Писма от Феликс

Знаете ли зайчето Феликс? Това е едно малко плюшено зайче, което си имало момиченце Софи. Веднъж зайчето се изгубило от Софи и тя много тъжала…докато един ден не започнала да получава картички от цял свят: Феликс пътешествал и ѝ изпращал картички от местата, където е бил. А накрая? Накрая Феликс се завърнал при Софи и заживели щастливо.

С Мая много харесахме книгата, описваща историята на Феликс, подариха ѝ я преди може би 2 години и оттогава ние я подарихме също на много деца, защото е много приятна и интересна книга, която кара детето да се интересува от света.

Изведнъж… изведнъж познайте какво намерих в пощенската кутия! Точно така – картичка от Феликс за Мая! Бяхме страшно учудени – представяте ли си, той й пише! Детето беше във възторг и седнала на пода, хванала картичката, невярващо щастлива извика: ‘Мамо, мамо, Феликс е жив! И ми пише!“

Първата картичка дойде от Принстън, САЩ. Изглежда, Феликс беше наминал през едно българско семейство, живеещо там и пишеше на Мая обезателно да се запознае с децата им, ако се случи да отиде в онези краища. Мая взе заръката много присърце.

Разбира се, веднага извади книгата ‘Писма от Феликс’, за да разгледа отново писмата, които Феликс е пращал на Софи и местата, където е бил. ‘Откъде ми знае името?’, не можеше да спре да се чуди тя. ‘Сигурно ме е видял някой път и е решил да ми пише!’

Скоро заваляха още много картички – от цял свят! В някои дни по една, а в други – по 3-4 наведнъж. Мая беше изключително доволна. Всеки ден проверявахме пощенската кутия: има ли нещо ново за нея? Къде ли е бил Феликс този път? Какво интересно нещо е видял?

Колекцията в началото

Разбира се, сестра й също живо се интересува от картичките - най-вече да види как са на вкус

Феликс изглежда обикаля здраво:  от ледена пещера в Австрия писа, как видял малка част от нея, защото му измръзнали лапичките, в Испания – видял корида, от Тунис писа на Мая как се изписва името й на арабски, от Индия й каза как местните казват ‘чао’, показа й наденичка от Германия, прати й картичка от малката страна Сан Марино, от Италия й разказа за смешната Венеция, където хората газят с ботуши и карат лодки, вместо коли и още много други… изключително интересни неща видя Феликс и ни разказа с картички! В пътешествията си се е срещнал с доста българи, живеещи по света – не е ли чудесно, че са толкова гостоприемни и са му помагали да пуска картичките си до Мая 🙂

Много скоро детето събра внушителна колекция картички: по последно преброяване са точно 55 картички от много различни страни.

Феликс пращаше картички от толкова много и разнообразни места, че решихме да вземем карта на света, на която да отбелязваме местата, които е посетил. Скоро картата се изпъстри с отбелязки – от цял свят!

Къде е тоя Египет?!

Август месец е месец, посветен на заешка тематика. В чест на Феликс решихме да се превърнем на зайци. След малко ръчен труд и разбира се, доволно нарисувани с водни бои (толкова лесно и приятно занимание, че чак се чудя как хората не го правят по-често!), ето как заизглеждахме:

Заешко семейство

Зайчето Мая

Малкото зайче Яна любезно и леко объркано гледа маскарада

Същият ден използвахме заешката премяна за развлечение на квартала, когато изтърчахме на улицата с викове ‘Откриха сезона, откриха сезона’, а след нас сериозно вървеше ловец и гърмеше (с незаредена въздушна пушка, разбира се). Излишно е да казвам, че предизвикахме фурор.

Зайчето Мая се скри в петуниите

Днес Феликс изпрати на Мая дори подарък! И й пише, че може би скоро ще дойде в България…

Дали и Моцарт е ял бонбони 'Моцарт'?

Нямаме търпение да разберем дали Феликс ще намине близо до нас – току-що Мая получи картичка от София…

Ваша,

майка Зайка

22 responses to “Писма от Феликс

 1. Как става тоя номер с картичките? Звучи страхотно…

 2. Оказа се, че Феликс е гостувал на много българки, живеещи в чужбина и също така списващи в бг-мамма – и те са му помогнали да изпрати картички на Мая. 😀

 3. Аз пък знам кой подари на Мая книжката 🙂

 4. strahotna istoriq 🙂 I az se vuodu6evih stra6no mnogo!

 5. Ахааааа, бг-мамма бил ключа от палатката 🙂

 6. Невероятна история! Звучи като приказка! Какво щастие за това дете! И аз се развълнувах!

 7. Браво, Бу, страхотна идея! Ще търсим книжката и тръгваме по вашите стъпки!

 8. Просълзих се…нямам търпение Петя да порастне и да прочетем заедно тази книжка! И дано Феликс е така любезен и към нея:)))
  Страхотна идея, Бу!!!

 9. Гледали ли сте „…Амели Пулен“? Сега разбирам откъде произлиза фабулата с картичките… 🙂

 10. Да и аз си мислех за Амели Пулен. Там май беше градинско джудже. 🙂

 11. Pingback: Писма от Феликс – 2 « Царството на Бу

 12. Pingback: Писма от Феликс « teddy bears and rabbits / мечета и зайчета

 13. Ох, Бу, разплака ме тази история (и продължението й). Страхотна си! Мая и Яна са големи щастливки с такава отдадена на тяхната радост майка.

  Книжката ще я купа, дано се хареса на Гого – става ли за момченца.

  А това е чудесен начин да разкажеш на детето за света, различните държави и народи, обичаи, различия… Колко хубав вариант за обучение по география и история (и колко ли общо има с училището?!?).

 14. Подарявахме я на момченца, разбира се 🙂 Подходяща е и е много хубава.

 15. Страхотна история , докато четох и аз се радвах заедно с Мая :))) Ако мога да попитам от къде е плюшеният Феликс, никъде в нета не го откривам .

 16. Aми, технически Феликс, който дойде при Мая, го срещнахме другаде – в магазин Овиес преди 2 години може би, но беше възпрепятстван да дойде веднага при нея и първо гостуваше в едно семейство (но за това знам само аз и това семейство). В немския Ибей видях зайци, които също се казваха Феликс и които поразително приличаха на Феликс, та ако не е той, явно са негови много близки роднини.

 17. Pingback: Нови писма от Феликс « Царството на Бу

 18. Здравейте, Бу и Мая! Феликс е и моето любимо плюшено зайче и много обича да пътува – където и да ходя, винаги го взимам с мен! 🙂
  Много ми хареса историята и си представям колко е било вълнуващо за Мая да получава всички тези картички от различни краища на света!
  От тази седмица излезе и нова книга за зайчето, което този път стига чак до Луната! Надявам се да ви хареса:

  http://www.fiut.bg/catalog/series/feliks

 19. Нре помня дали бях написала или мислех да пиша, но ако решите да пратите Феликс да попътува има един интересен сайт за пътуващи плюшени играчки http://www.toyvoyagers.com/

 20. Бу, дали книжката е подходяща за осемгодишно момиченце или вече е „дърто“ за нея?

 21. Абсолютно е подходяща 🙂 Оценявам книгите за Феликс за възраст 5-10 години 🙂

 22. Супер! Много благодаря! 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s