) за време до 4 часа, в хладилник (<4°C) до 3 дена и във фризер (-18 to -20°C) до 6 месеца. В горещите летни дни може да не е разумно кърмата да се оставя на стайна температура за дълго време и да е по-удачно да се съхранява в хладилник възможно по-скоро след изцеждане. Охладената кърма може да се затопли пот течаща топла вода или да се потопи в съд с топла вода; замразено майчино мляко се размразява, като се извади в хладилника от предния ден или под течаща студена вода. Кърма, която е замразена и след това размразена, може да бъде съхранявана в хладилник до 24 часа.

Как да се чувстваме аз и бебето ми по-добре в горещините? За да не страда детето от горещото време и за да се намали вероятността от обезводняване, може да е удачно да се обтрива и мие с хладка вода често в рамките на деня, да се кърми често, да се облича по-леко с тънки и светли дрехи. Ако се сведат до минимум излизания в горещите часове на деня (10-18), вероятно комфортът на детето и майката ще е по-голям. Понякога в топло време контактът до друг човек, включително по време на кърмене, може да причинява неудобство и раздразнение както у бебето, така и у майката. Памучна кърпа, чаршаф или парче плат, сложени между бебето ръката/тялото на майката могат да помогнат, както и освежаваща намокрена и изцедена тънка хавлиена кърпа в сгъвката на лакътя. Кърмене в легнала поза може да е подходящо, тъй като така само гърдата и устата на бебето са в контакт. Майката също може да се погрижи за личния си адекватен прием на течности, като пие по чаша вода на всяко кърмене.

Основана през 1956, мисията на Ла Лече Лига е да помага на майки по цял свят да кърмят чрез подкрепа, окуражаване, обучение и информация, и да спомага за по-добро разбиране на кърменето като важен елемент в здравословното развитие на бебето и майката. Ла Лече Лига лидер-консултанти са на разположение да отговарят на въпроси и да подпомагат кърмещите майки. Посетете http://www.lllbg.org за повече информация или за връзка с Ла Лече Лига лидер-консултант или помощник за кърмене.

Допълнителни ресурси и източници:
Прес-съобщение Ла Лече Лига предлага подкрепа за майки, притеснени за дехидратация пoради неадекватно количество кърма. (на български)
Ресурси на чужди езици:
http://www.llli.org/NB/NBNovDec94p184sup.html
http://www.llli.org/NB/NBmilksupplyissues.html
http://www.breastfeeding.asn.au/bfinfo/cool.html
http://akev.ru/content/view/486/30/

Advertisements

10 responses to “Кърмене в летните горещини

 1. Много интересна и полезна информация !

 2. Мислиш, че е ок за бебе млякото да не се затопля като се извади от хладилника?

 3. Да, доста деца, които иначе сучат кърма с телесна температура, нямат проблем с мляко (или храна впоследствие) от хладилника. Други предпочитат да е само хладко, а трети държат да е топло. Децата са различни и ако бебето няма против да яде студена кърма, няма проблем. Единствено кърмата трябва да се разклати преди да се даде, за да се хомогенизира (човешкото мляко често се разслоява, когато постои известно време – отгоре изплува по-мазен и гъст слой, отдолу остава водниста част и при разклащане се смесва без проблем).

 4. Не разбирам. Наистина ли има майки, които се нуждаят от напътствия как да разберат дали детето им е добре?

 5. Със сигурност има жени, които си въобразяват, че могат и трябва да дават напътствия на другите как да отгледат детето си. Бу, уважаема, аз също ненавиждам „Нестле“ и подкрепям кърменето, и… дотам. Извинявай, но ти си фанатизирана.
  И разбира се – много поздрави за изявлението, че бебета под шест месеца не се се нуждаят от вода.

 6. Аз пък не мисля, че хората се раждат научени и се радвам, че има такива, които споделят наученото. Благодаря, Бу.

 7. Pingback: Кърмене в летните горещини

 8. Лидия, написах ти отговор и той стоя известно време тук, след което бу го изтри. Може би си прочела, може би не. Хайде сега задай си въпроса защо бу трие мнение, в което се споменава „Бисфенол-А“ и вредното му въздействие? Може би на бу някой и плаща, за да поддържа определени теми на разговор и да не допуска други?
  бу, кой ти плаща, за да скриваш истината за „Бисфенол-А“? И изобщо – кой ти плаща, за да вдигаш всичкия този безсмислен шум?

 9. Ако не беше Бу, от втория месец детето ми щеше да е на АМ. Винаги ще съм благодарна, че попаднах на писаните от Бу неща, за да си дам кураж, за да се престраша да спра да слушам лекари, педиатри и да послушам себе си и детето.
  Да през втория месец кърмата ми драстично намаля, наливах детето по заръка с водичка между храненията, то после не искаше да суче, но незаситено започваше да плаче, кърмата ми все повече намаляваше, а аз стриктно следях за три часовия режим и все повече се отчайвах, че не ставам за майка – кърмата ми вече спираше…

  Когато изчетох една нощ (след няколкочасов рев от отчаяние) писаните от Бу статии и напътствия, твърдо решена, че ще трябва да се справя без „помощта“ на медицински лица, които само за АМ ми натякваха и сякаш бяха ПРОТИВ кърменето, спрях в разгара на неумолимите летни жеги водата, захвърлих часовника и режима на лекарите, спрях да се цедя до последна капка и да се плаша, че все по-малко успявам да настигна началните чертички на шишенцето. След около два дена само кърмата ми се върна благодарение на гладното бебе, което вече сучеше здраво.

  Бу, продължавай да си все така „фанатизирана“. Благодарение на теб, аз се справих с всички неочаквани за мен проблеми по време на кърменето, Съветвала съм в последствие мои приятелки и познати да четат твоите статии, за да преминат успешно през абсурдните за някои затруднения, които възникват по време на кърменето и за които медицинските лица директно предлагат заместване и дохранване с АМ. Помогнала си на доста жени и деца, които познавам.

  Бог да те благослови!

 10. Not, като се научиш да пишеш по чужди блогове, без да тролстваш, никой няма да те трие (е, предполагам поне. в някои случаи дори такива драстични мерки не помагат…) Оставям последния ти коментар илюстративно, да не рече някой, че съм изтрила някаква титанична мисъл, която да се изгуби за поколенията.
  Въпросите са твърде смешни, за да си давам труд да отговарям. Ако много те вълнува – не се крия, намери ме, ще ти отговоря искрено и лично.
  Ако не, отнеси тролските коментари някъде другаде, ако обичаш. Толерирам много разнопосочни мнения, но не и откровен спам, съчетан с глупост.
  p.s. Тролски коментари ще се трият, колкото се налага. Ако много те сърби – посочих варианти. Няма смисъл да губиш моето и своето време в детинщини, ако, както твърдиш, си възрастен човек.

  Дияна, благодаря ти за милите думи!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s