Бадемови мъфини с шоколадови парченца

Само като видите заглавието, става ясно, че тези мъфини са нещо разкошно, вкусно, дъхаво и пагубно за талията.

Трябва ви:
1 средно яйце
2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. филирани или нарязани бадеми
1 черен шоколад, нарязан на парченца (приблизително всяко парче на 4)
1/2 ч.ч. захар
3/4 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. олио
1/2-1 ч.л. сода или бакпулвер
5-6 капки бадемова есенция
3-4 капки лимонова есенция (или кората на един лимон, настъргана)
1/4 ч.л. канела
1/8 ч.л. сол
(от тази доза излизат около 12 средни мъфина)

Смесват се поотделно мокрите и сухите продукти, а именно:
Яйцето + млякото + олиото + есенциите на едно място.
Брашното + бадемите + захарта + шоколадовите парченца + содата + канелата + солта – в голяма купа. Когато всяка смес е добре размесена, се събират – бъркат се достатъчно лесно с вилица, миксер не е необходим. На гъстота става като кексово тесто.

В предварително намаслени форми за мъфини се насипва, като трябва да остане малко под ръба, т.е. да не е прекалено. Пече се на 180°C в предварително загрята фурна за около 15-20 минути. След изваждане малко се оставят да се охладят, за да се вадят по-лесно от формите. Черният шоколад се държи прилично и остава вътре на цели парченца – понеже няма да устоите да ги опитате, докато мъфините са топли, ще установите, че вътре има малки течни шоколадови езерца.

По желание могат да се украсят с глазура – в моя случай ползвах 2 глазури. Едната е прост маслен крем (разтопено масло + пудра захар + сметана, оцветен е с боя за яйца), втората е крем ганаш, който напоследък правя свръхлесно в микровълновата (масло + натрошен черен шоколад + сметана се разтопяват, като се бъркат на често до еднородна консистенция). Докато кремът е течен, мъфините могат да се хванат за долната част и внимателно да се потопят в него и тогава глазурата става гладка.

Нашите украсихме отгоре с Госпожичка, ползвайки готови шрифтове за украса, шоколадови пръчици и филирани бадеми.

Advertisements

6 responses to “Бадемови мъфини с шоколадови парченца

  1. 1/8 ч.л. сол 🙂 това колко е в щипки 😀

  2. Една до една и половина, ако пръстите са по-малки 🙂

  3. Страхотно изглеждат, но какво мляко? Или по-точно колко мляко? Не го виждам в списъка на продуктите.

  4. Въх, пропуснала съм да го напиша, каква съм заспала. 3/4 ч.ч. прясно мляко, ей сега го вписвам където му е мястото.

  5. Смърфиета

    това е прекалено. искам неща за талия, а не против нея!

  6. Не си права, Смърфиета, тази рецепта е точно ЗА талия. Направих си такива няколко пъти и знаеш ли каква талия съм отпрала…прелива от дънките чак 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s