Майчинство чрез кърмене

На 25.09. Горичка организира първи по рода си форум Родителство. На него различни лектори говориха по най-разни теми, свързани с децата и родителството. За мен беше удоволствие и чест да ме поканят също да бъда един от лекторите – имах свобода да избера на каква тема да говоря, но предпочетох да се придържам към това, което исках най-вече да кажа, а именно повече за майчинството чрез кърмене 🙂 По-долу е видеото от моята презентация.

Това, което не е на видеото, са последващите въпроси от публиката. Повечето бяха за кърмене, но един беше особено важен, излязъл от контекста на презентацията:  кога всъщност ролята на бащата става важна? Мисля, че ме попита Маги. За мен е от значение да кажа тук това, което й отговорих на сцената на форума: ролята на бащата не е преставала да е важна, нито за момент. Той е човек от изключително голямо значение в живота на бебето. През първите години обаче чисто физически и психически майката е тази, която е най-важна за бебето. Затова бащата като никой друг може да направи нещо специално: да се грижи за жена си, за да може тя да се грижи за тяхното дете.

Останалите презентации от форума можете да видите тук.

Лично аз много харесах презентациите на Жюстин Томс, както и на Милена Ленева, Иван Игов и Марин Бодаков, защото са по теми, които точно в момента ме вълнуват; всички останали презентатори бяха също много интересни и предполагам, ще ви е много приятно да видите презентациите им на канала на Горичка във Вимео (първите 4, сред които горната, са вече качени, другите следват през няколко дена).

На 27 ноември ще се проведе вторият форум на Горичка, „Храна“.

Ако ви е интересно, можете да свалите цялата презентация ‘Майчинство чрез кърмене’ тук: Gorichka_LLL.

6 responses to “Майчинство чрез кърмене

 1. Аз съм твърдо против за този начин на мислене …

 2. Благодаря за вдъхновението, Бу!

 3. Благодаря, Бу! Страхотна си!!!

 4. Таня, направо цъфтиш! 🙂

 5. Като цяло посоката е ОК. Благодаря за посочените данни, ценна инфо и цитати.
  Споделям с цялата си същност идеите на ангажираното майчинство, привързаното родителство /на майката + таткото/ и прочие.
  Но първо, не мога да приема някои намеци, свързани с кърменето/некърменето.
  Животът не рядко показва по – различен развой на събитията. И да, кърменето е чудесно и най- естественото, но понякога имам усещането, че прекалено силно се акцентира на него, та чак нагарча.
  Струва ми се, че някои майки много се вживяват в тази си естествена природна фукнция, един съвсем нормален етап от живота им…
  Факторите са много- взаимосвързани и многоспектърни. И съвсем не е всичко или пък особени гаранции за успех дали детето ти е кърмено или не. То е една предпоставка.

  И второ- съвсем не съм съгласна с мнението и категоризацията на важността на майката /бащата.
  За мен това е едно цяло. Ин и Ян. Те взаимно се допълват, те така са създали бебето. …всеки си има своя заряд, своя уникален дан.
  Като майката , така и бащата са изключително важни за бебето от зачатието му….няма тука- първите , вторите години…..чисто физически …..чисто психически…..

  С това си мнение нямам за цел да влизам в пререкания или да звучи като тенденциозна критика, конспиративни намерения или нещо друго.
  Това са моите съвсем лични усещания, придобити и осъзнати от опит като майка и родител през последните 5 години .

 6. Pingback: Една хубава година « Царството на Бу

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s